تلاش برای نفوذ بیشتر در اردن تنها یکی از مواردی است که به اختلاف بیشتر میان آمریکا و عربستان سعودی دامن زده است.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به نوشته روزنامه لس آنجلس تایمز، دیپلماتهای ارشد آمریکا تقریبا در فصل بهار هر روز به دربار پادشاهی ملک عبدالله دوم، پادشاه اردن تردد کرده و خواستار اصلاحات دموکراتیک میشدند. از سوی دیگر عربستان سعودی از ملک عبدالله دوم درخواست میکرد نظرات آمریکا را نادیده بگیرد.
عربستان از اردن درخواست میکند تا به روش سنتی اداره کشور بچسبد و امنیت عربستان را برای چندین قرن تامین کند. ریاض برای القای درخواستهای خود هزینههای بسیاری کرد و هر بار هدایای گرانبهایی را راهی دربار اردن میکرد . عربستان ماه گذشته به اردن پیشنهاد تا به شورای همکاریهای خلیج فارس بپیوندد. با این اقدام پادشاهی فقیر اردن میتواند به سرمایه گذاریهای جدید، ایجاد اشتغال و روابط امنیتی تکیه کند. سعودیها برای ترغیب بیشتر اردن، چک 400 میلیون دلاری برای کمک به این کشور اعطا کردند.
این اولین رقابت جدی میان آمریکا و عربستان در خاورمیانه محسوب میشود. دولت اوباما به طوری کلی از اعتراضات حمایت کرد و در سخنرانی ماه گذشته خود از رژیمهای عربی درخواست کرد که اصلاحات انجام دهند اما در سخنرانی خود ابدا نامی از عربستان که پادشاهی مطلق منطقه محسوب میشود، نبرد. ریاض معتقد است که آمریکا حمایت خود را از متحدان وفادارش برداشته و تلاش دارد تا دولتهایی در سایه آمریکا تشکیل شود.
برخی تحلیل گران معتقدند که این تغییر رویه به معنای پایان 70 سال اتحاد آمریکا - عربستان نیست چرا که رابطه آنها کاملا مشخص است: نفت عربستان در قبال حمایت نظامی آمریکا؛ اما در این صورت آمریکا نفوذ خود را در خاورمیانه از دست میدهد. ریاض که موقعیت خود را در منطقه با بحران مواجه میداند، میلیاردها دلار در مصر، اردن، بحرین و هر جایی که احتمال تحولات سیاسی میرود، هزینه میکند.
5151
نظر شما