وزیر بازرگانی دولت هاشمی رفسنجانی در گفت و گویی تفصیلی با خبرآنلاین در تشریح فضای حاکم بر تجارت خارجی ایران طی سال های اولیه پس از جنگ اظهار داشت: صادرات کشور در آن دوره به علت پایان جنگ و شرایط بد اقتصادی بسیار کم صورت میگرفت. به دلایل مختلف، عرضه کل، بسیار پایین بود.
آل اسحاق افزود: کل درآمد ارزی کشور کمتر از 10 میلیارد دلار بود. مقررات و آیین نامهها نیز کاملا یکسویه و در جهت عکس تولید و صادرات شکل گرفته بود. پیمانهای ارزی هم یکی از ارکان نظام اداری بخش صادرات بود. بر این اساس قیمتگذاری، عوارض صادراتی، قوانین و مقررات و نظارت و کنترل مربوط به صادرات پیام مثبتی به بازرگانان نمی داد. رییس فعلی اتاق بازرگانی تهران یادآور شد: بعضی از دوستان فکر میکردند به دلیل شرایط اقتصادی بعد از جنگ، نظارت و کنترل شدید فرآیندهای اقتصادی از جمله سیاستگذاری پولی وارزی ضرورت دارد. متاسفانه پیمانهای ارزی یکی از معضلات اساسی آن روزهای صادرات بود و در این زمینه مشکلات زیادی ایجاد کرده بود. در حقیقت مجموعه شرایط برای صادرات بسیار سخت بود و در نتیجه حجم کل صادرات علاوه بر مشکلات تولید و صادرات محصولات صنعتی، در زمینه محصولات سنتی مانند فرش، پسته و صادرات این محصولات نیز تاثیر گذاشته بود و نیازهای داخلی نیز به شدت بالا بود.
وی همچنین در بخشی از این گفتگو تاکید کرد:من به قواعد اقتصاد آزاد اعتقاد دارم و به آن چه دراصل 44 قانون اساسی توسط رهبری ابلاغ شده است. یعنی این که کار مردم را به مردم واگذار کنیم. آزادسازی کنیم و دولت از تجارت کنار برود. تعامل مثبتی با همه کشورهای جهان داشته باشیم و تب نکنیم اگر رقم واردات به 300میلیارد دلار رسید بلکه تلاش کنیم تا رقم صادرات را به 400میلیارد دلار برسانیم. این اعتقاد من است و در اتاق بازرگانی سعی میکنم براین طبل محکم بکوبم.
متن کامل این گفتگو را می توانید اینجا مطالعه فرمایید.
/32
نظر شما