دفاع روزنامه اصولگرا از طالبان/ آنها در ترور دیپلماتهای ایرانی دست نداشتند؛ الان هم ضدامریکا هستند

روزنامه جوان نوشت:حضور رسمی هیئت طالبان در تهران سؤالات و چراهای زیادی را بین نخبگان و سیاسیون کشور برجا گذاشت که پاسخ شایسته بدان داده نشد.

نباید مردم فکر کنند تصویری که حاکمیت و رسانه‌ها از طالبان در ۲۶ سال گذشته برایشان ترسیم کرده‌اند با تصویری که خود حاکمیت از این گروه دارد، متفاوت است.

شاید همین تصویر دیروز باشد که تفسیر چهره امروزی از طالبان را سخت کرده و کژتابی تفسیر و کدر بودن تصویر باقی است، اما لازم است شورای عالی امنیت ملی و وزارت خارجه درباره آسیب شناسی ارائه تصویر دیروز و وضعیت امروز برای مردم توضیح دهند و اگر ارتباط با این گروه برای منافع ملی ما یا شیعیان افغانستان آورده‌ای دارد، به ملت بگویند و صرفاً به‌خاطر اینکه متهم به ارتباط با یک گروه تروریستی شوند، سکوت نکنند.

علت ارتباط مهم است که اگر نبود امریکا چند سال با این گروه مذاکره نمی‌کرد. حتی غربی‌ها بسیار مشتاق بودند با داعش و القاعده مذاکره کنند، اما آن‌ها به ظاهر از این کار ابا داشتند و علت اصلی آن هم عدم اعتقاد داعش و القاعده به حقوق بین‌الملل و مقوله دولت - کشور است.

اما در خصوص طالبان سؤالات چندگانه‌ای در ذهن ملت ماست.سؤالات عموماً حول شهادت دیپلمات‌های ایران در مزار شریف و شهادت شیعیان افغانستان است. این باور زمانی تقویت شد که ایران در مرزهای شرقی کشور آرایش نظامی گرفت، اما رهبری نیروهای مسلح را از حمله به افغانستانِ طالبان بر حذر داشتند. آیا رهبری اطلاعات متفاوتی دریافت کرده بود یا نه، ما بی‌خبریم، اما باور نگارنده این است که طالبان افغانستان در شهادت دیپلمات‌های ایران نقش نداشتند و جمهوری اسلامی نیز به این باور رسید که ترور آن عزیزان با هماهنگی سیستم اطلاعاتی یک کشور ثالث صورت گرفته‌بود. درباره شهادت شیعیان افغانستان اگر هنر جمهوری اسلامی متعهد کردن طالبان به حرمت خون تشیع است، این هنر قابل تقدیر است. البته طالبان نیز بارها اعلام کرده‌اند که به حرمت خون شیعیان پایبند هستند، اما مدعی هستند وقتی به جایی حمله می‌کنند و کسی مقاومت کند، درگیر خواهند شد و فرقی نمی‌کند که در مقابل‌شان شیعه است یا سنی، اما اینکه صرفاً به خاطر شیعه بودن سراغ کسی بروند را قبول ندارند.

حمله به منطقه شیعه نشین غرب کابل در زمستان ۱۳۷۳ و ورود از آن نقطه به داخل کابل و شهادت عبدالعلی مزاری یا حمله به ولایت بامیان که منجر به صدور بیانیه استمدادخواهی مقام معظم رهبری شده، شاید از این جنس بوده که هدف تصرف سرزمین بوده است و شهادت شیعیان بر اثر مقاومت بوده است، نه اتهام تکفیر.

البته این بدان معنی نیست که همین اقدامات را نیز تأیید و تصرف خانه و کاشانه و آوارگی مردم را توجیه نماییم، اما می‌توان فهمید که ترور و شهادت به دلیل عنصر تکفیر نبوده است. طالبان بر خلاف داعش و القاعده اهل مذاکره است و این نشان می‌دهد به قدرت‌خواهی در جغرافیای افغانستان (نه جهان اسلام) یا شراکت در قدرت در آنجا معتقد است، در غیر این‌صورت مذاکره نمی‌کرد. آنچه امروز برای جمهوری اسلامی مهم است، شیفت جغرافیایی داعش از جهان عرب به افغانستان است. وجود داعش در افغانستان برای ما بسیار سخت‌تر از حضور در سوریه و عراق است، چراکه دو مزیت نسبی در این کشور دارند، اول زبان فارسی و دوم پر حجم بودن ترددها از مرزهای شرق ایران و سخت بودن کنترل ورود است. آیا ایران طالبان را نقطه مقابل تهدید داعش می‌داند؟ اگر چنین هنری وجود دارد، قابل ستایش است.

ناامن کردن حضور امریکا در افغانستان توسط طالبان برای ایران موضوعیت دارد. اخراج امریکا از افغانستان آرمان حاج قاسم شهید بود و اگر طالبان این مهم را به پایان رسانند، منافع و امنیت ملی ما نیز تأمین شده‌است.

البته ممکن است طالبان اهدافی داشته باشند که ما قبول نداریم، اما اگر ارتباط با آنان داعش را زمینگیر، سلامت شیعیان را تضمین و خواب راحت را از امریکایی‌ها می‌گیرد، ارتباط لازم است و دولت باید این موضوع را باز بگذارد. نباید حضور نمایندگان طالبان در ایران صرفاً برای روکم کنی از امریکا یا اینکه ما هم در افغانستان پایگاه داریم، تلقی شود. اگر ارتباط با طالبان منطبق بر منافع ملی ما و شیعیان افغانستان است، باید برای ۲۷ سال گذشته پاسخگو باشیم. شاید هم از بدو تولد طالبان ارتباطی نبود و در سال‌های اخیر امکان ارتباط فراهم شده‌است. این موضوع لازم است برای مردم تبیین شود و البته طالبان باید بداند اگر به روش خشونت به دنبال قدرت‌خواهی است، هرگز از سوی ایران حمایت نخواهد شد.

23302

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1481883

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 2 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 10
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • علیرضا IR ۰۸:۲۷ - ۱۳۹۹/۱۱/۱۳
    0 0
    این نهایت پستی این روزنامه است که یک ما برای منافع خوداز یک گروه که امنیت کشور همسایه را به خطر انداخته و باعث کشتار مردم بیگناه شده ودیپلماتهای ما را در مزارشریف کشته حمایت کنیم چون دشمن امریکا شده.ایران که از ابتدا میگفت طالبان رو امریکا به وجود اورده چطور الان ازش حمایت میکنه؟ایا از نظر اسلام هم هدف وسیله را توجیه میکند؟امثال شما باعث فراری شدن جوانان از دین شده اید
  • علي IR ۰۸:۳۱ - ۱۳۹۹/۱۱/۱۳
    0 0
    تاسف بايد خورد براي اين منطق كه دشمن دشمن ما دوست ماست . ساختن چهره طيب و طاهر از طالبان براي توجيه ديپلماسي غلط . چند سال ديگه با القاعده و داعش هم اين ديپلماسي رو داريم . قتل و عام هزاره هاي شيعه رو با چه توجيهي از افكار مردم پاك ميكنيد
  • حسن IR ۰۸:۵۵ - ۱۳۹۹/۱۱/۱۳
    0 0
    واقعا خوب بلدید ماست مالی کنید
  • عباس IR ۰۸:۵۶ - ۱۳۹۹/۱۱/۱۳
    0 0
    طالبان همچون داعش توسط امریکا،پول عربستان ،قطر وامارات وسازماندهی وآموزش سازمان اطلاعات ارتش پاکستان ISI به قصد قلع وقمع گروههای جهادی افغانستان وسرنگونی دولت افغانستان تشکیل شد وپس از اینکه ماموریتش تمام شد وبه اصطلاح مهره سوخته شد توسط همان ایجاد کنندگانش مورد حمله قرار گرفت وحاکمیت از آنها گرفته شد وبه یک دولت غربگرا واگذار شد.در شرایط فعلی هم این طالبان هستند که زمینه حضور امریکا در افغانستان را رقم می زنند وچنانچه طالبانی وجود نداشته باشد امریکا باید بساطش را از افغانستان جمع کند وبرود لذا وجود طالبان برای حضور امریکا ضروری است وامریکا یک جنگ زرگری را با طالبان در کشور افغانستان مدیریت می کندتا بهانه ای برای حضور داشته باشد.
  • IR ۰۸:۵۸ - ۱۳۹۹/۱۱/۱۳
    0 0
    مردم افغانستان انسان نیستند؟
  • IR ۰۹:۱۵ - ۱۳۹۹/۱۱/۱۳
    0 0
    ترور دیپلماتهای ایرانی در کابل کار طالبان افغانستان نبود، کار طالبان پاکستان و به تحریک امریکا و انگلیس بود.
  • IR ۰۹:۲۵ - ۱۳۹۹/۱۱/۱۳
    1 0
    فردا عربستان به آنها پول بدهد با ایران می جنگند. حافظخ سیاستمداران ما تم کشیده است کشتار در سفارت ایران و مردم افغانستان را فراموش کرده اند. چرا سیاستمداران در سیاستهای منطقه ای ذخنیت غالب بر آن کشور را در نظر نمیگیرند و به گونه ای رفتار می ککنند که منفور مردم آن کشورها قرار میگیرند. طالبان یک جریان سیاسی نظامی تروریست است که هزاران نفر از مردم افغانستان را کشته است مردم افغانستان از طالبان متنفرند حکومت آنها در آنجا همراه با ترس و ترور بوده. آنها ضد آمریکایی نیستند آنها فقط میدانند که باید بجنگند آنها وحشی هستند. فردا عربستان و آمریکا به آنها پول بدهند مزدور آنها میشوند و با ایران میحنگند. به حماقت پایان دهید پول ملت را به این جریانات وحشی ندهید. با عربستان و دیگر کشورها مصالحه نکنید نه دوستی نه جنگ نیابتی.
  • IR ۰۹:۵۲ - ۱۳۹۹/۱۱/۱۳
    0 0
    با این توضیحات دیگه باید همه بگیم ما هم طالب هستیم.
  • IR ۱۰:۳۰ - ۱۳۹۹/۱۱/۱۳
    0 0
    «مدعی هستند وقتی به جایی حمله می‌کنند و کسی مقاومت کند ...» از این وحشتی تر استدلال دیده بودید؟ آخر مغول ها هم همین رویه را داشتند. معلوم است وقتی کسی به جایی حمله می کند در برابرش مقاومت می کنند. می خواهید با طالبان محشور شوید (انشاءالله در جهنم)، بفرمایید. لطفاً به شعورمان توهین نکنید.
  • IR ۱۹:۵۷ - ۱۳۹۹/۱۱/۱۳
    0 0
    از ایناوحشی تر هم هست؟اقای ظریف چرا با اینا همراه شدی؟