رئیس مجلس شورای اسلامی در دیدار با رئیس مجلس ملی آذربایجان، گفت: نباید به آمریکایی‌ها اجازه داد که از تحولات منطقه سوءاستفاده کنند.

فارس گزارش داد:علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی کشورمان و هیئت همراه ظهر امروز جمعه با "اکتای اسدوف " رئیس ‌مجلس ملی آذربایجان، "ضیا عسگراوف " معاون اول رئیس مجلس و جمعی از نمایندگان پارلمان این کشور دیدار و گفت‌وگو کردند.

علی لاریجانی ‌در این دیدار طی سخنانی گفت: ایران و‌ آذربایجان دو کشور دوست و صمیمی هستند البته بنده 15 سال پیش برای اولین بار به آذربایجان سفر کرده بودم و امروز هم به رئیس جمهور آذربایجان گفتم که تحولات خوبی در کشور شما در طول این مدت رخ داده است و این نشان می‌دهد که مجلس و دولت در جهت آبادانی کشور تعامل خوبی دارند‌.

وی افزود: با توجه به قرابت‌های فرهنگی و تاریخی میان دو ملت، باید سطح همکاری‌ها افزایش یابد؛ ظرفیت‌های دو کشور در زمینه‌های اقتصادی فراوان است و باید این ظرفیت‌ها عملیاتی شوند.

رئیس مجلس تصریح کرد: امروز رئیس جمهور آذربایجان هم روی همکاری‌های نفتی، گازی و پتروشیمی تأکید داشت و من هم فکر می‌کنم این حوزه‌ها ظرفیت خوبی است که می‌توان از آنها استفاده کرد، البته آذربایجان می‌تواند از تکنولوژی خوب ایران در این زمینه استفاده کند.

لاریجانی ادامه داد: پارلمان ایران از گسترش روابط اقتصادی میان دو کشور کاملا حمایت می‌کند و ما از این که ایران و آذربایجان در مورد مسائل منطقه‌ای مذاکره دارند، این مسئله را گام مهمی در حفظ ثبات منطقه می‌دانیم، الهام علی‌اف رئیس جمهور آذربایجان نیز تاکید داشت که نشست‌های سه جانبه ایران، ترکیه و‌ آذربایجان باید ادامه داشته باشد، از نظر ما هم این فرمول خوبی برای منطقه خواهد بود‌.

وی با اشاره به تاکید رئیس جمهور آذربایجان بر برگزاری نشست سه جانبه ایران، ترکیه و آذربایجان در نخجوان‌ گفت: ما این فکر را درست می‌دانیم چرا‌که باید بسیاری از مسائل منطقه‌ای از طریق همین مذاکرات منطقه‌ای حل و فصل شود‌ و نمی‌شود ‌بیگانگان در مسائل منطقه‌ای ورود کنند.

رئیس مجلس اضافه کرد: بیگانگان سال‌ها پیش به افغانستان لشکرکشی کردند تا با تروریسم و مواد مخدر مبارزه کنند اما در طول این 10 سال وضع تروریسم و مواد مخدر بدتر شده است.

"امروز دو مشکل مهم منطقه مواد مخدر و گسترش تروریسم است که این مشکلات برای ما و آذربایجان مسئله ایجاد کرده و حتی در مسئله قره‌باغ هم ورود قدرت‌های بزرگ مشکل‌آفرین شده است ".

لاریجانی با بیان اینکه "قدرت‌های بزرگ معمولا به خاطر منافع خودشان در مسائل منطقه‌ای ورود می‌کنند "، بر دفاع همیشگی جمهوری اسلامی ایران از تمامیت ارضی آذربایجان تاکید کرد و گفت: به نظر بنده مشکل قره‌باغ باید به وسیله یک فرمول منطقه‌ای حل و فصل شود.

رئیس مجلس اضافه کرد: تا وقتی که شرایط به نحوی باشد که آمریکایی‌ها یک روز به عراق حمله کنند و روز دیگر به کشور دیگر منطقه، مشکلات منطقه حل نخواهد شد لذا از نظر بنده فرمولی که رئیس جمهور آذربایجان صبح امروز در‌باره نشست‌های منطقه‌ای بیان کرد، بهترین راه حل است.

لاریجانی ادامه داد: الهام علی‌اف حتی صبح امروز مطرح کرد که باید هیئت‌های پارلمانی ایران، ترکیه و آذربایجان نیز نشست‌هایی برگزار کنند، ‌ما هم از این مسئله استقبال می‌کنیم. در عین حال مسئله تروریسم موضوعی بسیار فراگیر است و باید به صورت ریشه‌ای با آن مبارزه شود.

وی افزود: برداشت ما این است که آمریکایی‌ها به صورت ابزاری با تروریسم برخورد می‌کنند، حتی آنها وقتی عراق را اشغال کردند، پشت صحنه با تروریست‌ها ارتباط داشته و به آنها کمک می‌کردند.

رئیس مجلس با تاکید بر اینکه تروریست‌های منطقه مثل طالبان با پشتیبانی آمریکایی‌ها به وجود آمده و امروز برای آمریکایی‌ها مشکل‌آفرین شدند، گفت: یکی از مهمترین مسائلی که باید در مذاکرات منطقه‌ای مورد بررسی قرار گیرد، موضوع تروریسم است.

لاریجانی اضافه کرد: در حوادث منطقه‌ای یعنی حوادث شمال آفریقا و خاورمیانه باید دو موضوع را از یکدیگر تفکیک کرد؛ اولین بحث این است که شکل‌گیری نهضت‌ها برای مخالفت با رژیم‌های دیکتاتوری مثل تونس، مصر، لیبی و یمن است و ما از این نهضت‌ها حمایت می‌کنیم.

وی افزود: نکته دوم این است که آمریکایی‌ها و برخی کشورهای غربی به دنبال ماجراسازی در مورد تحولات منطقه هستند تا این نهضت‌ها را منحرف کنند، در همین راستا در برخی کشورها هم قرار است که آنها مسئله ایجاد کنند؛ مجموعه این دو مقوله از هم جدا هستند و باید این مسائل را از یکدیگر تشخیص داد.

رئیس مجلس با تاکید بر اینکه "نباید به آمریکایی‌ها اجازه داد که از تحولات منطقه سوءاستفاده کنند "، به موضوع تخریب دیواره‌های بیت‌المقدس اشاره کرد و گفت: در شرایط فعلی صهیونیست‌ها اقدامات بدی را در فلسطین آغاز کردند و قرار است که بخش‌هایی از دیواره‌های بیت‌المقدس را تخریب کنند و این بزرگترین توهین به ملت‌های مسلمان است چرا‌‌که قدس قبله مسلمانان بوده و مقدس است لذا همه کشورها باید به این مسئله حساس باشند.

لاریجانی در پایان سخنان خود خواستار واکنش پارلمان‌ها و دولت‌های اسلامی به مسئله تخریب دیواره‌های بیت‌المقدس شد.

در ابتدای این دیدار رئیس ‌مجلس آذربایجان طی سخنانی سفر هیئت پارلمان کشورمان را عاملی برای تحرک بیشتر بین مناسبات دو کشور خواند و گفت: مناسبات ایران و آذربایجان دارای ریشه‌های عمیق است و ما در قرون مختلف هچنین در کنار یکدیگر زندگی می‌کردیم، البته وجود مشترکات دینی و فرهنگی نیز زمینه مناسبی برای توسعه روابط دو کشور است.

اسدوف افزود: در رابطه با مناسبات اقتصادی میان دو کشور به خاطر بحران اقتصادی موجود، روابط اقتصادی ما کمی کاهش داشته اما در سال جاری این روابط افزایش زیادی پیدا کرد، اما ایران یکی از کشورهای در حال توسعه است و ما امیدواریم با استفاده از امکانات موجود ایرانیان نیز با ما توسعه روابطشان را بیشتر توسعه دهند.

وی خاطرنشان کرد: فعالیت گروه‌های دوستی پارلمان دو کشور و رفت و آمدهای طرفین می‌تواند به ارتباط بیشتر میان جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان منجر شود.

رئیس ‌مجلس ملی آذربایجان به مناقشه قره‌باغ اشاره کرد و اظهار داشت: در حال حاضر 20درصد از اراضی آذزبایجان اشغال شده و بیش از یک میلیون نفر آواره هستند البته ما این قدرت و توان را داریم که از راه‌های دیگری به غیر از صلح و مذاکره مناقشه قره‌باغ را حل کنیم.

اسدوف ادامه داد: ایران در سطح مناسبات بین‌المللی همواره از تمامیت ارضی آذربایجان حمایت کرده و ما اطمینان داریم که مقامات ایرانی از حمایت از ما دریغ نخواهند کرد.

وی همچنین افزود: ما 19 سال است که شاهد مناقشه قره‌باغ هستیم، تلاش‌هایی برای حل این مناقشه کردیم اما نتیجه‌ای نداشت لذا اگر موضوع حل نشود، از طریق تهدید و اجبار موضوع را حل خواهیم کرد.

رئیس مجلس ملی آذربایجان با اشاره به موضوع کشورش در قبال مسئله فلسطین تأکید کرد که جمهوری آذربایجان از فلسطین کاملا حمایت کرده و به این سیاست ادامه واهد داد.

رئیس مجلس شورای اسلامی همچنین در دیدار با نخست‌وزیر آذربایجان بر حل مناقشه قره‌باغ تأکید کرد و گفت: موضع کشورمان در قبال این مناقشه را صیانت از تمامیت ارضی آذربایجان عنوان کرد.

علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی و هیئت همراه با حضور در مقر نخست‌وزیری جمهوری آذربایجان با راستی‌زاده نخست‌وزیر این کشور دیدار و گفت‌و‌گو کرد.

در این دیدار علی لاریجانی رئیس مجلس ‌طی سخنانی با اشاره به مذاکرات صبح امروز هیئت پارلمانی کشورمان با مقامات آذربایجانی، مذاکرات انجام شده با رئیس جمهور و رئیس مجلس ملی این کشور را خوب توصیف کرد.

وی همچنین افزود: بخشی از مذاکرات انجام شده مربوط به همکاری‌های اقتصادی بود و ما خوشحالیم که روابط پارلمانی دو کشور در حال قوت گرفتن است.

رئیس مجلس تصریح کرد: ایران و آذربایجان به عنوان دو کشوری که ریشه‌های مشترک و عمیقی دارند، باید به یکدیگر نزدیک باشند، البته تجربه نشان داده که حضور قدرت‌های بزرگ در منطقه مشکلات زیادی به بار می‌آورد و آنها به جای حل مسئله میدان را تبدیل به میدان منازعه می‌کنند.

لاریجانی خاطرنشان کرد: استراتژی جمهوری اسلامی ایران گسترش روابط در همه زمینه‌ها با جمهوری آذربایجان است، البته در مورد مسئله قره‌باغ هم موضع جمهوری اسلامی ایران صیانت از تمامیت ارضی آذربایجان است.

وی با اشاره به ورود سازمان‌های بین‌المللی برای حل مشکل مناقشه قره‌باغ‌ گفت: چارچوب‌های بین‌المللی نشان دادند که ظرفیت حل این موضوع را ندارند.

در ابتدای این دیدار نیز راستی‌زاده طی سخنانی ضمن ابراز خرسندی از سطح روابط رو به گسترش دو کشور گفت: در حوزه‌های اقتصادی و فرهنگی روابط جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان رو به گسترش است که این مسئله برای ما ارزش زیادی دارد.

وی افزود: کمیسیون اقتصادی دو‌جانبه نیز اخیرا تشکیل شده و این کمیسیون مسائل مدنظر را مورد بحث و گفت‌وگو قرار می‌دهد‌ و در کل فضا برای ارتقا هر‌چه بیشتر مناسبات اقتصادی میان دو کشور باز است.

نخست‌وزیر آذربایجان تصریح کرد: ما آماده هستیم که مشکلات پیرامونی گسترش روابط میان دو کشور را حل و فصل کنیم.

راستی‌زاده ادامه داد: مهمترین مشکل جمهوری آذربایجان مناقشه قره‌باغ است و این مشکل به رغم مذاکرات چندین ساله همچنان پابرجا مانده است.

وی در ادامه از مواضع مقامات کشورمان نسبت به مناقشه قره‌باغ ابراز خرسندی کرد و گفت: حمایت ایران از تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان جای تقدیر دارد.

/17212

کد خبر 160347

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین