مسئولان مذاکرات برجام کم کم دارند  واقع‌بین می شوند

اعتماد نوشت:هفته گذشته شاهد تعدیلی در ادبیات مقامات دولت سیزدهم در مورد برجام بودیم. اینکه این ادبیات جدید منعکس‌کننده تحولی جدی و راهبردی است یا جنبه تاکتیکی دارد، سوالی است که برای پاسخ به آن باید قدری شکیبا باشیم.

اما مقدمتا و با احتیاط می‌توان گفت که مطالعه جدی‌تر پرونده هسته‌ای توسط این مقامات و نیز تماس‌های آقایان امیرعبداللهیان و باقری کنی با همتایان خارجی‌شان از یک سو و درک روشن‌تری که دولت سیزدهم از مشکلات حاد اقتصادی - اجتماعی و میزان ربط آنها به تحریم‌ها و تنش در سیاست خارجی به دست آورده، ممکن است درجاتی از واقع‌بینی و فاصله گرفتن از برخورد شعاری را به بدنه دولت تزریق کرده باشد.

نخستین نشانه از تغییر ادبیات را دوشنبه گذشته در سه پیش‌شرط مطروحه توسط سخنگوی وزارت خارجه دیدیم که به‌رغم ظاهر تند آن، نخستین نشانه حاکی از تعدیل در ادبیات هسته‌ای دولت بود.

یکی از این سه شرط این است که امریکا «باید بپذیرد به عنوان مقصر وضعیت فعلی از این مسیری که رفته برمی‌گردد.» این شرط عملا با توجه به انتقاد و رد سیاست «فشار حداکثری» و خروج ترامپ از برجام توسط دولت بایدن حاصل است. شرط دوم یعنی برداشتن همه «تحریم‌های ظالمانه و غیرقانونی که بعد از خروج امریکا از برجام اعمال شده»، مهم‌ترین تعدیل در مواضع قبلی است. در این موضع‌گیری دیگر سخن از «لغو همه تحریم‌ها» نیست و تمرکز بر این موضوع در مذاکرات آتی به معنی ادامه کار انجام‌شده در شش دور قبلی خواهد بود. شرط سوم، یعنی هیچ دولتی در امریکا «مجددا جهان و حقوق بین‌الملل را به سخره نگیرد» را نباید خیلی جدی گرفت. هیچ توافق بین‌المللی در هیچ کشوری بدون تصویب مجلس برای دولت‌های بعد الزام حقوقی ایجاد نمی‌کند. حتی در صورت تصویب مجلس ملی نیز هیچ توافقی ازلی- ابدی نخواهد بود و  همان مجلسی که توافقی را تصویب کرده، بعدا می‌تواند آن را لغو کند.

نمونه‌های زیادی را می‌توان در این رابطه مثال زد. اینکه بایدن تضمین کند که امریکا در دوره تصدی او از برجام خارج نخواهد شد، به نحوی (البته ناکافی) در بیانیه امریکا، فرانسه، آلمان و انگلیس در 30 اکتبر گذشته آورده شده است.

اظهارات آقای باقری کنی نیز موید همین تعدیل در ادبیات بود، ازجمله سخن به ظاهر تند وی مبنی بر اینکه «ما مذاکره هسته‌ای نداریم زیرا موضوع هسته‌ای در سال ۱۳۹۴ در قالب توافقی که بین ایران و ۱+۵ شکل گرفت، به‌طور کامل حاصل شد.» این سخن و تاکید وی بر اینکه «موضوع اصلی ما در این مذاکرات پیامدهای ناشی از خروج ایالات متحده امریکا از برجام» خواهد بود، سخنی درست و کلیدی است. این سخن به‌طور ضمنی می‌تواند حاکی از تایید تام و تمام برجام 94 و آمادگی برای برگشت به آن در صورت برداشته شدن تحریم‌های وضع‌شده بعد از خروج ترامپ از برجام باشد.

مصاحبه آقای باقری با فیگارو و گاردین نیز موید این برداشت است. وی به فیگارو گفته است: «مساله اساسی خروج امریکا از برجام است و همه مشکلات از این خروج منشأ گرفته است.» وی همچنین به گاردین گفته است که خواست ما صرفا «برداشتن تحریم‌ها مطابق برجام است» و اینکه «توافقی حاصل شده و نظر ما این است که باید اجرا شود.» وی به درستی به گاردین گفته است اینکه مذاکرات از چه نقطه‌ای از سر گرفته شود، واقعا مساله مهمی نیست. تاکیدات ایشان در مصاحبه با گاردین بر «راستی‌آزمایی» رفع تحریم‌ها، «امکان ایجاد نهادی برای راستی‌آزمایی»، تضمین اروپایی‌ها به انجام تجارت با ایران مثلا از طریق «مقررات بلاک‌کننده» و ... همگی اگر چه قابل بحثند، اما حکایت از گرایش به تمرکز بر مسائل جدی و عینی دارد و نهایتا کلام روشن‌تر و صریح‌تر را در توییت چهارشنبه شب آقای امیرعبداللهیان دیدیم و آن اینکه «بازگشت همه طرف‌ها به تعهدات‌شان یک اصل مهم و هدایت‌گر است.» همسو با اظهارات مقامات ذی‌ربط در امور هسته‌ای، حرکتی در برخی چهره‌های اصولگرا در جهت واقع‌بینی نیز دیده می‌شود. از جمله همزمان آقای پورمحمدی دبیرکل جامعه روحانیت مبارز به «انتخاب» گفته است، «خود را از حداقل‌هایی که می‌تواند از طریق مذاکره حاصل شود، محروم نکنیم.»
البته  هنوز برای قضاوت و خوشبینی خیلی زود است. هنوز همه مخالفان سابق برجام روی یک طول موج نیستند و اظهارات متناقض شنیده می‌شود. اما اگر این حرکت مثبت در جهت واقع‌گرایی تعمیق و تثبیت شود، به معنی برداشته شدن یکی از موانع از سر راه نیل به توافق خواهد بود و حداقل می‌تواند در صورت بن‌بست در مذاکرات، خنثی‌کننده تلاش غربی‌ها برای مقصر جلوه دادن ایران در «بازی مقصریابی» باشد.

23302

کد خبر 1572504

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 36
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • علی اصغر قاسم پور IR ۰۷:۴۹ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۲
    96 33
    اگه تندروها گفتار و رفتارشون رو کنترل کنن و منطقی امور رو پیش ببرند وضعی پیش نمی اومد که گروهی از کشورها این قدر بدبین به کشور شوند و مشکلات فراوانی به وجود بیاید و در عوض پیشرفت ضربه به کشور و ملت بخورد و کار به برجام بکشد و اکنون کشور ضمن رفاه از موفقیتهای فراوانی برخوردار بود و نگاه کشورها به کشورمان مثبت بود و به جای قابل همکاری می کردند، آیا باید امورات کشور را این گونه دچار مشکل کرد که فرضا" بعد کلی هزینه و گرفتاری سر جای اول برگشت؟! بعضی رفتارها نه تنها سودی ندارد بلکه خیلی به ضرر هم تمام می شود.
    • ناشناس IR ۱۴:۳۴ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۲
      46 98
      آقای محترم کدام تندروها .غربی ها دبه در آوردند هر سری یک مسئله را بیان می کنند .ما از خدامون که ارتباط با دنیا داشته باشیم ولی به چه قیمتی به قیمت تاراج سرمایه ات ،یا دست به سینه جلوی آنها ایستادند ‌.آنها خفت ایران را می خواهند و سر مایه این مملکت را .نه چیزی دیگر .بفهمید ،البته دراین بین مسئولین سودجویی هستند که بلا به جان مردم شدند .که باید برخورد شدید با آنها شود .
    • IR ۲۰:۴۷ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۲
      24 11
      امضای کری تضمین است
    • مجید IR ۰۵:۵۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۳
      18 12
      حسن آقا که کند رو بود ٨ سال مملکت معطل برجام کرد ثمرش چی بود میشه بفرمایید؟
    • رضا IR ۱۳:۲۹ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۳
      5 9
      توضیح بده تندرو اصلا یعنی چی یعنی کی مندس اینقدر تندرو تندرو میکنی، از کی تاحالا دفاع از منافع ملی شده تندروی اگه دفاع از منافع ملی تندرویه من حاضرم بهم بگن تندرو تا یه ادمی باشم بنام گفتگو با دنیا منافع ملی رو قربانی غربی ها کنم نکنه این هشت سال گذشته رو فراموش کردین واقعیت یه چیزه کاملا آشکار و واضحه لطفا تحریف نکن
  • مصطفی IR ۱۰:۲۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۲
    57 96
    کشوری که تمامی نعمات خدا را یکجا دارد بجای اینکه معطل مرحمت آمریکا باشد تا کی دلش بخواهد و کمی از حقمان را به خودمان برگرداند باید به فکر اقتصاد و صنعت درونزا باشد تا در انزوا نماند و تحریمهایی که ایجاد میشود باعث تضعیفش نباشد تو این چهل سال آمریکا به کدام وعده اش عملکرده که به برجام عمل کند
    • مسعود IR ۲۱:۵۵ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۲
      31 23
      بی مفهموم ترین حرفو زدی . با درون زایی از انزوا در بیایم..! با این تفاصیر شماها باید در همین دولت دلار ۲۰۰ هزار تومانی رو تجربه کنیم.. نوش جونمون
    • IR ۰۶:۵۰ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۳
      7 5
      این‌طوری باید یه عقب‌گرد تاریخی داشته باشیم و برگردیم به دوران پیش از صنعتی شدن. چون شاید فقط در اون دوران بوده که می‌شده درونزایی کرد و به کشورهای دیگه نیازی نداشت. الان توی این عصر هیچ کشوری قادر نیست بدون ارتباط با کشورهای دیگه پیشرفت کنه. قدرتمندترین کشورها هم نیازمند ارتباط سازنده با کشورهای دیگه هستن. اینو بدونید که حتی آمریکا هم به رابطه با ما نیاز داره, همون‌طور که ما به رابطه با آمریکا نیاز داریم. از این دید بهش نگاه کنید. شاید از دشمنی با سایر کشورها دست کشیدید. توی دورانی به سر می‌بریم که دوره‌ی جنگ و کشورگشایی به سر اومده. ما و هر کشوری توی این عصر باید به دنبال صلح باشیم وگرنه از قافله عقب هستیم و به زمان‌های گذشته تعلق داریم
    • ارش RO ۱۱:۰۸ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۳
      27 4
      در دنبای امروز بدون تعامل و رابطه و بده بستان پیشرفت نخواهیم کرد .چین که الگوی حاکمان ما شده بیشترین رابطه اقتصادی را با امریکا دارد و با غرب و همچنین کشور های مانند کره جنوبی عمارات .ترکیه ژاپن وو...ان ها با رابطه منطقی از عرب و امریکا تکنو لوژی می خرند تولید می کنند و به ما هم می اندازند بیشتر باید این جماعت تندرو و خود محور اگاهی پیدا کنند.وگر نه با این روش هرگز پیشرفت نخواهیم کرد
  • IR ۱۰:۲۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۲
    نه کم کم واقع بین می شوند جمله خوبی نیست درستش اینه که بگی دارند می فهمند حسن راست می گفت
    • حمید IR ۱۱:۵۳ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۲
      24 35
      شما تو این دنیا دیگه قابل تغییرنیستی باید بری اون دنیا و واقعیت را ببینی دیگه مهلت شما تو این دنیا برای فهمیدن حقیقت تمام شده شوخی نیست جدی جدی هست
    • IR ۰۷:۴۸ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۳
      11 9
      حسن چیزی نگفت که راست باشه. مشکل اصلی حسن نگاه غربگرایانه و عاجزانه بود. او غرب را حلال مشکلات می دانست و تا آخر هم این طور بود به همین خاطر دست به سیاه و سفید نمی زد فقط سعی می کرد دل غرب را به دست بیاورد که آنهم نشد که نشد.
  • رسول IR ۱۱:۴۱ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۲
    70 2
    سیاست خارجه و داخله اشتباه مملکت رو به بیراهه برد . باید اصلاحات اساسی در این دوسیاست داشته باشیم .
  • IR ۱۳:۰۳ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۲
    54 9
    اقتصاد داخلی ی چیزی هست امور خارجه هم ی چیزی من نمیگم ایران ولی آمریکا هم که ابر قدرت هست نمیتونه بدون روابط خارجه به بهبود شرایط کشورش کمک کنه برخی معادن فقط در ایران هست و حتی برعکس برخی مواد معدنی مثلا در کشوری مثل امریکا خدا زمین رو ی دونه آفریده ن چند تا که همه چیز در اختیار همه باشه باید روابط داشت با همه دنیا
  • جبار بیک IR ۱۳:۳۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۲
    16 9
    اینم که داره همون حرفای دولتمردان قبلی رو میزنه که. حرف جدید و راه کار جدید بذار روی میز . آمریکایی ها رو وادار کنین تحریم ظالمانه رو برداره دیگه‌ این بود قول شما ها؟؟؟؟؟؟
  • ققنوس IR ۱۴:۴۷ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۲
    60 16
    اینها که میخواستند خواسته های خود را تا این حد تنزل دهند چرا نگذاشتند دولت روحانی از ۸ ما پیش برجام را اجرایی کند ؟ غیر از اینست که می‌خواستند دولت قبل را ناکارآمد نشان دهند و خود را ناجی ملت ؟ اما باید بدانند خیانتهایی که علیه ملت مرتکب شدند تا قدرت را بدست بگیرند روزی آنقدر واضح و آشکار برملا خواهد شد که نفرت عمومی را در پی خواهد داشت مگر اینکه برجام جدید همانی باشد که تبلیغ می‌کردند!
  • حمید IR ۱۵:۰۳ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۲
    14 2
    تعدیل ادبیات ناشی از تغییر تاکتیک است راهبرد فرقی نکرده
  • IR ۱۶:۲۳ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۲
    30 3
    واقع بین نشدن منافع خودشون ایجاد می کنه تا حالا فقط فشار روی مردم بود خیلی مهم نبود
  • سیامک IR ۱۷:۱۳ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۲
    19 4
    سلام این ادبیات را دولت سیزدهم از اول داشته اما متاسفانه به دلایلی دیده نمی شد
  • IR ۱۷:۴۵ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۲
    17 22
    ما خودمون انتخاب کردیم با دنیا تعامل نداشته باشیم
    • کرار IR ۲۰:۰۷ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۲
      20 14
      ما انتخاب نکردیم بی انصاف نباشیم دولت جناب خاتمی و روحانی خواستن بادنیا که ازنظراونا آمریکا واروپاست ارتباط داشته باشن و در هردومورد سرشون کلاه رفت اول قردادمعروف به سعدآباد زمان خاتمی که سه کشور اروپایی باما قراردادبستن و زدن زیرش که اونموقع جناب روحانی دبیرشورای امنیت ملی بود و دومی زمان دولت دوم اصلاح طلبان جناب روحانی که قرارداد رو ثبت درشورای امنیت سازمان ملل کردن ولیکن آمریکا زد زیرش و اروپاهم دنباله روی اون حالا کی میخواد بادنیا تعامل نداشته باشه؟ما یا اونا؟ وقتی اونا نیتشون کلاه گذشاتن سرماباشه نظرشمااینه بریم کلاه سرمون بزارن؟ تعجب میکنم ازاین اظهارنظرتون
  • دیپلمات رزمی سیاسی نیروی مقاومت اسلامی پیروز IR ۱۸:۲۳ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۲
    16 29
    بهترین اهرم برای سرعقل امدن مقامات اروپایی و امریکایی اشاره به این مطلب است چنانچه همه تحریم ها لغو نشود و خسارات این مدت را به ایران پرداخت نکنید ایران اسلامی بسمت تولید کلاهک اتمی خواهد رفت .
    • مهدی IR ۱۹:۵۰ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۲
      8 5
      الان که قدرت اول موشکی پهبادیه منطقه ایم چرا با کلاهک اتمی کاری کنیم که بخاطره حفاظت از اسراییل بیانو به عربستانو امارات هم موشک قوی بدن هم پایگاه اتمی و جایگاه اولمونو از دست بدیم درحالیکه غرب برای امتیاز دهی آماده تر از همیشس فقط کافیه با قدرت و هوشمندانه مذاکراتو شروع کنیم
  • کرار IR ۱۸:۴۵ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۲
    13 27
    اگر منظور از تدرو دولت انقلابی وحزب اللهی هست یه توضیح بدم اونم اینکه دولت اصلاح طلب خاتمی که از قرارداد سعدآباد رکب خوردن و دولت اصلاح طلب روحانی که چندین سال مذاکره کرد و یهو طرف مقابل زد زیر قرارداد و پدر مملکت رو درآوردن و بدترین تورم رو اوردن الآن شدن منطقی وعاقل؟؟؟ تاکی کولی بدیم به آمریکا واروپا بعد قراردادی که خودشون امضاءکردن رو بزنن زیرش باز ما التماس کنیم بیایید مذاکره؟ به خدا که بیشعورترین آدمها هم دیگه گول این آمریکای عهدشکن واروپای دنباله روی اون هم نمیرن
    • IR ۰۸:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۳
      5 1
      برادر عزیز شما نه مشکل دارو داری ونه مشکل تورم کل کل کردن با دنیا هیچ سودی برای ما ندارد
  • دلواپسان IR ۱۹:۵۵ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۲
    9 28
    یعنی چی؟😁 یعنی میخوان مثل واقع بینان اصلاح طلبی باج بدن هیچی نگیرن تازه تحریم ها رو هم بیشتر کنند؟!🥴 نه داداچ اینا همون واقع بینان اصلی هستن و مسئولان قبلی در واقع همان خوش‌بیان خائن هستند که نتیجه‌ی برجامشونو دیدید و تو کرنا و بوق کردید فتح الفتوح برجام رو😁😄
  • علی مطلق IR ۲۲:۲۳ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۲
    7 3
    سلام مواظب باشید که رکب نخورید . بعد بگویید اعتماد کردم
  • IR ۰۵:۴۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۳
    1 3
    نباید به برجام برگشت،چون حرام است،همین آقای رئیسی و اطرافیانش دم از کاغذ پاره بودن برجام زدند،الان چه می گویند؟ اگر برجام کاغذ پاره و خیانت است چرا دوباره میخواهند احیایش کنند؟
  • سلام برادر IR ۰۷:۱۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۳
    2 5
    این دولت انقلابی هست و میدونه غرب هرگز تحریم رو لغو نمیکنه، افرادی که فکر میکنن غربیها دارن بازی میکنن و یه روز تحریم میکنن و فرداش تحریم رو بر میدارن، باید نتوجه باشن این تحریمها حاصل کار اتاق های فکر عامریکاست و هرگز خبری از رفع تحریمها نخواهد بود، و عامریکا میخواد با این تحربمها وضعیت رو به قبل هز انقلاب برگردونه.... که خب نتیجه معلومه، وقتی دولت غرب گرا نتونست کاری بکنه قطعا امروز دولت جدید فریب تخواهد خورد و بی اعتنا به غرب صرفا بذای ساکت کردن عده ای در داخل مذاکر رو ادامه میده ولی نه به طریقی که ما صنایع پیشرفته خودمون رو گل بگیریم و عامریکا به ریشم ن بخنده، تنها راه قطع وابستگی های اقتصادی به غرب 6ست، بعد از عبور از این مرحله، مرحله وابیته کردن غرب از لحاظ انرژی به ایران هست، که در صورت شکیت تحریف، و سپس تحریم و در همین دولت محقق خواهد شد، هر چند غربگرایان تمام تلششان را هم بکنند.
  • ا IR ۰۹:۱۵ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۳
    4 6
    خوب امریکا برگشت.تحریم لغو شد.مجلس امریکا تایید کرد.بعدش ما کوتاه امدیم.انها پشت پرده به شرکت ها میگن با اینها کار کنید پدرتان را در میاریم.و هزار بهانه دیگر.بهتر نیست این اهرم فشار فعلی که سطح غنی سازی بالاست را حفظ کنیم که حداقل سنگی دستمان داشته باشیم که بتونیم تهدید به زدن کنیم.
  • حمید IR ۰۹:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۳
    7 0
    تا وقتی که یک سری زالو دارن از تحریمها کاسبی میلیاردی میکنن و کاخهاشونو تو کشورهای اروپایی بزرگتر میکنن هیچ مذاکره ای برای رفع تحریمها نمیشه .اینا آقایون به اصطلاح تندرو که نمیزارن مردم روی خوشی و آرامشو ببینن بچهاشون دارن از پول کاسبی تحریمها تو بهترین کشورهای اروپایی عشق و حال میکنن .
  • IR ۱۲:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۳
    3 4
    فقط میخواستن ۴۰ سال ما ملت را زجر بدهند علت پذیرش برجام نمیتونه وضعیت اقتصادی باشه چون ما سالهاست به فقر عادت کردیم . اما عزت انقلابیمان هر روز قویتر شده و خواهد شد. ترس هم در مرام ملت شهید پرور جایی ندارد . اگر دوست دارید برای منافع شخصی مذاکرات را دو دستی تقدیم امریکا و اسرائیل کنند . بحث دیگریست
  • ایرانی اصیل اصیل IR ۱۵:۱۴ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۳
    3 1
    بعداز 40سال بعداز بدبختی مردم بعداز ویرانی ایران چه سود
  • IR ۱۸:۱۷ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۵
    0 0
    چرا باید کشور را به. سمتی ببرند که دایما تحریم باشیم سالیان زیادی هست که کشور تحریم است چوبش را مردم می خورند سفر ه شان شده نان خالی این انرزی هسته ای می ارزید که این قدر مردم بیچاره تاوان بدند برای عده ای معدودی شده اب ونان
  • IR ۱۸:۲۰ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۵
    0 0
    می ارزید این انرزی هسته ای به این همه تحربم زجری که به مردم تحمیل شده مردم گرسنه چه نیازی به انرزی دارند اولویت اقتصاد است اب ونان دارو
  • سعید IR ۱۸:۲۴ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۵
    0 0
    به خدا مردم اب ونان اسایش می خواهند کاری کردند دنیا با ما رابطه نداره. اولویت معیشت مردم است کارد به استخوان مردم رسیده. انرزی هسته ای با این همه هزینه دادن فایده نداره

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین