قالیباف و برجام؛ نان ۹۶ به نرخ ۹۹

از اردیبهشت ۹۶ تا آذر ۹۹ باید چه اتفاقی افتاده باشد که نظر قالیباف درباره یک موضوع مهم و ملی به نام برجام به طور بنیادین تغییر کند؟ آیا پای انتخابات ۱۴۰۰ در میان است؟

مریم جمشیدی: قالیباف به عنوان رئیس مجلس یازدهم در حالی مصوبه «اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از حقوق ملت ایران» را به روحانی  رئیس جمهور و رقیب چند سال قبلش ابلاغ کرد که در رقابتهای انتخاباتی سال ۹۶ ، خود را موظف به حفاظت از برجام در صورت رییس جمهور شدن دانسته بود!

>>>بیشتر بخوانید؛

دست انداز هسته‌ای مجلس برای کشور /لغو تحریم‌ها یا بازگشت به فصل هفتم شورای امنیت؟

سوال این است که «از اردیبهشت ۹۶ تا آذر ۹۹ باید چه اتفاقی افتاده باشد که نظر یک فرد که سالها سابقه مدیریت در حوزه‌های مختلف داشته، درباره یک موضوع مهم و ملی به طور بنیادین تغییر می‌کند؟»

البته نه تنها نظرش تغییر بنیادین پیدا کند بلکه طرحی را هم با کمک دوستانش برای کن‌فیکون کردن آن آماده و تبدیل به قانون کند! آنهم بدون اینکه ذره‌ای باور داشته باشد طرحش ، موردی را نشانه گرفته که فراقوه‌ای بوده و تصمیم گیری درباره آن به تنهایی، در اختیار هیچ قوه‌ای نیست.

طرحی که نیامده تصویب و تایید شد

سه شنبه این هفته مجلس یازدهم طرحی را به قید دو فوریت به تصویب رساند که عنوانش «اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از منافع ملت ایران» بود. دیروز این طرح بخاطر ایرادی که شورای نگهبان به آن گرفت، مجددا به مجلس عودت داده شد ؛ البته ساعتی بعد دوباره به شورای نگهبان برگشت و هنوز اذان مغرب گفته نشده بود که شورای نگهبان آن را تایید و قالیباف نیز آن را به رئیس جمهوری ابلاغ کرد.

کل مدت زمان مطرح شدن آن در صحن علنی مجلس و بر سر زبانها افتادنش در رسانه‌ها نیز به یک هفته هم نرسید؛ اما در همین مدت کوتاه هم با انتقاد فراوان مواجه شد. زیرا مصوبه مجلس برخلاف نامی که برایش انتخاب شده بود، بر خروج ایران از برجام تاکید داشت. نکته جالب‌تر آنکه مجلس یازدهم مصوب کرد دولتمردان چنانچه مصوبه‌اش را اجرا نکنند، مجازات زندان مواجه می‌شوند!

انتقاد مخالفان طرح مجلس چه بود؟

از دید منتقدان، نتیجه طرح مذکور، از بین بردن زمینه های دیپلماسی و ضربه زدن به برجام است. به خصوص در شرایطی که ترامپ بازنده انتخابات اخیر ریاست جمهوری آمریکا شده و بایدن رئیس جمهور منتخب این کشور نیز، ابراز تمایل کرده که به برجام برگردد؛ لذا احتمال آنکه بخشی از تحریم ها و یا همه تحریم هایی که ترامپ در این مدت برقرار کرده بود، توسط بایدن ملغی شود، وجود دارد. در همین راستا مخالفان، مصوبه مجلس را ضمن آنکه کمک به منافع آمریکا، اسرائیل و عربستان توصیف کردند، آن را تصمیمی دانستند که می‌تواند معاش مردم را نشانه گرفته و سفره کوچک شده آنان در اثر تحریم‌ها را کوچکتر کند.

نکته مهم دیگری که موجب نگرانی شده است، مهلت یک ماهه‌ای است که این مصوبه برای پایان دادن به پروتکل الحاقی در نظر گرفته است و این، یعنی کمک کردن به اینکه اتهام فعالیت نظامی در برنامه هسته‌ای ایران را مجددا فعال کرده و بدین طریق، پرونده ایران را ذیل فصل هفتم ببرند که قطعا موقعیتی خطرناک برای کشور خواهد بود زیرا امکان حمله نظامی به کشور را از طریق سازمان ملل، فراهم می کند. اما برجام توانسته بود ایران را از ذیل آن خارج کرده و خطر وقوع جنگ نظامی را از کشورمان دور کند.

مصوبه مجلس اما فقط مورد انتقاد کارشناسان قرار نگرفت و دولت نیز صراحتا مخالفت خود را با آن اعلام کرد. دولتی‌ها برجام را موضوعی فراقوه‌ای بیان کردند که تصمیم‌گیری درباره آن در حیطه اختیار هیچ قوه‌ای به تنهایی نیست. در همین باره جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری در نامه‌ای به شورای نگهبان تاکید کرد :«با تدبیر رهبری، مدیریت هسته‌ای به شورای عالی امنیت ملی سپرده شده؛ حتی دولت هم در این زمینه دخالت نمی‌کرد و مجلس نباید در مسائل اجرایی دخالت کند.»

شاید جالب باشد بدانید  تاکید بر اینکه برجام یک تصمیم ملی و فراجناحی است، فقط توسط دولتمردان روحانی بیان نشده است! این واقعیت تا سه سال قبل نیز مورد اذعان قالیباف هم قرار داشت؛ یعنی زمانی که در رقابتهای انتخابات ریاست جمهوری ایران به عنوان رقیبب حسن روحانی یکی از ۴ کاندیدایی بود که قرار بود در معرض رای مردم قرار بگیرد.

بخشی از اظهارات قالیباف درباره برجام که در مناظره‌ها یا گفتگوهای انتخاباتی متعدد در اردیبهشت ۹۶ بیان شد، به شرح جدول ذیل است:

در این شرایط، می‌بینیم در حالی که هنوز دوره دوم دولت روحانی به پایان نرسیده و از سوی دیگر، با توجه به تحولات اخیر آمریکا، روزنه‌هایی مبنی بر بازگشت این کشور به برجام و مسیر دیپلماسی به چشم می‌خورد، قالیباف رویکردی کاملا متضاد با آنچه که سال ۹۶ درباره برجام گفته بود، اتخاذ کرده است. 

در کشاکش مناظره‌های انتخاباتی ۹۶ روحانی در واکنش به تاکیدات متعدد رقبایش مبنی بر اینکه برجام مورد تایید نظام است؛ از رقبای خود پرسیده بود که « برای اجرای برجام اگر برجام یک توافقی است که مورد قبول است، پس چرا در خیابان های تهران بیلبورد زدید؟ چرا این همه به آنهایی که در حین مذاکره بودند فحاشی کردید؟» 

روحانی همچنین خطاب به آنان این سوال را مطرح کرد: «خیلی مهم است که مردم ما به این مساله مهم توجه کنند افرادی که امروز کاندیدا هستند، باید به طور صریح به مردم بگویند با برجام می خواهند چکار کنند و با دنیا چگونه می خواهند تعامل کنند؟»

آن روز رقبای روحانی اگرچه به صراحت پاسخ نداده و ترجیح دادند سکوت کنند، اما با مصوبه امروز مجلس، جواب قالیباف به سوال روحانی نه در حرف بلکه در عمل داده شد! 

آن روز قالیباف در نقد عملکرد دولت درباره برجام گفته بود « دولت چک را گرفته و نمی‌تواند تبدیل به پولش کند!» این حرف اگرچه کاملا عبارتی سیاسی در نقد رقیب بود اما به نظر می‌رسد هنوز رقابتهای آن دوره برای قالیباف به پایان نرسیده که اینطوری موضع خود را درباره برجام و فراقوه‌ای بودن آن تغییر داده و از طریق قوه مقننه دنبال ایجاد مانع در مسیر دیپلماتیک تهران و جامعه جهانی است.

برای همین ناظران بر این باورند که متاسفانه این بار هم پشت این طرح که در پی ترور شهید فخری‌زاده به صحن علنی مجلس کشیده  شده، به جای روح ملی، بیشتر یک روح جناحی و سیاسی است که دود آن هم فقط به چشم مردم می‌رود.

۲۷۲۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1462384

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 1 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 28
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۶:۲۰ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۳
    واقعا شرم آوره
  • IR ۱۶:۲۰ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۳
    عجب آدمیه این قالیباف .
  • IR ۱۶:۲۲ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۳
    تا وقتی برجام اجرا می شد و به نفع کشور بود آن را بنام مجموعه نظام مصادره می کردند و خود را شریک می دانستند اما پس از خروج آمریکا از برجام آن را به دولت نسبت می دهند!
  • IR ۱۶:۵۲ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۳
    680 4
    خدایا هر کسی که به این ملت و مملکت خیانت میکنه و فقط به فکر خود و هم مسلکی هایش هستن به عذاب الهی گرفتار کن و عذابشان را هم در همین دنیا مقرر فرما ترسید از اه دل ملت مظلوم ایران بترسد از اه دل پدران و مادران که اسیر شما شیطان صفتان شده
  • پارسا AT ۱۶:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۳
    آآآآنی تایم،آآآآنی وووررر(شاخص سواد و علوم سیاسی مجلس).
  • GB ۱۷:۰۱ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۳
    چرا قالیباف موضع خود را تغییر داد؟ خیر تغییر نداده. از همان ابتدا هم ایشان به دنبال ابزارهای گازانبری برای تحت فشار دادن رقبا به هر بهایی بوده است. اما در دوره انتخابات برای فریب افکار عمومی باید گرگ، لباس میش به تن کند. گازانبر قالیباف این بار نه بر گلوی دانشجویان، که بر خرخره دولت و ملت و منافع ملی و امنیت کشور است.
  • IR ۱۷:۱۶ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۳
    قالیباف دو بار سر دو تا اشتباه انتخابات رو باخت. این بار هم با هدایت تصویب این طرح غیرمردمی آخرین تیر رو به شانس خودش برای ریاست جمهوری زد. هنوز فکر می‌کردم به دلیل عملکرد خوبش می‌شه بهش رای داد. اما با این کارش واقعیت این آدم برام مشخص شد و تحت هیچ شرایطی بهش رای نخواهم داد.
  • IR ۱۷:۲۵ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۳
    ایده آل برای این آدم و کسانی که به لایحه در مجلس رای مثبت دادند ادامه ریاست جمهوری ترامپ بود مردم و زندگی مردم و معیشت مردم برای اینها پشیزی ارزش ندارند فقط منافع خودشون حتی اگر جمهوری اسلامی نتواند منافع این افراد رو تامین کند از رجوی هم رجوی تر خواهند شد.
    • ع IR ۱۸:۳۹ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۳
      اقای روحانی و تیمش در این ۸ سال چه خدمتی به مردم کردند جز گرانی. بی مدیریتی و کشور را راهاکردن، همه چبز را به برجام گره زدند
  • DE ۱۷:۲۸ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۳
    تیترش خیلی خوبه
  • عضدی IR ۱۷:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۳
    مسئول اوضاع فعلی مردمی هستند که با قهر از صندوق ها اجازه دادند مجلس دست امثال ایشان بیفتد. خودکرده را ندبیر نیست.
    • GB ۱۸:۲۶ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۳
      154 6
      رای بدهند میگوید بیا این هم نتیجه رای دادنتان، رای ندهند میگوید این وضعیت نتیجه رای ندادن است . تکلیف خودتون اول مشخص کنید بعد به مردم راهکار بدهید با کدوم ساز شما برقصند
  • IR ۱۸:۰۰ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۳
    خانم جمشیدی همین الان هم آقای قالیباف داره از برجام صیانت میکنه . تا کی میخواهید با این حرفها و بازی کردن با کلمات با مردم بازی کنید ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ این کار مجلس صیانت از برجامه
    • DE ۱۸:۰۴ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۳
      قالیباف داره از برجام حمایت میکنه؟ واقعا؟ هه هه هه
    • جواد IR ۱۸:۲۵ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۳
      181 9
      واقعا از اینهمه کج فهمی متاسفم
  • reza IR ۱۸:۰۲ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۳
    29 44
    خودمونو به اون راه نزنیم مشکل فقط قالیباف نیست شورای نگهبان چرا تایید کرد؟ امریکایی ها رو چه کنیم؟ امثال ترامپ رو؟ ما همیشه دوست داشتیم اروپایی باشیم ولی همیشه شبیه امریکایی ها هستیم شاید برادریم که اینقدر همه چیز کشورمون مشابهت داره ! البته بجز اینکه با همه دعواهای سیاسی مردم امریکا از حداکثرها برخوردار هستن (ثروت ، شادی و ..)
  • دانشجوی حقوق بین الملل IR ۱۸:۰۶ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۳
    سلام دوستان اول نویسنده این متن خبر مغرض بوده و دوستدار دولتی هست که ۸ سال با دروغ و بنام برجام کشور را رو به روز بدبخت تر کرده و نهایت تحقیر با برجام در جهان شدیم .ما تعهدات را انجام دادیم راکتور اراک بتن و نطنز و ... جلوی اروانیوم ۲۰ درصدی گرفته شد این نهایت ذلت یک ملت است... قالیباف پایدار باشید . و مزدوران و خائنان بابد پاسخگو باشند .هشیار باشید باز به ترفند دیگری از بدبخت تر نشویم
  • حمید عباسی IR ۱۸:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۳
    سلام خبر خیلی ناشیانه تنظیم شده خوب کاملا واضحه برجام 96تاالان دستاوردی نداشته ودولت لجولانه هنوز پای هیچی ایستاده این طرح میگه حقارت ملت کافیه مسیر دیگری انتخاب کن خیلی ساده است مگر خودت رو به خواب زده باشی
  • نجفی IR ۱۸:۱۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۳
    درودخدابرسردارمجاهدقالیباف عزیز ومرگ وننگ برآمریکاوغرب پرستان
  • الی IR ۱۸:۱۹ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۳
    قعطی رجل سیاسی داریم ... نخبه ها کشورهای خارجی رو اداره میکنن و ... ایران
  • IR ۱۸:۳۶ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۳
    24 36
    [...] فکر میکنه که به نفع ملت هست اما می داند این کارها ملت را از پای در می آورد [...]
  • IR ۱۸:۴۲ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۳
    55 85
    هرچیزی که به ضرر شما دولتیان تصویب شود و باعث شود آبرو و حیثیت شما ها زیر سوال رود انگ انتخاباتی بهش می خورد از کجا می دانید که آقای قالیباف قصد نامزدی برای انتخابات 1400 را دارد
  • لایک IR ۱۸:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۳
    هر کی میگه با برجام اوضاعمون بهتره لایک کنه.
  • IR ۱۸:۵۱ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۳
    یکی بهش بگه خوب برجام نباشه خوب چی باشه نمیشه که با نباشه زندگی کرده کرد دلت خوشه ها
  • FR ۱۸:۵۲ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۳
    64 72
    بازم هم بگید دولت پشت گرانی هست.
  • یاسر IR ۱۸:۵۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۳
    45 82
    آخه ابله های نادان مگه برجام ۹۹همون برجام ۹۶هست واقعا متاسفم بی عقلهایی مثل شما از چیزی که سر در نمیاورید حرف میزنید
  • US ۱۹:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۳
    پرونده با گزارش آژانس به شوری امنیت برود شاید تا ۱دهه در آنجا بماند این تصمیم احساسی و بسیار ناشیانه است.باید شوری عالی امنیت ملی این تصمیم را وتو کند.
  • IR ۱۹:۱۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۳
    در جنگ منافع حزبی گروهی خود تنها چیزی که در نظر نمی گیرند زندگی ما مردم که روز به روز در فلاکت بیشتر فرو می رویم برایشان مهم نیست که در چه وضعیت زندگی می کنیم به خدا روزگارمان سیاه کمترین چیزها برایمان ارزو شده