پیش‌بینی مهم از وضعیت اقتصادی سال آینده / افزایش ۵٧ درصدی دستمزد کارگران چقدر بر قیمت‌ها اثر می‌گذارد؟

سعید لیلاز می‌گوید: من تصور می‌کنم برای سال ۱۴۰۱ که سال بسیار پیچیده‌ای از نظر اجتماعی، سیاسی و امنیتی برای ایران خواهد بود، اگر دولت بتواند جامعه کارگری و جامعه معلمان پوشش دهد، حداقل‌های لازم برای تامین ثبات سیاسی، اجتماعی و امنیتی را خواهیم داشت.

مریم فکری: در حالی شورای عالی کار در آخرین جلسه خود به افزایش ۵۷ درصدی دستمزد کارگران رای مثبت داد که بلافاصله پس از انتشار این خبر، موجی از انتقادات از سوی کارفرمایان مطرح شد که این تصمیم هم در سال آینده کارگران بسیاری را بیکار خواهد کرد و هم کارفرمایان با توجه به شرایط اقتصادی، امکان پرداخت چنین حقوقی را نخواهند داشت. اما کارشناسان موافق افزایش دستمزد معتقدند که هر مقداری دستمزد کارگران و حقوق‌بگیران را افزایش دهیم، غروب همان روز این پول تبدیل به تقاضا می‌شود و در واقع چرخ تولید رونق پیدا می‌کند.

سعید لیلاز، استاد دانشگاه و تحلیلگر اقتصادی در گفت‌وگو با خبرگزاری خبرآنلاین درباره افزایش ۵۷ درصدی دستمزد و قدرت خرید کارگران می‌گوید: حتما می‌تواند این میزان افزایش دستمزد، قدرت خرید کارگران را پوشش دهد. البته خیلی اهمیت دارد که ما بدانیم چقدر از حداقل سبد معیشت کارگران عقب هستیم.

وی می‌افزاید: این‌که حقوق کارگرها حداقل معیشت مورد نیاز آنها را پوشش می‌دهد یا خیر، بسیار مهم است. اما از آن مهم‌تر این است که ما در هر بار که در دولت یا وزارت کار تصمیم می‌گیریم، باید ببینیم می‌خواهیم بخشی از عقب‌ماندگی‌ها را جبران کنیم یا می‌خواهیم همان وضعیت را ادامه دهیم یا بدتر از آن، قدرت خرید کارگران را عقب‌تر ببریم و کمتر کنیم.

این تحلیلگر اقتصادی عنوان می‌کند: تصمیمی که اخیرا به طور مشترک دولت و نمایندگان جامعه کارفرمایی و کارگری گرفتند، یک گام قابل توجه به سمت کاهش شکاف درآمدی و هزینه‌ای کارگران است.

لیلاز تصریح می‌کند: بدیهی است که ما با توجه به شرایط اقتصادی کشور، این امکان را نداریم که بعد از ۴ سال تحریم‌های ظالمانه، قدرت خرید جامعه کارگری را به مثلا سال ۱۳۹۶ بازگردانیم. البته سال ۱۳۹۶ خیلی شرایطش بهتر از نقطه رکورد تاریخ ایران یعنی سال ۱۳۸۹ نبوده است. یعنی می‌توان گفت ما یک دهه را تا الان در تامین معیشت کارگران از دست داده‌ایم.

وی متذکر می‌شود: واقعیت این است که امسال با توجه به همه شرایط و تصمیمی که دولت گرفت، حرکت مهمی اتفاق افتاده و بخش معیشتی کارگران احیا خواهد شد. در عین حال، ما باید امیدوار باشیم که سال آینده این وضعیت ادامه پیدا کند.

پیش‌بینی مهم از وضعیت اقتصادی سال آینده / افزایش ۵٧ درصدی دستمزد کارگران چقدر بر قیمت‌ها اثر می‌گذارد؟

نکته‌ای که در هیاهو دعواهای کارگری و کارفرمایی فراموش می‌شود

این استاد دانشگاه و تحلیلگر اقتصادی در ادامه می‌گوید: نکته‌ای که خیلی اهمیت دارد و به طور معمول در هیاهوهای مربوط به دعواهای کارگری و کارفرمایی اقتصاد کلان و اقتصاد خرد فراموش می‌شود، این است که بسیار مهم‌تر از این‌که حداقل دستمزد چه باشد، حفظ ثبات اجتماعی و سیاسی ایران است.

لیلاز تاکید می‌کند: اگر ثبات اجتماعی و سیاسی ایران حفظ نشود، نه نظمی وجود خواهد داشت که سرمایه‌داران بتوانند بر ثروت‌های خود هر شب و هر روز بیافزایند و نه امنیتی وجود خواهد داشت که جامعه کارگری کار کند و معیشت خود را تامین کند. به طور معمول در تعیین دستمزد این مساله بسیار مهم فراموش می‌شود.

وی می‌افزاید: ما الان ۱۴ میلیون شاغل و خانواده‌های آنها را داریم که در حدود نیمی از جمعیت ایران می‌شوند، بنابراین انتخاب درست در تعیین دستمزد، به ثبات اجتماعی و سیاسی ایران کمک می‌کند.

این استاد دانشگاه و تحلیلگر اقتصادی تصریح می‌کند: به طور معمول در بحث‌ها این موضوع فراموش می‌شود. من تصور می‌کنم برای سال ۱۴۰۱ که سال بسیار پیچیده‌ای از نظر اجتماعی، سیاسی و امنیتی برای ایران خواهد بود، اگر دولت بتواند جامعه کارگری و جامعه معلمان پوشش دهد، حداقل‌های لازم برای تامین ثبات سیاسی، اجتماعی و امنیتی را خواهیم داشت.

لیلاز عنوان می‌کند: الان هر دو این بخش پوشش داده شده است. یعنی هم لایحه تعادل و هم‌ترازی حقوق معلمان تصویب شد که حدود یک میلیون شاغل در بخش فرهنگی ایران را پوشش می‌دهد و حداقل معیشت آنها را به طرز چشم‌گیری تامین می‌شود و هم تصمیمی که در رابطه با دستمزد دولت گرفت.

وی یآور می‌شود: ضمن این‌که یافته‌های علمی روشن در حوزه اقتصاد به ما می‌آموزد که هر مقداری دستمزد کارگران و حقوق‌بگیران را افزایش دهیم، غروب همان روز این پول تبدیل به تقاضا می‌شود و در واقع چرخ تولید رونق پیدا می‌کند. این اتفاقی است که در تمام سال‌های کرونا کشورهای پیشرفته غربی بی‌محابا به کار گرفتند. حالا این را دولت از طریق تعیین حداقل دستمزد انجام داده است.

بیشتر بخوانید: دستمزد کارگران برای ۱۴۰۱ تعیین شد/ پایه حقوق کارگران ۱.۵ میلیون تومان افزایش یافت

افزایش ۱.۵ میلیونی حقوق کارگران لغو می‌شود؟

سهم دستمزد در قیمت فروش چقدر است؟

این استاد دانشگاه و تحلیلگر اقتصادی همچنین در واکنش به انتقاد کارفرمایان به افزایش ۵۷ درصدی دستمزد می‌گوید: در رابطه با این‌که کارفرمایان نگران و ناراضی هستند، باید گفت که همیشه یک طرف ماجرا را نمی‌شود نگه داشت. اما در حوزه‌هایی مثل صنعت خودروسازی، فقط ۶ درصد از قیمت فروش کالاهای خودروسازان را دستمزد تشکیل می‌دهد. تازه بخش مهمی از این ۶ درصد، حقوق مدیران ارشد است که حقوق‌های بسار بالایی می‌گیرند. در حوزه‌های دیگر نیز این‌گونه است..

لیلاز می‌افزاید: فقط در حوزه خرده‌فروشی و بخش خدمات است که یک مقدار سهم دستمزد در قیمت فروش اندکی بالاتر است.

وی عنوان می‌کند: من به شما قول می‌دهم متوسط سهم دستمزد در قیمت فروش مجموعه کالاها و خدمات ایران بین ۱۰ تا ۱۲ درصد است.

افزایش دستمزد چقدر روی تورم سال آینده اثر دارد؟

این استاد دانشگاه و تحلیلگر اقتصادی در پاسخ به این پرسش که افزایش ۵۷ درصدی دستمزد چقدر روی تورم سال آینده اثر خواهد داشت، می‌گوید: اصلا اثر تورمی ندارد. عامل اصلی تورم در اقتصاد ایران اصلا تعیین دستمزد بالا نیست. عامل اصلی تورم در اقتصاد ایران در وهله اول کسری بودجه دولت است و در وهله دوم، فساد شبکه بانکی است که به صورت ناترازی شبکه بانکی خود را نشان می‌دهد.

لیلاز می‌افزاید: جالب است که وقتی به ناترازی شبکه بانکی می‌رسیم، همه مطبوعات و روشنفکران ایران ساکت می‌شوند، اما وقتی به افزایش حقوق کارگران می‌رسیم، صدای همه در می‌آید که تورم اتفاق می‌افتد. اما از نظر علمی من به شما قول می‌دهم که هیچ اتفاقی نمی‌افتد.

وی عنوان می‌کند: ما به دلیل این‌که همزمان با افزایش دستمزدها روزانه بین ۴ تا ۴ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان نقدینگی جدید برای اقتصاد ایران چاپ می‌کنیم، ممکن است خیلی‌ها به موضوع به صورت سطحی نگاه کنند و تصور کنند افزایش دستمزد عامل تورم است. در حالی که در سال‌های قبل که متوسط افزایش دستمزد از متوسط نرخ تورم پایین‌تر بود، چرا به کنترل تورم کمکی نکرد.

این استاد دانشگاه و تحلیلگر اقتصادی تصریح می‌کند: اگر فرض کنیم ۱۰ تا ۱۵ درصد متوسط سهم دستمزد در فروش کالاها و خدمات باشد، افزایش ۵۷ درصدی دستمزد به طور متوسط ۷ درصد در قیمت‌ها اثر دارد. اگر متوسط نرخ رشد بهره‌وری در ایران ۷ درصد باشد، این اثر صفر می‌شود. ضمن این‌که بسیاری از کالاها و خدمات ایران توسط خویش فرمایان تولید می‌شود و در بسیاری از صنایع سهم دستمزد کارگران در قیمت فروش زیر ۵ درصد است.

لیلاز خاطرنشان می‌کند: من توجه کارفرمایان را به این نکته جلب می‌کنم که اگر ثبات سیاسی و اجتماعی ایران حفظ نشود، جایی برای این‌که آنها بتوانند به کاسبی خود ادامه دهند، وجود نخواهد داشت.

۲۲۳۲۲۵

کد خبر 1611492

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 28
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • متین IR ۱۵:۲۲ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۰
    47 5
    بیچاره کارگران باز نشسته تامین اجتماعی پول ندارند
  • amirmahdi130087 IR ۱۵:۴۳ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۰
    26 9
    احسنت
  • Shhram IR ۱۶:۱۷ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۰
    68 3
    خخخخخخ راست خودشون نمیگه اونا که حقوق نجومی با پادشهای ۱میلیاردی می گیرن تاثیری بر اقتصاد این مملکت نداره اما حقوق ۲۴۰۰کارگر بر بازار اقتصاد
  • ناشناس IR ۱۶:۲۳ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۰
    61 8
    این حقوقی که به کارکر میدن خیلی ناچیزه،
  • IR ۱۷:۰۳ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۰
    33 67
    خیلی عجیبه کارگرا بفکر گران شدن محصولی که روش کار میکنن نیستن و بجای کاهش قیمتها همیشه طالب دستمزد بیشتر هستن انگار قیمتها ثابت میمونه و فقط دستمزد کارگرا بالا میره و برنده این قضیه هستن که کاملا برعکسه و اولین لطمه های این افزایشها رو خود کارکر میخوره.
  • IR ۱۸:۴۰ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۰
    40 5
    این اوون کسیه که میگفت حیفه تا اینجا امدیم بازم تحمل کنیم تحریم‌ها تمامه
  • IR ۱۹:۱۸ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۰
    35 4
    مشخص نیست چرا یه عده ای که از مسئولان هم هستند بدنبال بزرگ کردن افزایش 57 درصدی هستند درصورتیکه ایم میزان افزایش فقط مربوط به شاغلان حداقل بگیر هستند که در اقلیت قرار دارند و بقیه کارگران با افزایش 38 درصدی در اکثریت هستند که همچنان تحت فشار تورم افسار گسیخته اند!
  • کارگر IR ۱۹:۴۶ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۰
    36 7
    آقای مسئول اگه قراره همه چیز گرون بشه فایده نداره زیاد کردن همه چیز به ضرر مردم بدبخت.
  • امیر اشفته IR ۱۹:۵۹ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۰
    26 4
    آقای لیلاز یک سىوال ساده دارم و آن این که شما خودتان به حرف های خودتان اعتقاد دارید .
  • میلاد IR ۲۰:۰۹ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۰
    29 5
    باعرض سلام و وقت بخیر؛ اینکه در اوایل این مقاله مطرح شده که این افزایش دستمزد صدای انتقاد کارفرمایان را بلند کرده که این مسئله موجب عدم وجود قدرت پرداخت کارفرمایان و ریزش نیروی کار میشود باید عرض کنم که در طول این چندین سال پس کارفرمایان عادت کرده بودن به نقض صریح قانون ،اگر ملاک قانون کار که صراحتا میگه نرخ تورم و سبد معیشت ، این اعتراضات نشان میدهد که کارفرمایان خو گرفته بودن به لابی گری ،در پایان عرض شود کارفرما و سرمایه داری که مطابق قانون نتواند پرداخت حقوق کند ،بیجا میکند نیروی کار را مفت به کار میگیرد
  • علی IR ۲۰:۳۴ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۰
    9 4
    تقریبا درست هست اما اون قسمت که میگه اگر ۷ درصد رشت اقتصادی داشته باشیم نه نداریم که
  • IR ۲۰:۳۸ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۰
    20 7
    برای کمک به قشر کاگر تثبیت قیمت هاست نه افزایش حقوق۷ه درصدحقوق ااضافه مشود گرانی ۵۰۰درصد
  • یاور IR ۲۰:۳۸ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۰
    19 1
    حمل ونقل ۲۵٪ گران می‌شود وبقیه کالا ها همچنین پس فرقی نمی‌کند سر جای اول کمی عقب تر میرویم
  • IR ۲۰:۳۸ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۰
    21 3
    کدوم حقوق. کدوم افزایش؟؟ اول اینکه همین حقوق قانون کار رو نود درصد کارفرماها پرداخت نمیکنن. بعدشم اگه میخوان تورم ایجاد نشه حقوق های بالا رو افزایش ندن و حقوق لشکریها
  • IR ۲۰:۴۶ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۰
    15 4
    همسان سازی بازنشستگان هم که توسط دولت عدالت محور به فراموشی سپرده شد . فقط شعار
  • راضیه IR ۲۱:۰۵ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۰
    0 3
    اگر معلما و دانش اموزان با واکسن های اجباری وتست پی سی ار شبه واکسن نامعلوم نمیرن وعوارض نگیرن ، بله شاید ببینن افزایش حقوق ها را ، حرف حقوق را پیش کشیدن تا با زانوی وزارت بهداشت معلم ودانش اموزان را خفه کنند. موضوع اصلی بود ونبود معلمان هستیشون مورد هدفر قرارگرفته البته عده ای دز واکسن را می خرند وتزریق نمی کنند. صداشون به اعتراض بلند نیست ، ووزارت بهداشت از این طریق پول درمیاره،
  • IR ۲۱:۰۹ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۰
    4 12
    درود براقای لییلازار که واقعیت را فرمودند تجزیه تحلیل ایشان مبنای علمی ونظری دارد جای حرف وحدیث نمیگدارد
  • سعید IR ۲۱:۱۷ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۰
    15 3
    قراره همه کارگر بشیم به زودی همه چی مال بانکها و چند بنگاه خاص میشه. فروشگاههای زنجیره ای ، فروشگاههای بزرگ اینترنتی و بقیه کارگر اونا و بنگاههای بزرگ اقتصادی .با پولهای نامشروعشون دارن صاحب کل مملکت میشن
  • امین IR ۲۱:۱۸ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۰
    12 1
    سلام. عجیب نرین بخش مطلب آقای دکتر لیلاز متوسط نرخ رشد بهره وری 7 درصد(!!!!!) است. طبق برنامه توسعه کشور متوسط نرخ بهره وری هدف گذاری شده دو و هشت دهم درصد بوده و عملکرد واقعی کشور در سالهای ۹۶ تا ۹۸ برابر منفی سه و نه درصد. امیدوارم قول‌های ایشان در این مطلب از این سنخ نباشد.
  • احمد IR ۲۱:۱۹ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۰
    5 6
    سعید لیلاز یک اصلاح طلب متعصب است و نمیشه حرفهای اون رو در باره دولت اصولگرا قبول کرد
  • رمضون IR ۲۱:۲۰ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۰
    7 0
    ای کاش فقط مزد کارگرها گران میشد......
  • محمد IR ۲۲:۰۲ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۰
    2 2
    اخذ مالیات بر سرمایه های کلان و حذف یارانه سوخت برای پرمصرف ها باعث کاهش کسری بودجه میشه.
  • RO ۲۲:۰۷ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۰
    1 4
    از الان ساز تولید ،بیکاری و،را شروع کردن ،انشااله سال آینده خوبی برای مردم و ایران است ،
  • نادر IR ۲۲:۳۶ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۰
    10 18
    شما غربزده ها احتیاج نیست برای مردم دلسوزی کنید شما ضربه هاتون رو به مردم زدید
    • IR ۲۳:۲۹ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۰
      22 3
      پس شرق گراها چکار کرده اند به جز عقب گرد
  • IR ۲۲:۴۳ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۰
    10 0
    کارگران مشاغل سخت را در یابید چرا باید کارگران معادن وذوب آهن و،،،،،، با کارگران رستوران وفضای سبز شهرداری وحتی جاهای راحت یکسان باشه یک بند اضافه کنید برا مشاغل سخت
  • IR ۲۲:۵۲ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۰
    8 3
    پول خورده ای که از کار مند وکشوری لشکری وفرهنگی مونده دادن برای کارگر اون هم با پشتکار وتلاش شبانه روزی خسته نباشید بی انصافی هم هدی داره
  • E.F IR ۲۳:۰۷ - ۱۴۰۰/۱۲/۲۰
    11 1
    این اقای لیلاز سالها بانظریه هاش به دولت دکتر روحانی کمک میکرد،همه نتیجه شو دیدن.

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین