علی عسگری طی ۵ سال مدیریتش، چه بر سر صداوسیما آورده است؟

شرق نوشت: اگر دوران کوتاه مدیریت آقای محمد سرافراز در صداوسیما را به دلیل حواشی و شرایط خاصی که پیش آمد و به سرانجام نرسید، استثنا کنیم، آقای علی‌عسگری اولین رئیس صداوسیما بود که ریاستش به دور دوم نکشید و تمدید نشد.

در بررسی و نگاهی کلی به مدیریت رئیس و حرکت سازمان صداوسیما در پنج سال مورد بحث، به‌طور اختصار می‌توانیم نکات زیر را مرکز توجه قرار دهیم:

-می‌توان گفت در دو دهه اخیر ریاست صداوسیما اشراف کاملی بر بخش خبر و سیاسی رسانه نداشته است. این اشراف در زمان آقای علی‌عسگری به کمترین حد خود رسید. آقای علی‌عسگری در اواخر دوران ریاست آقای علی لاریجانی به صداوسیما منتقل شد و به‌عنوان مشاور ریاست شروع به کار کرد. او تا قبل از ریاست، در حوزه‌های فنی و آموزش مشغول فعالیت بود و سابقه کار و مدیریت در بخش‌های خبر و تولید و مجموعا حوزه پیام را که از حوزه‌های هدف در صداوسیما محسوب می‌شوند، نداشت.

-در دوران ریاست آقای علی‌عسگری، نقدها به دولت وقت به اوج رسید و مواضع سازمان تندتر از هر زمان شد. نگاه برنامه‌های صداوسیما در شبکه‌های مختلف در اواخر دوران مذکور، نسبت به دولت به جایی رسیده بود که مجریان رسانه بدون نگرانی مستقیما هیئت دولت و شخص رئیس‌جمهور را مورد خطاب و تذکر قرار می‌دادند؛ حتی در هفته‌های پایانی کار دولت دوازدهم در موردی، خانم مجری در برنامه زنده خطاب به دولت وقت گفت بهتر است زودتر بساطتان را جمع کنید و بروید!

- همه‌گیری کرونا در کشور، انجام وظایف جاری و معمول همه سازمان‌ها و نهادها را سخت کرد. صداوسیما نیز در شرایط جدید، مشکلاتش برای اطلاع‌رسانی، تهیه گزارش و تولید برنامه‌ها بیشتر شد و در شرایطی قرار گرفت که به‌هیچ‌وجه آمادگی مواجهه با آن را نداشت. سازمان صداوسیما در ماه‌های اول انتشار و فراگیری بیماری کرونا دچار اشتباهاتی شد، ولی با طولانی‌شدن روند در کشور، خود را با وضع جدید وفق داد و در حد توان برای اطلاع‌رسانی و آموزش‌های عمومی تلاش کرد.

- در هفته‌های اول بروز نشانه‌های بیماری کرونا در جامعه که بسیاری از دستگاه‌های ذی‌ربط، به‌ویژه وزارت بهداشت، غافلگیر شده بودند، صداوسیما علاوه بر غافلگیری، به اصرار هرگونه اتفاق جدیدی در کشور را تکذیب می‌کرد؛ پخش گزارش‌های تصویری مصاحبه با مردم کوچه و بازار در شهر قم مبنی بر شایعه‌بودن ورود ویروس کرونا و بیمارشدن مردم هنوز در ذهن مخاطبان هست و بارها دستاویز منتقدان در فضای مجازی و محافل علمی شده است. در چندماهه اول درگیرشدن مردم با این بیماری، با وجود نیاز جامعه به برنامه‌های مناسب و آرامش‌بخش و همچنین باوجود توصیه مسئولان کشور، صداوسیما نتوانست کار چشمگیری در این زمینه انجام دهد؛ البته در ماه‌های بعد شرایط قدری بهتر شد.

- شروع دوره ریاست آقای علی‌عسگری (سال ۱۳۹۵) هم‌زمان بود با مصوبه مجلس مبنی بر ممنوعیت به‌کارگیری بازنشستگان. صداوسیما در این دوره کمترین تلاش را برای تحقق و اجرای به‌کارگیری جوان‌ترها به جای بازنشستگان انجام داد و تعداد زیادی از مدیران بازنشسته برای چندین سال پیاپی به همکاری خود ادامه دادند.

- برخورد یک‌سویه با منتقدان و غیرهمفکران داخلی و اجازه‌ندادن به آنها برای حضور یا انعکاس پاسخشان در دوران ریاست آقای علی‌عسگری ادامه و تا حدی توسعه یافت و متأسفانه در این دوران پنج‌ساله برخورد غیرمنصفانه با برخی از شخصیت‌ها، به‌ویژه برخورد حذفی با یاد و نام مرحوم هاشمی‌رفسنجانی از تاریخ انقلاب و جنگ تحمیلی، به اوج رسید. - کرسی‌های آزاداندیشی که قبلا بارها مورد تأکید رهبری قرار گرفته بود، یا بحث شفاف‌سازی مورد مطالبه مردم، گرچه به صورت لفظی گاهی مطرح شد، ولی در عمل چندان دنبال نشد و لااقل دایره آن شامل تفکرات درون نظام نیز نشد. موضوع شفاف‌سازی در اداره امور سازمان صداوسیما نیز مورد توجه قرار نگرفت.

-‌بسیاری از کارمندان صداوسیما رفتار شخصی آقای علی‌عسگری با همکاران خود در حوزه‌های مختلف کاری تا قبل از ریاست را صمیمی و نزدیک توصیف می‌کردند، ولی او در مقام ریاست نتوانست انتظارات بحق کارمندان سازمان را برآورده کند. کارمندان صداوسیما، به‌ویژه بازنشستگان سازمان، از سال‌ها پیش از پایین‌بودن حقوق خود گلایه‌مند بوده و به آن اعتراض داشته‌اند. در زمان ریاست آقای علی‌عسگری، بعد از چندین سال انتظار و تأخیر، درصدی بر حقوق آنان افزوده شد، ولی در مقام مقایسه با سازمان‌ها و نهادهای مختلف و عقب‌ماندگی‌های به‌جامانده از قبل ناچیز بود؛ بنابراین درخواست بازنشستگان سازمان برای برقراری عدالت و احقاق حقوقشان به‌طور مستمر ادامه دارد.

‌-از انتقادهای واردشده به آقای علی‌عسگری، انتصاب و مبسوط‌الیدگذاشتن برخی از خویشان خود در مدیریت‌های بالای سازمان بود؛ افرادی که سابقه رادیو و تلویزیونی هم نداشتند.
- سال‌هاست صداوسیما در کنار نیروهای مستعد و کارآمد، از تورم و انباشت نیروهای غیرکارآمد و بدنه‌ای فربه رنج می‌برد. آقای محمد سرافراز در ابتدای ریاست خود، برنامه تعدیل و متناسب‌سازی نیروها را شروع کرد، اما با توقف و پایان ناگهانی مدیریت وی‌، آن طرح‌ها ادامه نیافت. در همه سال‌های گذشته، صداوسیما به دلیل قواعد متفاوت خود، در جذب نیرو مستقیم و مستقل از دولت عمل کرده و علی‌رغم ممنوعیت به‌کارگیری و استخدام جدید در سال‌های مختلف، نیروهای جدیدی را به کار گرفته است.

-تجربه نشان داده است هر قدر مدیریت کلان صداوسیما قوی‌تر و منسجم‌تر عمل کند، اقدامات شخصی و اعمال سلیقه‌های فردی مدیران زیرمجموعه نیز کمتر فرصت بروز و ظهور پیدا می‌کند. در دوره محل بحث، سلایق مدیران و ناپختگی برخی از آنان باعث تعطیلی تعدادی از برنامه‌های موفق یا ممنوعیت بعضی از مجریان شاخص شد؛ اقداماتی که متأسفانه غالبا در مقابل خواست و سلیقه اکثر مخاطبان بود. عجیب این است که رئیس صداوسیما نیز نتوانست یا نخواست در این موارد دخالت کند.

- در سال‌های اخیر تعداد زیادتری از شبکه‌های ماهواره‌ای فارسی‌زبان، شبکه‌های اجتماعی و امکانات فضای مجازی بیش از قبل در دسترس کاربران و مخاطبان داخلی قرار گرفته‌اند. علاوه بر این پلتفرم‌های مختلف با تولید برنامه‌های نمایشی متنوع‌تر، با چارچوب‌هایی فراخ‌تر از تلویزیون، طیف‌های وسیعی از مخاطبان را جذب کرده‌اند. با این تحولات، نیاز به تنوع، کارآمدی و برنامه‌ریزی‌های کلان و به‌روزتر در صداوسیما وجود داشت که چنین اتفاقی نیفتاد و کمابیش روال قبلی ادامه یافت. البته در هر حال صداوسیما به دلیل در اختیار داشتن انحصار پخش رادیو و تلویزیون در سراسر کشور همچنان رسانه پرمخاطبی است، اما در سال‌های اخیر، گذر زمان به نفع این رسانه بزرگ نبوده است.

- در دوران مسئولیت آقای علی‌عسگری، به دلیل پیشینه فنی وی، اقدامات مثبتی مانند تبدیل و انتقال سیستم فناوری قدیمی آنالوگ به دیجیتال که پایه‌های آن در دوران معاونت او در حوزه توسعه و فناوری گذاشته شده بود، صورت گرفت و همچنین راه‌اندازی سیستم تلویزیون در این دوره انجام شد.

- رئیس سابق صداوسیما در جلسه تودیع خود، تولید تعداد زیاد سریال‌های تلویزیونی (بیش از ۱۷۰) را در مدت پنج سال از دستاوردهای دوران ریاستش ذکر کرد. هرچند سریال‌های اشاره‌شده در مجموع مخاطبان درخور توجهی داشته‌اند، ولی دو نکته در این خصوص شایان یادآوری است؛ یکی اینکه سریالی در حد و اندازه سریال‌های امام علی، تنهاترین سردار، سریال مختار یا قدیمی‌تر مانند روزی روزگاری و... در این پنج سال ساخته نشد و دیگر اینکه در این دوره با وجود تأکیدات مستقیم مقامات و علی‌رغم نیاز شدید جامعه گرفتار گرانی و کرونا به برنامه‌های شاد، به‌ویژه سریال‌های طنز، در این زمینه اقدام درخوری انجام نشد و در عوض تولیدات نمایشی سیاسی-‌امنیتی مانند گاندوی یک و دو ساخته شد.
۲۳۳۰۲

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1567397

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 9 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 40
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ایرانی IR ۰۷:۲۷ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۵
    39 1
    صدا و سیما مانند ماشین مشتی ممدلی شده است.
  • IR ۰۷:۳۵ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۵
    36 1
    این و آن همه یک گل هستند
  • IR ۰۸:۱۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۵
    35 0
    بد بختی اورد
    • عاقل IR ۲۰:۴۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۵
      33 0
      اندک جذابیتهای صدا و سیما مثل برنامه نود و حذف کرد و جز حذف عادل باعث رفتن مزدک میرزایی هم شد. سریال هایی با کمترین جذابیت برای مخاطبین و تولید کرد و باعث ریزش شدید مخاطبینش شد و البته که بیشترین خدمت و به شبکه های فارسی خارجی کرد.
  • سعید آبدار IR ۰۸:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۵
    50 0
    همه درد این مملکت بخاطر عدم وجود مدیرانی لایق و کاربلد است و اینکه مخالفت با استفاده از نیروهای خلاق در زمینه های مختلف. البته به کار گرفتن اقوام دوستان و فامیل در هر نهاد و سازمان در کشور توسط مدیران جدید، امریست عادی و معمول که قبح عمل بخاطر تکرار فراوان از بین رفته است..!!
    • Sssrr IR ۲۱:۴۷ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۵
      5 0
      حقققق
  • ras IR ۰۸:۲۵ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۵
    39 2
    8 سال دیگه اگر وزیر شد معلوم میشه .. ضرغامی اخیرا گفته نمی دونستیم انقدر وضعیت مملکت داغونه!!!
  • IR ۰۸:۲۷ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۵
    40 0
    فقط در یک کلمه "فاجعه"
  • علی IR ۰۸:۴۳ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۵
    34 0
    نابود بود نابودگر کرد.
  • عباس IR ۰۹:۱۴ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۵
    63 1
    علی عسکری صدا وسیما را نابود کرد.اوبا تولیدبرنامه های بدون مخاطب موجب شد صدا وسیمای داخلی مخاطبانش را ازدست بدهد و همه خانواده ها رو به ماهواره بیاورند ودستگاه ریسیور ماهواره بخرندو درصد صدا وسیما بین ها از 60درصد به کمتراز ده درصددر دوره ریاست ایشان کاهش پیدا کرده است.بنده به هرخانه ای وارد شدم برنامه های ماهواره ای درحال پخش از تلویزیون بودوبرنامه های داخلی را درهیچ خانه ای ندیدم درحالی که حداقل نیمی از این خانواده ها قبلا ماهواره نداشتند.عسکری برنامه هارا براساس عقاید ووسلیقه های خود و مدیران شبکه های خود تولید می کند نه براساس اعتقادات وسلایق مشتری ومخاطبان تلویزیون.همان ده درصدی هم که تلویزیون داخلی را تماشا می کنندبه علت نگرانی از تاثیر گذاری بد برنامه های ماهواره برکودکان است که ماهواره ندارندونه اینکه برنامه ای داخلی نیاز آنها را تامین می کند.
  • IR ۰۹:۵۰ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۵
    71 2
    ولی از حق نگذریم، جناب آقای علی عسگری، در حذف دکتر مصدق از لیست مردان مرد ایران و رجالی که نقش مهمی در تاریخ ایران داشته اند، از هیچ تلاشی فروگذار نکردند. در واقع، ایشان تلاش انگلیسی ها و آمریکایی ها در حذف مصدق را به سرمنزل رساندند.
  • shantia IR ۰۹:۵۵ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۵
    58 0
    در زمانی که جامعه ایرانی نیاز به نشاط دارد عسگری تاتونست التهاب ناامیدی پخش مداوم بحرانها نشان دادن گریه ها نشان ندادن خنده ها نا خوشبختی ها بجای اندک خوشبختی ها کاری کرد که جامعه از پرخاشگری عصیان به اوج برسه این شخص رو میگن انقلابی یعنی عملکردش نزدیک به یک انقلاب و دگرگونی در سطح جامعه بود حیف که ورش داشتین .من موندم ازکجا پیدا میکنین پستهای ببه این مهمی رو باید بر احوال خود و جامعه گریست .باید متاسف بود .
    • سرباز بازنشسته IR ۰۱:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۶
      3 0
      شرافتند اصلا نمیشه هیچ شبکه ای را نگاه کرد هیچ برنامه خوبی ندارند همش عزاع بود ادم مقداری به ارامش نیاز دارد برنامه شادی خسته شدیم خودم پنجاه خوده سال دارم وای بحال جوانان هیچ برنامه بدرد خوری ندارند مثل تمام دنیا هزشبکه برای برنامه خواصی باشد نه همش یک جور .همه شبکها یک چیزرا میبینیم مردم روحیه ندارن لاعقل برنامه خوبی داشته باشید
  • محمد IR ۰۹:۵۵ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۵
    26 4
    صدا و سیما سازمانی است که در خدمت هر حزب یا گروهی که باشد ان گروه یا حزب برنده میدان میشود پس باید مراقب بود که این رسانه در دست غرض ورزان نیفتد
    • IR ۱۳:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۵
      23 1
      تا حالا که دست غرض ورزان بوده است.
  • محمدی IR ۱۰:۰۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۵
    38 3
    اقای عسکری با این عملکرد بد به مردم پاسخ ندادی بلد هم نیستی عذرخواهی از مردم کنی فردا چکار میکنی به خدا جی میخواهی جواب بدی
  • IR ۱۱:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۵
    49 4
    یعنی تو جناح مثلا اصول گرا یه ادم پیدا نمیشه که بقیه رو متوجه کنه که الان دیگه سال های ۶۰ نیست که هر چی بگن مردم چشم بسته قبول کنن.
  • IR ۱۱:۵۹ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۵
    44 1
    نداشتن تجربه و تخصص وناکارامدی
  • محمد IR ۱۲:۰۱ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۵
    39 6
    بیشتر مردم بطرف ماهوارها ناچار رفتند .....
  • IR ۱۲:۴۳ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۵
    13 62
    اصلاح طلبان آب بریزن اونجاشون که بد جوری داره میسوزه.
    • IR ۱۳:۴۱ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۵
      18 3
      آب ریختن در دنیا بهتر از آب داغ خوردن در دنیای دیگر است.
    • IR ۱۴:۱۸ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۵
      17 3
      بی ادب
    • عبدالله ساده IR ۱۷:۰۳ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۵
      25 4
      خاک تو سر تو فرصت طلب با این شعور نداشته ات
    • ناشناس IR ۲۳:۴۸ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۶
      1 0
      بی تربیت بی ادب یکم شعور به خرج بده
  • IR ۱۳:۲۳ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۵
    3 3
    ترس از روحانی و مدارای بی حاصل با او علی عسگری را زمین زد
  • IR ۱۳:۴۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۵
    18 5
    صدا و سیما از زمان ضرغامی رفت به سمت پاکسازی و تصفیه درون سازمانی و اعطای پست های حساس به دانشگاه امام صادق و موسسه اوج و علی عسگری هم باید دنبال همین راه رو میرفت چون این یک سیاست و دستور نانوشته است و خیلی فرقی نداره کی ریس باشه
  • IR ۱۳:۴۵ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۵
    9 19
    شاه بیت این خزعبلات شما و روزی نامه شرق غرب پرست انتقاد از دولت وقیح و بی عرضه و فاسد روحانی است ؟؟ جالب است که در دوران علی عسگری این رسانه شده بود محل ماله کشی فساد این غربتی های پست در دولت دوازدهم الان با این خزعبلات می خواهید کثافت وجودی دولت فاسد اعتدال و اصلاحات را سپیدبنمایانید نوکران و رانت خواران قلم فروش؟؟؟
    • IR ۱۸:۱۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۵
      20 4
      چر اینقدر بد دهنی و بی ادبی اصلا شما خوب شما درجه یک مثلا کیهان خوبه شما اصولگرا ها هر وقت تونستید ننگ حمایت از احمدی نژاد رو پاک کنید درسته
  • سعید IR ۱۳:۴۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۵
    11 2
    قصد حمایت از ایشون رو ندارم ولی اگر مطابق میل و دستور جریان اصولگرا و دانشگاه امام صادق حرکت میکرد دوره مدیریتش تمدید میشد نه اینکه از کار برکنار بشه
  • صبور IR ۱۳:۵۷ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۵
    19 0
    اصولا سیاستگذاری در کشور ما خارج از اختیارات مدیران ارشد و کارشناسان دستگاه مربوطه است و مدیران ارشد صرفا مجری هستند مثل وزارت خارجه مثل صدا و سیما مثل .....
  • سلطانی IR ۱۶:۰۸ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۵
    3 16
    یکی از کارهای خوب علی عسگری نقد روحانی و دولتش بود.
  • مهدی IR ۱۷:۵۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۵
    25 1
    علی عسکری ها مهره ای بیش نیستند.
  • گرفتار IR ۱۹:۵۳ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۵
    17 1
    کدام مقام انتصابی تو این مملکت درست کار کرده که صدا و سیما باشه
  • Sh CA ۲۱:۴۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۵
    24 0
    امیدوارم دیگرهیچ جایی اثری ازش نباشه چه بلایی سرمردم آوردکه همه به فضای مجازی وشبکه های غیرمجازاجنبی روآوردن،صداوسیماشده بود جای توهین
  • علی IR ۲۲:۱۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۵
    2 0
    پرونده علی عسکری را باید به دادگاه کشاند و جواب گو باشد
  • محمدرضا IR ۰۹:۱۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۶
    3 0
    این صدا سیما دوره عسگری فقط مشکلات مردم کشور های دگیه رو بیان می کردن نمی گفتن در ایران بلوایی هم وجود داره من رضایت مند نیستم
  • IR ۰۹:۱۵ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۶
    1 0
    ازصدا وسیما میره جایی دیگه .میشه وزیرفرهنگ وارشاد .یا وزیر همایش های تئاتر خخخخخودشون یه جایی براش درست میکنن با اسم جدید یا استاندارخوزستان
  • ناشناس IR ۱۱:۳۱ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۶
    2 1
    پدر کارمندان و بازنشسته ها رو در آورد فقط به فکر تیم خودش بود
  • IR ۱۶:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۶
    2 0
    حالاخوابیده تو آب نمک برای پست بعدی
  • IR ۱۷:۱۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۶
    1 0
    وای از روزی که کار بزرگ دست آدم کوچیک بیفته.البته این قضیه تو مدیریت کشور ما شامل خیلی های دیگه هم میشه.در واقع یکی از بدبختیهای ما همینه.