پلتفرم ساندرو با دو خودروی تندر ۹۰ و رنو کلیو نسل دوم مشابه است و با کد X۹۰ شناخته میشود. کد اتاق آن B۹۰ است. ساندرو نسخه هاچبک تندر ۹۰ محسوب نمیشود. ساندرو در گروه خودروهای سوپرمینی یا ساب کامپکت قرار دارد.
قرمز، سرمه ای، مشکی ذغالی، مشکی و سفید گزینه های قابل انتخاب خریداران این دو خودرو برای تعیین رنگبندی بدنه هستند. شرکت پارس خودرو رنو ساندرو را با گارانتی ۲۴ ماهه یا ۴۰ هزار کیلومتری عرضه میکند.
مشخاصت بدنه و کابین ساندرو
به خاطر مشابه بودن پلتفرم ساندرو با تندر ۹۰ از نظر ظاهری این دو خودرو شباهتهایی با هم دارند. اما از آنجایی که این دو خودرو به دو کلاس متفاوت تعلق دارند به همین دلیل طول این دو خودرو تفاوت زیادی دارد. اما از نظر عرض و ارتفاع به یکدیگر شباهت زیادی دارند. فاصلهی بین دو محور ساندرو، حدود ۴۲ میلیمتر کمتر از تندر است. به همین دلیل فضا در دسترس سرنشینان عقب ساندرو کمتر از تندر است.
ساندرو از نظر طراحی ساده ظاهرش به تندر شباهت دارد. در تمام قسمتهای طراحی بدنه خارجی ساندرو شاهد لبههای تیز هستیم. این نحوه طراحی را در تندر هم مشاهده میکنیم. چراغهای جلو ساندرو کشیده طراحی شدهاند و هماهنگی مناسبی با سپر جلو ماشین دارند.
در نمای جانبی خودرو ساندرو شاهد طراحیهای موج دار هستیم. گلگیرها نیز برآمدگی مناسبی دارند و فضای مناسبی را برای تعویض رینگ و لاستیک ایجاد کردهاند. آینههای جانبی بزرگ ساندرو دید کاملی به راننده میدهند. از این نظر از آینه بغلهای تندر بهتر هستند.
تفاوتهای بین دو مدل دستی و اتوماتیک ساندرو در رنگ آینه بغلها، دستگیره درها و زههای جانبی است. پارس خودرو در مدلهای گیربکس دستی، دستگیره درهای کناری، زهها و آینههای بغل را به رنگ مشکی تولید میکند. اما در مدلهای اتوماتیک، تمامی این المانها همرنگ با بدنه طراحی و تولید میشوند. این موادر را میتوان از تفاوتهای ظاهری قابل ذکر در دو نمونه ساندرو دانست.
چراغهای عقب ساندرو به دلیل طراحی عمودی ظاهری اسپرت به این ماشین بخشیدهاند. در میان ماشینهای تولید داخل این خودرو طراحی بسیار سادهای دارد و نمیتوان المان چشمگیری در آن یافت. برخلاف بیشتر خودروهای هاچبک داخلی چراغ ترمز کوچک عقب، در درون خودرو و پشت شیشه عقب تعبیه شده است. فرورفتگی روی سپر در تقارن کامل با سپر جلو است و پلاک خودرو و مه شکن عقب در پایین آن قرار دارند.
امکانات ساندرو
ساندرو در سال ۲۰۰۷ تولید و طراحی شده و در سال ۲۰۱۷ وارد بازار ایران شده است پس نباید از این خودرو انتظار امکانات رفاهی بالایی داشت.
از تجهیزات رفاهی ساندرو میتوان به مواردی چون چراغ مهشکن جلو، آینههای جانبی برقی مجهز به گرمکن، سیستم صوتی مجهز به پورت USB، چهار بلندگو، کنترل سیستم صوتی زیر غربیلک فرمان، قفل مرکزی به همراه کنترل از راه دور و سیستم ضد سرقت اشاره کرد.
کابین ساندرو
کابین ساندرو هیچگونه جذابیت بصری نداشته، خسته کننده و بی روح است. فرمان، دستگیرهها مانند کابین مگان هستند قاب دور دریچه کولرهای دایرهای شکل است.
بهمنظور کاستن بیروحی و یکنواختی کابین برخی از قطعات به رنگ نقرهای درآمدهاند. تفاوت فرمان ساندرو در دو نسخه اتوماتیک گیربکس دستی این است که نسخه اتومات قابلیت تنظیم ارتفاع دارد.
ایمنی ساندرو
شرکت پارس خودرو برای امکانات ایمنی مواردی چون: کیسهی هوای راننده، کیسهی هوای سرنشین جلو به همراه سوئیچ غیرفعالسازی آن، ترمز ضد قفل ABS به همراه توزیع الکترونیکی ترمز و کمربند ایمنی سهنقطهای برای سرنشینهای عقب، کمک فنر جلو با کیفیت عالی و تسمه تایمینگ موتور اشاره کرده است. در ضمن برای نصب صندلی کودک نیز قلابهای ISOFIX تعبیه شده است.
مشخصات فنی ساندرو در مدل ها مختلف
رقبای ساندرو در بازار ایران
دایره رقبای ساندرو را اغلب خودروهای تولید داخل و چینی تشکیل میدهند. از رقبای خارجی ساندرو میتوان به برلیانس H۳۲۰ اشاره کرد که در داخل کشور تولید میشود. از دیگر رقبیان این خودرو ساده و کوچک میتوان به پژو ۲۰۷ جدید، ام وی ام ۳۱۵، دانگ فنگ H۳۰ Cross و لیفان X۵۰ اشاره کرد.
جایگزین های ساندرو در بازار ایران
بیشترین شانس جایگزینی ساندرو در ایران برای ماشینهای چینی است. خودروهایی مانند چانگان CS ۳۵، ام وی ام X۲۲، هایما S۵ توربو و جک S۳.
جمع بندی
ساندرو نیز مانند هر خودرو دیگری نکات مثبت و منفی خود را دارد. این موارد به شرح زیر هستند:
نکات مثبت:
۱. سواری نرم
۲. دوام فنی مناسب
۳. پیدا کردن قطعات یدکی رنو ساندرو در بازار
۴. کیفیت مونتاژ خوب
۵. هندلینگ قابل قبول نسخه معمولی
نکات منفی:
۱. طراحی داخلی و خارجی بسیار ساده و خسته کننده
۲. امکانات رفاهی پایین
۳. توانایی متوسط کولرها در خنک کردن
۴. مصرف سوخت بالا
۵. هدلینگ ضیعف نسخه استپ وی
۲۱۲۱