افزایش فشار اعراب برای حذف نام خلیج‌فارس از مدال‌های بازی‌های اسلامی در اجلاس مکه.

با قطعیت یافتن تعویق بازی‌های اسلامی فشار کشورهای عربی برای پس‌گیری میزبانی مسابقات از تهران افزایش پیدا کرد. اعراب که می‌خواهند از فرصت به دست آمده استفاده کنند تا بتوانند ایران را وادار به حذف نام خلیج‌فارس از مدال‌های مسابقات کنند. خواسته‌ای که ترس از فشارافکار عمومی، سازمان ورزش ایران را به سویی پیش می‌برد تا با توجه به عدم آمادگی بسیاری از اماکن ورزشی میزبان مسابقات و تعطیلی ستاد اجرایی بازی‌ها ترجیح دهد با تن دادن به خسارت 80 میلیارد تومان هزینه شده برای بازی‌ها و پذیرش همه عواقب دیپلماتیک و ورزشی این تصمیم، دیگر میزبان بازی‌های اسلامی نباشد.

اجلاس دیشب در مکه فرصتی مناسب بود برای اعضای اصلی فدراسیون همبستگی اسلامی تا ایران را پس از ماه‌ها وادار به تغییر در مدال‌های بازی‌ها کنند. مدال‌هایی که ماه‌هاست مورد مناقشه دو طرف بوده و پس از رونمایی آنها موجی به وجود آمد که سازمان ورزش نتوانست تغییری در این مدال‌ها ایجاد کند. ترس از تعویق مسابقات که می‌توانست به اعتبار بازی‌ها لطمه بزند هم بهانه‌ای بود تا دو کشور کویت و عربستان به رغم انصراف مصر، مراکش و امارات از حضور در تهران ترجیح دهند اعلام کنند مشکلی برای حضور در تهران ندارند. البته در همه آن مدت، رایزنی‌ها با دبیرخانه بازیهای تهران برای تغییر مدال‌ها ادامه داشت. فشارهایی که به واسطه تعویق قطعی مسابقات، حالا افزایش یافته است.
حسن میرزاآقابیک دبیر بازی‌های تهران 2009 که حالا دیگر قطعاً به تعویق افتاده است از مکه به «خبر» می‌گوید: «صبح دوشنبه کمیسیون تخصصی بازی‌ها با خواست ایران برای تعویق بازی‌ها موافقت کرد. البته ما تاریخ جدید‌مان برای انجام مسابقات که در روز 20 فروردین ماه بازی‌ها شروع شده و 9 اردیبهشت پایان پذیرد را به اعضای فدراسیون جهانی اعلام کردیم. آنها هم قرار شد این موضوع را در جلسات عصر بررسی کنند و اگر در مجمع عمومی با موافقت روبه‌رو شود، یعنی این بازی‌ها به طور رسمی به فروردین ماه آینده ‌می‌افتد.»

آقابیک درحالی این جمله را می‌گفت که هنوز این امکان که ایران همچنان میزبان بازی‌های اسلامی بماند به شدت کاهش یافته بود. از ماه‌ها قبل و زمانی که یکی از سایت‌ها تصاویر مدالهای بازی‌ها را منتشر کرد که روی آنها نام خلیج‌فارس حک شده بود، کشورهای عربی به شدت نسبت به این تصمیم ایران اعتراض داشتند. دبیرخانه جهانی فدراسیون که متشکل از سه کشور عربی امارات، کویت و عربستان بود به ایران اعلام کرد هر طور هست باید این نام از روی مدال‌ها حذف شود. خواسته‌ای که ریشه در تمامیت عرضی یک ملت داشت. موج انتقادها از سازمان ورزش حتی به دلیل مذاکر در این باره به اوج رسید و حتی دکتر علی‌اکبر ولایتی، مشاور مقام معظم رهبری در امور بین‌الملل مذاکره در این باره را هم اشتباه دانست و اعلام کرد: «همان بهتر است که چنین بازی‌هایی با این شرط لغو شوند.»

این فشار اما در سایه انتخابات ریاست جمهوری به فراموشی سپرده شد اما فدراسیون جهانی مدام با ایران مکاتبه می‌کرد و در نشست‌های مختلف از ایران می‌خواست تا تکلیف مدال‌ها را روشن کند. نامه‌ای در تاریخ 11 خرداد ماه از دفتر غذدر، دبیرکل بازی‌های کشورهای اسلامی در فدراسیون جهانی همبستگی برای همتای ایرانی خود حسن میرزاآقابیک رسید که در متنش آمده بود: «این نامه در ارتباط با تصمیماتی است که توسط کمیته هماهنگی و نظارت بر بازی‌ها در اجلاس اخیر تهران در مور اصلاحات مربوط به نقشه، قوانین کلی و کتابچه مربوط به بازی‌ها اتخاذ شده است.



همراه این نامه CD حاوی تمام اصلاحات مورد نظر ارسال شده، خواهشمند است همان طور که در نشست توافق شد، این اصلاحات قبل از ارسال مجدد مدارک به کمیته المپیک انجام شود.

در مورد مدال‌ها هم خواهشمند است اطمینان حاصل کنید اصلاحات در نقشه صورت گرفته و نمونه تمامی مدال‌ها پس از انجام اصلاحات برای تأیید به دبیرخانه بازی‌ها ارائه شود.»

این نامه یک ماه بعد از جنجال بر سر مدال‌ها و اصرار میرزا‌آقابیک بر باقی ماندن نام خلیج‌فارس روی مدال‌ها برای ایران فرستاده شده است. سازمان ورزش ایران که در ابتدا اساساً اعتقاد داشت اعراب هیچ اصراری بر تغییر مدال‌ها ندارند، پس از این هم دو نامه دیگر را از دبیرخانه بازی‌های همبستگی اسلامی دریافت کردند که لحنی شدیدتر از نامه ابتدایی داشت. نمایندگان ISSF همچنین در بازدید مرداد ماه خود از تهران قصد داشتند تا در این باره تصمیمی اتخاذ کنند که ایران به آنها اعلام کرد می‌خواهد بازی‌ها به بهانه شیوع احتمالی آنفلوآنزای خوکی به تعویق بیفتد. البته به نظر می‌رسید، طرف عربی اطمینان داشت ایران برای تغییر مدال‌ها اعلام آمادگی کرده است.

سند ورزشی حذف نام خلیج فارس

غذدر در مصاحبه مطبوعاتی‌اش در تهران درباره مدال‌ها گفت: «قرار بود یکسری اصلاحات در مدال‌ها و پوسترها انجام شود اما هنوز هیچ‏کدام از این موارد را ندیده‏ایم. امیدواریم تا زمانی که هستیم این موارد مشاهده و بررسی شود؛ حال ممکن است بر جمع‏بندی‏های نهایی در همین زمان تصمیم گرفته شود و یا ممکن است به زمان دیگر و سفر دوباره ما به ایران موکول شود.» البته او آن زمان هنوز نمی‌دانست که ایران می‌خواهد بازی‌ها را به تعویق بیندازد. تا آن زمان اعراب سعی می‌‌کردند برای اینکه بازی‌ها به تعویق نیفتد بسیاری از ملاحظات‌شان را فراموش کنند اما تعویق بهانه‌ای به دست آنها داد که بتوانند مصر‌تر شوند. غذدر که آن روز در تهران درباره شایعه انتقال بازی‌ها به امارات گفته بود: «در صورتی که امارات علاقمند به میزبانی دومین دوره بازیها باشد، باید پس از کنسل شدن برگزاری بازیها در ایران، پیشنهاد خود را بدهد اما فعلاً بحثی در مورد کنسل شدن بازی‌ها نیست.»

اما بعد از اعلام رسمی تعویق بازی‌ها، شرایط به کلی تغییر کرده بود. حسن میرزاآقابیک در حاشیه اجلاس مکه در این باره به «خبر» می‌گوید: «هنوز که وارد بحث مدال‌ها نشدیم. فعلاً ما دنبال متقاعد کردن آنها به زمان جدید هستیم. البته از همان روز اول آنها به مدال‌ها اعتراض داشتند.»

در تهران نزدیکان به سازمان ورزش می‌گویند در زمان اعطای میزبانی بازی‌های اسلامی به تهران، مسئولان وقت سازمان ورزش تضمین داده بودند که از واژه خلیج فارس برای مسابقات استفاده نمی‌کنند و همین عاملی شده برای فشار کشورهای عربی به تهران. این شایعه را اما امیر حسینی دبیر وقت کمیته ملی المپیک ایران رد می‌کند و می‌گوید: «این کذب محض است و ما هیچ تضمینی در این باره به کسی ندادیم. ما همان زمان عضو کمیته فنی بودیم و به این دلیل که از اعضای صاحب نفوذ به حساب می‌آمدیم میزبانی را پذیرفتیم.»

البته آنچه باعث شده تا فشارها به ایران افزایش پیدا کند، فرصت به دست آمده ناشی از تعویق بازی‌ها و اعلام آمادگی امارات برای میزبانی است. این‌گونه اعراب می‌توانند جبهه‌ای را علیه ایران تشکیل دهند. تعویق بازیها که ریشه در عدم آمادگی ورزشگاه‌ها و بحث‌های امنیت مسابقات داشت هم فرصتی شد تا کشورهای عربی بتوانند فشار بر ایران را بیشتر کنند. اما سرنوشت چه می‌شود؟ میرزاآقابیک که انگار علاقه‌ای به صحبت در این باره ندارد تن صدایش را بالا می‌برد و می‌گوید: «حالا نامه نوشته‌اند که نوشته‌اند. ما زیر بار نمی‌رویم و نمی‌پذیریم. مهم نیست که آنها چه می‌گویند. مهم این است که ما به هر قیمتی مدال بازی‌ها را عوض نمی‌کنیم. بله آنها چند نامه نوشتند و بارها هم در این باره با ما حرف زدند اما بازی‌ها بدون نام خلیج‌فارس روی مدال‌ها در ایران برگزار نمی‌شود. حالا آنها هرکاری می‌توانند انجام دهند.»

کد خبر 15982

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین