بسیاری از کشورها نگران پایگاه القاعده در این کشور هستند، اما با ادامۀ این روند به نظر می رسد که علی عبدالله صالح سیاستی به مراتب بدتر از القاعده را در قتل عام مردم در پیش گرفته است.

صباح زنگنه

با تشدید نا آرامی ها در یمن، به نظر می رسد اوضاع در این کشور به مراتب بدتر از لیبی و یا سایر کشورهایی باشد که درگیر انقلاب های دمکراسی خواهی هستند.

یمن در مقایسه با سایر کشورها، از ویژگیهای خاصی برخوردار است. ساختار قبیله ای و عشایری، اتحاد میان بخشهای مختلف و کمرنگ بودن حضور جنوبی ها در حکومت علی عبدالله صالح مردم این کشور را طی سالهای اخیر چند دسته کرده بود.اما با این حال حضور مردم در این اعتراضات یکپارچه بود و وحدت قابل توجهی میان اقشار مختلف دیده می شد.

ویژگی های جغرافیایی و ژئوپولتیک یمن نیز در بررسی تحولات این کشور امری ضروری است.همسایگی با عربستان سعودی، نزدیکی به تنگه باب المندب و اشراف به دریای سرخ و خلیج فارس بسیاری از قدرتهای منطقه ای و فرامنطقه ای را به شدت نگران کرده است که مبادا این کشور استراتژیک زمانی به دست نیروهایی بیفتد که کنترل آن خارج از ارادۀ آنها باشد. برهمین اساس سعودی ها مایل اند حکومت نزدیک به خود را در یمن روی کار آورند چرا که از دیرباز خاندان سعودی، یمن را بخشی از قلمرو می دانسته است و در طول سالهای حکومت صالح نیز، رییس جمهور یمن، خدمات قابل توجهی را به سعودی ها ارائه کرده است.

سعودی ها نیز از آغاز نا آرامی در یمن در تلاش بودند تا با اعزام هیئت های متعدد نقشی به مراتب فراتر از یک میانجی ایفا کنند و حتی در این بین از برخی جریانها نیز حمایت کردند.

آمریکایی ها نیز در طرف دیگر بی میل نیستند که اوضاع در یمن تحت کنترل درآید.چرا که در آن صورت با توجه به ژئوپولیتیک خاص این منطقه تردد در مسیر دریای سرخ و اقیانوس و در مجموع کل شبه جزیره عرب دچار اختلال خواهد شد.برهمین اساس به دنبال تقویت جناح های سیاسی وابسته خود در شبه جزیره عرب هستند.

هرچند بسیاری از کشورها نگران پایگاه القاعده در این کشور هستند، اما با ادامۀ این روند به نظر می رسد که علی عبدالله صالح سیاستی به مراتب بدتر از القاعده را در قتل عام مردم در پیش گرفته است.

دستۀ دیگری از ناظران از وقوع جنگ داخلی و قومی در یمن ابراز نگرانی کرده اند اما از جایی که در حال حاضر عمدۀ توجه مردم بر ایجاد تغییر و اصلاحات در نظام این کشور است، به نظر می رسد که این فرضیه محلی از اعراب نداشته باشد.قبائل و عشایر می توانند در آینده سیاسی این کشور به نسبت جمعیت هر یک سهم خود را داشته باشند و با یکدیگر به تفاهم برسند.

نماینده اسبق ایران در سازمان کنفرانس اسلامی
26349

 

کد خبر 153414

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 12 =