مسئولان وزارت نیرو می گویند عنقریب است سد گتوند آبگیری شود و کارون شور نخواهد شد. آنها انتقادات کارشناسان محیط زیست به خاطر شور شدن کارون را "مغرضانه" می دانند.

امیدسلیمی بنی: بعد از سالها کشمکش و اظهارنظرهای کارشناسان مختلف درباره تپه های نمکی در حوزه آبگیر سد گتوند، مسئولان وزارت نیرو می گویند هنگام آبگیری سد گتوند هیچ نگرانی برای شوری آب رودخانه کارون در پایین دست وجود ندارد.

معاون اجرایی سد گتوند می گوید: تدابیر اندیشیده شده برای آبگیری شد گتوند به حدی است که هیچ نگرانی برای شوری آب رودخانه در پایین دست وجود ندارد و به این دلیل آبگیری در زمان تعیین شده اجرا می‌شود.
به گفته محمدحسین معنوی‌فر در کیلومتر4.5 از دیواره سد در دریاچه سد مقداری از سازند گچساران با طول2.2 کیلومتر از رودخانه بیرون زده است و از همه این بیرون زدگی تنها10 الی 15 درصد نمک است و بقیه لایه‌های ضخیم گچ در این سازند است که به دلیل سفیدی گمان بر نمک است ولی این چنین نیست.

آب از زیر می بریم و وقت برای پاسخگویی بیهوده نداریم

این مهندس سدساز، راه حل، قطعی برای شور نشدن آب رودخانه کارون را چنین بیان می کند: " با توجه به مطالعات قبلی برای این سد، تدابیری نیز برای رفع مشکل این رگه نمک اندیشیده شده. آب پس از انحلال نمک غلظتی زیاد پیدا می‌کند و سنگین می‌شود و به پایین می‌رود و تلاش‌ها بر آن بود که روزنه‌هایی برای تخلیه آب برای این سد در نظر گرفته شود که آب تنها از سطح بالا تخلیه شود و آب شور پایین رودخانه دست‌نخورده باقی بماند. "

معنوی فر همچنین می گوید: "هیچ سدی چنین شرایطی را نداشته است و به این دلیل زمان زیادی برای پاسخگوییهای بیهوده تلف شد."

شور شدن کارون، ساخته مغرضین است

این اظهارات در حالی گفته می شود که بارها تشکلات مردم نهاد از مسئولان وزارت نیرو خواسته اند از آبگیری این سد که به گفته آنها باعث کاهش دبی رود کارون و همچنین شور شدن آب در پایین دست این رودخانه می شود جلوگیری کنند.

ولی اکنون معاون اجرایی سد گتوند می گوید: " توده نمکی، یا گنبدهای نمکی و قله‌های نمکی و... همگی ساخته و پرداخته برخی افراد مغرض برای این پروژه ملی است و درب های این پروژه برای بازدید از این لایه‌ها و سازند برای همه باز است تا این امر به شایستگی به مردم اطلاع داده شود که هیچ مشکلی برای این پروژه وجود ندارد. "

وی با اشاره به اقدامات در حال انجام برای کنترل توده نمک فعلی در بدنه مخزن سد، می گوید: "در شرایط کنونی توده بیرون زده را با پتویی از رس که عرض آن از کف رودخانه 25 متر و تا قله توده نمک به شش متر می‌رسد می‌پوشانیم و سپس با سنگ به عرض یک متر آن را پوشانده و لایه‌ای بتن روی آن می‌کشیم که به طور کامل پوشانده شود. "
به گفته معنوی فر در شرایط کنونی روزانه25 هزار متر مکعب در پروژه رفع مشکل سازند گچساران خاکریزی می‌شود ارتفاع خاکریزی این پروژه روزی60 سانتی متر افزایش می‌یابد.

1600 میلیارد پول داده ایم، کوتاه نمی آییم

وزارت نیرو نیز بزرگترین دلیل کوتاه نیامدن از مواضع خود درباره آبگیری سدگتوند را هزینه های آن اعلام کرده. معاون وزیر نیرو درباره اعتراضات حافظان و دوستداران محیط زیست درباره آسیبهای این سد می گوید: "برخی در روزها و هفته‌های گذشته برای این سد جوسازی‌های زیادی کرده‌اند ولی باید توجه داشت که تا کنون در این سد بیش از یک‌هزار و600 میلیارد تومان هزینه شده است و تخریب چنین پروژه عظیمی به صلاح استان است و نه به صلاح مردم خوزستان."

محمدرضا عطار زاده که در جریان بازدید هفته گذشته خود از سد گتوند سخن می گفت، تلویحا به شور شدن آب کارون نیز اشاره کرد: "ممکن است در شرایط آبگیری این سد هر مشکل به وجود آید که آب مردم خوزستان باید توسط روش‌های جدیدی تامین شود که آب مردم اهواز از کرخه و روستاهای استان از آب حیات تامین خواهد شد."

معدن نمک را ندیده اید، خوزستان نابود می شود

با وجود تکذیبهای مکرر وزارت نیرو برای مشکلات زیست محیطی سد گتوند، کارشناسان محیط زیست و نظام مهندسی اعتقاد دارند نزدیکی معدن نمک به محل سد گتوند علیا، در پروژه مطالعاتی این سد در نظر گرفته نشده است.

 آنها اعتقاد دارند: وجود این معدن که در فاصله 5 کیلومتری سد واقع شده باعث می شود که به هنگام آبگیری و تشکیل دریاچه پشت سد، این معدن عظیم نمک که ذخیره نمک آن صدها میلیون تن برآورد شده است به کلی به زیر آب دریاچه فرو رفته و این امر شوری آب رودخانه کارون را به بالاترین حد ممکن می رساند.

این معدن در واقع یک گنبد نمکی است که بر روی تپه ای در نزدیکی سد فوران می کند و از قسمت غربی رودخانه کارون تا نزدیکی منطقه سردشت دزفول وسعت دارد. عبور رودخانه کارون از وسط معدن، آن را به دو قسمت شرقی و غربی تقسیم کرده به طوری که بخش زیادی از شوری آب رودخانه کارون هم مربوط به این قسمت است.

پیش بینی شده با ساخت سد گتوند علیا نه تنها کل این معدن به زیر آب برود بلکه بسیاری از زمین های کشاورزی پایین دست سد نیز دچار خسارت می شوند.

در صورتیکه نظریه این کارشناسان صحیح باشد انحلال نمک های این معدن در آب دریاچه، استفاده از آب رودخانه کارون را برای مردم اهواز غیرممکن می سازد. همچنین امکان فرار آب دریاچه به مناطق اطراف وجود خواهد داشت که در این میان زمین های کشاورزی منطقه، بیشترین خسارت را از این آب شور خواهند دید

سد گتوند علیا ، مرتفع ترین سد خاکی کشور محسوب شده و از نوع سنگ ریزه ای با هسته رسی است.

45/233

کد خبر 155380

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 7
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۱۴:۲۹ - ۱۳۹۰/۰۳/۱۵
    9 0
    اینم طریق جواب دادن هرکه حرف زدمغرضه وآلت دست استکبار بس کنیددیگه
  • ناصر IR ۱۵:۲۳ - ۱۳۹۰/۰۳/۱۵
    5 0
    اگر گنبد نمكي در كار نيست به چه خاطر ان خاكريز بزرگ را انجام مي دهند مگر با مردم مي شود دو رويي كرد خوشا به حال پيمانكار......
  • ابراهیم US ۱۵:۴۴ - ۱۳۹۰/۰۳/۱۵
    6 0
    بلایی که بر سر دریاچه ارومیه اومد نتیجه همین طرز تفکر و گوش ندادن به حرف متخصصین بود و حالا نوبت رگ حیات خوزستان شده.
  • محمد ---------------- اهوازی IR ۲۰:۴۹ - ۱۳۹۰/۰۳/۱۵
    4 0
    مگه در حال حاضر آبی در کارون در مناطق پایین دست با وجود این همه سد که برای خشکسالی کارون ساخته شدن وجد داره ؟؟؟؟ هم مردم ما از بی آبی دارن خشک میشن هم زمینامون هم نخلاموون کو مسوول با غیرت کوووووو ؟؟؟؟؟؟
  • حسن US ۲۲:۱۹ - ۱۳۹۰/۰۳/۱۵
    5 0
    تا بحال که هر چی کارشناسان در زمینه های پروژه های مختلف و مشکل دار کشور گفته اند درست بوده . متاسفانه دولت از بدنه کارشناسی بسیار ضعیفی در مطالعات اولیه پروژه ها برخوردار است .
  • بدون نام IR ۰۹:۲۳ - ۱۳۹۰/۰۳/۱۷
    2 3
    جالبه که این کارشناسان نه اسم دارند نه سمت نه رتبه آکادمیک. خبرآن لاین هم تو غوغای رسانه ای غوطه می خوره.
  • بدون نام US ۲۲:۴۶ - ۱۳۹۱/۱۰/۰۴
    2 0
    کوه نمک وجود دارد وحق با کارشناسان است چون من خودم قبل از ابگیری کوه نمک راازنزدیک دیدم وبه مسئولین امر مگم تورا به خدا به ما رحم کنید