بانک مرکزی با ارائه گزارشی به تشریح مهمترین دلایل نوسانات بازار طلا و ارزهای عمده در بورسهای بینالمللی در هفته منتهی به 6 خرداد پرداخت.
براساس گزارش بانک مرکزی نوسانات هفته منهی به 6 خردادماه طلا در بازار نیویورک در محدوده 1535.80_ 1516.35دلار برای هر اونس در نرخهای پایانی ثبت شد، البته لازم به ذکر است که در هفته گذشته در بازار جهانی بالاترین و پایینترین نرخ ثبت شده 1538.10 و 1503.35 دلار بوده است.
از دیدگاه بانک مرکزی مهمترین دلایل نوسانات قیمت طلا در طول یک هفته بدین شرح بوده است؛ در ابتدای هفته مذکور در پی افزایش شایعات در مورد احتمال تغییر زمان سررسید اوراق قرضه یونان، موسسه s&p اقدام به تغییر چشمانداز بدهیهای ایتالیا از حالت با ثبات به منفی نمود. این امر حتی سبب بروز نگرانیهایی در مورد اسپانیا شد. این اخبار سبب افزایش قیمت طلا به سطح1527 دلار در هر اونس تا روز سهشنبه شد.
از سوی دیگر در روز چهارشنبه کریستین نویر رئیس بانک مرکزی فرانسه و از اعضای ECB ضمن رد احتمال تغییرات ساختاری اوراق قرضه یونان، تاثیر این اقدام را بر روی اقتصاد حوزه یورو وحشتناک عنوان کرد، که این مسئله سبب افزایش روحیه ریسکگریزی در بازار و رشد تقاضا برای طلا شد.
همچنین در روز پنجشنبه فروش سودجویانه در بازار سبب تعدیل روند صعودی سه روز قبل در بازار شد. اما در روز جمعه تغییر ترکیب رشد اقتصادی و کاهش رشد مربوط به بخش مصرف به عنوان بخش بزرگ اقتصاد امریکا، سبب افزایش سرمایهگذاری بیشتر بر روی داراییهای کم ریسکتر از جمله طلا شد.
* تحولات بازار ارزهای عمده
بانک مرکزی در بخش دیگری از این گزارش متوسط ارزش دلار در هفته مورد بحث نسبت به متوسط ارزش آن در هفته ماقبل در برابر ین و یورو به ترتیب 24 و 62 درصد افزایش و در برابر پوند استرلینگ، را با کاهش 45 درصدی اعلام کرد.
به نرخهای پایان وقت بازار نیویورک، در هفته منتهی به 6 خردادماه هر یورو در محدوده 1.4303_ 1.4051 دلار و هر پوند در محدوده 1.6508_ 1.6121 دلار در نوسان بودند، همچنین هر دلار نیز در دامنه 81.98 _ 80.84 ین متغیر بود.
از دید تکنیکال، به نظر میرسد در این هفته حرکت قیمت در اکثر بازارهای مالی اصلاحی در هفته گذشته شاخص دلار بیش از یک درصد تضعیف شد و در مقابل سایر ارزهای عمده، کالاها و سهام تقویت شدند.
از میان هفت ارز نوظهور مورد بررسی، سه ارز تقویت و مابقی در برابر دلار تضعیف شدند. جابجایی روپیه در مقابل دلار (6/0 _ درصد) در هفته گذشته نسبت به عملکرد گذشته ان قابل توجه بود.
در دو هفته قبل هفته شاخصهای سهام و قیمت اوراق قرضه حرکت همجهتی داشتند و افزایش یافتند.
اخبار مربوط به یورو به ویژه موضوع بدهی کشورهای حاشیهای در هفته گذشته کم حجمتر از هفته ماقبل بود. در مقابل ارقام ضعیف اقتصادی آمریکا به خصوص از نیمه دوم هفته زمینه را برای حرکت اصلاحی (تضعیف دلار و تقویت یورو) ایجاد کرد.
ضعف دلار از یک سو و ارقام اقتصادی امیدوارکننده ماه آوریل ژاپن (شاخص قیمت و خردهفروشی) از سوی دیگر، فرصتی برای ین بود تا یک موج بلند اصلاحی در برابر دلار در هفته مورد نظر ایجاد کرده و بخشی از زیانهای قبلی را پوشش دهد.
زودترین زمان قابل تصور برای (تسکین موقت) مشکل بدهی یونان اواسط ماه ژوئن خواهد بود.
بنابراین انتظار داریم نگرانیهای مربوط به بدهی، در هفته گذشته و حتی هفته جاری، یورو را تضعیف و در مقابل دلار را تقویت کند،ضمن اینکه تقویت قابل توجه یورو در روز جمعه منتهی به ششم فرصت خوبی برای فروش آن در ابتدای هفته جاری ایجاد کرده است.
بانک مرکزی در بخش دیگری از این گزارش اضافه کرده که یونان در تلاش است تا طرحهای ریاضتی جدیدی را در این کشور با هدف جلب رضایت بانک مرکزی اروپا- صندوق بین المللی پول- اتحادیه اروپا به اجرا گذارد. خصوصیسازی و افزایش مالیات مهمترین اقدامات موردنظر مقامات یونانی است.
در حال حاضر مذاکرات پیچیدهای میان احزاب رقیب در این خصوص در یونان در جریان است. هفته مذکور شایعهای مطرح شد که دولت یونان در صدد برگزاری رفراندوم در مورد افزایش سیاستهای ریاضتی در این کشور است.
البته مقامات یونانی به سرعت این شایعه را تکذیب کردند. بانک مرکزی اروپا- صندوق بینالمللی پول- اتحادیه اروپا در حال بررسی وضعیت اجرای اقدامات ریاضتی انجام شده در یونان و همچنین طرحهای جدیدی که این کشور در دستور کار دارد هستند تا امکان پرداخت دور دوم کمک به این کشور را فراهم نمایند.
موضعگیریهای مقامات اروپایی نشان میأهد که دور دوم کمک به یونان ارایه خواهد شد. اقدامی که بیشتر به خریدن زمان و به تعویق انداختن بحران شبیه است.
هفته منتهی به 6 خرداد نویر از اعضای و موسسه فیچ نسبت به تجدید ساختار بدهیها در یونان هشدار دادند. پی از یونان ایرلند و پرتغال خواهان تجدید ساختار خواهند شد. البته نباید ایتالیا را نیز با بدهی چند تریلیون یورویی فراموش کرد.
در این گزارش آمده است: با توجه به اینکه وضعیت طرح ریاضتی جدید یونان قطعی نشده است و همچنین جلسات مقامات اروپایی برای بررسی اهدای کمک با توجه به سوابق قبلی ممکن است دو تا سه هفته به درازا بیانجامد، بنابراین انتظار داریم بحث کمک به یونان تا اواسط ماه ژوئن ادامه داشته باشد و همچنان یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر نوسانات ارزها در این مدت باقی بماند.
* نوسانات بازار سهام
بورس توکیو:طبق گزارش بانک مرکزی شاخص N225 هفته گذشته بسیار پرنوسان ظاهر شد و تقریبا هر روز روندی برخلاف روز قبل داشت. در نخستین روز هفته، این شاخص به کمترین میزان 5 هفته گذشته خود رسید.
چشمانداز کاهش رشد اقتصادی در چین و سایر کشورهای نوظهور در پی افزایش نرخهای بهره توسط آنها به سودگیری سرمایه گذاران از بازار سهام این کشور انجامید و شاخص N225 را 1.6درصد کاهش داد.
در روز سهشنبه شاخص نیکی اندکی افزایش را تجربه کرد. افزایش ارزش سهام شرکت سونی توانست تا حدودی از نگرانیها پیرامون بحران بدهیهای منطقه یورو و اقتصاد آمریکا بکاهد و نیکی را به سمت بالا هدایت کند. روز چهارشنبه، سهام ژاپنی بار دیگر کاهش یافت و کمترین قیمت پایانی 2 ماه گذشته را ثبت کرد.
بحران بدهیهای منطقه یورو و کندی اقتصاد آمریکا توانست به افت سهام این کشور کمک کند. در روز پنجشنبه، نیکی 1.5 درصد افزایش یافت.
افزایش موقعیتهای خرید با مشاهده قیمت های پائین در روز گذشته به افزایش ارزش سهام این کشور منجر شد. N225 آخرین روز دو هفته گذشته را نیز با کاهش سپری کرد و در مجموع 1.19 درصد نسبت به هفته ماقبل افت کرد.
بورس لندن:شاخص سهام FTSE علیرغم افزایش در اکثر روزهای هفته، به دلیل کاهش قابل توجهی که در نخستین روز هفته داشت، در مجموع 0،8 درصد کاهش یافت.
عمدهترین سهام اروپایی، نخستین روز هفته منهی به 6 خرداد را به دلیل مشکل بدهیهای منطقه یورو (کاهش چشمانداز بدهیهای ایتالیا)، کاهش یافت.
در ادامه هفته، افزایش سهام وابسته به کالاها، سهام بانکی به رهبری بارکلیز و بانک آواسکاتلند و نیز تقویت سهام معدنی به تقویت شاخص FTSE در چهار روز بعدی دو هفته گذشته منجر شد.
بورس وال استریت:شاخصهای سهام آمریکایی روز نخست دو هفته گذشته را همراستا با سایر بازارهای سهام با روند نزولی سپری کردند. سهام وابسته به صنایع، انرژی و تکنولوژی در میان پائین آورندگان شاخصهای سهام در آمریکا بودند. در روز بعد نیز علیرغم افزایش قیمت کالاها، نگرانی پیرامون رشد صنعتی توانست به کاهش مجدد سهام در این کشور بیانجامد. سهام آمریکایی سه روز بعد را با افزایش سپری کردند. افزایش قیمت کالاها علی الخصوص انرژی و نیز تقویت سهام وابسته به تکنولوژی به افزایش ارزش سهام این کشور کمک کردند.
/39/39
نظر شما