امید سلیمی بنی: نمایندگان مجلس می گویند از عملکرد سازمان میراث فرهنگی راضی نیستند و وضعیت آن را از زمان مدیریت حمید بقایی "در رکود" و "سیاسی" می بینند. مهرداد بائوج لاهوتی، نماینده مردم لنگرود در مجلس در گفتگو با خبرگذاری این سازمان بی پرده گفته "در سازمان، متولی عملگرا و کارکردی را که باید داشته باشد، ندیدم. کارهای انجام شده درحد استعدادهای بالای کشور ما نیست و ما می توانیم بهتر از این باشیم."
این در حالی است نماینده دیگری، از سیاسی بودن اقدامات این سازمان خبر می دهد. به گفته رمضان شجاعی کیاسری نمایندهی مردم ساری، دلیل نارضایتی مجلس از این سازمان، "اشراف مسایل سیاسی بر امور گردشگری و میراثی کشور است. این نماینده در گفتگو با همان منبع اظهار داشته: "بسیاری از کتیبهها و آثار فرهنگی و بافتهای تاریخی ما در بیشتر نقاط کشور بدونآنکه سازمان متولی امر به این مهم توجه داشته باشد، در حال تخریب و ازبین رفتن هستند. در استان مازندران مسجد خیرآباد که یکی از بناهای تاریخی استان است در حال خراب شدن است این مهم درخصوص بناهای تاریخی اصفهان نیز صادق است. به نظر من سازمان در این خصوص کم کاری انجام میدهد و ارزیابی خوبی نسبت به عملکرد سازمان ندارم."
بی اطلاعی و بی برنامه گی
برخی نمایندگان مجلس در گفتگو با خبرگزاری میراث فرهنگی، این سازمان را "بی اطلاع و بی برنامه" معرفی کرده اند. محمد حسین فرهنگی نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر در این باره توضیح داده: "به غیر از بحث بودجه، سازمان میراث میتواند با استفاده از ظرفیتهای دیگر و با کمک گرفتن از بخش خصوصی در تحقق این مهم گام بردارد درحالی که این توجه آنگونه که باید نیست و گویی برنامهای برای تحقق این امر از سوی سازمان متولی میراث و گردشگری وجود ندارد."
وی از آوردن بخشی از میراث کشور مانند منشور کورش از کشورهای خارجی ، سایر فعالیتهای سازمان میراث را "مانند گذشته" و "بی تحول" عنوان کرده و گفته "فقدان برنامه ریزی مناسب، عدم ارتباط فعالیتهای سازمان با بازار و تقاضا و بردن آن به سوی توجیحات خاص خود از دیگر عواملی است که از آنها می توان به عنوان عدم رسیدن عملکرد سازمان به عملکرد مناسب نام برد."
ولی نماینده دیگری، سازمان میراث فرهنگی را از ظرفیتهای استانهای مختلف، "بی اطلاع" می داند. نماینده مردم لنگرود اظهار می دارد: "متولیان میراث فرهنگی میگویند ما محدودیت منابع اعتبار داریم درصورتی که اگر علاقه و عشق به حفظ این میراث باشد میتوانند با کمک بخش خصوصی این امر را محقق کنند. ولی به دنبال این مهم نیستند و نام این میراث تنها در دفاتر ایشان ثبت شده است درحالی که مسئولان استانی نیز از وجود چنین بناهایی در شهر و دیار خود بی اطلاع هستند."
سازمان حاشیه ساز
در پاییز سال گذشته بود که سازمان میراث فرهنگی نامه شدید اللحنی را در پاسخ به اعتراض تعدادی از استادان بنام تاریخ، فلسفه و باستان شناسی منتشر کرد که منجر به حاشیه پردازی زیادی برای این سازمان شد. هر چند حمید بقایی، رئیس سابق و سرپرست فعلی این سازمان در آخرین اظهار نظر رسانه ای خود، به روابط عمومی این سازمان نمره 20 داده بود و از جوابیه ها و نامه های فراوان این بخش از مجموعه تحت مدیریت خود تقدیر کرده بود، ولی نمایندگان مجلس می گویند عملکرد این سازمان، تحت تاثیر حاشیه ها قرار گرفته است.
سیدمحمدجواد ابطحی نماینده مردم خمینی شهر معتقد است عملکرد سازمان میراث موفق نبوده و درخصوص دلایل این امر گفت: «انتظارات ما از سازمان میراث بیش از آنچه دیدیم بود. این سازمان به دلیل تغییر و تحولات بسیاری که در راس تشکیلات خود داشت و درگیر شدن در بحثهای حاشیهای موفق نشد عملکرد خوبی از خود نشان دهد.»
وی با اشاره به آوردن منشور کورش و انجام فعالیتهای اینچنینی از سوی سازمان میراث فرهنگی، می افزاید :"انجام این نوع فعالیتها کافی نیست. ماموریت سازمان میراث فراتر از این مباحث است. احیای آثار فرهنگی اعم از آثار معنوی و آثار مادی، متاسفانه کم رنگ شده است. بسیاری از آثار فرهنگی و میراث ما ناشناخته باقی ماندهاند یا آنکه درست حمایت نمیشود."
نماینده مردم خمینی شهر از تشکیل نشدن سپاه حافظان آثار فرهنگی به عنوان یکی از دلایل از بین رفتن میراث و آثار باستانی کشور نام می برد و تصریح می کند: "در بسیاری از نقاط کشور سرغت آثار و میراث فرهنگی ما ادامه دارد و یا آنکه درحال تخریب هستند."
توصیه وی به سازمان میراث فرهنگی چنین است: "شاید انتظار من از سازمان بیش از توان این سازمان باشد ولی معتقد هستم اگر سازمان میراث به ماموریتهای اصلی خود توجه کند و از حاشیهها پرهیز کند موفقتر عمل خواهد کرد."
حاشیه های بی انتها
ناظران اعتقاد دارند با وجود تکیه زدن مشایی یکی از پرحاشیه ترین افراد کابینه در سالهای گذشته و پس از وی، حضور حمید بقایی در این مسند، برخی از تغییرات مدیریتی نیز حاشیه های فراوانی را به این سازمان تحمیل کرده است. آوردن "آزاده اردکانی" کسی که در آموزش زبان انگلیسی تخصص دارد در راس بزرگترین موزه ایران (موزه ملی) از جمله این تغییرات بود که چند ماهی دستاویز حاشیه های فراوانی در این سازمان شد.
پس از آن نیز اظهارات چالش برانگیز چهره های دولتی در حاشیه آوردن و بردن "منشور کوروش" از موزه بریتانیا به تهران و طرح مبحث مکتب ایرانی، این سازمان را در مسایل مختلف حاشیه ای وارد کرد.
از طرف دیگر، برخی از آرای دیوان عدالت اداری در ابطال نظر شورای تخصصی این سازمان درباره خلع ید برخی از مالکان بناهای تاریخی نیز برخوردهای این سازمان با قوه قضاییه را بدل به چالشی مستدام کرده که حاشیه های خود را به همراه دارد.
آخرین حاشیه ای که در اخبار مربوط به این سازمان دیده می شود، رایزنیهای مختلف رسانه ها درباره سرنوشت صندلی خالی ریاست این سازمان است. بعد از رفتن حمید بقایی به ساختمان ریاست جمهوری، صندلی خالی وی در خیابان آزادی، به شدت حاشیه ساز شد. حاشیه هایی که با اظهار نظر جالب بقایی درباره جانشین خود، به اوج رسید: "رئیس جمهور، رئیس سازمان را تعیین کرده، ولی خودش باید نام این فرد را اعلام کند."
/45233
نظر شما