دکتر ناصرهادیان:تیم مذاکره می خواهد ثابت کند از تیم قبلی کاربلد تر است/ وقت آن است که نظام،ظریف را وارد کند

ناصر هادیان، تحلیلگر مسائل استراتژیک و استاد روابط بین‌الملل دانشگاه تهران در مصاحبه با روزنامه اعتماد نظرات خود را در باره برجام بیان کرده است.

بخشی از اظهارات او را می خوانید:

*در حال حاضر 2 سوءبرداشت یا سوءتفاهم در هر دو طرف ایران و ایالات متحده امریکا وجود دارد.  جمهوری اسلامی ایران فکر می‌کند که امریکا در بازگشت به برجام جدی نیست و به دنبال این است که شرایط بدی را که برای امریکا در افکار عمومی بین‌المللی پیرامون خروج واشنگتن از برجام به وجود آمده بود تغییر داده و ایران را مقصر جلوه دهد. البته تیم جو بایدن تا حدودی در جاانداختن این روایت که ایران در حال بازی با زمان است موفق عمل کرده که من علت اصلی آن در ضعف تیم کنونی در حوزه رسانه‌ای می‌دانم که نتوانسته‌اند با این روایت مقابله کنند. در نتیجه روایت امریکا در حال تبدیل شدن به روایت غالب و مسلط است و شاهد بودیم که حتی در مقاطعی چین و روسیه هم این روایت را پذیرفته‌اند.

*ایران فکر می‌کند که امریکا در بازگشت به برجام جدی نیست و صرفا به دنبال مقصر جلوه‌دادن تهران است. در آن‌سو، امریکا هم فکر می‌کند که ایران در حال خرید زمان است و در بازگشت به برجام جدی نیست. به نظر من هر دو طرف اشتباه می‌کنند.

*بازگشت به اجرای برجام، گزینه مطلوب ایران و ایالات متحده است چرا که هر دو می‌دانند planB یا «گزینه جایگزین» بی‌نهایت غیرمعقول و خطرناک است.

*مذاکرات غیرمستقیم ایران و امریکا این سوءبرداشت‌ها را تقویت می‌کند.  در حال حاضر در کوبرگ، هیات ایرانی نظر خود را به 1+4 اعلام می‌کند و اروپایی‌ها مسوولیت انتقال نظر ایران به رییس هیات مذاکره‌کننده امریکایی - رابرت مالی- را برعهده دارند و این مسیر دوباره برای انتقال پیام امریکایی‌ها به هیات ایرانی تکرار می‌شود. این پروسه به افزایش سوءتفاهم منتهی می‌شود و یک راه این است که مذاکره مستقیم صورت بگیرد. دلیل دیگر برای اصرار بر مذاکره مستقیم این است که اگر امریکا بخواهد امتیازی به ایران  بدهد  آن  را  با واسطه  نخواهد  داد. 

*باید به این سوال پاسخ بدهیم که منطق عدم مذاکره مستقیم با امریکا چیست؟ اگر مبنا بر تحقیر یا تنبیه امریکا است که این کار را کردیم و تمام شد و ادامه این روند بیش از این به مصلحت منافع ملی ما نیست. در دنیای امروز مذاکره غیرمستقیم در موارد نادری بنا به شرایط خاصی موقتا انجام می‌شود و حتی دو دشمن هم باهم سر یک میز صحبت می‌کنند. چرا باید بازیگری را که نفع دیگری دارد وارد میدان کنیم؟

*اگر همچنان اصرار به مذاکره غیرمستقیم داریم حداقل از طریق عمان، قطر، سوییس یا واسطه دیگری پیام‌های معتبری که دلالت بر جدی بودن دو طرف برای بازگشت به برجام دارد، میان تهران و واشنگتن رد و بدل شود. تا حالا هم این نقش را عمان یا قطر بازی کرده‌اند و اکنون هم می‌توانند این کار  را  بکنند.

*ضربه کاری که تیم جو بایدن در سه ماه نخست دولتش به برجام وارد کرد به مراتب بیش از ترامپ بود. ما می‌گفتیم که ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ یک گسست و استثنا است اما وقتی جو بایدن آمد می‌توانست همان هفته اول یا در سه ماه نخست به برجام بازگردد اما در یک اشتباه محاسباتی این کار را نکرد.

* دولت جو بایدن می‌توانست تحریم‌ها را بردارد و به برجام بازگردد. اگر امریکا تحریم‌ها را برمی‌داشت چه اتفاقی رخ می‌داد؟ جو بایدن می‌توانست تحریم‌هایی را که ابتدا به ساکن روی کاغذ هستند، بردارد و اگر ایران به تعهداتش باز نمی‌گشت می‌توانست دوباره آنها را بازگرداند. این عدم بازگشت امریکا به برجام  اشتباه  بود. 

* ما باید برای دنیا توضیح بدهیم که نگرانی امروز ایران درباره ضرورت دریافت تضمین منطقی است چرا که امریکا یک بار از برجام خارج شده و ما اکنون به درستی نگران تکرار این سناریو در دولت بایدن یا دولت بعدی هستیم. امروز همچنان برخی از مقام‌های دولت پیشین امریکا و برخی از سناتورها تاکید دارند که در صورت احیای برجام، دولت بعدی امریکا دوباره از آن خارج خواهد شد. دغدغه دوم ما بهره‌مندی اقتصادی از اجرای برجام است. ایران می‌گوید رفع تحریم فقط روی کاغذ کارساز نیست و انجام راستی‌آزمایی یک ضرورت است. حرف ایران به زبان ساده یک جمله است: نه یک کلمه بیشتر از برجام و نه یک کلمه کمتر.  جدا از افکار عمومی در بحث برجام ما با یک مخاطب خاص و نخبه هم روبرو هستیم که باید برای آنها توضیح فنی کامل داد. باید برای این قشر توضیح داد که دونالد ترامپ پرونده ایران را به‌رغم پایبندی کامل ایران به مفاد برجام به شورای امنیت برد و به‌رغم رای منفی سایر اعضای شورا به همه دنیا از شرق تا غرب اجرای تحریم‌های یک‌جانبه امریکا را دیکته و تحمیل کرد. ایران از بازگشت تحریم‌ها خسارت دید. گفته می‌شود که رقم خسارت اقتصادی ایران چیزی بیش از 240 میلیارد دلار بوده است. این خسارت‌ باید پرداخت شود. مخاطب سومی هم وجود دارد به نام سیاستگذاران از اروپا تا امریکا. ما اگر طبق این تقسیم‌بندی‌ها کار خود را پیش برده بودیم الان بدهکار به نظر نمی‌رسیدیم و در جنگ روایت‌ها حداقل این‌گونه نبود که روایت ما با چالش روبرو شده باشد. 

*متاسفانه تیم جدید چند دغدغه اساسی در حوزه داخلی دارد. این تیم مورد اتهام است که تخصص لازم برای پیشبرد مذاکرات را ندارد لذا به دنبال اثبات تخصص خود است. همزمان می‌خواهد نشان بدهد که هم این کاره است و هم از تیم قبل بهتر بلد است. حتی تمایز شکلی و ظاهری هم برای این تیم حائز اهمیت است تا به هر نحوی که شده، بگوید ما توانستیم به نسبت تیم قبلی امتیاز بیشتر از طرف مقابل بگیریم. علی باقری پیش از این در آن 8 سال نقدهای جدی به برجام داشته و الان نمی‌تواند از آن با عنوان توافقی خوب یاد کند لذا حتی تلاش می‌کند تا آنجا که ممکن است از کلمه برجام استفاده نکرده و به جای آن می‌گوید توافق 1394 که بسیاری اصلا نمی‌دانند منظور او چیست. 

*یکی از اصلی‌ترین مشکلات این تیم این است که هنوز خود را به عنوان حاکم قلمداد نکرده است.  باید به آنها گفت که آن دعوا تمام شده، شما قدرت را در اختیار دارید و سوار کار شده‌اید لذا دعوای قبلی را رها کنید.  بهتر است این دغدغه‌های داخلی را رها کرده و بر مذاکرات در وین متمرکز شود. حتی در یک دوره از مذاکرات جدید شاهد بودیم که این تیم برای متمایز نشان دادن خود متن‌های جدیدی را روی میز قرار داد که حتی با انتقاد چین و روسیه هم روبه‌رو شد و در نهایت حتی نماینده روسیه در مذاکرات وین هم اذعان کرد که چین و روسیه ایران را به عقب‌نشینی از برخی مواضع تند تشویق کرده و کار با ادامه بررسی متن به دست آمده در شش دور مذاکرات وین در دولت قبل ادامه پیدا کرد و البته چند مورد از مسائل مورد نظر ایران هم به شکل پرانتز باز به متن اضافه شد تا درباره آنها هم صحبت‌هایی صورت بگیرد.

*من از الان به شما اطمینان می‌دهم که طرف مقابل دو تا سه مورد امتیازی که تیم جدید ایران می‌خواهد را روی میز قرار خواهد داد لذا ما باید بر اصل موضوع که تداوم توافق است، تمرکز کنیم.

*تیم جدید نباید تا این اندازه دنبال خط و مرز کشیدن میان خود و تیم قبلی باشد.  در این مقطع باید از تمام ظرفیت‌های نظام برای بیان حقانیت ایران در این پرونده و مقابله با روایت‌سازی طرف امریکایی و اروپایی استفاده شود. مذاکرات برای احیای برجام یک مساله ملی و فراجناحی است و باید از تمام جناح‌ها برای کمک به آن استفاده شود. 

*مناسب است که رهبری یا رییس جمهور یا وزیر خارجه از ظرفیت افرادی چون محمدجواد ظریف استفاده کنند. افرادی چون آقای ظریف می‌توانند در سطح رسانه‌ای بین‌المللی موضع ما را به دنیا توضیح بدهند. متاسفانه در حال حاضر ما در تیم جدید فردی که این مسوولیت را به خوبی ایفا کند، نداریم. افرادی مانند آقای ظریف سرمایه‌های نظام هستند و به سادگی به این جایگاه نرسیده‌اند و نتیجه چند دهه تجربه‌اندوزی نظام در حوزه سیاست خارجی و روابط بین‌الملل است.

*نه فقط از ظرفیت افرادی چون ظریف و عراقچی بلکه از ظرفیت هنرمندان، اساتید، نظامیان در قدرت یا بازنشسته و تمام دیپلمات‌های فعال در 40 سال اخیر استفاده شود. همین‌جا دوست دارم جملاتی را هم با دوستان اصلاح‌طلب خودم در میان بگذارم: شرایط امروز ایران بسیار حساس است. درست است که در 40 سال گذشته دایما از شرایط حساس حرف زدیم، اما امروز واقعا سرنوشت برجام بی‌نهایت در آینده کشور تاثیرگذار است. من از دوستان اصلاح‌طلب خودم تقاضا دارم شرایطی را مهیا کنند که تیم مذاکره‌کننده بتواند به نحو مطلوب مذاکره و منافع ملی کشور را تامین کند. امروز باید دعواهای قدیمی که بسیاری از آنها بحق است را کنار بگذاریم و همه کمک کنیم که این تیم در مذاکرات احیای برجام موفق شود. پیروزی این تیم پیروزی ملت ایران است. انتقاد سازنده مفید است، اما دعواهای جناحی را کنار بگذاریم.

23302
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1588103

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 4 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 39
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • عبدالکریم IR ۰۷:۵۰ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
    0 6
    کلی حرف زد که بگوید عامل نفوذ بیاید . یعنی دوباره روز از نو روزی از نو که کدام روزی؟ بدبختی و فلاکت از نو
  • نقی بهجت IR ۰۸:۱۵ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
    1 10
    مگه آقای ظریف هشت سال گذشته نبودند؟؟؟ هشت سال کافی نبود؟ اگه کننده بود در این مدت چرا نکردند؟؟؟ بس است این همه منم منم و آخرش هر و هر و کرکر با کری...
  • علی IR ۰۸:۱۸ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
    1 4
    خجالت آور است این حرفها ، سالها طول می کشد اثرات تاسف آور دولت روحانی و جواد ظریف از زندگی مردم زدوده شود
  • تبریزی IR ۰۸:۲۸ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
    0 0
    می توانستید تیتر بهتری برای این گفتگو انتخاب کنید.ظریف؟!
  • 4284383620 IR ۰۸:۳۵ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
    0 1
    بله ایشون راست میگن آقای ظریف رو بیارید برای مذاکره ،،که اگه فردا روزی آمریکا زد زیر برجام،،بگه که من کلمه تعلیق رو ندیدم
  • کارن IR ۰۸:۴۶ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
    0 0
    مصلحت منافع ملی؟؟؟؟
  • TR ۰۹:۱۸ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
    8 0
    جان کلام اشتباه بزرگ ایران در عدم مذاکره مستقیم با امریکاست که به روسیه و چین این فرصت طلایی را داده که به جای ما با امریکا بر سر منافع ما گفتگو کرده و با دادن امتیاز از جانب ما منافع خودشان را دنبال کنند و برای هر انسان وطن دوستی این موضوع جای سوال جدی ایجاد کرده که چرا خودمان با امریکا مذاکره مستقیم نمی کنیم؟
  • IR ۰۹:۴۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
    1 0
    تیم جدید همه شان جمع شوند به اندازه انگشت کوچک عراقچی نمی شوند . دکتر ظریف که جای خود دارد
  • بوئین زهرا IR ۰۹:۴۹ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
    0 0
    ولمون کن بابا ، نفست از جای گرم در میاد ؟
  • IR ۱۰:۰۰ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
    0 1
    یعنی باز بریم با تیم قبلی شکست بخوریم یکبار کم بود
  • ارمین IR ۱۰:۰۷ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
    0 1
    بله باید از تجربیات گذشته استفاده کرد مگر ندید که طرف مثل آب خوردن از توافق اومد بیرون و تحریم ها چند برابر قبل برجام به ایران تحمیل شد به این میگن یه توافق خوب و برد برد بابا شماها خیلی رو دارید
  • احمد IR ۱۰:۱۶ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
    1 0
    بقول خواننده ،ماه در بیاد که چی بشه، میخواد عزیز کی بشه
  • ایرانی IR ۱۰:۱۹ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
    0 1
    مذاکره با شیطان بزرگ بی فایده است اخرش به جنگ میکشه
  • یک ایرانی IR ۱۰:۱۹ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
    0 1
    بعضی حرفهااززبان یک مدّعی تحلیلگرسیاسی، بسیارجای تاسّف است، گویانمیداندکه آزموده راآزمودن خطاست، بازهم برات متاسّفم، آقاناصر@@!@.
  • سجاد‌ IR ۱۰:۱۹ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
    1 0
    یک حرف حق از دهان چه کسی بیرون بیاد فرق نمیکنه
  • مهدی کریمی IR ۱۰:۲۱ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
    0 1
    سلام به جناب دکتر ناصرهادیان البته هدف نهایی شما را از این متن خود شما بهتر می دانید ولی جناب دکتر ظریف را حدود ۸ سال وارد مذاکرات کرده و نتیجه آن هم در صحبت های گاها ضد و نقیض مشاهده کرده ایم و فکر کنم به حد کافی زمان داشتن ...
  • IR ۱۰:۲۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
    0 0
    خواب دیدی خیر باشد .
  • IR ۱۰:۲۵ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
    0 1
    آزموده را آزمودن خطاست دکتر!
  • IR ۱۰:۳۰ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
    0 0
    جناب آقای ناصر هادیان سلام
  • IR ۱۰:۳۶ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
    1 0
    جناب آقای ناصر هادیان سلام تشکر از مطالب بسیار زیبای شما باطلاع برسانم مگر برجام خط قرمز رهبر معظم نیست حرف اول و آخر برجام در دست ایشان است افرادی که در جلسه شرکت میکنند حتی وزیر امور خارجه مجری هستند دستور فقط از رهبری است حالا چرا رهبری بزرگ مرد ایران آبروی ایران شخصیت ایران جناب دکتر ظریف را وارد نمیکند مشخص نیست امیدوارم هرچه زودتر به حرف شما برسند
  • بردیا IR ۱۰:۴۲ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
    0 0
    کلی گویی همیشگی، تحلیل عجله ای بدون ارایه هیچ راه کار منطقی و مستدل، ارایه تیتروار مطالب، عدم وجود هیچ زاویه دید جدید در تحلیل. عدم بررسی چرایی شکست تیم قبلی، دید جناحی نه منطقی
  • IR ۱۱:۰۳ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
    0 2
    ظریف اگه می تونست کاری کنه تو این چند سال که تو وزارت خارجه بود میکرد
  • RO ۱۱:۱۵ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
    4 0
    مسخره است طرف اصلی تحریم ها امریکا است .ما باید با چین و روسیه چانه زنی کنیم و ان ها را قانع کنیم .جهل را پایانی نیست .این مذاکره کننده ها این کاره نیستند فقط هزینه وقت کشی و شعار این ها دو خط توافق نخواهند توانست بنویسند .کشور دارد روز به روز بیشتر به گل مینشیند .خواجه‌در نقش ایوان است
  • IR ۱۱:۲۸ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
    0 0
    ببخشید برار فرمایش شنا متین ولی زمانی که چند نفر یا سازمانی برای استفاده از وضع موجود به اینها زور بگوید وکسی هم جرات در برابر ایستادن نداشته باشد این حرف ها در این کشور جایی ندارد
  • IR ۱۱:۴۱ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
    0 0
    اگه مردم مهمن حتما باید از تمام ظرفیت ها استفاده کرد خودخواهی ممنوع
  • IR ۱۲:۲۷ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
    0 0
    مهم این ان نیست مهم اینه که فشار اقتصادی بر مردم برداشته شود من که نمیفهم ولی اجناس چقدر گرون شده نه سرسام اور شده اخه واقعا حق مردم این بود مردمی که خون دادن برای ازادی چه انقلاب چه جنگ تحمیلی
  • IR ۱۴:۱۳ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
    1 0
    دکتر ظریف سرمایه گرانبهایی است تجارب ایشان در حوزه بین الملل در ایران در صدر اول است حیف است از چنین افرادی بدرستی استفاده نشود کیست که نداند ظریف که است کیست که نداند چرا در زمان او مذاکرات به ثمر ننشست
  • ایرانی IR ۱۴:۳۸ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
    1 0
    تیم مذاکره کننده اگر بفکر مردم و مملکت اگر هستند باید بفکر تمام کردن اختلاف و رسیدن به صلح باشند
  • امین IR ۱۵:۰۳ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
    1 0
    رفتاری کاملا کودکانه گویا طرف این تیم جدید نخبگانی چون ظریف است نه آمریکا خدایا تنگ نظری تابه کی؟!!!!
  • IR ۱۵:۱۱ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
    0 1
    هشت سال وقت کمی برای ظریف و همفکرانش بود؟ که دوباره بیاد. هنوز هم به راه اشتباهی که سیب و گلابی نداد و...دل بستید.
  • شهروند IR ۱۸:۱۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
    0 0
    گوش شنوا کو؟؟
  • جلیل LU ۱۸:۲۷ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
    0 0
    بعداً بیا راجع بهش حرف می‌زنیم .
  • رسول IR ۲۰:۴۶ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
    0 0
    تحلیل مدقنی است، صحیح فرمودند
  • IR ۲۲:۳۸ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
    0 0
    مردم ایران از باند بازیها وجناح بندی سیاسی خسته شده بگذار امورخارجه کارشو انجام بده.لطفا سکوت.
  • هاشمی IR ۲۳:۲۸ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۱
    0 0
    محصول تفکر ظریف که همانا برجام است برای هفت پشتمان بس است لطفا مردم راگول نزنید دست از سیاست بازی منافقانه بردارید
  • عزت IR ۰۱:۱۱ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۲
    0 0
    میخوان اصلاحات را دوباره وارد صحنه کنند.
  • محمود IR ۰۳:۲۹ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۲
    1 0
    مردم احمق نیستن، همه میدونن تیم مذاکره کننده قبلی خیلی زحمت کشیدن اگرم الان توافقی بشه حاصل زحمات اوناست در عین حال دست این تیم بازتره تا به اسم اصولگراها تموم شه، مردم میفهمن چی به چیه
  • IR ۰۹:۰۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۲
    0 1
    اگر ظریف بلد بود چرا ۸ سال نتوانست کاری کند؟
  • IR ۱۰:۴۰ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۲
    0 1
    خوشم میاد کم نمیارید کشور رو نابود کردید اصلا روتون میشه حرف بزنید