در حالیکه بسیاری از کشورهای خاورمیانه درگیر ناآرامی و انقلابات هستند، ترکیه در چهارماهه اول سال 2011 توانست رکورد رشد اقتصادی را بزند. داوود اوغلو، وزیر خارجه ترکیه در جمع قانونگذاران حزب عدالت و توسعه ضمن تأیید این خبر گفت: ما از چین و آرژانتین جلو زدیم و بدین ترتیب اقتصاد شمارۀ یک جهان شدیم.
این در حالیست که رشد اقتصادی چین و آرژانتین در چهارماه اول سال جاری به ترتیب 9.6% و 9.9% بوده است. رشد اقتصادی بالای ترکیه به طرز قابل توجهی قابل قیاس با همسایگان اروپایی اش از جمله یونان نیست و بخش قابل توجهی از کشورهای اروپایی هم اکنون با بحران مالی و بدهی بالا روبرو هستند.
اما پارادوکس قابل توجه در اقتصاد ترکیه اینست که سرمایه گذاران خارجی علاقۀ چندانی به سرمایه گذاری در این کشور ندارند. یکی از موارد قابل توجه در اقتصاد ترکیه به گفتۀ اقتصاددانان آنست که هنوز مشخص نیست دولت اردوغان چه راهکاری را برای کاهش کسر بودجه در نظر گرفته است که رقم آن 8 درصد بالاتر از تولید خالص داخلی و تورم سریع در این کشور است.
امر آلکین، یکی از اقتصاددانان ترک که گزارشی استراتژیک و راهبردی در 350 صفحه پیرامون راههای توسعه اقتصادی ترکیه برای دولت اردوغان نوشته است، می گوید:آینده اقتصادی ترکیه بسیار درخشان است اما این کشور نیازمند مدل جدید اقتصادی برای توسعه است.
این کارشناس ترک معتقد است که رشد و توسعه اقتصادی ترکیه تاکنون برمبنای گسترش مالی، سرمایه گذاری در صنایع کوچک و همچنین رشد ساخت و ساز صورت گرفته که افزایش تقاضاها در این زمینه نیز عامل مهمی بوده است.
با این حال بسیاری از اقتصاددانان و بانکداران بر این اعتقادند که اقتصاد ترکیه جوابگوی نیازهای امروز کشور نیست. ترکیه میزان اندکی نفت و گار تولید می کند و از این رو تولیدکنندگان و صاحبان کارخانه به دلیل رقابت زیاد با هزینۀ بالایی روبرو هستند.
وزیر دولت ترکیه در امور تجارت خارجی نیز از هدف دولت برای رساندن سطح صادرات به 500 میلیارد دلار در سال 2023 خبر داد و بدین ترتیب طبق پیش بینی وی قرار است میزان صادرات ترکیه تا این سال سه برابر افزایش یابد.
وال استریت ژورنال/ اول ژوئیه 2011
ترجمه: زهرا خدایی
/3131
نظر شما