مذاكرات غيرمستقيم ايران و آمریکا

۰ نفر
۲۳ فروردین ۱۳۹۰ - ۰۴:۵۷

آیا می توان امید داشت صنایع خودرو سازی کشور در سال 1404 سالانمه یک میلیون دستگاه خودرو صادر کنند؟

مهنازشوقی:بر اساس استراتژی توسعه صنعت خودرو ، خودروسازان تا سال 1404  ملزم به صادرات سالانه یک میلیون دستگاه انواع خودروسواری که حداقل 50 درصد آن باید با برند داخلی وهمچنین صادرات 30 هزار دستگاه انواع خودرو تجاری هستندو قطعه سازان نیز ملزم هستند تا در مدت زمان مذکور به صادرات شش میلیاردی قطعه بدون احتساب قطعات CKD دست یابند.اماسوالاتی که در این بین در ذهن ها مطرح می شود این است  آیا به راستی اهداف (یا آرزوهای) 1404 قابل دستیابی است ؟ آیا خودروهای ساخت ایران توان ظاهر شدن در بازار رقابتی درمقایسه با خودروهای خارجی باکیفیت و البته ارزان را دارند؟ پاسخ این سوالات را با توجه به وعده های داده شده از سوی متولیان صنعت خودرو باید در آینده جستجو کرد.

هرچندکارشناسان و تحلیلگران این صنعت معتقدند تولیدات داخلی به شکوفایی کامل  نرسیده و این محصولات در شرایط فعلی نمی توانند همپای همتاهای جهانی در بازارهای بین المللی جایگاه خود را پیدا کنند. اما همین کارشناسان می گویند که هنوز هم اگر خودروسازان کشور به خود بجنبند، می توانند رویای 1404 را بارور کنند و در بین بهترین خودروسازهای آسیایی جای بگیرند.اکنون صنعت  خودروسازی کشور بزرگترین صنعت داخلی محسوب می شود؛ و در واقع صنعت پیشتاز ایران است. اما به راستی، اگر هم اکنون نفت را از اقتصاد کشورمان بگیرند، این لکوموتیو پیشتاز، که صنعت و سیاست و اقتصاد ایران را تحت تاثیر خود قرار داده است ،تا چه حد می تواند به کمک اقتصاد کشورمان بیاید ؟راهکارهای برون رفت از وضع فعلی و نیز دستیابی به تولیدات صادرات گرا با کیفیت مطلوب است. محصولاتی که از نظر فنی، زیبایی و قیمت توان ظاهر شدن در مقابل کالاهای خارجی را داشته باشد. امابایدبه این نکته  توجه داشت که  مشکل اصلی صنعت خودرو مدیریت سلیقه ای مسوولان است که چند سالی است  که نه تنها گریبان صنعت خودرو را گرفته، بلکه بر اکثر صنایع ما سایه انداخته است.

به گفته تحلیل گران صنعت خودرو اصلاح نرخ ارز، اصلاح نظام تعرفه ای، انتخاب درست بازارهای هدف، گسترش تحقیق و توسعه و نیز ادغام واحدهای کوچک تولید قطعه را  می توان از راهکارهای مهم پیشرفت در صنعت خودرو  دانست.

براساس آمار اعلام شده از سوی گمرک در سال 89 در مجموع 43 هزار و 389 دستگاه انواع خودرو سواری به ارزش 892 میلیون دلار وارد کشور شد که آمار مذکور در مقایسه با واردات 41 هزار و 628 دستگاه خودرو در مدت مشابه سال 88 از رشد 4.23 درصدی به لحاظ تعداد و رشد 7.53 درصدی به لحاظ ارزش حکایت دارد. از سوی دیگر آمار مذکور هرچند بیانگر رشد واردات خودرو به لحاظ تعداد به کشور است، اما مقایسه سهم ارزش کل واردات خودرو در مقایسه با مدت مشابه سال قبل نشان دهنده افت 11 دهم درصدی است، چراکه خودروهای وارداتی در سال گذشته 1.39 درصد از ارزش کل واردات را به خود اختصاص دادند در حالی که رقم مذکور در سال 88 برابر با 1.5 بوده است.

علاوه بر واردکنندگان خودرو، در سال گذشته خودروسازان نیز در روند صادرات توانستند رشد قابل قبولی را به لحاظ تعداد در کارنامه خود ثبت کنند.براساس آمار اعلام شده از سوی گمرک، خودروسازان در مجموع موفق به صادرات 69هزار و 613 دستگاه انواع خودروسواری به ارزش 434 میلیون دلار شدند که آمار مذکور در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از رشد 67.25 درصدی به لحاظ تعداد و رشد 54.81 درصدی به لحاظ ارزش حکایت دارد.

افت قیمت صادراتی ها

هرچند آمار صادرات و واردات خودرو و قطعه در سال 89 از رشد تمام شاخص های صادراتی و وارداتی حکایت دارد، اما در این بین قیمت خودروهای صادراتی همانند سال های  گذشته از سایر شاخص ها جا مانده و باز هم با افت مواجه شد. براساس آمار اعلام شده از سوی گمرک در سال گذشته هر خودرو سواری به قیمت شش هزار و 234 دلار صادر شد که رقم مذکور نشان دهنده افت 7.45 درصدی قیمت خودروهای صادراتی نسبت به مدت مشابه سال قبل است ، که این امر به معنی آن است که خودروسازان با وجود رشد صادرات به لحاظ تعداد نتوانستند از نظر ارزش ارتقا پیدا کنند.افت صورت گرفته در حالی است که خودروسازان افزایش تقاضا برای خودروهای ارزان قیمت در بازار جهانی را عمده دلیل کاهش قیمت خودروهای صادراتی اعلام می کنند.همچنین هر خودرو وارداتی نیز در مدت زمان مذکور 20هزار و 549 دلار بوده که رقم مذکور از رشد 3.17 درصدی در مقایسه با مشابه سال قبل حکایت دارد.

مازاد درآمد گمرکی واردات خودرو

دولت در لایحه بودجه سال 89، در قسمت درآمدها، واگذاری دارایی های سرمایه ای و واگذاری دارایی های مالی، درآمدهای ناشی از حقوق واردات خودرو را 600 میلیارد تومان برآورد کرده بود، این در شرایطی است که در قانون بودجه 88 کل کشور حقوق واردات خودرو یک هزار میلیارد تومان پیش بینی شده بود. حقوق واردات خودرو در بودجه 89 نسبت به بودجه 88 کل کشور 40 درصد معادل 400 میلیارد تومان کاهش یافت.بر همین اساس با وجود محدودیت در ثبت سفارش واردات خودرو در سال گذشته ، نه تنها درآمدهای ناشی از حقوق واردات خودرو محقق شده بلکه دولت در این بخش مازاد درآمد نیز روبه رو بوده است.به طوری که ه بر اساس آمار مذکور درآمد دولت از محل واردات خودرو نیز در سال گذشته 892 میلیون دلار بوده که با توجه به پیش بینی رقم 600 میلیون دلاری از سوی دولت در بودجه سال 89 می توان به رشد 43 درصدی درآمد دولت از محل واردات خودرو نیز اشاره کرد.رشد در آمد دولت از محل واردات خودرو در شرایطی است که در سال جاری و با توجه به اعمال برخی محدودیت ها برای ثبت سفارش کارشناسان افت درآمد دولت از محل واردات خودرو برای سال جاری را پیش بینی کرده اند.

کد خبر 142542

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 18
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۰۶:۲۹ - ۱۳۹۰/۰۱/۲۳
    0 0
    خودروسازي بزرگترين صنعت نيست بلكه تنها صنعتيه كه حمايت هاي تبعيض اميز ميشه بزور حمايت هاي تعرفهاي ناجوان مردانه افزايش تيارژ خودروهاي از رده خارج داده همين خودروها كه اقاي وزير استاندارد مي دونه ولي در بازار هاي صادراتي اگر به نصف قيمت بازار داخل عرضه نشود به اعتراف خود خودروساز غير رقابتيه و هيچ خريداري نخواهد داشت!!
  • رضا-- IR ۰۶:۳۸ - ۱۳۹۰/۰۱/۲۳
    0 0
    در مملكتي در استان هاي شمالي كه به خاطر شرايط اقليمي مناسب صنعت كشاورزي و نساجي و دامداري و پوشاك است همه اينها رو رها كرده كارخونه خودروسازي احداث ميشه اسمش توسعه است؟يعني تا سالين ديگه با اين سياست ها كشور سالي چند مكيليون خودري بي كيفيت مي سازه ول از ان طرف چون صنايعي ككه داراي مزيت نسبي هست رها شده و به ورشكستگي رسيده!مانند ....
  • رضا-- IR ۰۶:۳۹ - ۱۳۹۰/۰۱/۲۳
    0 0
    ...امسال سالي چندين ميليارد دلار واردات محصولاتي كه روزي توليدكننده ان بوديم درعوض خودرسازي داريم كه محصولات بي كيفيت و و اينكه هيچ گونه توفيقي براي كشور نداره و صادراتي هم به خاطر يك عمر بي كيفيت سازي توسعه بيهوده و سياسي و حمايت هاي...
  • رضا-- IR ۰۶:۳۹ - ۱۳۹۰/۰۱/۲۳
    0 0
    ....تعرفهاي تنبل كننده.براي اينكه لابي اينها كارسازه نمي گذارند محصولات با كيفيت وارد كشور بشه كه ضرر هاي ديگه جلوگيري ميشه ولي در عوض سالي حدودو 70 ميليارد دلار واردات ديگر مايحتاجي كه مي شد هم نياز داخل هم صادرات قوي داشته حتي به بازار هاي بزرگ و مهم دنيا .حالا كي نمي خواد !!
  • محمد IR ۰۶:۴۷ - ۱۳۹۰/۰۱/۲۳
    0 0
    2تا مساله:1.خيلي از كشور ها خودروسازي ندارند ولي به هيچ مشكلي هم بر نخوردند و در صنايع داراي مزيت سرمايه گذاري كردند صادرات گسترده محصولات غير خودرويي دارند و حتما هم كه نمبايد همه چيز را توليد كرد كه!بلكه به صنايعي كه دارا مزيت هست بايد رسيد نه خودريي كه هيچ گلي به سرمردم نزده بالكه پيشرفتي هم نكرده پيشرفت هم يعني چي صادرات انبوه كه ندارين!...
  • محمد IR ۰۶:۴۷ - ۱۳۹۰/۰۱/۲۳
    0 0
    ...مساله دوم در مورد تعرفه واردات خودر است:سوال اينجاست خو.درويي كه با بهترين امكانات كيفيت زيبايي و دوام در كشور ديگري مثلا ژاپن يا المان ساخته مي شود چرا بايد يه هزينه به نام تعرفه تحميل بشه به مردم؟يه جايي ديگه اينو ساخته بعد مردم بايد پول تعرفه بدهند؟!غير منطقيه.چون يكي ديگه ساخته پول تكنولوژيشو گرفته بعد ما وارد كه مي خواد بشه پول بديم به گمرك ؟مگه در گمرك ساخته شده؟
  • بدون نام IR ۰۶:۵۰ - ۱۳۹۰/۰۱/۲۳
    0 0
    مديريت ها چون دولتيه و دولتم اخر كار از مدير منصوبش امار فروش مي خواد درامد و سود مي خواد ديگه كار نداره چي چجوري با چه كيفيتي ساخته ميشهو فقط گزارش تيراژ و سودهي مي خواهند نه چيزه ديگه.كسي دنبال كيفيت يا محصول رقابتي نيست كه
  • بدون نام IR ۰۶:۵۳ - ۱۳۹۰/۰۱/۲۳
    0 0
    اصلاح نرخ ارز بايد درامد ها اصلاح بشه بعد در ضمن اگر چنين اتافقي بيفته سطح زندگي ها خيلي پايين مي ياد و اثرات خودشو داره.اين اصلاح باعث سود بيشتر يك عده و به زير خط فقز زفتن عده ي زيادي ميشه و درواقع همي چي متناسب با نرخ ارز چند برابر يا بيشتر ميشه
  • بدون نام IR ۰۶:۵۳ - ۱۳۹۰/۰۱/۲۳
    0 0
    بازار خارجی که مثل بازار داخل کشور در انحصار خودروسازان ایرانی نیست مسلما با وجود محصولات خودرو سازهای کره ای و...در خارج از کشور هیچ فردی حاضر به خرید خودروهای ایرانی با همان قیمت وکیفیت پایینتر نیست.واین مساله به جهت این است است که خودروسازهای ایرانی اصول رقابت بین المللی را بلد نیستند چون در داخل کشور تولید منحصرا در اختیارشان است و با وجود عوارض 120درصدی گمرک کمتر کسی اقدام به وارد کردن خودرو خارجی مینماید
  • بدون نام IR ۰۶:۵۷ - ۱۳۹۰/۰۱/۲۳
    0 0
    افزايش تعداد خودروي وارد شده به 2 دليل بود:1.كاهش 20 درصدي تعرفه در سال قبل2.بسته شدن واردات و در نتيجه استفاده از ثبت سفارش هاي قبلي به منظور تامين نياز بازار وسودجويي بشتر به خاطر عرضه كمتر درنتيجه گروني اين محصولات شده كه در حتي محصول وارداتي كه سال قبل با به قيمت 90 ميليون بود الان به 120 ميليون رسيده و اين سود حاصل لطف وزارت صنايع به يه عده بود!
  • بدون نام IR ۰۷:۳۴ - ۱۳۹۰/۰۱/۲۳
    0 0
    به نظرم باد چرخ خودرو صادر کنیم بهتر است .
  • بدون نام IR ۰۷:۵۸ - ۱۳۹۰/۰۱/۲۳
    0 0
    دود افت و عقب ماندگي بشتر ي گه در اين چند ساله حمايت هاي جانانه از خودروسازي صورت گرفت اينده به چشم كل صنعت مي ره .
  • محمد LB ۰۸:۲۶ - ۱۳۹۰/۰۱/۲۳
    0 0
    تو سوریه پراید دارن میدن 12 میلیون
  • بدون نام IR ۰۹:۰۲ - ۱۳۹۰/۰۱/۲۳
    0 0
    پاسخ خیلی ساده نه است زیرا وضع موجود علاوه بر اینکه مصرف کننده داخلی را از خودروهای خارجی محروم می کند باعث عدم تمایل خودروساز به پیشرفت می شود. یک اتفاق ساده سیاسی ممکن است باعث شود ایران ظرف 2 سال به سازمان تجارت جهانی راه یابد. در آن صورت دیگر کسی خود را معتل تولید نیم میلیون پراید و 200 هزار 405 نخواهد کرد.
  • ایراندوست IR ۰۹:۰۸ - ۱۳۹۰/۰۱/۲۳
    0 0
    کانادا، اتریش، سوئیس، کشورهای اسکاندیناوی، اسپانیا و روسیه نام کشورهایی هستند که از لحاظ تکنولوژیک بسیار از ایران جلوتر هستند ولی دریافته اند که واردات خودرو از تولید آن از هر لحاظ به نفع مردمشان است. حتی انگلستان اخیرا 80 درصد خودروسازی خود را یا تعطیل کرده و یا به کشورهایی چون هند و چین واگذار کرده است. این تعرفه و عوارض 120 درصدی در ایران واقعا غیر قابل قبول است.
  • ایراندوست IR ۰۹:۱۳ - ۱۳۹۰/۰۱/۲۳
    0 0
    توجه کنید تعرفه 20 یا 30 درصدی هم در بعضی کشورها، رقم غیر قابل قبولی است. در یک نظام اقتصادی سالم 30 درصد که یک سوم رقم کل است هم رقم بالایی است برای دریافت از مردم. حالا شما حساب کنید تعرفه و عوارض و مالیات واردات خودرو در ایران رقمی حدود 110 تا 115 درصد است. این یعنی انحصار مطلق. موضوع تعجب آور این است که خودروسازها برای 20 درصد کاهش این رقم هم چانه زنی میکنند. یادآور ضرب المثل "دست پیش را گرفتن تا پس نیافتادن" است.
  • بدون نام IR ۰۹:۲۴ - ۱۳۹۰/۰۱/۲۳
    0 0
    پرايد در سوريه حدود 4 ميليون مي باشد!!!!!!!بيشتر از ين باشه نمي خرنش چون در انجا محصولات كره اي در اين محدود زياده
  • بدون نام IR ۰۵:۴۷ - ۱۳۹۰/۰۱/۲۴
    0 0
    تنها راه رقابتي شدن كاهش تعرفه است تمام اين صحبت ها از زماني اغاز شد كه خودرو سازان با شوك تعرفه اي مواجه شدن وگرنه پيش از اين در خواب خرگوشي به سر ميبردند

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین