زنگ خطر برای بازنشسته‌های تامین اجتماعی روشن شد/ وضعیت نگران‌کننده در پرداخت مستمری بازنشستگان

اقتصادآنلابن نوشت: آمارهای منتشر شده نشان می‌دهند صندوق‌ها وضعیت مناسبی ندارند و درآمدهای حاصل از دریافت حق بیمه به زودی کفاف پرداخت مستمری‌ها را نمی‌دهد.

درحال‌حاضر حدود ۴۵ درصد از بیمه پردازان، بالای ۵۰ سال سن دارند و با بازنشستگی قریب الوقوع آنان نسبت پشتیبانی این صندوق نیز به زودی کاهش چشمگیری پیدا خواهد کرد.

نسبت پشتیبانی شاخصی است که نشان دهنده وضعیت جریان مالی ورودی به جریان خروجی صندوق هاست و برابر است با نسبت تعداد بیمه شدگان به تعداد پرونده‌های مستمری بگیران. 

با این توضیح طبیعی است که هرچه اندازه این نسبت بزرگتر باشد آن صندوق از نظر درآمد وهزینه در نقطه مطلوب تری قرار دارد. بررسی آمارهای منتشر شده سازمان تأمین اجتماعی نشان می‌دهد که روند تغییرات این شاخص در ۱۰ سال اخیر برای این سازمان نزولی بوده و مقدار آن تا سال ۱۳۹۹ به زیر ۴.۴ رسیده است. به عبارت بهتر، در ۱۰ سال اخیر به صورت مستمر نسبت درآمد حاصل از دریافت حق بیمه به هزینه پرداخت مستمری کاهش یافته است. 

آمارهای منتشر شده نشان می‌دهند که از این نظر سایر صندوق‌ها نیز وضعیت مناسبی ندارند و درآمدهای حاصل از دریافت حق بیمه در بیشتر آنها کفاف پرداخت مستمری‌ها را نمی‌دهد. به عنوان مثال طبق آخرین آمارهای سال ۱۳۹۸ نسبت پشتیبانی صندوق بازنشستگی کشوری حدود ۰.۹، صندوق بازنشستگی نیروهای مسلح حدود ۰.۸۵ و صندوق بازنشستگی روستائیان و عشایر حدود ۱۲.۷است. البته درخصوص صندوق آخر باید توجه کرد که حدود ۴۵ درصد از بیمه پردازان، بالای ۵۰ سال سن دارند و با بازنشستگی قریب الوقوع آنان نسبت پشتیبانی این صندوق نیز به زودی کاهش چشمگیری پیدا خواهد کرد.

زنگ خطر برای بازنشسته‌ های تامین اجتماعی

رشد نامتوازن جمعیت یکی از عواملی است که در وقوع این وضعیت نقش مهمی داشته است. بالا بودن نرخ رشد جمعیت در یک دوره (دهه شصت) و کاهش این نرخ در دوره‌های بعدی باعث شده که به‌تدریج ترکیب جمعیتی کشور از نظر سنی نامتوازن شود.

یکی از موارد مهم تأثیرگذار بر پایداری صندوق‌های بازنشستگی، سن بازنشستگی و مدت زمان بهره‌مندی از حقوق و مستمری بازنشستگی است. همانطور که در نمودار نشان داده شده است، با وجود افزایش پیوسته امید به زندگی، نه تنها متناسب با آن (و به دلیل افزایش توان افراد جامعه برای اشتغال) سن بازنشستگی افزایش نیافته است؛ بلکه این روند نزولی بوده و متوسط سن بازنشستگی نزدیک به پنج سال کاهش یافته است.

زنگ خطر برای بازنشسته‌ های تامین اجتماعی

بازنشستگی‌های پیش از موعد که با قوانین مختلف تکلیف شده اند؛ اصلی‌ترین دلیل این اتفاق هستند. در این خصوص میت وان به بازنشستگی‌های پیش از موعدِ مشاغل سخت و زیان آور اشاره کرد که مهم‌ترین دسته از بازنشستگی‌های پیش از موعد هستند. 

علاوه بر این ورود زودهنگام به صندوق‌های بازنشستگی و امکان بازنشستگی صرفاً براساس سنوات حق بیمه پردازی (بدون در نظر گرفتن حداقل سن) را می‌توان یکی از عوامل بازنشستگی در سن پایین عنوان کرد. ورود زودهنگام برخی از گروه‌های شغلی به صندوق‌های بازنشستگی و درنتیجه خروج زودهنگام آنان باعث می‌شود تا سنوات دریافت مستمری افزایش یابد که بار مالی بسیاری به صندوق‌های بازنشستگی تحمیل می‌کند. افرادی که دوره تحصیلی آنان جزو سوابق خدمتشان محسوب می‌شود، بخش مهمی از گروه‌های با سن بازنشستگی پایین را تشکیل می‌دهند. کاهش سن بازنشستگی موضوعی است که به رغم آثار مخرب آن بر پایداری صندوق‌های بازنشستگی، یکی از موضوع‌های مورد علاقه گروه‌های مختلف شغلی است و درخواست برای قرارگیری در زمره مشاغل سخت و زیان آور و دریافت سنوات ارفاقی، همواره ازسوی مشاغل مختلف ارائه می‌شود.

در ایران ۱۸ صندوق بازنشستگی وجود دارد که درمجموع حدود۲۳.۶ میلیون مشترک و مستمری بگیر اصلی را تحت پوشش قرار داده‌اند. چهار صندوق از این ۱۸ صندوق درحال‌حاضر به پرداخت حقوق و مزایای بازنشستگان خود از محل منابع داخلی قادر نبوده و در قوانین بودجه سالیانه مبالغی برای کمک به آنها در نظر گرفته می‌شود. از منظر بودجه‌ای نکته قابل تأمل در این خصوص، رشد فزاینده مقدار این کمک‌ها در اثر اتخاذ تصمیمات هزینه ساز برای صندوق‌ها و همچنین رسیدن تعداد قابل توجهی از شاغلان فعلی به سن بازنشستگی است. 

براساس جداول بودجه، میزان اعتبارات دریافتی صندوق‌ها از حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان در سال ۱۳۹۳ به حدود ۲۱۷ هزار میلیارد تومان در سال ۱۴۰۱ رسیده است. این در حالی است که اعتبار کمکی به صندوق‌های دستگاهی ورشکسته همچون صندوق بازنشستگی کارکنان صداوسیما، صندوق بازنشستگی کارکنان هما و... در این آمار لحاظ نشده است.

 براساس آخرین آمارهای منتشر شده (سال ۱۳۹۹) حدود ۱۷.۸۹۴ میلیون نفر مشترک اصلی سازمان تأمین اجتماعی، حدود ۲.۴۹۱ میلیون نفر مشترک اصلی صندوق بازنشستگی کشوری، حدود ۱.۵۰۹ میلیون نفر مشترک اصلی صندوق روستائیان و عشایر و ۱.۱میلیون نفر مشترک اصلی صندوق تأمین اجتماعی نیروهای مسلح هستند. از تعداد مشترکان سایر صندوق‌های بازنشستگی دستگاهی اطلاعات دقیقی در دسترس نیست؛ اما براساس آخرین آمارها که مربوط به سال ۱۳۹۶ است؛ تعداد مشترکان آنها درمجموع حدود ۷۰۸ هزار نفر تخمین زده می‌شود. 

از بین صندوق‌های بازنشستگی، صندوق بازنشستگی کشوری، سازمان تأمین اجتماعی نیروهای مسلح، صندوق بازنشستگی کارکنان فولاد و صندوق وزارت اطلاعات از طریق منابع داخلی خود قادر به پرداخت حقوق و مزایای بازنشستگان خود نبوده و در بودجه سالیانه به صورت مستقیم مبالغ قابل توجهی به آنها اختصاص می‌یابد که در ادامه به طور جزئی تر بررسی خواهند شد. البته اکثریت صندوق‌های دستگاهی نیز این وضعیت را دارند، با این تفاوت که کمبود درآمد آنها از طریق دستگاه مادر (مثل سازمان صداوسیما، هواپیمایی ملی ایران و...) تأمین می‌شود و لذا این ارقام به صورت شفاف در بودجه عمومی ذکر نمی‌شود؛ به عنوان مثال تأمین اعتبار حدود ۱۲۰۰ میلیارد تومان از هزینه‌های صندوق بازنشستگی کارکنان صداوسیما در سال ۱۴۰۰ از محل بودجه سازمان صداوسیما انجام شده است.

۲۲۳۲۲۵

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1596875

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 4 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 15
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۳:۰۱ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۷
    2 0
    به به
  • رضا DE ۱۳:۴۶ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۷
    38 1
    آقا چرا مردم و گول میزنین چه ربطی به جمعیت داره!؟با پولی که از هر نفر برا بیمه میگیرین میشه کلی سرمایه گذاری کرد که سودشوبخوای حساب کنی ماشین حساب EROOR میده واقعا که:(
    • DE ۱۶:۱۳ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۷
      71 1
      اگه جرات دارن حقوق بازنشسته های تامین اجتماعی رو دو روز دیر بدن ببینن همین بازنشسته ها چه به روزگارشون میارن ،این مشکلاتو باید دولت جواب بده که مدیر تعیین میکرد و سرمایه سازمانو بالا میکشد ،به بازنشسته ها هیچ ربطی نداره،تمام!!
  • IR ۱۳:۵۶ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۷
    32 0
    اون سعید مرتضوی کجاست راستی
  • خسین IR ۱۴:۴۶ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۷
    36 3
    احمدی نژاد که صندوق خالی کرد حالا بیاد جواب بدهد
  • IR ۱۵:۴۹ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۷
    43 0
    فعلا ازهمین اندوخته کم جناب وزیر اعظم ۶میلیاردش رابه صداسیما بخشیده ومابقی راهم بین دوستانش درپست های بالا وباحقوق زیاد به کارگمارده
  • رضا IR ۱۸:۰۳ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۷
    14 0
    هر دم از این باغ بری می‌رسد
  • IR ۱۸:۳۸ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۷
    4 3
    میتوانید بدون آخ گفتن حقوقهای بازنشستگان بدبخت روبدهید ولااقل دست گدایی تان وچشم طمع تان را تا۲یا۳سال ازصندوق بازنشستگی کوتاه‌ کنید چون ۳سال بدجوری دربدهکاری هستم بعدهم خداروزی رسان ماهاهست
  • امیر حسین IR ۱۹:۱۸ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۷
    12 0
    بهتربود تیتر میزدید زنگ خطر برای دولت و مجلس دولتی که مبالغ بسیار زیادی به صندوق بدهکار است و مجلسی که بجای بفکر بودن آینده صندوق به فکر انتخابات دیگر و راضی کردن همه است
  • IR ۱۹:۳۵ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۷
    6 0
    زیر دوازده میلیون میشه خط فقر زیر پنج میلیون حقوق میشه خط فقر مطلق .یعنی دولت این رو نمی دونه و از اوضاع گرونی و کاهش ارزش پول و گرانی کالاها آگاه نیست .اینجور افزایش لاک پشتی حقوق دردی رو دوا نمی کنه
  • جواد IR ۱۹:۳۷ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۷
    8 0
    دست از سر تامین اجتماعی بردارید همه چی درست میشه مدیریت ندارن
  • جواد IR ۱۹:۵۲ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۷
    3 2
    برای من سوال شده چند درصد کل شاغلین مگه سخت و زیان اورند؟ از طرفی خبرنگاری کجاش سخت و زیان اوره؟؟ همه ی دنیا صنایع سنگین اعم از فولاد، سیمان،شیمیایی ،معادن،جز سخت و زیان آورند. تحلیل شما اشتباهه. براساس بهداشت محیط کار نیست. کارمند ۷۰ساله هم بشود باز میتوانه کار کنه.
  • IR ۲۰:۳۴ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۷
    4 2
    یعنی میگین که اونایی که الان دارن بیمه تامین اجتماعی پرداخت میکنن دیگه پردلخت نکنن اگه قراره برشکست بشه که بیچاره هاچراپول بیمه پرداخت کنن
  • IR ۲۰:۳۹ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۷
    7 0
    منم موافقم اگه جرات دارن حقوق بازنشسته هاروندین
  • گرسنه IR ۲۲:۰۲ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۷
    8 0
    اگر حقوق های ص میلیون تومانی را کم کنند. صندوق کسری ندارد عدالتی وجود ندارد