سال 89 سالی پر تحولی در عرصه سیاست خارجی کشورر بود.

مینا علی اسلام: خبرهای موفقیت یا ناکامی دستگاه دیپلماسی در عرصه هسته​ای، رابطه با کشورها و مسائل مهم منطقه​ای و بین المللی، بی تردید برای افکار عمومی ‏ایران معیاری برای سنجش عملکرد این دستگاه بوده است.

اما نظرهای 20 کارشناس سیاست خارجی از تحلیل‌گر تا استاد دانشگاه و مجری دستگاه دیپلماسی، می​تواند گلچینی از کلیت نظرات افکار عمومی ایران در خصوص ‏عملکرد دستگاه سیاست خارجی کشور باشد. در این گزارش، 10 محور اساسی و مهم در ساختار کاری وزارت امور خارجه را با 20 کارشناس و متخصص حوزه مسائل دیپلماسی در میان گذاشته و از انها نظر خواهی کرده​ایم.

10 پاسخ از 20 کارشناس، مجموعا 200 پاسخ را در این جدول به نمایش گذاشته است. از این میان به 5 سوال پاسخ داده نشده، 97 سوال پاسخ «ضعیف» دریافت کرده، 71 سوال با پاسخ «متوسط» روبرو شده و تنها 27 سوال از جواب «عالی» برخوردار شده​ است. از این رو به استثنای 2.5 درصد سوال بی​پاسخ، 48.5 درصد از پاسخ دهندگان عملکرد دستگاه دیپلماسی را ضعیف ارزیابی کرده​اند. 35.5 درصد آن را متوسط و تنها 13.5 درصد به عملکر دستگاه دیپلماسی رای «عالی» داده​اند.

مشروح این نظرسنجی را در جدول زیر مشاهده می​کنید:

جدول ارزیابی عملکرد دستگاه دیپلماسی کشور

برای مشاهده جدول در ابعاد بزرگتر اینجا را کلیک کنید:

چارچوب بحث شده در جدول فوق نشانگر عمده مسائل در دستور کار دستگاه دیپلماسی کشور در سال 89 بود. اما شاخص‌های ارزیابی که به عالی، متوسط و ضعیف تقسیم شده کاملا نسبی است و ذکر چند نکته در حاشیه این نظرسنجی قابل توجه است:

1- برخی از کارشناسان تاکید داشتند که بررسی شاخص‌های مورد بررسی عملکرد دستگاه دیپلماسی منوط به وجود دو شرط اساسی است؛ اول آنکه دستگاه وزارت خارجه به طور کامل مسوول اداره سیاست خارجی کشور باشد و دوم آنکه ارزیابی عملکرد سیاست خارجی در حالی صورت گیرد که روند دیپلماسی کشور شرایطی آرام و فارغ از تنش‌های داخلی یا خارجی را طی کند.

2- باید توجه داشت که بخش عمده عملکرد وزارت خارجه در سال 89 تحت مدیریت و هدایت منوچهر متکی سپری شد و در ماه​های پایانی سال تغییر وزیر خارجه مسوولیت امور را در اختیار آقای صالحی قرار داد. این نکته خود در ارزیابی عملکرد دستگاه سیاست خارجی در سال گذشته تاثیرگذار بود.

3- برخی شاخص‌های مورد پرسش قرار گرفته از سوی دستگاه سیاست خارجی با موفقیت دنبال شده اما ضرورتا به معنای آن نیست که کاملا در راستای تامین منافع ملی کشور بوده باشد.

4- برخی پاسخ دهنده‌ها به این نظرسنجی تاکید داشتند که پاسخ به این سوال تنها با سه گزینه عالی، متوسط و ضعیف پاسخ دهنده را محدود کرده و انتخاب را مشکل می‌کند. بر این اساس پاسخ‌ها کاملا نسبی است.

5- برخی کارشناسان شرکت کننده در این نظرسنجی نیز تاکید داشتند که به دلیل وجود جدال و چالش دائمی میان منافع ملی کشور و مصالح دینی، توفیقات دستگاه سیاست خارجی کاملا متاثر از این جدال بوده است.

6- برخی پاسخ دهندگان نیز بر این نکته تاکید داشتند که باید سیاست خارجی را با استانداردهای بین‌المللی تطبیق داده و به بوته ارزیابی گذاشت.

/111114

کد خبر 139518

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۱۸:۴۹ - ۱۳۹۰/۰۱/۰۹
    0 0
    وزارت خارجه بعد از آقای متکی کاملا پاشیده و منفعل شده

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین