آیا موشک اسکندر و هواپیمای ‌اف ۱۶ راه حل قراباغ است؟ 

تحولات قراباغ از تاریخ ۲۶ سپتامبر وارد خشونت آمیزترین درگیری ها در ۲۵ سال گذشته شد. درگیری به سرعت در فضولی، جبرائیل، ترتر و آقدام گسترش یافت و آمار صدها کشته و زخمی منتشر شد.

همه کشورها و سازمانهای بین المللی دو طرف مناقشه را به آتش بس دعوت کردند. تنها کشوری که صراحتا حمایت خود را از یک طرف مناقشه اعلام کرد ترکیه بود. سوال این نوشته این است که  حمایت لفظی ترکیه به نفع آذربایجان بود؟ در حالی که درگیری بین نظامیان دو طرف در روزهای اخیر منجر به تلفات جانی و مالی فراوانی شد، افکار عمومی جهان بیشتر به سمت حمایت ترکیه از آذربایجان سوق داده شد  و اخبار زیادی درباره آن تولید ومنتشر شد.

ترکیه در سه روز نخست درگیری در همه سطوح سیاسی و نظامی اقدام به صدور بیانیه و حمایت لفظی از آذربایجان کرد تا هم از فرصت درگیری برای جلب افکار عمومی آذربایجان استفاده کند هم بهره هایی در رابطه با تحولات داخلی ترکیه ببرد.

متاسفانه رسانه های بی تدبیر مانند ینی شفق و ت.ار.ت اینترنشنال که منصوب به دولت ترکیه هستند بدون توجه به جایگاه خود اقدام به اتهام زنی به ایران کردند. این در حالی بود که نماینده مجلس ترکیه خبر اعزام مزدور از شمال سوریه به آذربایجان را خبری کرده بود.  ‌

 و رسانه های رسمی ارمنی توجه جامعه جهانی را به سمت خود جلب کردند. ارمن پرس خبرگزاری رسمی ارمنستان   خبر انتقال ۴۰۰۰ مزدور به  آذربایجان و خبر ساقط شدن یک فروند سوخو ۲۵ ارمنستان توسط هواپیمای اف ۱۶ ترکیه را منتشر کرد. مهمترین محور دیپلماسی رسمی و عمومی ارمنستان بزرگنمایی خطر ترکیه در جنگ قراباغ و احتمال مداخله این کشور از طریق نخجوان بود. سفیر ارمنستان در مسکو ۲۸ سپتامبر در مصاحبه با ریانوستی  اعلام کرد "درصورت آغاز استفاده ترکیه از جنگنده های اف-16 در قرا باغ کوهستانی، ارمنستان تمامی تدابیر لازم از جمله استفاده از موشک های اسکندر را اتخاذ خواهد کرد و ارتش ارمنی برای تامین امنیت، مجبوراً از تمامی مهمات خود استفاده خواهد کرد."   

الهام علیف رئیس جمهور آذربایجان با درک تاثیر مخرب حمایتهای لفظی  ترکیه از آذربایجان در روند قراباغ از روز ۲۸ سپتامبر در مناسبتهای مختلف از جمله در مصاحبه با رسانه های روسبه صراحتا مداخله ترکیه و پشتبانی از آذربایجان را رد کرد و تاکید کرد "این مناقشه تنها دو طرف دارد."

در عین حال معارضین ملی گرا در  آذربایجان که تحت حمایت برخی احزاب تندرو ترکیه هستند برنامه ریزی جدی برای استفاده از فرصت درگیریهای نظامی در جبهه قراباغ برای تحریک اجتماعی با هدف سرنگونی الهام علیف کردند. اعلام حکومت نظامی در باکو و ۲۱ شهر بخشی از پاسخ دولت آذربایجان به آنها بود. حتی برخی از کارشناسان قفقاز احتمال وقوع کودتا علیه الهام علیف در صورت تشدید درگیری در قراباغ را مطرح می کنند.

به این ترتیب یک بار دیگر ثابت شد مداخله یکجانبه طرف سوم در مساله قره‌باغ هزینه های زیادی روی دست آذربایجان خواهد گذاشت و کار را به تهدید استفاده از موشکهای مخرب  کشانده است.  برای نخستین بار مقامات رسمی دو طرف یکدیگر را به استفاده از موشکهای مخرب و انتقال جنگ به حوزه های فراتر از جبهه قرا باغ  تهدید کردند. به این ترتیب مشخص گردید منطقه قفقاز به دلیل ماهیت پیچیده و امنیتی به سرعت به آستانه نابودی می رسد. دو طرف درگیر و سایر طرف ها باید مسئولانه از هرگونه اقدام که ممکن است دستاوردهای کوتاه مدت نزد افکار عمومی در مقابل پیامدهای سنگین بلند مدت  به همراه بیاورد پرهیز کنند.

جمهوری اسلامی ایران به همین دلیل به عنوان کشوری که با آذربایجان و مناطق قراباغ و نخجوان و همچنین ارمنستان مرز دارد همواره تلاش کرده مناقشه را به دو طرف محدود و آنها را به مذاکره دعوت نماید. فعلا این مهمترین شیوه حمایت از صلح و ثبات در منطقه است. علیرغم اتهامات کذب و خصمانه ای که رسانه های ترکیه و آذربایجان با هدف ایران ستیزی درج می کنند، ایران  سعی کرده موضع اصولی خود را که حل مسالمت آمیز مناقشه با کمترین هزینه  است پیگیری کند. به نظر می رسد برخی  نیروهای فرا منطقه ای نیز در صدد درگیر کردن کشورهایی هستند که انتظار می رود تکیه گاه صلح در منطقه باشند.

کشورهای ایران، ترکیه و روسیه می توانند با استفاده از تجارب موفق خود با اتخاذ موضع سازنده گام به گام به سمت حل و فصل مناقشه قراباغ  حرکت کند.  

2323

کد خبر 1438275

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 6 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 15
  • نظرات در صف انتشار: 1
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • DE ۱۶:۰۰ - ۱۳۹۹/۰۷/۰۹
    1 0
    احسنت کاملا صحیح فرمودید منتهی باید با قوت بیشتر این سیاست بیان بشه و شکل اجرایی تری به خودش بگیره
  • IR ۰۸:۴۷ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۰
    0 4
    تنها برنده جنگ قفقاز سوری ها هستند لز جنگ ده ساله پوچ رها می شن پانیسم به تاریخ پیوست حداقل برای دو نسل آینده
  • IR ۰۸:۴۹ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۰
    0 23
    دلیل حمایت ترکیه همین احیای امپراتوری عثمانی است انها مدعی بخش های بزرگتری از خاک همسایگان هستند.
  • ایرانی IR ۰۹:۴۰ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۰
    38 0
    ارمنستان اشغالگر باید قره باغ را ترک کند، باید جنگ ادامه یابد تا آخرین قطره خون، چون 30سال مذاکره بی جواب دیگر بس است
  • م IR ۱۵:۳۸ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۰
    14 0
    نه مداخله نکنن 30 ساله نتیجه گفتگو چی بوده جناب به اصطلاح کارشناس که دلت از ترکیه خیلی پره؟ این راه تخلیه ش نیست برادر. یه کشور اومده 20 درصد از خاک یه کشور دیگه رو اشغال کرده سازمان ملل و همه مجامع بین المللی هم این مساله رو تایید می کنن. راه حل این مساله خروج رژیم متجاوز و کودک کش ارمنستان از قره باغ هست. حالا که این خروج از راه مذاکره سی ساله حاضر نشد تنها راهی که میمونه راه نظامی هست. و اتفاقا مواضع ترکیه بسیار جای تحسین داره که زیر و رو نمی کشه و تمام قد طرف حق ایستاده دمشم گرم.
  • IR ۱۶:۲۲ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۰
    6 0
    بزودی از هر جنگ افزاری استفاده خواهد شد
  • جلیل IR ۱۶:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۰
    0 5
    جنگ قراباغ جنگ سوم جهانیست، این خط این نشون
  • علی IR ۱۷:۲۰ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۰
    0 22
    جمهوری اسلامی قدرتمندتر از ان است که بیان می کنند و به لطف خدا و کار جهادی جوانان انقلابی غرش موشکهای اایرانی امنیت را محکم تر می کند ترکیه همیشه خود را وارد بازی خطرناک کرده هست و بداند چه در لیبی چه در سوریه و چه در قره باغ و چه با یونان بازنده هست و برنده جمهوری اسلامی هست که خویشتنداری اصول نظام هست
  • IR ۱۱:۳۰ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۱
    37 1
    جناب احمدی ۲۰درصدخاک آذربایجان راارمنستان اشغال کرده وبیش ازیک میلیون آذری راآواره کرده سازمان ملل هم چهارقطعنامه برای خروج نیروهای اشعالگرصادرکرده اکنون حق باآذربایجان است
  • CA ۰۸:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۲
    35 1
    ارمنستان بخش ازخاک آذربایجان رااشغال کرده هیچ راه علاجی برای آن وجودنداردجزدفع متجاوزوبیرون کردن اشغالگران اگرکسی بخانه شماحمله کندخانواده شمارا نابودویاآواره کندشماراهم بیرون کندچه راهی برای کنارآمدن بااشغالگرومتجاوزداریدهمین نسخه رابرای آذربایجان تجویزکنید
  • مسعود IR ۰۹:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۲
    30 1
    اگر قرار به حل شدن بود تو 30 سال گذشته می کردید دیگر کار از کار گذشته
  • IR ۱۲:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۲
    1 20
    زهی خیال باطل،ترکیه مدام اوضاع منطقه رو پیچیده کرده ولی ایران ساکت مونده
  • GB ۱۴:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۲
    22 1
    کشورهای ایران، ترکیه و روسیه می توانند با استفاده از تجارب موفق خود با اتخاذ موضع سازنده گام به گام به سمت حل و فصل مناقشه قراباغ حرکت کند. چرا سی سال نشسته بودیم که اینطوری بشه!
  • US ۱۵:۰۶ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۲
    45 2
    راه حل مسئله غرباغ خروج اشغالگران وبرگرداندن سرزمین غرباغ به صاحبان اصلی آن است
  • علی IR ۰۷:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۳
    19 3
    مگه آذربایجان مردمانی با دین اسلام و مذهب شیعه 12 امامی نیستن و مگر ارمنستان به زور منطقه قره باغ رو اشغال نکرده؟و مگر طی چندین قطعنامه سازمان بین الملل ارمنستان رو به ترک اشغال قره باغ محکوم نکرده؟ پس چرا نباید آذربایجان از این حق طبیعی خود مبنی بر آزاد سازی اراضی خود استفاده کند.