خطیب‌زاده: چیزی به نام توافق موقت اساسا مطرح نیست/ طرف مقابل تعامل و انعطاف لازم را ندارد

ایرنا نوشت: سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: ما بر اساس پیش نویس‌هایی که درباره رفع تحریم‌ها و اقدامات جبرانی به طرف‌های مقابل داده‌ایم مذاکره می کنیم و اساسا چیزی به نام توافق گام به گام یا موقت مطرح نیست.

سعید خطیب زاده روز دوشنبه در نشست خبری در پاسخ به سوالی درباره مذاکرات در وین و ادعاهایی که در این زمینه مطرح شده است، گفت: ما در وین بر اساس پیش‌نویس‌هایی که برای رفع تحریم‌ها و چگونگی توقف اقدامات جبرانی ایران در مقابل رفع تحریم‌ها داده ایم، مذاکره می‌کنیم و این پیش‌نویس‌ها هم کاملاً در جلسات قبلی توضیح داده شده چیزی به نام توافق گام به گام یا طرح موقت اساساً مطرح نیست.

آخر این هفته دور بعدی مذاکرات آغاز می‌شود

سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه آخر این هفته دور بعدی مذاکرات وین آغاز می‌شود، گفت: روز گفت و گوها را آقای مورا و آقای باقری مشخص می‌کنند.

 این دیپلمات عالیرتبه کشورمان درخصوص اظهارنظرهای طرف‌های مقابل بعد از پایان مذاکرات اظهار کرد: طرفهای مقابل هیچ ایرادی بر متون ایران در برجام نگرفتند و فقط گفتند بررسی شود و نمی‌توانیم همه آن را تامین کنیم.

وی افزود: برخی بدعهدی ها و بی عملی ها اتفاق افتاد و اگر این راستی آزمایی‌ها انجام نشود، به گفته خود غربی‌ها هیچ کار و فعالیت تجاری و اقتصادی با ایران انجام نخواهد شد.

سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: ما حافظ منافع مردم هستیم و در وین خواهیم دید تیم ما با همین عزم خوب حاضر می‌شود و امیدواریم طرف مقابل هم چنین باشد.

خطیب زاده با بیان اینکه هیات ایرانی با تعامل و انعطاف وارد وین شد اما طرف مقابل تعامل و انعطاف لازم را ندارد، اظهار کرد: منتظر دریافت نظر طرف مقابل از این دو سند هستیم. مهم این است آخر این هفته که گفت و گوها از سر گرفته می‌شود، باید بگویم.

به گفته سخنگوی دستگاه دیپلماسی ، گفت و گوها متوقف نشد بلکه تنفس داده شد و هر جا لازم باشد پیش نویس‌های دیگر داده می‌شود.

خود فرانسه یکی از پنجره‌های وین است

 این دیپلمات عالیرتبه کشورمان همچنین درباره اظهارات اخیر رییس جمهور فرانسه گفت: اگر این اظهارات برای مصرف داخلی و راضی کردن برخی برای خرید باشد، می‌توان از آن عبور کرد. خود فرانسه یکی از پنجره‌های وین است و خود آنها می‌دانند برخی اظهارات نه مبنای حقوقی دارد و  نه عقلی.

وی افزود: انتظار داریم کشورهایی مانند فرانسه مسئولانه تر رفتار کنند. نظامی‌تر کردن منطقه ما غیرقابل قبول است و سلاح‌هایی که به منطقه می‌فروشند مبنای همین ناآرامی‌هایی است که می بینیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه با یادآوری نقش مخرب و ثبات زدای فرانسه گفت: ما شاهد فروش ده‌ها هزار میلیارد دلار سلاح به کشورهای منطقه هستیم در حالی که برای موشک ما بارها جلسه می‌گذارند. عزم ما با این اقدامات جدی‌تر می‌شود که براساس اراده خودمان و تکیه بر توان داخلی، سپر دفاعی خودرا فعال تر کنیم.

خطیب زاده در پاسخ به سوالی درباره  اتفاق  شنبه شب نطنز گفت: چیزی بیشتر از ستاد کل نیروهای مسلح و شورای عالی امنیت ملی ندارم که پاسخ دهم و به آن اضافه کنم.

متاسفانه رویکرد طرف‌های اروپایی و ایالات متحده به انجام تعهداتشان حداقلی است

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به ایرنا که چه موضوعاتی در متن سند پیشنهادی ایران در وین درج شده است، گفت: مذاکرات را در درون اتاق های مذاکرات پیگیری می‌کنند. ما دو پیشنهاد را براساس نشست‌ها و مذاکرات قبلی به صورت مکتوب ارائه کردیم. اولی درخصوص رفع تحریم هاست که در چارچوب کارزار فشار حداکثری بعد از ۲۰۱۵ بر علیه ایران اعمال شده و موارد جزیی و بند بند در متن این سند نوشته شده است.

خطیب‌زاده: چیزی به نام توافق موقت اساسا مطرح نیست/ طرف مقابل تعامل و انعطاف لازم را ندارد

وی در پاسخ به سوال دیگری در خصوص مباحث مطرح شده بعد از گفت و گوهای وین گفت: آنچه که میگویم روایت آمریکایی از ماجرای وین نیست. یک روایت ایرانی و یک روایت دقیق و بدون غلوهای معمول است که در تعلیقات رسانه ای غربی دیده می‌شود. در وین ما با یک اراده جدی وارد شدیم و تیم اعزام شد برای اینکه به یک توافق خوب برسد و اساساً توافق خوب را هم در راستای تعهداتی می‌دیدیم همه اطراف برجام دارند.

 خطیب زاده یادآورشد: طرف مقابل شاید انتظار نداشت با همین رویکردی که توافق خوب با کمترین زمان به دست بیاید، تیم ایران متون آماده مکتوب به آنها بدهد. برای همین هم به محض اینکه این متون داده شد برخی از درزهای رسانه‌ای آغاز شد که اینها قابل انجام نیست و حداکثر گرایانه است. در صورتی که تمامی آنچه در این متون نوشته شده بود از آنجا که در چهارچوب برجام و مبتنی بر آن و مبتنی بر همان پیش نویس ۶ دور قبل بود اساسا نمی‌توانست حداکثری باشد.

 سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: متاسفانه رویکرد طرف‌های اروپایی و ایالات متحده به انجام تعهداتشان حداقلی است و این حداقلی بودن نگاه آنها باعث شده مذاکرات به نقطه‌ای برسد که طرف‌های اروپایی فوراً درخواست کردند به پایتخت‌های خودشان برگردند و مشورت کنند.

 این دیپلمات کشورمان اظهار کرد: تیم جمهوری اسلامی ایران هم اعلام کرد برای اینکه تصمیم گرفته شود هم این اجازه را دارد و هم ترکیب تیم اجازه می‌دهد مادامی که لازم است در وین بماند و به توافق‌های لازم در خصوص متون برسند اما به دلیل اصرار طرف مقابل برای اینکه نیاز داشت با پایتخت‌های خودشان مشورت کند جمهوری اسلامی ایران پذیرفت.

 وی با بیان اینکه آخر این هفته هم دوره بعدی آغاز خواهد شد، گفت:در گفت و گوی آقای مورا و آقای باقری به زودی نهایی خواهد شد که در چه روزی گفت و گوها آغاز شود.

خطیب زاده با بیان اینکه مهم این است که طرف مقابل هم مثل ایران با پیشنهادات مشخص وارد شود، گفت: آنچه که ما دادیم حتماً قابل مذاکره و بررسی است اما این که طرف مقابل فقط اظهارات رسانه‌ای کند و بر اساس این اظهارات رسانه‌ای تصور کند می‌تواند بازی مقصر نمایی انجام دهد و بر اساس بازی مقصر نمایی افکار نخبگان تصمیم گیران و تصمیم سازان ایران را تحت تاثیر قرار دهد باور غلطی است. ما می‌دانیم چه می‌خواهیم و آنچه که می‌خواهیم کاملاً در چهارچوب برجام است.

 سخنگوی وزارت امور خارجه یادآورشد: همین الان اگر توافق امضا شود و این ملاحظات و تضمین ها و راستی‌آزمایی ها صورت نگیرد به گفته خود غربی‌ها هیچ کدام از شرکت‌ها و سرمایه‌گذاری‌ها در ایران اتفاق نخواهد افتاد.

وی افزود: طبیعی است به عنوان حافظ منافع مردم تمامی تلاشمان را خواهیم کرد، منافع مردم حفظ شود نه تعجیل داریم و نه اجازه می‌دهیم کسی با وقت و انرژی ما در وین بازی کند. در وین دوستان خواهند دید که دوستان با اسم توافق خوب آغاز می‌شود امیدواریم طرف مقابل هم با همین عزم بیاید.

آنچه در مرزهای ما اتفاق افتاد ناشی از عدم آشنایی مرزبانان جدید هیئت حاکمه سرپرستی طالبان بود

خطیب زاده همچنین درپاسخ به سوالی در خصوص اتفاقی که طی روزهای اخیر در مرز ایران و افغانستان رخ داد، گفت: آنچه در مرزهای ما اتفاق افتاد ناشی از عدم آشنایی مرزبانان جدید هیئت حاکمه سرپرستی طالبان بود. ما در ۹۰۰ کیلومتر مرز مشترکی که با افغانستان داریم، برای جلوگیری از ورود قاچاقچیان و اشرار، در برخی از نقاط دیوارها و میله گذاری‌ها و موانعی درست شده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه اضافه کرد: برخی از این موانع چند صد متر داخل خاک ایران و در محل مناسبی گذاشته شده است که امکان کشیده شدن آن دیوارها یا موانع وجود داشت. طرف طالبان که مرزبانی را در افغانستان انجام می‌دادند، به اشتباه نقطه صفر مرزی را به دلیل ناآشنا بودن تصور می‌کردند که بعد از آن موانع مرز ایران تمام می‌شود و بر اساس این تصور آتش گشوده بودند که نیروهای مرزبان مجبور پاسخ فوری شدند که متوقف شد

خطیب زاده ادامه داد: بعد از آن دو طرف در تهران و کابل تلاش کردند در اولین فرصت این موضوع به یک نقطه ای برای فهم دقیق تر بیانجامد که این اتفاق افتاد و الان جانب طالبان به نقاط مرزی آشنایی دارد و برای این که در آینده هم پیش نیاید، بین دو طرف خطوط ارتباطی مستقیم گذاشتیم که هرگاه مواردی از این دست بود فوراً بتوانند با هم صحبت کنند پیش از اینکه این اتفاقات بیفتد.

وی همچنین در پاسخ به سوالی در خصوص آینده افغانستان، گفت: آینده افغانستان باید بر اساس خواست و اراده مردم افغانستان چیده شود. قطعاً هیچ دولتی که فراگیر نباشد و بازتاب برنده ترکیب قومی جمعیت افغانستان نباشد نمی‌تواند آینده افغانستان را به عنوان کشور آرام با ثبات و مسیر روشن توسعه تضمین کند و این صدایی است که در اجلاس تهران هم شنیده شد.

23312

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1580035

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 2 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • Eh IR ۲۲:۴۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۵
    1 1
    تحریم های آمریکا ای کشور رو از پای درمیاره و اگر ایران همین روند رو دنبال کنه باید منتظر قطعنامه های بین المللی علیه خودش باشه