کرونا و خشونت علیه پرستاران؛ «پدرشان فوت شد، مرا کتک زدند»

آمار دقیقی از میزان خشونت علیه کادر درمان وجود ندارد. به طور ضمنی، تنها ضرب و شتم است که خشونت محسوب می‌شود اما توهین کلامی نوعی از خشونت است که بیشتر نسبت به پرستاران رواج دارد و فعالان این حوزه معتقدند که امکان ندارد در یک روز پرستاران از این توهین‌ها مصون باشند.

الهه صالحی: چند ماه است که جنگی تمام عیار علیه دشمنی ذره‌بینی در تمام جهان برپاست؛ دشمنی که قدرت هیچ ارتشی برای مقابله با آن کافی نیست. خط مقدمی هم وجود ندارد. دشمن نامرئی تمام فضای اطراف ما و زندگی‌مان را گرفته و یک اشتباه ساده کافی است تا مبتلایت کند. در این جنگ مدافعان و قهرمانان افراد دیگری هستند. کادر درمانی که داوطلبانه خودشان را در معرض ویروس کرونا قرار می‌دهند و شبانه روز در تلاشند تا جان افراد را نجات دهند.

اما در این میان، بی‌مهری، بدبینی و خشونت علیه کادر درمان همیشه وجود داشته؛ هرچند که خودشان می‌گویند از قبل و در زمان تحصیل برای تمام این بی مهری‌ها آماده شده‌اند و مردم را درک می‌کنند، اما این خشونت در شرایط فعلی علیه پرستارانی که ماه‌هاست با حقوق‌های کم از زندگی‌شان گذشته‌اند، بیشتر از هر وقت دیگری غیرانسانی به نظر می‌رسد. در این دوران هم کم نبودند اخباری که از ضرب و شتم شدید پرستاران و حتی پزشکان منتشر ‌شدند.

وحید نصیری، معاون حقوقی پارلمانی سازمان نظام پرستاری چندی پیش از از ضرب‌وشتم دو پرستار در مشهد توسط همراهان بیمار خبر داده و گفته بود: «نبود امنیت جانی پرسنل درمانی بیمارستان‌ها مبدل به یک بحران ملی شده. آستانه تحمل پرستاران اندازه‌ای دارد. اگر وزارت بهداشت پول ندارد معوقه‌های ۱۶ ماهه پرستاران را بدهد، حداقل امنیت گروه پرستاری در بیمارستان‌ها را تأمین کند و اگر همین کار را هم نمی‌کند، لااقل از پرستاران مضروب حمایت قانونی یا حداقل دلجویی کند. سازمان نظام پرستاری کشور نیز در گزارش‌های خود گفته، هفته‌ای نیست که دو سه مورد خشونت علیه پرستاران در مراکز درمانی اتفاق نیفتد. بسیاری از این موارد هرگز ثبت و گزارش نمی‌شود.»

ترسیدم از تراس پرتم کنند

می‌گویند امکان ندارد در بخش اورژانس یک بیمارستان در یک شیفت کاری، همکاران ما انواع مختلفی از این خشونت‌ها از توهین کلامی گرفته تا درگیری‌های فیزیکی مانند هل دادن و بیشتر را تجربه نکنند اما در دوران تحصیل تاب آوری و مدارا را به ما آموزش داده اند اما کمتر پیش می‌آید که پرستار با چنین بیماری مقابله به مثل کند؛ با این وجود فرهنگسازی توسط رسانه‌های رسمی موضوعی است که خلاء آن حس می‌شود.

م.ر پرستار یکی از بیمارستان‌های دولتی تهران است که در هفته گذشته به شدت مورد ضرب و شتم سه نفر از همراهان بیمار قرار گرفته است. او به خبرآنلاین می‌گوید: «بیماری در بامداد جمعه با تشخیص التهاب مغز و کاهش سطح هشیاری و ابتلا به کرونا، به بیمارستان ما منتقل شد در حالی‌که سابقه تشنج و تب بالای ۴۰ درجه داشت و سکته قلبی هم کرده بود. ما مجبور شدیم برای مریض احیای قلبی و ریوی انجام بدهیم اما متاسفانه دیدیم که مریض در حال ایست قلبی است و بلافاصله اقدامات احیا را انجام دادیم که حدود یک ساعت و ربع طول کشید اما در نهایت بیمار فوت کرد.»

بیشتر بخوانید:

پاسخ دبیرکل خانه پرستار به دروغ فرار پرستاران از بیمارستان‌ها و حقایق نگفته از مشکلات آنها

کادر درمان؛ زحمات و انتظارات در سال سختی و کرونا

این پرستار ادامه می‌دهد: «دختر ایشان وارد ICU شد و یقه من را گرفت و شروع به تهدید کرد. من چیزی نگفتم چون درک می‌کردم که به هرحال پدرش را از دست داده اما بعد برادرانش وارد شدند و سه نفری به سمت من حمله کردند و مرا مورد ضرب و شتم قرار دادند. می‌گفتند حال پدر ما خوب بوده و کم کاری ما دلیل مرگ ایشان بوده است. در آخر من از ترس اینکه من را از تراس پایین پرت کنند، به سمت اتاق عمل فرار کردم.»

او می‌گوید: «البته بعد از رسیدن پلیس، اظهار پشیمانی کرده و گفتند احساساتی شده اند اما اگر قرار باشد هرکس عزیزی را از دست می‌دهد، دیگری را به قصد کشت بزند سنگ روی سنگ بند نمی‌شود. وقتی یک نفر فوت می‌کند ما درک می‌کنیم که همراهان عزیزشان را از دست داده اند و قبلا هم پیش آمده است که همراه بیمار توهین کلامی کند یا هل بدهد و اگر در همان حد بود، من شکایتی نمی‌کردم؛ ما از اسفند ماه در بیمارستان در حال مراقبت از بیماران کرونایی هستیم و من هفت ماه است که پدر و مادرم را ندیده ام. این درست نیست که من بخاطر مرگ بیماری که تقصیر من نبوده، کتک بخورم.»

یک روز هم بدون توهین نمی‌گذرد

خشونت علیه کادر درمان از اصلی‌ترین عواملی است که می‌تواند روی احساس امنیت در شغل و کیفیت مراقبت از بیماران، نقش مهمی ایفا کند. فعالان این حوزه معتقد اند اصلی‌ترین دلیل پیش آمدن این اتفاقات وجود تنش‌های ناشی از بیماری در فضای کاری آنها، نگرش منفی نسب به کادر درمان و شلوغ بودن و ازدحام در ایستگاه پرستاری بوده است با این حال می‌گویند فرهنگسازی را راه اصلی جلوگیری از تکرار این اتفاقات می‌دانند.

فرشید الازمنی، معاونت اجرایی سازمان نظام پرستاری در این رابطه به خبرآنلاین می‌گوید: «تیم درمان پاسخی به این خشونت‌ها نمی‌دهند و حتی گاهی پیش آمده است که کتک خورده‌اند و حرمتشان خدشه دار شده است اما به خاطراخلاق حرفه‌ای و دروسی که در رابطه با رفتار با بیمار و همراهانش به آنها آموزش داده شده است، همواره سازش و خودداری کرده اند و نشان می‌دهد که پرستاری ما به سمت حرفه‌ای شدن رفته است.»

او ادامه می‌دهد: «ما خودمان را جای همراه مریض می‌گذاریم که به آنها شوک وارد شده و عزیزشان که تا چند ساعت قبل زنده بود، از دنیا رفته است. اما بحث این است که چطور فرهنگسازی کنیم که موقع بروز این شوک چطور رفتار کنیم؛ این فرهنگسازی وظیفه رسانه‌های رسمی است اما هیچ اقدامی در این مورد نشده است.»

با این همه، آمار دقیقی از میزان خشونت علیه کادر درمان وجود ندارد. به طور ضمنی، تنها ضرب و شتم است که خشونت محسوب می‌شود اما توهین کلامی نوعی از خشونت است که بیشتر نسبت به پرستاران رواج دارد و فعالان این حوزه معتقدند که امکان ندارد در یک روز پرستاران از این توهین‌ها مصون باشند.

الازمنی در این باره می‌گوید: «به طور مثال ما به همراه مریض می‌گوییم که بخاطر بحث کرونا و شلوغی و سلامتی خودتان، ملاقات ممنوع است اما همراه مریض ناراحت می‌شود و به ما توهین می‌کند.»

اما برخی دیگر از پرستاران معتقدند که راهکارهای دیگری نیز برای جلوگیری از بروز این اتفاقات وجود دارند. تجهیز کردن هر بخش به نگهبانی که در صورت بروز درگیری، مداخله کند و وجود دوربین از مسائلی است که برای پیشگیری از خشونت پیشنهاد می‌شود.

۴۷۲۳۲

کد خبر 1436643

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 30
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۴:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۶
    59 53
    حالا درسته مردم بد رفتار میکنند اما بیشتر اوقات کادر درمان هم خودشون بلد نیستند با مراجعان چطور صحبت کنند. اغلب یاد نگرفتند چطور به بیمار یا همراهش توضیح بدند و روشنشون کنند. اغلب جواب سربالا میدن یا کم حرف میزنن. خب این برای کسی که بیماره و همراهانش واقعا اوضاع رو بدتر میکنه.
    • ۱۸:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۶
      56 8
      دوست عزیز تا حالا تو بیمارستان کار کردی؟ به نظرت میشه به همراه های مریض که معمولا خانوادگی میان و هر کدوم سوال میکنه ایستاد و توضیح داد ؟ چطور به باقی مریض ها برسیم ؟ یا موقعی که بیشتر از 36 ساعت شیفت هستیم . خسته ، این رو هم مد نظر میگیرید ما هم انسان هستیم ؟ الان کدوم یکی از همین عزیزان بخاطر شرای از سفر و مهمونی و پاساژ گردیش زده که ما هم یکم نفس بکشبم ؟ متوجهه حجم کاری و استرس پزشکان هم هستی ؟ بابا پزشک و پرستار هم انسان هستن .
    • علي IR ۰۳:۳۶ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۷
      5 1
      حتي اگر كادر پزشكي به مراجع توضيح ندهند اين موضوع دست بلند كرد روي كادر پزشكي را توجيه نمي كند
    • IR ۰۹:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۷
      2 1
      مادرم مدیر پرستاری بودن و بعد از بازنشستگیشون رفته بودیم بیمارستان برای کمر دردم،موقع انتظار یک مادر و پدر دیدم که بچه شون بیماری گیلنباره گرفته بود که یک فلج موقتی هست و جالبه پدرش تا سر حد سکته استرس داشت و مادرشم داشت گریه میکرد من که متوجه شدم از مامانم پرسیدم و باهاشون صحبت کردم و تونستنم برای پدر توضیح بدم که نگران نباشن و این فلج شدن موقتی هست انگار دنیارو به باباهه دادم و مادره خیلی آروم شد،آیا این کار کادر درمانی نیست؟؟؟البته انسان های شریف و صبوری هم قطعا بینشون هستن و دارن از جون مایه میذارن ولی در مورد انتقاد در مورد اینکه به همراه بیمار توضیحات کافی نمیدن منم موافقم
  • IR ۱۵:۱۰ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۶
    77 86
    من در بیمارستانی از نزدیک دیدم پرستارا کمترین خدمات را به کروناییها نمیدهند وکاملا بیرحمانه رفتار میکنند وحقشان همین کتک هست خصوصا پزشکان خیلی بی رحم ونامرددن حتی خوراکیهای مریضا را میدزدن و و....
    • ۱۸:۰۴ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۶
      64 49
      فقط چرند بنویس دوست عزیز باشه ؟ حق تو و امثال تو هم اینه که موقعی که مریض میشی هیچکس بهتون رسیدگی نکنه ! 9 ماه خانواده هامون رو نمیبینیم، تو شرایط سخت داریم کار می کنیم ، همکار هامون مبتلا میشن و بعضا فوت میکنن ، از لحاظ روحی داغونیم بخاطر شرایط و فوتی ها بعد میگی غذای مریض می دزدیم ؟ چقدر بی شرفی ؟ یک روز از تفریحاتتون نزدید و بعد که کرونا میگیرید ما باید تاوان بدیم با حقوقی که 16 ماه ندادن ! بی شرف تو و امثال تو هستن که لایک کردن حرف تو رو . شعور هم خوب چیزیه. خودشون رعایت نمیکنن و مسافرت و دورهمی ،... به راهه بعد که مریض شدن و خانوادشون و مریض کردن و عزیزی رو از دست دادن ، کتک و فحشش واسه ما . بی شرف
    • IR ۱۹:۴۱ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۶
      3 0
      افسوس برای این زبان و نوشته
  • GB ۱۵:۱۶ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۶
    58 21
    من در انگلستان پزشک هستم، و در اینجا در گوشه گوشه بیمارستان تابلوهای هشدار به بیماران و همراهانشان دیده می شود با این پیام که خشونت از هر نوعی چه کلامی و چه فیزیکی ، بی حرمتی و توهین به کادر درمانی به هیچ عنوان پذیرفته شده نبوده و جرم محسوب شده و در صورت تخلف، خاطی با برخورد قاطع پلیس و دستگاه قضایی روبرو خواهد بود. این قانون در ایران هم باید اجرا شود
    • IR ۲۱:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۶
      3 1
      اونجا خود تو کم کاری یا کوتاهی کنی سیستم قضایی به صلیب می کشند
    • IR ۲۳:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۶
      2 1
      هر وقت مثل اونجا مالیات 40.درصدی دادن و مسئولیت قصور رو به گردن گرفتن، این قوانین هم تصویب بشه. اصلاح قوانین یک طرفه نیست.
  • مجید IR ۱۶:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۶
    40 9
    خدا به تمام زحمتکشان این مملکت در هرلباسی که هستن سلامتی بده .انقدر در این سایت های خبری اخبار دروغ وغلو شده از سیستم خدماتی کشور به بهانه های تبلیقاتی وجناحی پخش می شود که خیلی بی انصافی ومغرضانه است که تا اتفاقی در بیمارستان می افتد بجای توضیح خواستن وصحبت کردن حتی با قمه به جان کادر سلامت می افتن .خدا ار سرتقصیرات ما بگذره
  • IR ۱۶:۲۳ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۶
    50 35
    من مطمئنم که پرستارها کم کاری میکنند ... از ترس کرونا رسیدگی کافی صورت نمیگیره .... به وظیفه شون عمل نمیکنن... تازه در زمانی که کرنا نبود پرستارها بی خیال بودن حالا که فقط به فکر جان خودشون هستند.
    • ۱۸:۱۷ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۶
      39 47
      حرف مفت نزن ، کم کاری کردن که 300 پزشک و پرستار تو همین 7 ماهه کرونا فوت کردن ؟ 16 ماهه حق و حقوق ندادن ،پرستار ها و دکتر ها کم کاری میکنن ؟ واقعا متاسفم که باید تو چنین کشوری کار و زندگی کنم ، بهتره از این کشورم برم و جای دیگه ایی زندگی و کار کنم ، الان هم اتفاقا بهتر ویزا و اقامت میدن به کادر درمان و بیشتر قدر دان هستن . شما هم با روغن بنفشه و شتر و عنبر نسارا خودت رو درمان کن .
    • سینا US ۱۹:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۶
      2 2
      داداش همه میدونن اگه بت ویزا داده بودن تا الان رفته بودی در ضمن هیچ کجای دنیا مدرک پزشکیت از دانشگاه های ایرانی رو قبول نمیکنن و باید دوره بگذرونی تا مدرک معادل بگیری به جرات میتونم بگم ۹۰ درصد پزشک های ایرانی نمیتونن آزمون هایی که تو امریکا و کانادا همین الان از پرستار و دکتر گرفته میشه رو پاس کنن چه برسه انتخاب بشن و ویزا بگیرن
    • ناشناس IR ۲۰:۳۱ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۶
      2 0
      خوب میکنن تا امثال مثل شماها هستن که قدر نشناس حیف نیست پرستار و پزشک فکر جونشون نباشن
    • IR ۲۱:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۶
      2 0
      بی انصاف
  • علی IR ۱۶:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۶
    17 36
    بابای من از ترس سکته کرد و مرد فقط بخاطر اینکه یه پرستار بی مسئولیت به من گفت چرا اومدی تو بخش کروناییها. الان کرونا گرفتی خودتم باید بستری بشی.بابای دلسوزم از ترس حرف اون پرستار بی مسئولیت و حراف فوت کرد . حقش بود که کتک بخوره؟ تا قیام قیامتم که بشه حقشو میزارم کف دستش
    • ۱۸:۲۰ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۶
      45 11
      شما خودت مقصر مرگ پدرت هستی ، احتمالا با سفر و مهمونی و .. مبتلا شدی ، پدرت رو مبتلا کردی ،... بعد تازه به زور وارد بخشی شدی که ملاقات ممنوع هست ، طلبکارم هستی ؟ مسئول مستقیم فوت پدرت خودتی . خدا بیامرزه روح پدرتون رو
    • بی نام IR ۱۸:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۶
      2 0
      ورود به بخش کرونا ممنوع هست اوضاع اینه وای به حال اینکه بشه محله برو و بیا
    • IR ۱۹:۱۲ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۶
      2 3
      خوا پدر بزرگوارتو رحمت کنه. شما کاملا مقصر فوت اون بنده خدایی.
  • IR ۱۷:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۶
    48 17
    من دو بار در بیمارستان خصوصی بستری شرم ولی رفتار پرستارا در بیماران کرونایی اصلا خوب نیست و بیمار و همراه احساس میکنند بهشون توهین میشه کاش اول خودشون بدونن کن کرونا هم یه بیماریه و نباید توهین و بدرفتاری کنن
    • ۱۸:۲۹ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۶
      39 43
      به نظرت این توهین نیست که وقتی التماس میکنن تجمعات نرید ، مسافرت نرید ، ماسک بزنید ، رعایت کنید ولی مردم تو کافه نشستن با قلیون بازی پرسپولیس النصر نگاه میکنن بعد تو خیابون کارناوال شادی بدون ماسک و فاصله ایمن راه میندازن ؟ یا میرن دم بیمارستان تجمع میکنن مرغ سحر میخونن ؟ یا همش تو دورهمی و مسافرت ... هستن ؟ جون شما عزیزه ولی سلامتی کادر درمان مهم نیست ؟ بیا ببینم 8 ماه خانوادت رو نبینی ، تو شرایطی زندگی کنی که همکارت بخاطر کرونا فوت کنه ، یا اصلا هر روز ببینی یکی از مریض هات فوت میشه ببینم روحیت چجوریه ؟ یکم درک کردن بد نیست .
  • محسن IR ۱۷:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۶
    29 18
    در تمام بیمارستان های ایران هر کی آشنا داشته باشه یا پول داشته باشه بهش سرویس میدن بقیه مردم انگار آدم نیستن
    • ۱۸:۲۳ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۶
      36 4
      در تمام دنیا مردم میرن تو قرنطینه و ماسک میزنن و رعایت میکنن ولی ایران میرن شمال جوج بزنن با نوشابه ، انگار کادر درمان آدم نیست
  • سینا US ۱۸:۱۰ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۶
    41 23
    هرکس تا الان کارش به اورژانس کشیده میدونه چقدر بد برخورد میکنن شما امکان داره در حال مرگ باشی ولی چون پرستاری که اسمش بالای تختت خورده در دسترس نیست هیچ کس حاضر نیس آخرین لحظه عمرت آب دستت بده وقتی هم بالا سرت میان کوچکترین توجهی بت نمیکنن و اصلا بات صحبت نمیکنن بیشترشون هم معلومه تازه کارن
  • مهدی GB ۱۸:۱۰ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۶
    18 7
    من بعد از۱۸ سال کار با مدرک کارشناسی ارشد پرستاری و کار در اورژانس تروما و icu اعصاب و اورژانس قلب و داخلی ، قید سوابقو و همه چیو زدم و کار پرستاری را رها کردم . چون مسئولین و مدیریت وزارتخانه و سازمان پرستاری بدتر از مردم به آدم توهین کرده یا ضرر می رساندند. وخدا گواه است که الان که دارم این متن رو مینویسم ، بیکار کنج خانه زمین گیر شدم . رها کردن کار تحت شرایطی که نه امکانش دیگر برایم بود به واسطه ء بیماری حاصل از کار ونه مسئول یا معاونت نیروی انسانی حق و حقوقی برایم قایل شد. رفع مسئولیت بی معنا.
  • وا NL ۱۹:۴۷ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۶
    2 3
    حقش بوده کتک بخوره. حتما کم کاری کرده
  • IR ۱۹:۵۲ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۶
    1 1
    این کارهمراهان بسیارکارزشتیه،امادرایران بایدپولدارباشی تاسرویس بهتری بگیری
  • خودم US ۰۱:۴۳ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۷
    2 0
    به نظرم هم باید به کادر درمانی یاد داد که چه گونه بهتر برخورد کنند با خانواده بیمار (مهارت های گوش کردن، اظهار همدردی و ... ) و هم با تابلو و قوانین و کادر نگهبانی قوی از اون ها محافظت کرد. البته وقتی شرایط جامعه انقدر سخت و طاقت فرساست چه خانواده مریض چه پرستار و پزشک در سطح روحی خوبی نیستن و امکان تنش ها بالاست.
  • ایرانی IR ۰۹:۲۲ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۷
    3 0
    این همه خشم و تند زبانی آدم را می ترساند. انگار مردم و پرستاران و پزشکان در برابر هم ایستاده اند.غافل از آن که آنان از خانواده های خودمانند.