غلامعباس عبدی نژاد

با توافق ایران و عراق قرار شد که عملیات بیایان‌زدایی در کشور عراق به مدت پنج سال با اعتباری بالغ‌بر یک میلیارد دلار آغاز شود.غلامعباس عبدی نژاد مدیرکل دفتر بیابان سازمان جنگلها می گوید که 10 تا 15 درصد اراضی بیابانی مربوط به ایران می شود، 85 تا 90 درصد مشکلاتی که در زمینه گرد و غبار حادث شده، مربوط به کشورهای همسایه است.

وی تاکید می کند: ما هم اکنون حاضر هستیم عملیات اجرایی مقابله با بیابانزایی را در سطح 100 هزار هکتار انجام دهیم. و قرار است که  دولت عراق شرایط برای انجام عملیات اجرایی و همچنین ورود همراه با امنیت کارشناسان و نیروهای ایرانی را به این کشور فراهم کند.

چرا در این چند سال بیابانزایی اینقدر افزایش داشته است؟

به علت گرم شدن کره زمین، کمبود آب و خشکی آبهای زیرزمینی به همراه افزایش استحصال آب توسط انسانها، توسعه بیابانزایی اتفاق افتاده است.توجه داشته باشید که تخریب سرزمین مترادف است با بیابانزایی و بیابانزایی به عنوان یکی از بزرگترین معضلات حاضر خودنمایی می کند.

البته تبدیل شدن اراضی کشاورزی به بیابان تنها منحصر به کشور ایران نیست، بلکه سایر کشورهای همسایه نیز با این معضل رو به رو هستند و بدین ترتیب برآورد چنین اقدامی مساوی شده است با پدیده گرد و غبار.به طوریکه  این پدیده علاوه بر استانهای جنوبی، استانهای غربی را نیز با معضل رو به رو کرده و حتی تا مرکز کشور نیز اثرات خود را گذاشته است.

همچنین بسیاری از آبگیرها در حال حاضر به علت سدهایی که احداث شده، خشک شده و هامونها اکنون به کانون بحران تبدیل شده اند و با توجه به خشکسالیهای اخیر، این عوامل دست به دست هم داده و بحران گرد و غبار و بیابانزایی را دامن زده است.

برای همین کمیته مشترکی برای بیابانزدایی با کشور عراق تشکیل شده است؟

بله. بخشی از اراضی کشاورزی کشورهای همسایه ای چون عراق، سوریه، عربستان، کویت و بحرین رها شده است و بدین ترتیب اثرات آن به کشور ما نیز رسیده است.

آقای عبدی نژاد بیابانزدایی در کشور ما در چه سطحی انجام شده است؟

به طور کلی حدود 32 میلیون هکتار اراضی بیابانی در کشور وجود دارد که از این مقدار 4/6 میلیون هکتار آن کانونهای بحران هستند. سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور عملیات مطالعه بر روی 10 میلیون هکتار از اراضی بیابانی را انجام داده و در بین کشورهای منطقه پیشتاز است.

توجه داشته باشید که اگر ایجاد جنگلهای دست کاشت  در دو میلیون و 200 هکتار از اراضی بیابانی و در 18 استان کشور انجام نمی شد، خسارتهای زیادی به بخش کشاورزی، کانالهای آبیاری و حتی جامعه انسانی وارد می کرد.

 عملیات مالچ پاشی نیز در بیش از 400 هزار هکتار از اراضی کشور انجام شده است و همچنین 10 هزار کیلومتر از مناطق اطراف راه آهنها برای جلوگیری از فرسایش خاک، اقدامات بیولوژیک انجام شده است و در برنامه پنجم توسعه قرار است در دو میلیون و 400 هزار هکتار از اراضی در معرض خطر، عملیات مبارزه با بیابانزایی انجام شود.

بنابراین ایران در پدید گردو غبارها موثر نیست؟

خیر. 10 تا 15 درصد اراضی بیابانی مربوط به ایران می شود، 85 تا 90 درصد مشکلاتی که در زمینه گرد و غبار حادث شده، مربوط به کشورهای همسایه است. کشورهای همسایه صدرصد مقصر گردو غبارها هستند برای همین جلسات مکرری برای از بین بردن این مشکلات با کشورهای همسایه برگزار شد و جمهوری اسلامی ایران اعلام آمادگی کرد تا در مباحث آموزشی و تهیه طرحهای اجرایی و حتی همکاری برای اجرای طرحها با کشورهای دوست فعالیتهای مثمر ثمر انجام دهد.

 در گام نخست مقرر شد که 100 نفر از کارشناسان عراقی در ایران آموزشهای لازم را در زمینه مقابله با بیابانزایی فرا گیرند.

 اقدامی که در حال حاضر بتواند راهگشای مشکل گرد و غبار باشد، چیست؟

ما هم اکنون حاضر هستیم عملیات اجرایی مقابله با بیابانزایی را در سطح 100 هزار هکتار انجام دهیم. و قرار است که  دولت عراق شرایط برای انجام عملیات اجرایی و همچنین ورود همراه با امنیت کارشناسان و نیروهای ایرانی را به این کشور فراهم کند.

 انجام اقدامات بیولوژیک از جمله کاشت نهال و جنگلکاری و در نهایت مالچ پاشی از برنامه هایی است که جمهوری اسلامی ایران برای حل مشکل گرد و غبار کشور عراق ارایه داده است.

23245

کد خبر 157896

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۰۴:۰۲ - ۱۳۹۰/۰۳/۲۹
    0 0
    نه بابا

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین