ماجرا از چهاردهمین روز از ماه فوریه سال 2005 آغاز شد. از همان روزی که نخست وزیر فقید لبنان رفیق حریری هدف حمله ای تروریستی قرار گرفت و هموطنانش در شلوغ ترین خیابان بیروت شاهد به آتش کشیده شدن خودروی وی و مرگش بودند. شش سال از آن روزها گذشته است و با این همه دادگاه رسیدگی به ترور میلیونر لبنانی هنوز نتوانسته متهم یا متهمان اصلی را شناسایی کند.این دادگاه هفته گذشته نام متهمان پرونده را اعلام کرد که چهار تن از آنها از چهره های حزب الله لبنان بودند. شاید حق با رابرت فیسک روزنامه نگار مشهور در استخدام ایندیپندنت است که می گوید: شش سال پس از این ماجرا ، امروز لبنان به تنها مساله ای که نیاز نداشت حکم جنجالی این دادگاهی بود که بسیاری آن را سیاسی می خوانند.
در همین خصوص سیدمرتضی نعمت زاده، سردبیر خبرگزاری تقریب نیز حکم این دادگاه را سیاسی خوانده و می گوید: دادگاه بین المللی ترور رفیق حریری از آغاز فعالیت اش تاکنون ثابت کرده که با محوریت آمریکا و قضات اروپایی نهایتا دادگاهی سیاسی است و در بسیاری از موارد با متهم کردن بی اساس، تاکنون آرایی اشتباه صادر کرده است. آرایی که با تغییر شرایط سیاسی نیز تغییر کرده است.
دولت در لبنان نفس های نخست را می کشد. پس از چندین ماه جدال میان طرفداران سعد حریری و دوستداران سیاسی حزب الله لبنان ، سرانجام نجیب میقاتی میلیونر لبنانی بر مسند نخست وزیری تکیه زد. مجتبی فردوسی پور، رییس ادارۀ خاورمیانۀ وزارت خارجه در گفتگو با خبرآنلاین، نکته حائر اهمیت در اقدام اخیر محور آمریکایی-صهیوینیستی در صدور لایحه کیفرخواست، را همزمانی آن با صدور بیانیه وزراتی دولت نجیب میقانی می داند.
مسعود ادریسی، سفیر اسبق ایران در لبنان نیز در این خصوص به خبرآنلاین گفت: صدور رأی کیفرخواست مبنی بر محکومیت چهارتن از اعضای حزب الله، تقریبا با شروع کار دولت میقاتی همزمان است. همین مسئله می تواند فشارها بر دولت تازه کار میقاتی را افزایش داده و در صورت پذیرش این کیفرخواست تشنج در لبنان افزایش یابد.دولت میقاتی در شرایط بسیار نامساعدی قرار دارد؛ در صورتی که دولت، کیفرخواست را نپذیرد به عدم احترام به قراردادهای بین المللی متهم خواهد شد و اگر کیفرخواست در لبنان عملی شود، تشنج در میان طوائف تشدید خواهد شد و متعاقباً ثباتی که بعد از تشکیل دولت ایجاد شده نیز مختل خواهد شد.
رابرت فیسک نیز با محتمل دانستن دخالت اسرائیل و امریکا در زمان بندی اعلام این حکم می نویسد: اگر عضو آژانس اطلاعاتی وابسته به آمریکا باشید زمان خوبی است برای در بوق و کرنا کردن هویت آخرین متهم ها چرا که اسرائیلی ها از جنگی دیگر با حزب الله واهمه دارند. همچنین زمان خوبی است برای به راه اندازی آتش تفرقه میان سنی های طرفدار حریری و شیعیان دوستدار حزب الله در لبنان آن هم در زمانی که علوی های شیعه طرفدار بشار در دمشق با اهل تسنن درگیر هستند. درست همانگونه که به مردانی که سالها به عنوان مظنون در زندان های سوریه اسیر بودند گفته شد: آزاد به دلیل نبود مدارک کافی. همواره وقتی کار به این جا می رسد به دوستانم در این خصوص می گویم: مشکل در لبنان این است که همه بی گناه هستند و البته همه گناهکار.
در این میان واکنش حزب الله لبنان که تمامی نگاه ها را به سمت خود جلب کرده از همگان در خورتوجه تر بود. دبیرکل حزب الله لبنان در سخنان مهمی تاکید کرد که نشانه های کیفرخواست دادگاه ویژه لبنان پس از جنگ 33 روزه که با پیروزی مقاومت و شکست رژیم صهیونیستی همراه شد، نمایان شده بود. نصرالله هدف از تشکیل این دادگاه و صدور کیفرخواست را مخدوش کردن وجهه مقاومت و مبارزان آن دانست.
سید حسن نصرالله از زمان اعلام حکم این دادگاه تا کنون چندین بار به مناسبت های متفاوت با مردم لبنان صحبت کرده و در آخرین مورد هم اسناد و مدارکی را نشان داده دال بر بی گناهی این حزب در ترور رفیق حریری . با این همه شبکه تلویزیونی العربیه وابسته به آل سعود در اقدامی که توهین بزرگی به بینندگان این شبکه به شمار می رود، بر خلاف اصول حرفه ای، بخشهای مدارک و اسنادی را که نصرالله در خلال سخنرانی خود افشا می کرد، سانسور کرد.
بسیاری اصلی ترین قربانی این حکم دادگاه بین المللی را نجیب میقاتی می دانند. محمد ایرانی کاردار سابق ایران در اردن در یادداشتی برای وب لاگ خود در خبر می نویسد: نجیب میقاتی گرچه نماینده جریان هشت مارس و متحد حزب الله است و ناگزیر است اقدامات خود را در چارچوب تصمیمات همین جریان تنظیم و هماهنگ نماید اما ثبات و استقرار صحنه داخلی لبنان از یک سو و ارتباطات گسترده وی با عربستان سعودی و غرب از سوی دیگر، وی را مجبور به سیاستی دو سویه کرده تا به نحوی از این مهلکه سخت عبور کند.
5151
نظر شما