رسیدن به اهداف بلند در شکوفایی اقتصادی کشور دور از دسترس نیست، بر ضرورت فراهم شدن زیر ساختهای لازم در اجرای این مهم باید تاکید شود، باید به مدلهای اقتصادی در کشور با نگاهی انعطافپذیر نگریسته شود و برای دو بخش تولید و بازرگانی راهبردها و سیاستهایی مدون و همسو تدوین کرد تا سرمایهگذار با استفاده از این راهبردها با کاهش واردات مواد اولیه خود و سرمایهگذاری اعتبار در تولید و فروش محصول تولیدی در بازارهای هدف با نگاهی صادراتی و بر اساس مزیتهای نسبی اقدام شود تا نسبت به تامین مالی و چرخه اقتصادی خود به موفقیت دست پیدا کند.
در صورت ادغام این دو، میتوان در بخش تولید با نگاهی صادراتی، فعالیت و برنامهریزی کرد و در تجارت نیز به تولید محصول به عنوان کالایی ارزشمند نگاه نمود که برای کشور منافع و ارز آوری بیشتری را به ارمغان بیاورد. با ادغام این وزارتخانهها با یکدیگر باید وزارت تولید و تجارت را پایهگذاری کرد تا این وزارتخانه بتواند با تدوین و تبیین سیاستهای منطقی و مدون بهگونهای تولید و تجارت در کشور را هدایت کند تا بتوان از تمام ظرفیتهای موجود برای شکوفایی اقتصاد کشور بهره گرفت. طرح ادغام دو وزارتخانه صنایع و بازرگانی با یکدیگر نویدی ارزشمند در بهبود فرایند تولید و تجارت در کشور دارد، این دو وزارتخانه بازوان پیکره اقتصادی کشور به شمار میروند. ولی بهدلیل وجود دو ساختار متفاوت در آنها و بیگانه بودن صنعت با تجارت و تجارت با صنعت موفق به اتخاذ تصمیمهای کلیدی و مناسب برای بهبود وضع این دو بخش مهم و حیاتی اقتصاد کشور نشدهایم که ادغام آنها با هم میتواند سرآغازی برای شکوفا شدن تولید و تجارت و در نهایت اقتصاد کشور باشد.
در صورتی که وزارتخانه تولید و تجارت در کشور به جای دو وزارتخانه صنایع و بازرگانی شکل گیرد، استراتژی تعریف شده در آن منطبق بر تامین نیازهای بازرگانان و صنعتگران خواهد بود، در این شرایط تمام برنامهریزیها همزمان با نگاه به تولید و تجارت اتخاذ و منافع این دو با هم لحاظ میشود که در این راستا آن مقدار از منابع بانکی که صرف تجارت میشود را میتوان در صنعت سرمایه گذاری کرد تا اشتغال بیشتری در جامعه ایجاد شود. تولید بدون تجارت و تجارت بدون تولید معنا نخواهد داشت و در ادغام دو وزارت صنایع و بازرگانی باید با نگاه به تجربه سخت ادغام وزارت جهاد سازندگی و وزارت کشاورزی به این موضوع پرداخته شود تا در صورت ادغام این وزارتخانهها با یکدیگر بخشی که از توانایی کمتری نسبت به دیگری برخوردار است از صحنه خارج نشود، خروج یکی از این دو منجر به شکست اهدافی خواهد شد که ادغام وزارت صنایع و معادن و وزارت بازرگانی برای رسیدن به آن با یکدیگر ادغام شدهاند.
تغییر برخی دیدگاهها و ساختارهای موجود برای عملی کردن اهداف این ادغام از مواردی است که باید بر آن تاکید داشت: روشهای بانکداری، سرمایهگذاری در تولید و تجارت، بیمه و تعرفهگذاری و... برخی از ساختارهایی است که باید در این ادغام مورد بازنگری قرار گیرد و تعداد سازمانها و موسسات تصمیمگیر در این حوزه نیز باید کاهش یافته و تصمیمگیریها صرفا در مجموعههای قوی و کارشناسانه به انجام برسد.بخشهایی از وزارت اقتصاد و دارایی نقش مستقیمی در تولید و تجارت در کشور دارند که ادغام دو وزارتخانه صنایع و معادن و بازرگانی با یکدیگر نمیتواند همه نیازهای این بخش را تامین کند و میطلبد بخشهایی از وزارت اقتصاد نیز با این دو وزارتخانه ادغام شود.
ماهیت بازرگانی و صنعت با یکدیگر متفاوت و متمایز می باشد، در تجارت با حداقل نیروی کار و فضای کاری میتوان فعالیت کرد ولی در بخش صنعت نیاز به سرمایهگذاری بالا، فضای گسترده برای کار و تولید و نیز نیروی انسانی وجود دارد که این تفاوت شگرف در ماهیت این دو سبب میشود در صورت ادغام این دو وزارتخانه با یکدیگر بخش عظیمی از توانمندیهای موجود کشور به ویژه در بخشهای زیربنایی آمادگی لازم و بستر را برای فعال شدن مهیا دیده و به عرصه کار و تولید وارد شوند که در این صورت زمینههای لازم برای شکوفایی اقتصاد کشور فراهم میشود.
با این وجود بسیاری از تجار با تولید و مسائل آن آشنایی ندارند که این نبود آشنایی سبب بروز کندی در روند امور میشود و باید در این زمینه اقداماتی را برای آشنا کردن تجار با تولید و ایجاد محیط صنعتی و مشکلاتی که این بخش را تهدید میکند، صورت گیرد. انتقال دانش و تکنولوژی به تولید کنندگان و تجار ضروری است چرا که برخی از تولیدکنندگان با فرار از این بخش به سمت تجارت رفته و برخی از تجار نیز به ست تولید حرکت کردهاند و در مسیر کار تولیدی خود نیز به موفقیتهای چشمگیری دست یافتهاند که این موضوع نشان دهنده آن است که در صورت ارائه و انتقال این دانش به آنان میتوان بسترهای مناسبی برای جذب سرمایه در تولید و جلوگیری از خروج تولیدکنندگان از این بخش را فراهم کرد. صنعتگران و تجار هنگامی به حلاوت و شیرینی این ادغام خواهند رسید که این دو مقوله مهم با یکدیگر پیوند خورده و منافع حاصل از این پیوند برای آنان تامین شود.
*رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن اراک
/39
نظر شما