پول، پول، پول... وقتی دانشآموزی را در مدرسه غیردولتی ثبتنام کنید، فرصت هیچ مقاومتی ندارید، فقط بستههای اسکناس رابط میان شما و مدرسه است، هرکه پول بیشتر، عزت و احترام بیشتر، این درحالی است که بنابر تصمیم وزارت آموزش و پرورش هر سال قرار است 10درصد بر شهریهها زیاد شود، اما سقف تقاضای این مدارس از رقم تعیین شده فراتر است.
تعداد مدارس غیردولتی با تمام تبلیغات مثبت و منفی در نظام آموزش به 14 هزار رسیده است و با تلاشهای صورت گرفته تعداد دانشآموزان آن با یک میلیون و 200 هزار نفر از جمع 13 میلیون دانشآموز به 10 درصد جمعیت دانشآموزی نمیرسد. در حالی که طی سالهای اخیر توسعه این مدارس جزو برنامههای وزارت آموزش وپرورش بوده و حمایت از این مدارس در قالب اعطای وام و اجاره زمین و ساختمانهای بلااستفاده آموزشی از دغدغههای مسوولان آموزش کشور بوده است.
فرشته حشمتیان، رئیس سازمان مدارس غیردولتی، توسعه مشارکتهای مردمی و خانواده دیروز از افزایش 10 درصدی نرخ شهریه مدارس غیردولتی در سال تحصیلی جدید خبرداد و گفت: بر اساس مصوبه شورای نظارت این سازمان، از مهرماه امسال شهریه ثابت مقطع ابتدایی 350هزار تومان، راهنمایی 450 هزار تومان و متوسطه 600هزار تومان تعیین شده که این مبلغ تنها برای ثبتنام برای یک سال تحصیلی محسوب میشود.به گفته وی،چنانچه واحد آموزشی غیردولتی تمامی امتیاز درجهبندی را کسب کند، میتواند شهریه سال تحصیلی 91ـ90 را تا سقف 10 درصد افزایش دهد.
شهریه مدارس غیردولتی تابع امکانات؟
علی باقرزاده،رئیس سابق سازمان مدارس غیردولتی معتقد بود که کیفیت آموزشی 70 درصد این مدارس مطلوب است، او هرچند سال گذشته با بیان این مطلب اعلام نکرد که برای بهبود شرایط 30 درصد مدارس غیردولتی نامطلوب چه برنامههایی در دست اجراست، اما نگاهی به وضعیت این مدارس نشان میدهد برخی از آنها با وجود دریافت شهریههای اصلی و فرعی سنگین، از امکانات آموزشی مطلوبی برخوردار نیستند و به گفته برخی والدین« شهریه با امکانات منطبق نیست.»
براساس اظهارات برخی از والدین، هیچ یک از مدیران موسسات آموزشی غیردولتی کیفیت نازل خدمات آموزشی خود را تایید نمیکنند درحالی که گاهی از استانداردهای آموزشی فاصله میگیرند و شهریهای که از سوی این مدارس دریافت میشود هیچ انطباقی با میزان امکانات و تسهیلات آموزشی این مدارس ندارد.
در حال حاضر بسیاری از مدارس غیردولتی شهر تهران و حتی شهرستانها از کاربری مناسب برای آموزش برخوردار نیستند برخی رسانهها از آماربیش از 50 درصد مدارس غیردولتی خبر میدهند که کاربری آموزشی ندارند و موسسان این مدارس میکوشند با تزیین و آرایش در و دیوارکلاسها و رنگآمیزی متنوع به جذب مشتری بپردازند.
یکی از والدین در این باره توضیح میدهد که مدارس غیردولتی این روزها شگردهای خاصی برای ثبتنام دارند و کسی که فرزندش را در این مدارس ثبتنام میکند حق اعتراض ندارد، چون مدرسه غیرانتفاعی یعنی پول، هروقت مدارس به بهانه کلاس و کتاب وسفر و... پول خواستند، باید پول تقدیم کرد.
دستورالعمل ثبتنام دربرخی از این مدارس نشان میدهد که آزمون ورودی، شهریه بالا، شرکت اجباری در کلاسهای فوق برنامه و... تنها بخشی از شرایط اجباری این گونه مدارس است. مدیران این گونه مدارس معمولا با تعیین کلاسهای فوق برنامه و جانبی که گاهی هیچ ربطی به روند آموزش دانشآموزان ندارد، میکوشند تا آنان را برای ثبتنام ترغیب کنند و به تبع آن بر میزان شهریه ثابت اضافه کنند.
یکی از همین مدارس در منطقه 3 تهران، علاوه بر داشتن کلاس زبان فرانسه، برنامه استخر و تنیس را هم به برنامه دانشآموزان افزوده است. مادر یکی از دانشآموزان همین مدرسه میگوید: با وجود تاکید مدیر بر شرکت در این کلاسها متاسفانه کیفیت آموزش چندان مطلوب نیست.معلم زبان بسیار جوان و تازه کار است که گفته میشود از اقوام معاون مدرسه است.از طرفی هرهفته به خاطر سرما یا گرما یا نبود سرویس ایاب و ذهاب، برنامه استخر یا تنیس بچهها حذف میشود، این سوال مطرح است که چرا بابت کلاسهایی که گاهی بندرت طی سال برگزار میشود، شهریه سنگینی میگیرند؟
این سخنان در حالی بیان میشود که معاون وزیر آموزش و پرورش تاکید میکند: افزایش شهریه در سال تحصیلی جدید صرفا مربوط به شهریه ثابت است و این افزایش شامل هزینههای فوق برنامه از جمله تغذیه، لباس فرم یکسان و سرویس ایاب و ذهاب نمیشود.
به گفته حشمتیان، هزینههای فوق برنامه مربوط به زمان شروع سال تحصیلی است که با توافق بین اولیا و مدارس مشخص میشود؛ لذا مدارس حق دریافت هیچگونه وجه اضافی یا چک به غیر از وجه ثبتنام را ندارند.
حشمتیان همچنین دریافت هزینه لوازمالتحریر در مدارس غیردولتی را تخلف عنوان کرد و گفت: اولیا و دانشآموزان میتوانند لوازمالتحریر مورد نیاز خود را خارج از مدرسه تهیه کنند و دریافت وجه هنگام ثبتنام از اولیا ممنوع است.
رئیس سازمان مدارس غیردولتی، توسعه مشارکتهای مردمی و خانواده به نظارت بر مدارس غیرانتفاعی به ویژه در زمان ثبتنام تاکید دارد و از تشکیل کمیته تعیین شهریه متشکل از رئیس اداره، معاونان و کارشناس مشارکتهای مردمی در مناطق آموزش و پرورش خبرمیدهد. او میگوید: باتوجه به تفاوت میزان شهریهها در استان تهران و برخی از استانهای دیگر ،کمیته تعیین شهریه تشکیل شده تا برنامه و هزینهها را مشخص کنند.
30145
نظر شما