محمود واعظی(رییس مرکز مطالعات استراتژیک)- اوضاع در سوریه بحرانی است و تعابیر و تفاسیر زیادی در خصوص چشم انداز تحولات در این کشور شنیده می شود.
همانگونه که بر همگان مبرهن است نقش و جایگاه سوریه در خاورمیانه به خصوص در حوزه منازعۀ فلسطین-اسراییل از حساسیت بالایی برخوردار است. اگر این کشور دستخوش تحولاتی شود که برآیند آن بروز و ظهور گروههای تندرویی باشد که افق نگاه آنها به حوزه مسائل خارجی چندان مشخص و قابل محاسبه نباشد،این مسئله می تواند محاسبات و نظم موجود در منطقه را به هم ریزد و منطقه را به سمت فضای جدیدی سوق دهد.
برهمین اساس است که در بین کشورهای منطقه و غرب نیز نگاه های متفاوتی در خصوص تحولات سوریه وجود دارد.برخی بر این باورند که با توجه به حضور سوریه در خط مقدم جبهه مقاومت ،بروز تغییر در این کشور می تواند به نفع قدرتهای منطقه ای و فرامنطقه ای باشد.
اما در عین حال دسته ای دیگر با توجه به عدم آلترناتیو مشخص، بروز تغییر در ساختار سوریه را به مصلحت هیچکس نمی دانند.
واقعیت آنست که در خصوص تحولات سوریه،آنچه که امروز شاهد آنیم اینست که غرب و به خصوص اسراییل در قبال تحولات سوریه دچار سردرگمی است و نمی دانند چه موضعی در قبال آن داشته باشند تا خللی در منافع بلندمدت آنها ایجاد نشود.
از سویی به رغم آنکه همچنان شاهد تظاهرات دمکراسی خواهی در خاورمیانه و تغییر ساختارهای سیاسی در برخی از کشورها هستیم اما این حرکتها هنوز به نتیجه روشنی نرسیده و نمی توان اطمینان داشت که با بروز تغییر در ساختارهای سیاسی کشورهای واقع در این حوزه دولتی دمکراتیک بر سر کار آید. 26351
نظر شما