در این مقاله با معرفی انواع لوله و اتصالات مانند لوله فاضلابی و پلیکا و .. به بیان کاربردهای مختلف آنها پرداخته و مزایا و معایبشان مورد بررسی قرار خواهیم داد.
لوله و اتصالات پلیکا چیست؟
لوله و اتصالات پلیکا نوعی لولههای خاکستری رنگ از آلیاژ پلیمر هستند و به دلیل اینکه اولین تولیده کنندهی آنها فردی به نام پلیکا بود، این لولهها نیز به نام پلیکا شهرت یافتند. لوله و اتصالات پلیکا با دو نوع pvc و U-pvc به صورت سخت تولید میشوند که pvc مخفف عبارتPolychlorothylene و به معنای پلی وینیل کلراید بوده که پلیکا را از این آلیاژ میسازند و در حین تولید ماده نرمکنندهای به آن اضافه نکرده تا این سختی سبب مقاومت بالای محصول شود.
لوله پلیکا به سه روش تولید به صورت اکستروژن، پوشش دهی دورانی و به روش تزریق یا فشاری؛ تولید میشوند و از آن جا که این لولهها بسیار محکم، مقاوم و در عین حال مقرون به صرفه هستند، در امور مختلفی کاربرد داشته که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
کاربرد لوله و اتصالات پلیکا
• انتقال فاضلاب ساختمانها
یکی از مهمترین کاربردهای لوله و اتصالات پلیکا، استفاده از آن برای انتقال فاضلاب خانهها و به عنوان لوله فاضلابی است. زیرا همانطور که گفتیم این لولهها از آلیاژ pvc ساخته میشوند و به دلیل مقاومت و سختی زیاد، دچار پوسیدگی و زنگزدگی نشده و از طول عمر بالایی برخوردارند. از طرفی به دلیل مقرون به صرفه بودن و حمل و نصب آسان، امروزه جایگزین بسیاری از لولههای فلزی برای مصارف گوناگون هستند. این لوله فاضلابی در قسمتهای مختلفی از ساختمان تعبیه میشوند که حمام، آشپزخانه، سرویس بهداشتی و غیره را میتوان نام برد.
• کابل کشی در حوزه مخابرات و انتقال برق
یکی دیگر از کاربردهای لوله و اتصالات پلیکا برای انتقال سیمهای برق و کابلهای مخابرات است. زیرا در هنگام ساختمانسازی قسمت اعظمی از سیم برق و تلفن میبایست از زیر زمین و یا جدارهی دیوارها عبور کند که این امر احتمال آسیب و صدمه به سیمها را بیشتر میکند. بنابراین آنها را از داخل پلیکا انتقال داده و این لولهها در واقع نقش نوعی محافظ را برای سیمها ایفا میکنند.
لازم به ذکر است که نوع لوله و اتصالات پلیکا که در حیطه انتقال برق و کابل کشی استفاده میشود با نوع لوله فاضلابی آن تفاوت دارد. زیرا پلیکای مورد استفاده برای سیمها به دلیل اینکه هیچگونه فشاری را متحمل نمیشوند نیازی به ضخامت بالا ندارند. اما در انتقال فاضلاب ساختمانها میبایست از لولههایی با ضخامت بیشتر استفاده نمود.
• ناودانی ساختمانها
خروج و تهویه هوای اضافی داخل خانهها به وسیله لوله پلیکا، یکی دیگر از کاربردهای لوله و اتصالات پلیکا همین مورد است. به این لولهها، اصطلاحا لوله ونت گفته میشود که برای انتقال هوای درون خانه به هوای آزاد استفاده میشود. برای این نوع لوله نیز به دلیل عدم وجود فشار، از پلیکا با ضخامت کم استفاده میشود.
• کشاورزی و باغداری
در حوزه کشاورزی و باغداری نیز برای آبرسانی به مزارع یا گلخانهها از لوله پلیکا استفاده میشود. اما برای آبیاری نمودن عموما از لولههایی با ضخامت بالا استفاده میکنند تا از فرسودگی و پوسیده شدن آن در مدت زمان کوتاه جلوگیری نمایند.
• سیستم آبرسانی شهری
همچنین لولههای پلیکا در سیستم آبرسانی شهری نیز به دلیل اتصال امن و مطمئن، عدم شکستگی به دلیل انقباض و انبساط، عدم شکستگی بر اثر فشار زیاد در هنگام زلزله یا نشست زمین و همچنین سادگی و سرعت در نصب، برای انتقال آب مورد استفاده قرار میگیرند.
مزایای لوله و اتصالات پلیکا
• استحکام در برابر ساییدگی و خوردگی
لولههایی که در زیر زمین برای مقاصد گوناگونی استفاده میشوند به دلیل مجاورت با خاک یا مواد شیمیایی همواره در معرض فرسایش و خوردگی قرار دارند. بنابراین باید از سختی زیادی برخوردار باشند تا به مرور زمان کارایی و کیفیت خود را حفظ کنند. لوله و اتصالات پلیکا به دلیل اینکه از آلیاژ سخت pvcساخته شدهاند از مقاومت بسیار بالایی برخوردار بوده و از این جهت بسیار کارآمد است.
• سبکی و سادگی در نصب
لولههایی با جنس فلز یا فولاد به دلیل اینکه وزن بسیار بالایی دارند در حمل و نقل یا نصب بسیار دشوار و خستهکننده بوده و حتی ممکن است در هنگام اجرا به افراد آسیب برسانند. اما لولههای پلیکا به دلیل سبکی وزن و حمل و نصب آسان همواره مورد استفاده قرار میگیرند.
• نارسانا بودن لوله و اتصالات پلیکا
یکی دیگر از مزیتهای لوله پلیکا، نارسانا بودن آن است. زیرا در هنگام عبور سیمهای برق از آن و کابل کشی، اگر آسیبی به سیمهای برق وارد شده و یا دچار شوک الکتریکی شوند، جریان برق از پلیکا عبور نکرده و موجب جلوگیری از صدمه به سایر اجزا و خطرات احتمالی میگردد.
همچنین این لولهها نوعی عایق حرارتی نیز محسوب میشوند، چون رسانای حرارتی آنها نسبت به سایر لولهها بسیار کمتر است، به همین دلیل در مصارفی که نیاز به عایق حرارتی باشد، پلیکا یک ابزار کارآمد و مطلوب به شمار میآید.
• ضد حریق و عدم آتش سوزی
لوله و اتصالات پلیکا ضد حریق بوده و در مواقع آتش سوزی، مشتعل نمیگردند.
• مقرون به صرفه بودن
یکی از دلایل پرکاربرد بودن لولههای پلیکا، علاوه بر مقاومت بالا، ارزان بودن آنها نسبت به سایر لولههاست که به همین جهت در حوزههای گوناگون میتوان از آنها استفاده کرد.
معایب لوله و اتصالات پلیکا
• شکنندگی
اگر پلیکا را در مکانی نصب نمایید که متحمل فشاری بسیار زیاد باشد یا به آن ضربههایی محکم وارد شود، این امر سبب کاهش طول عمر، کارایی و موجب شکستن آن میشود.
• عدم انعطاف پذیری
لولههای پلیکا را در حین اجرا و نصب نمیتوان شکل داد، زیرا دارای سختی بوده و غیر قابل انعطاف هستند. هر گونه تلاش برای تغییر شکل در این لولهها سبب شکستگی آنها میشود.
گروه تاسیسات سلامتی
برای تهیه و خرید لوله و اتصالات پلیکا میتوانید با کارشناسان گروه تاسیسات سلامتی از طریق سایت این مجموعه به آدرس https://gts.ir/ارتباط برقرار نموده و مشاورههای لازم را دریافت نمایید.
نظر شما