نوید قدوسی به عوامل تاثیرگذار در اصلاح اخیر شاخص بورس اشاره کرد و افزود: رکود حاکم در بازار ارز به عنوان مهمترین عامل فعلی و تاثیرگذار بر تغییر مسیر معاملات بورس تلقی می شود، چراکه اصلی ترین محرک رشد بازار در چهار ماه اخیر افزایش قیمت ارز بود که در کنار آن زمینه رشد قیمت کامودیتی ها (مواد پایه ومعدنی) فراهم شد.
وی عامل تاثیرگذار در افزایش نرخ ارز را خیز مجدد انتظارات تورمی در بازار عنوان کرد و گفت: این در حالیست که اکنون و با توجه به رکود ایجاد شده در بازار ارز طی یک ماه گذشته و نیز عدم ثبات قیمت دلار در نرخ بالاتر از ٢٨ هزار تومان، بازار سهام هم تحت تاثیر این اتفاق قرار گرفت و روند نوسانی و فرسایشی را تجربه کرد که این امر منجر به کاهش ارزش معاملات و ایجاد رکود در معاملات بورس شد.
قدوسی خاطرنشان کرد: برخی از سهام تحت تاثیر عوامل بنیادی و افزایش قیمت کامودیتی ها مانند اوره یا متانول روندی متفاوت را از دیگر سهام در پیش گرفتند و رشد قیمتی را تجربه کردند اما در کلیت بازار، رکود حاکم در بازار ارز به بازار سهام منتقل شد و شرایط معاملات را وارد نوسان کرد.
این کارشناس بازار سرمایه گفت: اصلی ترین عامل ایجاد روند اصلاحی در معاملات بورس، وجود نوسان در بازار ارز بود اما نمی توان این اتفاق را تنها علت تاثیرگذار در اصلاح اخیر شاخص بورس دانست، بلکه بازار به طور دائم تحت تاثیر عواملی مختلف با نوسان همراه می شود.
شوکی بزرگ به بازار با قطعی برق در واحدهای تولیدی بزرگ
وی با بیان اینکه در کنار مساله قیمت ارز، شاهد قطعی برق برخی از واحدهای تولیدی بزرگ در مرداد ماه بودیم که این امر در مقطعی سبب ایجاد شوکی بزرگ به بازار شد، اظهار داشت: این موضوع از جمله عواملی بود که به تهدیدات بازار اضافه شد و تا حدودی سهامداران را محتاط کرد زیرا این احتمال وجود دارد که در ماه های آینده دوباره شاهد ایجاد قطعی گاز و تاثیر آن در برخی صنایع باشیم.
قدوسی با اشاره به اینکه در کنار این دو عامل، شاهد تاثیر سیاست های جدید در روند معاملات بورس بودیم، گفت: بازار به دنبال ارزیابی به کارگیری سیاست های جدید به خصوص در حوزه قیمت گذاری دستوری بود که این اتفاق روند بازار را محتاطتر کرد.
این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: همه این عوامل در کنار یکدیگر سبب ایجاد چنین روندی در بازار شدند اما اگر قرار باشد عوامل تاثیرگذار در روند اصلاحی بازار اولویت بندی شوند باید اعلام کرد که رکود بازار ارز بیشترین تاثیر بر روند اخیر معاملات بازار سهام را داشته است.
میزان تاثیرگذاری تغییر رییس سازمان بورس بر معاملات بازار سهام
وی به صحبت های مطرح شده در خصوص تغییر رییس سازمان بورس و اوراق بهادار و تاثیر آن بر معاملات بازار اشاره کرد و افزود: گمانه زنیهای مربوط به تغییر رییس سازمان بورس در روند نزولی بازار ممکن است موثر باشد، اما اهمیت آن بسیار کمتر از مساله موجود در نرخ ارز یا قیمت کامودیتی ها است.
قدوسی با تاکید بر اینکه رشد بازار در چند وقت گذشته بیشتر تحت تاثیر شرکت های سودآور و بنیادی رخ داد، گفت: این موضوع نشان دهنده آن است که بازار، حرکت خود را به صورت تحلیلی پیش برده است و سهام درستی برای سرمایه گذاری انتخاب شدند؛ بنابراین زمانی که بازار با تحلیل وارد مدار صعودی می شود دیگر وجود برخی از تغییرات مانند تغییر رییس سازمان بورس نمی تواند باعث ایجاد ترس یا نوسان در معاملات بازار شود.
وی معتقد است که ممکن است از نظر روانی تغییرات اعمال شده در سازمان بورس با اثری کوتاه مدت در معاملات همراه شود، اما نمی توان وزن سنگینی را برای این اتفاق و تاثیر آن بر روند بازار در نظر گرفت.
روند فعلی معاملات بورس تحت تاثیر تغییر مسیر قیمت دلار
قدوسی روند معاملات بورس تا پایان سال جاری را مورد پیش بینی قرار داد و گفت: عدم تغییر قیمت ارز در بازار نمی تواند زمینه ساز تغییر روند معاملات بورس باشد، در صورت افت نرخ دلار، حرکت رو به صعود بازار سهام با مشکل مواجه خواهد شد و بازار با روند نوسانی همراه با حجم معاملات کم و رکودی روبرو می شود.
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه اگر دلار تغییر مسیر ندهد هیچ یک از بازارهای سرمایه گذاری مانند ارز، مسکن، طلا و سکه به غیر از سپرده بانکی نمی توانند بازدهی معقولی را در اختیار سهامداران قرار دهند، گفت: قیمت ارز به عنوان اصلی ترین محرک تاثیرگذار برای فراهم شدن زمینه صعود بازارهای سرمایه گذاری است، در صورت عدم تغییر قیمت ارز، بازارهای سرمایه گذاری دیگر نمی توانند حرکت خاصی را در پیش بگیرند.
وی اظهار داشت: در بازار سرمایه هم همین قاعده حاکم است، مگر آنکه سهام متاثر از دیگر عوامل شناسایی شوند و روی آنها سرمایه گذاری صورت گیرد تا بتوان بازدهی معقولی را از این بازار کسب کرد.
قدوسی تاکید کرد: در صورت تغییر در قیمت دلار و افزایش آن، بورس و دیگر بازارهای سرمایه گذاری با رشد همراه خواهند شد اما این موضوع باید مدنظر باشد که بورس در مقایسه با دیگر بازارها می تواند بیشترین بازدهی را در اختیار سهامداران قرار دهد.
ریسک های تهدیدکننده معاملات بورس تا پایان سال ۱۴۰۰
این کارشناس بازار سرمایه به ریسک های تهدیدکننده معاملات بورس تا پایان سال ۱۴۰۰ تاکید کرد و ادامه داد: قطعی گاز در زمستان به دلیل افزایش مصرف خانگی شرکت های پتروشیمی از جمله تهدیدات مهم و اصلی معاملات بازار تلقی می شود که این اتفاق ممکن است شامل حال شرکت های سیمانی و فولادی شود و معاملات آنها را در بازار با تغییر مسیر همراه کند.
وی گفت: فرسوده بودن زیرساخت های تولید برق و گاز و عدم رشد ظرفیت تولید و ایجاد اولویت در مصرف خانگی، باعث کمبود برق و ضرر و زیان شرکت های صنعتی خواهد شد.
شاخص کل بازار بورس روز گذشته (دوشنبه، ۱۹ مهرماه) با یک هزار و ۸۶۹ واحد افزایش در جایگاه یکمیلیون و ۴۵۷ هزار واحدی قرار گرفت.
223227
نظر شما