کاهش قیمت دلار در بازار آزاد و بانک ها موقتی است؟

راشل آرامیان:دیشب محمود بهمنی، رییس کل بانک مرکزی با حضور در گفتگوی ویژه خبری شبکه دوی سیما اعلام کرد که 24 ساعت وعده داده شده برای کنترل بازار ارز از فردا(سه شنبه) اجرایی می شود. او در ادامه وعده داد: "دلار روز سه شنبه با کاهش شدید مواجه می شود و روز بعد قیمت آن باز هم کمتر می شود."  این جملات به عنوان حسن ختام برنامه دو بار از سوی بهمنی تکرار شد.

البته پیشتر بهمنی، در گفتگو با رسانه ها اعلام کرده بود 24 ساعته نرخ ارز را کاهش می دهد، امروز و فردا همان 24 ساعت مورد نظر آقای رییس کل هستند.

بهمنی در شرایطی می خواهد نرخ ارز را کاهش دهد که دقیقا یک هفته پیش خود وی و البته به همراه بدنه کارشناسی این بانک تصمیم گرفت نرخ ارز را افزایش دهد تا بازار دو نرخی ارز، تک رقمی شود. با این حال نه تنها این اتفاق نیفتاد بلکه بازار آزاد قیمت خود را افزایش داد و بهمنی ناکام ماند.

تنها نتیجه چنین رخدادی این بود که ارزش برابری ریال به دلار کاهش یافت و پول ایران برای یک هفته بی ارزش تر از قبل شد.

البته این ظاهر قضیه بود چرا که به راحتی می شد فهمید در صورتی که نرخ ارز دولتی بالا برده شود بازار نیز واکنش نشان داده و نرخ ارز را بالا می برد. بنابراین از بدنه کارشناسی بانک مرکزی بعید است که به این موضوع به این پیش پا افتادگی توجه نکرده باشد.

به همین دلیل هم بود که کارشناسان به دنبال یافتن دلایل این امر برآمدند و آن را سیاستی برای تامین کسری بودجه دولت دانستند با این حال بهمنی دیشب در گفتگوی ویژه خبری دشب به دفاع از خود پرداخت و با گفتن این جمله که:" این بانک به دنبال سودآوری نیست." خواست تا درستی استدلال کارشناسان را زیر سوال برد.

با این حال عملکرد بانک مرکزی در این یک هفته نشان می دهد ادعای بهمنی نیز درست نیست زیرا نمی توان در یک هفته یک بار تصمیم به افزایش نرخ ارز گرفت و ارزش پول کشور را کاهش داد و باز نرخ ارز را کاهش داد و دوباره ارزش قبلی پول ملی را به دست آورد. بنابراین لازم است که بهمنی استدلالی بهتر از این به افکار عمومی برای تغییرات پی در پی تصمیمات این نهاد ارایه دهد.

ارز در بانک ها نیست

علاوه بر این دیشب بهمنی باز هم در مقابل چندین میلیون بیننده ادعا کرد: دلار به اندازه کافی وجود دارد و این بانک قادر است به میزان نیاز جامعه ارز به بازار تزریق کند." با این حال اگر در روزهای اخیر برای خرید دلار سری به بانک ها زده باشید می بینید برخلاف ادعای بهمنی دلاری در بانک ها وجود ندارد. در مراجعه حضورخبرنگار خبرآنلاین به شعب بانک ها این پاسخ شنیده شد، حدود 10 روز است که بانک مرکزی به بانک ها دلار نداده است و به همین دلیل ما نیز چاره ای جز این نداریم که به مشتریان اعلام کنیم دلار نداریم.

اما جالب است که یورو با چنین مشکلی روبرو نیست زیرا گفته می شود، یورو به اندازه کافی موجود است و مانند قبل به متقاضیان عرضه می شود.

مشکلی در بازار آزاد هم نیست

تنها بانک ها نیستند که موظفند دلار عرضه کنند. صرافی ها نیز این وظیفه را برعهده دارند. گشتی در چهارراه استانبول که مرکز خرید و فروش ارز است نشان می دهد که دلار به اندازه کافی در بازار وجود دارد که از آن با عنوان دلار مسافرتی یاد می شود. یکی از صرافان در همان حین که سعی دارد پاسخگوی متقاضیان باشد می گوید:" دلار به اندازه کافی وجود دارد و ما به هرمیزان دلار که بخواهیم از سوی بانک مرکزی به ما داده می شود. یورو هم به اندازه کافی در بازار وجود دارد."

قیمت ها 12 ظهر اعلام شد

این روزها تلاطم بازار ارز به حدی است که صرافان برخلاف گذشته که نرخ ها را حدود 9.30 تا 10 صبح اعلام می کردند در روزهای اخیر سعی می کنند تا بازار تا ساعت 12 ظهر به آرامش برسد و قیمت ها قطعی شوند سپس اقدام به اعلام قیمت دلار می کنند.

البته امروز این موضوع شدیدتر بود چرا که رییس کل بانک مرکزی با التیماتوم دیشب خود نفس بازاریان را حبس کرد تا این که نزدیکی های ظهر آرامش لازم به بازار بازگشت و آنها نیز قیمت های خود را اعلام کردند.

دلار کاهش یافت

امروز بانک ها براساس اعلام بانک مرکزی قیمت خرید دلار را 11602 ریال و قیمت فروش را 11664 ریال اعلام کرده اند. همچنین این بانک از شبکه بانکی خواسته است یورو را به مبلغ 16762 ریال خریداری کرده و به مبلغ 16837 به فروش برساند.

دیروز این نرخ ها در شبکه بانک به این شرح بودند. خرید دلار 11700 ریال، فروش دلار 11762 ریال، خرید یورو 16785 و فروش یورو 16860 ریال .

مقایسه روند خرید و فروش دلار و یورو در بانک ها نشان می دهد که دلار تنها 10 تومان و یورو حدود 2 تا 3 تومان نسبت به دیروز کاهش یافته است.

امروز در بازار آزاد نیز دلار دولتی 1164 تومان و دیروز به مبلغ 1185 تومان فروخته شد. دلار آزاد نیز در همین بازار 1217 تومان و دیروز به میزان 1250 تومان عرضه شد. بنابراین بهای دلار دولتی حدود 21 تومان و دلار آزاد 33 تومان نسبت به دیروز کاهش داشته است.

صرافان معتقدند کاهش بهای دلار تا این میزان تنها توانست مانع جهش قیمت ها شود و این میزان کاهش کمتر از پیش بینی های موجود در این زمینه بود. انتظار می رود بانک مرکزی در روزهای آتی بتواند قیمت دلار را باز هم کاهش دهد.

بدین ترتیب پیش بینی خبرآنلاین مبنی بر این که بهای 1250 تومان برای دلار هدفگذاری شده و پس از حصول آن بانک مرکزی تلاش خواهد کرد تا قیمت دلار را پایین بیاورد، به حقیقت پیوست. لذا به سختی می توان این جمله بهمنی را که بانک مرکزی به دنبال سودآوری نیست، هضم کرد. چون تنها در صورتی می توان این جمله را کاملا تایید کرد و تحقق پیش بینی خبرآنلاین را اتفاقی تلقی کرد که مشکلی در خصوص عرضه ارز نقد در بازار و نقدکردن حواله های ارزی بروز کرده باشد.

حواله هم چنان با واسطه انجام می شود

به موازات این تغییر و تحولات در بازار ارز شایعه دیگری مطرح شد که حواله های ارزی نیز در چهارراه استانبول دچار مشکل شده اند به طوری که صرافان قادر به حواله کردن وجوه نیستند. اما گویا این گفته شایعه ای بیش نبوده زیرا یکی از صرافان در اینباره به خیرآنلاین می گوید:" حدودا چهار سال است که حواله های ارزی از طریق واسطه و دوبی انجام می شوند. این روند هنوز هم ادامه دارد و مشکل جدیدی در بخش حواله های ارزی به وجود نیامده است."

/3131

کد خبر 157304

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام MY ۰۹:۱۴ - ۱۳۹۰/۰۳/۲۵
    0 0
    واضح است که دولت به خاطر کمبود ریال بهای دولار را به صورت پلکانی بالا برد تا با فروش دلارهای نفتی خود بتواند هزینه های ریالی خود را پرداخت کند. وگرنه در دوران جنگ با وجود همه رقم تحریمات دلار چنین افزایش جهشی نداشته است

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین