معمارهسته‌ای و مرد مذاکرات پشت‌پرده به کابینه بایدن آمد؛همه چیز مهیای تغییر...

به قول جان کری دیپلمات دیپلمات ها به دولت بایدن آمد آنهم با اداره مهمترین نهاد امنیتی آمریکا! مردی که از او به عنوان معمار هسته ای روابط ایران و آمریکا یاد می کنند.باید گفت که اعلام نامزدی او برای ریاست سازمان سیا افراط گرایان در جهان را شوکه کرده است حالا چشم امید آنها به تایید سنا است.

زهره نوروزپور: همه چیز مهیای بازگشت آمریکا به برجام شده است. از انتخاب بلینکن وزیر خارجه تا جیک سالیوان مشاور امنیت ملی و وندی شرمن در معاونت وزارت خارجه تا آخرین مرد مخفی هسته ای آمریکا.دیپلماتی پنهان که از صفر تا صد مذکرات آمریکا و ایران از عمان تا لوزان و وین سایه به سایه آمده است.دیپلماتی که رئیس تیم مذاکره کننده آمریکا بود و در حاشیه و کسانی که دستی در اخبار و سیاست داشتند او را به خوبی می شناختند.مردی که 13 سال پای ثابت مساله هسته ای ایران بود.

گویا جو بایدن با گلچین دیپلمات ها به مقابله سعودی و کاهش تنش با ایران آمده است. دیپلمات در سایه با نام ویلیام برنز قرار است ریاست بالاترین نهاد اطلاعاتی آمریکا را به عهده بگیرد.او جاسوس نبوده کار اطلاعاتی نکرده اما مردی کهنه در سیاست است. سال 98 کتاب او با عنوان گفتگوهای پشت پرده در ایران به چاپ رسید. در آن کتاب بخشی را که به ایران اختصاص داده است بسیار خواندنی است خصوصا در دوره فعلی که پیشبینی ها از یک آینده نامعلوم خبر می دهد.

ساعتی پس از انتشار خبر اعلام نامزدی برنز برای پست نهاد اطلاعاتی آمریکا رسانه های خبری به آن واکنش نشان دادند و با تحلیل ها و خاطراتی که او در کتاب معروف خود به آنها اشاره کرده است او را دیپلماتی کارکشته و کسی که احتمالا معمار روابط ایران و آمریکا نیز بوده خوانده اند. برنز اولین دیپلماتی بود که پس از آمدن ترامپ به کاخ سفید با یک نامه طویل از ناکارامدی سیاست خارجی او از کار خود استعفا داد. او که اکنون رییس «بنیاد کارنگی برای صلح بین‌الملل» است، اردیبهشت سال گذشته در یک نشست این اندیشکده با عنوان رویارویی ترامپ با ایران گفت آمریکا باید از برخورد با ایران اجتناب کند.برنز با دفاع از ایده مذاکرات جدید میان تهران و واشنگتن گفت: «اگر فرض کنید برجام هنوز زنده است اول باید به آن برگردیم و مذاکرات جدیدی را شروع کنیم که به چالش‌های برجام می‌پردازد.»

انتخاب ویلیام برنز در کنار بلینکن و سالیوان خبر از تغییری گسترده در سیاست خارجی آمریکا می دهد مساله ای که به مذاق سعودی خوش نمی اید و اما اگر دولت جدید ایران باب گفتگو را باز کند احتمالا در چهار سال آینده ایران در فضای بهتری قرار خواهد گرفت.

یورونیوز می گوید: او در دوران مذاکرات محرمانه ایران و آمریکا که پیش از انتخاب حسن روحانی به عنوان رئیس‌جمهور، در کشور عمان شروع شد نیز در کنار جیک سولیوان که آن زمان مشاور سیاست خارجی جو بایدن، معاون ریاست جمهوری آمریکا، بود، حضور داشت.

بایدن درباره انتخاب خود گفت: «برنز یک دیپلمات نمونه با دهه‌ها سابقه در عرصه جهانی برای امنیت ملت و کشورمان است.»

بی بی سی در معرفی او می گوید: تیم انتقالی بایدن از ویلیام برنز به عنوان یک دیپلمات باتجربه که از دانش، توانایی و چشم‌انداز لازم برای مقابله با تهدیدات علیه آمریکا برخوردار است، نام برده است.ویلیام برنز که در دولت اوباما، معاون وزیر خارجه بود، نقش کلیدی در مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا و رسیدن به توافق هسته‌ای داشت.

جان کری، وزیر خارجه آمریکا در دولت اوباما از  برنز به عنوان «دیپلمات دیپلمات‌ها» نام برده است.

او که سوابقی چون سفیر آمریکا در روسیه و اردن را در کارنامه خود دارد، از جمله حامیان مهم توافق هسته‌ای است و پیش از این خواستار بازگشت آمریکا به برجام شده بود.

 برنز در دوران مذاکرات هسته‌ای آمریکا با تیم هسته‌ای ایران به رهبری علی لاریجانی و سعید جلیلی نیز سرپرستی تیم آمریکا را بر عهده داشت.خاطرات برنز حواشی بسیار داشته است. از نشست محرمانه دو هیات ایرانی و آمریکایی در عمان در سال 91 تا قدم زدن با جلیلی که این قدم زدن هیچگاه رسانه ای نشد!

>>> این مطلب پیشنهاد می‌شود:
ماجرای قدم زدن سعید جلیلی با ویلیام برنز چه بود؟

با مرور بخشی از کتاب خاطرات ویلیام برنز او را بیشتر بشناسیم:

خاجی صدایش را بالا برده و گفت: «ایرانی‏ها خر نیستند!»

روزنامه اعتماد در برشی از کتاب برنز که به مذاکرات ایران و امریکا در عمان پرداخته نوشت:ایرانی‏هایی که به عمان آمده بودند از تغییر استقبال می‏کردند و رویه‏ شان کاملا با رویه هیات ایده ‏آلیست و انسدادگرای جلیلی در مذاکرات با گروه 1+5 متفاوت بود.خاجی و همراهانش دیپلمات‏های باتجربه و حرفه ‏ای بودند.خاجی رفتاری دوستانه داشت و در عین حال محافظه‏‌ کار بود.

همان‌طور که من سخن می‏گفتم، خاجی و همکارانش گوش کرده و یادداشت بر می‏داشتند. در برخی مواقع نگاه‌های سردی به من کردند و گاهی هم سر تکان می‏دادند اما حرف‏هایم را قطع نکردند. ایرانی‏هایی که به عمان آمده بودند از تغییر استقبال می‏کردند و رویه ‏شان کاملا با رویه هیات ایده‏‌آلیست و انسدادگرای جلیلی در مذاکرات با گروه 1+5 متفاوت بود. خاجی و همراهانش دیپلمات‏های باتجربه و حرفه‌‏ای بودند. تغییر در شیوه مذاکره ایرانی‏ها و جدیت‏شان کاملا آشکار بود.

وقتی حرف‏هایم تمام شد خاجی عنان سخن را به دست گرفت. لحن سخنانش بسیار حساب شده بود. حتی وقتی که فهرست طولانی و قابل پیش‏بینی شکایات ایران از امریکا را قرائت می‏کرد هم بسیار محتاطانه و حساب شده سخن می‏گفت. به‌ شدت از قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل، ترور دانشمندان هسته‏‌ای ایرانی و تاکید علنی امریکا بر عبارت «همه گزینه‌ها روی میز است» انتقاد کرد.

او به بازگشت امریکا به سیاست قدیمی «هویج و چماق» در مقابله با ایران، اعتراض کرده و صدایش را بالا برده و گفت: «ایرانی‏ها خر نیستند!»

کاملا مشخص بود هیات ایرانی سخنان هشدارآمیز مرا درباره غنی‌‏سازی یادداشت کرده‌‏اند اما آنها انتظار داشتند سخنان دیگری نیز بشنوند. خاجی تاکید کرد ایران «به هر قیمتی» از «حق» خود برای برخورداری از چرخه کامل سوخت هسته‏‌ای از جمله غنی‌سازی، دفاع خواهد کرد. ما درباره این مساله با هم بحث کردیم و من تصریح کردم در معاهده ان.‌پی.‌تی «حق» غنی‌‏سازی اورانیوم به صراحت نیامده است. مشکلی که ایرانی‌‏ها با سرسختی‏ شان برای خود ایجاد کرده بودند این بود که جامعه جهانی نسبت به قصد و نیت آنها به شک افتاده بود.

بعد از جلسه اولیه، نخستین گفت‌وگو از سری گفت‌وگوهای خصوصی و دو به دو را با خاجی برگزار کردم. خاجی رفتاری دوستانه داشت و در عین حال محافظه‏‌کار بود. او به خوبی به این مساله واقف بود که در نهایت دو به دو با هم سخن خواهیم گفت. خاجی تقریبا با حالتی محزون درخواست کرد امریکا حق ایران برای غنی سازی را بپذیرد و تاکید کرد بدون پذیرش این حق کار دشوار خواهد شد.

عراقچی و تخت روانچی دیپلمات حرفه ای بودند نه ایدئولوگ

ویلیام برنز مرد در سایه کسی است که آخرین لحظه توافق برجام را منعقد کرده است؛در بخشی از خاطره برجامی برنز آمده است: در اوایل ماه مه، اوباما نامه طولانی محرمانه ای خطاب به آیت اللّه خامنه ای(رهبر معظم انقلاب) ارسال کرد. اوباما سعی داشت با نوشتن این نامه راهی باز کند. اگرچه این نامه باید کاملاً واضح و شفاف نوشته می شد اما در نهایت به گونه ای نوشته شد که در صورت درز کردن به بیرون موجب ایجاد جنجال نشود. اوباما در این نامه بار دیگر بر سخنان خود در پیام نوروزی تأکید کرده بود. او در این نامه بر تصمیم آمریکا مبنی بر ممانعت از دستیابی ایران به سلاح هسته ای تأکید کرده و حمایت خود از موضع گروه ۱+۵ در وادار کردن ایران به دنبال کردن برنامه هسته ای صلح آمیز را اعلام کرده بود. او همچنین در این نامه تصریح کرد دولتش قصد دنبال کردن برنامه تغییر رژیم را نداشته و آماده است مذاکره با ایران را آغاز کند. رهبر عالی ایران یک هفته بعد به نامه اوباما پاسخ داده و او نیز سعی کرد سر نخ را به دست بگیرد. نامه آیت اللّه خامنه ای زبان مبهمی داشت ولی حداقل براساس استانداردهای انقلابیون ایران، تند و تیز و ارعاب آمیز محسوب نمی شد. اگر چه در آن نامه هیچ پاسخ روشنی به پیشنهاد اوباما برای گفت‌وگوی مستقیم داده نشده بود اما ما اینگونه برداشت کردیم آیت اللّه خامنه ای برای گفت‌وگو تمایل جدی دارد. اوباما بلافاصله به نامه پاسخ داد. این بار نامه اوباما کوتاه تر بود و در آن پیشنهاد شده بود دو کشور گفت‌وگوهای دوجانبه ای را به صورت مخفیانه آغاز کنند. اوباما در نامه من و پانیت تالوار را به عنوان نمایندگان آمریکا در مذاکره احتمالی معرفی کرده بود.

این بار ریاست هیأت ایرانی را مجید تخت روانچی و عباس عراقچی، معاونان وزیر خارجه‌ برعهده داشتند. آنها نیز مانند ظریف از دانشگاه های غرب فارغ التحصیل شده بودند. روانچی فارغ التحصیل دانشگاه کانزاس بود و عراقچی از دانشگاه کنت انگلیس فارغ التحصیل شده بود. هر دوی آنها ایرانیانی به‌شدت وطن‌پرست بودند. به آمریکایی ها به دیده شک و تردید می نگریستند و در بیان مواضعشان سرسخت و لجوج بودند. به‌زودی دریافتیم آنها در حل مشکل دیپلماتیک خلاق هستند.

در طول ساعت ها مذاکره برای یافتن راه حلی عملی، طیف گسترده ای از هیجانات را تجربه کردیم. گاهی‌ روی میز می کوبیدیم یا از اتاق خارج می شدیم و حتی گاهی درباره مخمصه ای که در آن گرفتار شده بودیم، شوخی می کردیم. اگرچه اعتماد عنصر گمشده روابط ایران و آمریکا بود، اما من احترام حرفه ای فوق العاده ای برای عراقچی و روانچی قائل بودم. البته معتقد بودم بیان علنی این احترام ممکن است موجب بالا رفتن جایگاه آنها شود. عراقچی و روانچی دیپلمات هایی حرفه ای بودند نه ایدئولوگ. درعین حال کاملاً به کشورشان متعهد بوده، به انقلابشان افتخار می کردند و کاملاً مصمم بودند خود را در چارچوب های دیپلماتیک حفظ کنند. اغلب درباره دشواری هایی که در داخل ایران با آن مواجه هستند، بسیار محافظه کارانه حرف می زدند. البته گاهی اوقات نیز می گفتند که رهبری عالی دارند که ممکن است بگوید: من که به شما گفته بودم. حالا ثابت شد که آمریکایی ها قابل اعتماد نیستند و اوباما هم به اندازه بوش به دنبال سیاست تغییر رژیم است.
از همان آغاز مشخص شد فضای گفت‌و ‌گوها در مقایسه با دور قبلی، بسیار متفاوت و نویدبخش تر است.

چرا افراطگرایان این دیپلمات را دوست ندارند؟نکاتی در مورد انتصاب ویلیام برنز

به گزارش خبرآنلاین بخشی از خاطرات ویلیام برنز به همراه جیک سالیوان از اخرین مرحله مذاکرات هسته ای بود که نهایتا به اقدام جامع مشترک(برجام) منتهی شد. در همین باره رضا نصری کارشناس سیاست خارجی در رشته توئیتی درباره ویلیام برنز و معماری او در توافق هسته ای ایران می نویسد:

 نامزدی ویلیام برنز برای تصدی ریاست CIA اتفاق قابل ملاحظه‌ایست. دیدگاه او نسبت به سیاست راهبردی آمریکا به طور کل - و نسبت به جایگاه غرب آسیا و ایران به طور خاص - می‌تواند بر شکل‌گیری سیاست خارجه دولت بایدن و مناسبات آینده تاثیر بسزایی داشته باشد.

ویلیام برنز ایران را یک قدرت «غیرقابل اغماض» در منطقه می‌داند که آمریکا باید در نهایت با آن «همزیستی» کند. او صراحتاً - در تحلیلی که در کسوت کارشناس برای وزارت خارجه آمریکا نوشته بود - در توصیف کیفیت تعامل با ایران از واژهٔ «همزیستی» استفاده می‌کند. اما در عین حال، نگاه فعلی واشنگتن به «قدرت ایران» را «اغراق‌آمیز» می‌داند و معتقد است غلو و بیش‌گویی در مورد ایران - که دولت ترامپ آن را تشدید کرده - ایالات متحده را از تمرکز بر رقبای اصلی - یعنی چین و سپس روسیه - منحرف کرده است.

به طور کلی، او معتقد است معضلات و ناامنی‌های خاورمیانه «مُسری» است و نزدیکی بیش از حد به منطقه را مستعد «متاستاز» این ناامنی‌ها به آمریکا می‌داند. از این رو، برنز از مدافعان سرسخت «چرخش به شرق» و تمرکز بر آسیای شرقی و مدیریت رقابت با چین - به عنوان یک اولویت سیاست خارجه - است.در واقع، او نه تنها تمرکز بر چین را از نظر راهبردی ضروری می‌داند بلکه معتقد است راهکار ترمیم آسیب‌های دولت ترامپ - از جمله آسیب در روابط میان آمریکا و اروپا - «بازگشت به سیاست اوباما» - یعنی بازگشت به راهبرد «چرخش به شرق» - خواهد بود.

او معتقد است آمریکا باید همچنان در خاورمیانه ایفای نقش کند، اما تاکید دارد  دولت‌های سُنی منطقه نیز باید «سبک زندگی» خود را با حقیقتِ «ایران» - به عنوان «کشوری که حتی با تعدیل سیاست‌های انقلابی، یک قدرت غیرقابل اغماض خواهد ماند» - تنظیم کنند.به بیان دیگر، او قائل به تشویق دولت‌های عربی به اتخاذ یک سیاست مستقل‌تر و بومی‌تر در منطقه در تعامل با ایران است تا بتواند آمریکا را از خاورمیانهٔ پر دردسر - که به زعم او دیگر از نظر تأمین انرژی هم اهمیت سابق را ندارد - خلاص سازد.

ضمن اینکه، امنیت اسرائیل را نیز تا حدود زیادی «تثبیت‌ یافته» می‌خواند و از این منظر نیز سیاستِ رهایی از قید و تعهد آمریکا در منطقه را توجیه‌پذیر می‌داند.اگر این نگرش برنز در فرایند تصمیم‌سازی در دولت بایدن غالب شود، چه بسا ایران با سهولت بیش‌تری بتواند «طرح صلح هرمز» را به عنوان جایگزین مقولهٔ «مذاکرات تکمیلی» (Follow-on negotiations) روی میز قرار دهد.

310 310

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1475741

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 16 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 47
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۹:۲۳ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
    آخرش كه چي؟ ماييم كه تحت تحريم و فلاكت هستيم
    • ناامید NL ۱۱:۲۱ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
      45 22
      بزرگان کشور یه فکری برا نجات بورس کنند که هزاران ایرانی را خانه خراب و وام خراب کرده
    • IR ۱۶:۱۱ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
      90 6
      چرا عده ای بی محابا تمام سرمایه خود را توی بورس ریختن. بارها از طریق وسایل ارتباط جمعی گفتن با مطالعه این کار انجام شود. خونه و ماشین نفروشید برای سرمایه گذاری در بورس. اما امان از طمع. البته هیچکس از ضرر مردم خوشحال نمیشه ولی خیلی از مردم هیجان زده و جو گیر شدن
    • CA ۱۷:۲۴ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
      0 0
      ناامید جان عزیز اشتباه از خودت بود. حکومت به خاطر تحریم ها دچار کمبود و کسری بودجه شده و توانایی اینو هم نداره که کاری کنه! شرکای ایرانی یا بهتر بگم ارباب هامون که پول هامون رو سر فروش نفت بلوکه کردند. داخل کشور هم صنعت مون خوابیده! بانک ها هم پاشون رو گذاشتن رو گلوی مردم! دولت هم به عنوان مسول بودجه کشور دنبال راه بود مقصر خودتون بودید که تو این مسیر اومدید به طمع سودهای کلان چندبرابری! انتخاب مطمئن برای سرمایه گذاری الان فقط طلا هست. البته ناراحت نباشید، امثال شماها کمک کردید که امسال کشور بچرخه و حالا برای سال اینده امیدشون به برداشته شدن تحریم ها و بایدن هست، اگه اتفاقی نیوفته
    • علی کرمیان IR ۱۱:۲۶ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۵
      0 0
      آقای محترم که ساعت ۱۱:۱۶ مطلب نوشتی بورس محل سرمایه گذاری است به امیدکسب سود قمارخانه که نیست منتظرشانس باشیم چرا متوجه نیستید؟ مردم یک زیرپله ای اجاره می کنند باسرمایه اندک سودکسب می کنند چراباید بورس بااین عظمت زیان بدهدآیاغیرازاین است که دستی درکاراست؟!!!!ضمنامگرنرخ وسایل ارزان شده که درهمه نمادها هرروزدچارضرریم؟کمی منطقی باشید خودتان ودیگران راگول نزنید زیان شصت درصدی برای یک تازه واردقابل توجیه نیست
  • رضا حسنی IR ۱۰:۳۲ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
    96 6
    باید نظر ذوالنور ببینیم چیه؟
  • IR ۱۰:۴۳ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
    80 7
    آخرش بعد یک مدت دلخوشی یکی پیدا می شه می زنه زیر همه چیز
  • GB ۱۰:۵۹ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
    86 2
    حالا رئیس جمهور انسدادگرای ایده آلیست ۱۴۰۰ که بیاد یکم رویاهای نویسنده مقاله تعدیل میشه.
  • US ۱۱:۰۳ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
    56 31
    این " گلچین انتخاب دیپلماتها" از ترامپ هم بدتر خواهند بود اگر مسولین ما مشابه 6 سال گذشته رفتار کنند.
    • حسن IR ۱۳:۱۶ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
      47 16
      همین ایده ها و بدبینیها و به عالم وادم سوءظن داشتنها باعث این مشکلات برای ملت شده...این عینک بدبینی رو بردارید
  • IR ۱۱:۰۸ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
    72 35
    هفت سال مردم ومعطل کردی وهنوزم داری وعده میدی؟
    • IR ۱۶:۱۶ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
      40 53
      متاسفم برای این طرز فکر. یک نفر دیوانه در آن طرف دنیا بازی را به هم زد و عده ای هم داخل خوشحال شدن. شما اینجا دنبال مقصر هستی. اگر بازی را خراب نکرده بود خیلی اوضاع الان فرق میکرد. البته دولت اصولگرای آینده توافق را انجام میدهد و اوضاع خوب میشه. مهم اینه که به اسم خودشان تمام بشه نه دیگران. آنها قهرمان معرفی شوند نه دیگران
  • NL ۱۱:۱۹ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
    59 10
    شرط میبندم کسی حتی 3 خط نخونده و داره کامنت میذاره !
    • IR ۰۷:۵۴ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۵
      0 0
      یکی ش هم من.....
  • NL ۱۱:۵۶ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
    69 15
    از بایدن باید بیشتر ترسید : بایدن یک سیاستمدار کار کشته هست که به محض ورود به کاخ سفید سعی بر ترمیم روابط خارجی خود با هم پیمانان خارجی خودش خواهد کرد و توانایی ایجاد یک همبستگی جهانی بر علیه ایران رو خواهد داشت ، خاطرمون نره که تحریم های بین المللی که منجر به مذاکرات برجام شد همین تیم بوده وحتی توانایی بردن ایران رو زیر بند 7 منشور شرای امنیت رو داره( مطالعه شود این منشور به شورای امنیت اجازه حمله نظامی خواهد داد ) و نگرانی دیگه با نگاه به تاریخ و سابقه آمریکا به شروع یک جنگ بعد از یک پاندمی و رکود اقتصادی شدید بوده . تا چند ماه دیگه یک رئیس جمهور از گروه تندرو و پوپولیست خواهیم داشت در مقابل بایدن و احتمال بازگشت تحریم های سازمان ملل وحتی ورود به یک جنگ هم خواهد بود . بایدن به مراتب خطرناک تر هست . از قدیم گفتن از آن نترس که های و هوی دارد ، از آن بترس که سر به توی دارد ! از بایدن باید بیشتر ترسید.
    • IR ۱۶:۱۹ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
      33 41
      اتفاقا تندروها با بایدن توافق میکنند تا در نظر مردم قهرمان به نظر آیند. خودشان میدانند که باید با دنیا تعامل کنند اما از طرف ایران چه کسانی نماینده و تصمیم گیر باشند برای آنها اهمیت دارد.
    • IR ۲۰:۱۷ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
      1 1
      نه امریکا پول جنگ داره و نه ایران. توافق چه خوب و چه بد انجام خواهد شد.
  • IR ۱۳:۰۶ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
    47 4
    یه سوال مهم: نفع بایدن و کلا آمریکا از مذاکره با ایران چیه؟
    • IR ۲۲:۱۲ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
      0 0
      سلام انشالله تحریمها بنفع ایران تمام میشه واین دولت دیگر بفکر مردم ایران باشند و مردم را از این فلاکت نجات بدهند
  • IR ۱۵:۱۳ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
    8 6
    به ایست قوت زانوی دیگران مطلب به غیر بازوی خویش از کسی امان مطلب
  • IR ۱۶:۱۳ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
    31 11
    مطمئن باشید این فرصت هم از بین می رود
  • فتاحی خرو علیا خراسان نیشابور IR ۱۸:۰۳ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
    49 44
    آدم اگه دوبار گزیده بشه احمقه.. بابررسی ومطالعه 60یا70گذشته میتوان بهترفهمیدکه مشکل کفارغرب باما اسلام مسلمان بودنه چه شیعه چه سنی..اینها باکشورهای اسلامی دیدگاه وبرخورد چند گانه دارن... اگه مثل کشورای عربی بتونن سوارشن بمب هسته ای هم داشته باشی مشکل ندارن بشرطی که همیشه سواری بدی بهشون هرغلطی کردن بگی خوبه یعنی خوت نه فقط اونا یعنی اول اونا
    • IR ۲۰:۱۸ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
      2 0
      چین و کوبا و کره شمالی و رفقای بلوک شرقی الحادی تر از کشورهای غربی هستند. امارش در اینترنت هست.
    • IR ۲۱:۴۲ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
      0 8
      ترامپ ابرشیر امریکا
    • IR ۲۲:۱۳ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
      2 0
      تمام این حرفا رو زدی بگی آمریکا خوبه خیلی بدبختی یادت باشه دشمن کهنه دوست نو نمیشه
  • IR ۱۸:۰۹ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
    0 0
    چه فایده وقتی ما نمیخواهیم تغییر کنیم وقتی مرغ ما یک پا داره
  • احمد IR ۱۸:۴۷ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
    2 4
    آمریکا با بایدن یا بی بایدن اگر میخواهد به برجام برگردد باید ابتدا تحریم ها را بردارد .اینکه میگویند به برجام بر میگردیم نوعی فریب افکار عمومی است که بدرد اصلاح طلبان غربگرا میخورد .اگر میخواهد به برجام برگردد تمام تحریم ها از کارتر تا ترامپ را باید بردارد .به وعده نسبه او دلخوش نباشید .مثل برجام که. نقد دادیم نسیه هم نگرفتیم والان ۱۵۰۰مورد تحریم داریم .
  • IR ۱۸:۴۸ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
    2 0
    دروغ تماما دروغه باور نکنین تا دزد تو مملکته همینه
  • محمود IR ۱۸:۵۷ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
    0 0
    این فرصت نباید ازبین برود .چون تمام اعضای قدیم که از روز اول برجام بوده آند آمده آمد که دراولین جلسه به خیر و خوشی تمام شود .که این قضیه برجام بیشترین سود برای آمریکاست ترامپ عوضی کم سیاست ویک‌دنده بودیک ساعت پس از خروج از برجام پشیمان شد ولی ملت ایران باغیرت وتعصب ولایت ماندند و ضربه زدند
  • IR ۱۹:۳۵ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
    0 0
    بر جام هم هیچ سودی نرساند !غیر از ضرر ما از بر جام چیزی ندیدیم!من شخصا میخوان بر جام را آتش بزنم فقط آتش
  • علی IR ۲۰:۰۱ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
    1 5
    مذاکره بی مذاکره ... تماااااااام
  • ازاده US ۲۱:۱۳ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
    2 0
    آمدن ترامپ درسته برای مردم ایران بد بختی آورد ولی برای بعضی ها مایه خوشحالی بود که به زمین خوردن روحانی راببینند حتی به قیمت بد بختی مردم ایران
  • امیر IR ۲۱:۴۲ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
    1 6
    ما مخالفان برجام نمی‌گوییم که با دنیا تعامل نکنیم بلکه باید با دنیا متحد شد اما نه هرکسی متحد شدن ایران و آمریکا عین متحد شدن گوسفند و گرگ است که به خون یکدیگر تشنه اند و هیچ وقت با یکدیگر کنار نمی آیند
    • IR ۱۹:۴۹ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۵
      0 0
      برید با همون بورکینافاسو و ونزوئلا و لبنان و عراق و سوریه متحد شید. یکی از یکی خوشبخت‌تر و دارای اقتصاد قویتر. فقط یادتون نره که حقوق ماهانه تپل میخوان، وگرنه جواب سلامتون رو هم نمیدن.
  • رسول IR ۲۲:۰۳ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
    1 7
    بایدن بدتر از ترامپ . ایران نباید به برجام خسارت محض برگردد
  • محمد IR ۲۲:۱۷ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
    0 0
    جالبه انها بفکر تشکیل کابینه خودشان هستند ولی ما اینا همه چیزرا با برگام تحلیل میکنیم چه معلوم اینها همان ادمهای چندسال پیش باشند ومثبت فکرکنند ایقدر اهمیت ندهییم که کی میاد وکی میره بهتره
  • عوام IR ۲۲:۳۱ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
    0 0
    خوبه دیگه پس ایشون هم قبولداره ایران ایرقدرته خاورمیانس هم میگه خیلی مشکلات سوتفاهم بوده و از زمان لاریجانیم درمذاکرات بوده پس باتجربس مثل تیم ما که تجربه لازمو داره ، انشالله که مذاکرات طوری پیش بره که اینجا همه راضی بشن
  • IR ۲۲:۳۷ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
    0 0
    به نطرم باز ایران بازنده ست و سعودی برنده ست حالا ببینید
  • عزیز درویش IR ۲۳:۴۳ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۴
    0 0
    خب که چی ؟ الان میخواد بیاد دوباره برگرده به برجام ؟خب بعدی میره دوباره بیرون !!!امضای کشور ما بسیار معتبرتر از ان است که با امضای کسانی که به دنبال استعمار و کشتار مقامات محبوب ما هستند ، در یک جا قرار بگیره در ضمن ، برجام کلا از بیخ و بن به نفع اینده ما نیست و فقط کمی راحتی دوران حال رو به صورت وام پر بهره به این نسل ما میده . خودتون رو جمع وجور کنید وقت کوبیدن میخ بر دیوار بتنی است (با دیپلماسی مقاومت)خواهشا از الان فکر انتخابات ریاست جمهوری و یک رییس جمهور اینده بین و دانا باشیم تا نگاه انها به دستان ما دوخته بشه . جایگاه واقعی ما بسیار فراتر از این است که یک تمدن ۴۰۰ ساله بتواند سوار شانه های ما شود ، بیایید با انتخاب هوشمندانه اهداف و جایگاه به حق خودمون رو به شایستگی وصول کنیم . سپاس .
  • IR ۰۱:۳۲ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۵
    0 0
    تمام سیاست های آمریکاکه یکی به نعل میزندویکی به میخ میزند بخاطرباج وخراج گرفتن ازکشورها؛ مخصوصٱکشورهای اسلامی است که سالهای زیادی که توسط انگلیس ویهودیان باایجادتفرقه وتجزیه کشورهای اسلامی توانسته آن آنهارا ضعیف نگهدارندتنهاراه بیرون رفت ازباج خواهی آنهاوحدت کلمه یعنی همه کوش به فرمان رهبری است که باعث اتحادمسلمین ومظلومین جهان می‌شود راین صورت است که همه قدرت‌های زورگووچپاولگرجهان به زانودرخواهندآمد
  • حمید IR ۰۶:۲۵ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۵
    0 0
    همه اینا بستگی داره به دولت جدید که چجوری گند بزنه به همه چی.
  • حسن IR ۰۶:۳۰ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۵
    0 0
    سلام علیکم از برجام نتیجه ای که می خواستیم وآن رفع تمام تحریمها بود به دست نیامد و 8سال تورم و گرانی و عقب ماندگی و تخریب زیر ساخت ها حاصل آن بود آمریکا واروپا تحریم ها را بر نمی دارند ونباید در این رابطه هزینه بدهیم تنها راه مقاومت ونگاه به توانایی داخل و خنثی کردن تحریم هاست البته نفوذی ها وجاسوس ها و دوتابعیتی ها ومنافقین داخلی با ضربه زدن به کشور وانجام ماموریت به دشمنی خودشان به مردم و نظام و ولایت فقیه ادامه می دهند نجلس و قوه قضائیه و سپاه وارتش و بسیج و نخبگان دانشگاهی و حوزی و صاحب نظران و سربازان گمنام امام زمان عج الله تعالی فرجه الشریف باید مراقب دولتی ها ونقشه های شوم انها باشند تا از بروز فتنه های بعدی جلوگیری کنند
  • IR ۰۹:۳۶ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۵
    0 0
    بایدن بامعمار کارکشته به میدان آمده ولی مشکلش اینه ملت ایران با دولتهای دروغگوی امریکا عهدشکن مذاکره ای ندارد زیدا مومن هرگز از یک سوراخ دوبار گزیده نخواهد شد
  • اسی IR ۱۰:۱۴ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۵
    0 0
    سنار بدین آش به همین خیالها باشین فعلا به روزی افتادیم که باید پول صادرات نفتمون رو با گرو کشی پس بگیریم اونم آمبولانس
  • سیدسعادت اله ابطحی IR ۱۱:۰۷ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۵
    0 0
    باسلام.همان طور که حضرت اقا رهبرعزیزمان فرموده بودن هیچ تفاوتی میان این دوحزب ازلحاظ خباثت وجودندارد هردو حزب خواهن بردگی وذلت ایران عزیزمان رادارند.انشااله این ارزورابه گورخواهندبرد که برده اند
  • Ali IR ۱۳:۳۲ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۵
    1 0
    واقعا موندم شما هایی که قلم میفروشید به چه قیمتی این کار را میکنید چنان در مدح یه سیاست مدار امریکایی حرف میزنید که انگار فقط ترامپ بدشون بود دیوانه ها مگه همون اوباما علناً نگفت من میخواستم با برجام همه چیزو از ایران بگیرم سرتونو کردین توی برف. میدونید دادن اطلاعات ناکامل یجور حق الناس حساب میشه خدا به دادتون برسه اونطرف
  • IR ۲۲:۲۳ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۵
    0 0
    عزیزان من عاشق ایرانم ولی با دنیا که نمیشه در افتاد با جنگ ودرگیری هم هیچی درست نمیشه اما باید قدرت نظامی هم داشت انشالله که همه چی درست بشه