جاودانگی شهدای آتش نشان پالایشگاه آبادان در تقویم ملی

وقتی در میان آتش جنگی تحمیلی دل به آتش افروخته شده به دست دشمن می زنی تا آن را خاموش و سرد کنی یعنی دلی به بزرگی دریا و شجاعتی وصف ناپذیر داری که می تواند به همگان درس دلیری و آزادگی بدهد.

به گزارش خبرآنلاین؛ دفاع مقدس جلوه های مختلفی از انسانیت را معنا کرد، انسانیتی از جنس کمک به مردم، مهرورزی و زدن به دل آتشی که برافروخته شدنش ملتی را آزرده خاطر و نگران کرد اما مردانی از جنس فولاد آب دیده بدون هیچ پا پس کشیدنی ماندند و آفریننده ی جلوه های مختلفی از ایثار، شهادت و دادگی شدند تا برای همیشه ی تاریخ نامشان در تقویم ملی کشورمان جاودان بماند، برای شهدای آتش نشان پالایشگاه آبادان شهادت شجاعانه ترین کاری بود که می توانستند انجامش دهند.

با آغاز جنگ تحمیلی آزمونی دیگر برای دلاوران عرصه ی صنعت نفت در آبادان رقم خورد و آنان با تمام قوای فنی و انسانی خود در کنار دیگر اقشار مردم از خاک، شرف، عزت، اقتدار و سرمایه های ملی دفاع جانانه کردند و افتخارات بی نظیر و فراوانی را در تاریخ ۸ سال دفاع مقدس رقم زدند که شهادت و نثار جان بخشی از دلدادگی شان به سرزمین شان بود.

در جنگ تحمیلی دشمن بعثی علاوه بر تخریب ادامه دار منازل مسکونی و به شهادت رساندن مردم بی دفاع، حملات زیادی را به جهت انهدام تاسیسات، شرکتها و صنایع بزرگ از جمله مراکز راهبردی و حیاتی صنعت نفت و در راس آن پالایشگاه آبادان به عنوان در تیررس ترین صنعت پالایشی کشور به عراق، به انجام رساند تا این پالایشگاه به طور عملی به یکی از جبهه های جنگ برای مقابله با تهاجمات دشمن تبدیل شود.

کارکنان و کارگران پالایشگاه آبادان نیز مانند مردمان شهر نه تنها در روزهای کاملا جنگی و آتشین شهر دست از کار نکشیدند بلکه با تلاشهای بی وقفه ی خود در عرصه تولید، توزیع و انتقال نفت در زیر بمب ها و موشک های دشمن به اطفای حریق در واحدهای تولیدی، مخازن، منازل مسکونی وکشتی های نفت کش (طرح نصیر) پرداختند و ضمن خلق افتخارات فراوان، بهای نیت پاک و هدف الهی خود را با نثار خون خود پرداختند.

در روز هفتم مهرماه سال ۱۳۵۹، زمانی که دشمن بعثی به پالایشگاه آبادان حمله هوایی کرد، آتش نشانان منطقه و شهرهای اطراف برای مهار آتش به پالایشگاه رفتند که در هنگام عملیات اطفای حریق، هواپیماهای دشمن دوباره اقدام به بمباران پالایشگاه کردند که منجر به شهادت تعداد زیادی از آتش نشانان فداکار کشورمان در پالایشگاه آبادان شد.

بر همین اساس و با هدف ترویج ایمنی و پیشگیری از حوادث در سطح کشور و یادآوری حماسه آفرینی ها و از خود گذشتگی های آتش نشانان در عرصه دفاع مقدس در سال ۱۳۷۹ از سوی شورای عالی اتقلاب فرهنگی کشور، روز هفتم مهرماه به نام روز آتش نشانی و ایمنی در تقویم ملی ثبت شد. به منظور پاسداشت یاد و خاطره ی شهدای آتش نشان پالایشگاه آبادان تندیسی مقابل ساختمان آتش نشانی پالایشگاه نصب شد.

به منظور پاسداشت یاد و خاطره ی ۱۲ شهید آتش نشان، شهیدان «علی حیاتی»، «نوروز میرزایی»، «غلامحسین نظافت»، «مرتضی عمارستانی»، «عبدالرضا دیراوی نژاد»، «محمد صادق صدیقی»، «احمد صمیمی»، «محمدحسین زاده دشتی»، «علی اکبر بری هندیجانی»، «کیامرث پرویز زاده»، «عبدالغنی ثامری» و «قاسم تنگستانی» تندیسی مقابل ساختمان آتش نشانی پالایشگاه آبادان احداث و  نصب شد.

*نگاهی به سرویس آتش نشانی شرکت نفت ایران و انگلیس در آبادان

پالایشگاه عظیم نفت آبادان که در هر جای آن نفت، بنزین و گاز و سایر مواد محترقه به مقدار وفور یافت می شد یک سرویس مجهز و منظم آتش نشانی داشت، تا هنگام ضرورت بتواند هرگونه حریقی را تحت کنترل در بیاورد و در کمترین مدت و قبل از آنکه به جاهای دیگر سرایت کند فرو نشاند.

در حدود ۴۰۰ آتش نشان در این سرویس مهم و حیاتی مشغول به کار بودند و دارای عده ای سرپرست کاردان و ورزیده ایرانی و انگلیسی بود. این سرویس دارای دو وظیفه مهم بود، وظیفه ی اول، فرو نشاندن حریق و وظیفه ی دوم، نظارت در اجرای مقرراتی بود تا بتوان از وقوع حریق جلوگیری کرد.

در سرویس آتش نشانی شرکت نفت همیشه چه روز و چه شب  عده ای کافی با کلیه وسائل، آماده به کار بودند تا اگر در هر نقطه از پالایشگاه و یا خارج از آن حتی در محوطه ی شهر آبادان حریقی رویداد، بی درنگ با وسائط نقلیه مخصوص آتش نشانی و سرویس بهداری، خود را به محل حریق برسانند.

افرادی که برای خدمت در این سرویس استخدام می شدند، با کمال دقت، طبق برنامه ی معینی برای این کار تربیت می شدند و حس همکاری و تعاون در آنها ایجاد و تقویت می شد. حتی پس از آن که افراد به شغل های خود گمارده می شدند، تربیت و آموزش آنها ادامه داشت.

نسبت به بهداشت کارکنان این سرویس، توجه مخصوصی مبذول می گردید، آن روزها سه مرکز آتش نشانی در داخل پالایشگاه دایر بود و هر یک از این سه مرکز، دارای وسایل و ادوات کافی بود.

گاهی افراد این سرویس برای مخاطرات دیگر غیر از وقوع حریق هم احضار می شدند مثلا گاهی از وجود آنها جهت تخلیه آب مناطقی که دچار آب گرفتگی می شد، بهره می بردند و یا لازم می شد که در محلی اضطراری کشیک بدهند و مراقبت نمایند که مقررات جلوگیری کاملا رعایت شود. (منبع اطلاعات و عکس: واحد آرشیو روابط عمومی شرکت پالایش نفت آبادان)

گزارش: فرزانه یحیی آبادی

کد خبر 1559379

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =