زهرا خدایی
میدان التحریر قاهره، سمبل مقاومت مردمی در برابر رژیم دیکتاتور حسنی مبارک، چند هفته ای است که شاهد ناآرامی و درگیری نیروهای امنیتی با جوانان مصری است. مردم که یکصدا تسریع در روند اصلاحات و همچنین برگزاری سریعتر انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی را فریاد می زنند در تلاش برای صیانت از انقلابی هستند که به قیمتی گزاف آن را به پیروزی رسانده اند، اما ظاهرا توقف روند اصلاحات در این کشور، انقلاب مصر را به بن بست رسانده و جوانان در تلاش برای به مقصد رساندن اصلاحات مورد نظرشان تا پایان راه هستند.
نظر کارشناسان شمال آفریقا را پیرامون ناآرامی های اخیر در قاهره می خوانید:
محمد منهاج(سفیر اسبق ایران در لیبی)- انقلاب مردم مصر در مقایسه با سایر کشورهایی که در حال تجربۀ گذار به دمکراسی هستند، ویژگیهای برجسته ای دارد. با گذشت بیش از 5 ماه سقوط مبارک، مردم با مشاهده کندی روند اصلاحات هنوز به خیابانها می آیند تا از انقلاب خود محافظت می کنند.
اقدام انقلابیون مبارز قابل تحسین است چرا که اگر قرار باشد با همۀ هزینه های پرداخت شده برای انقلاب، بر روند موجود چشم پوشی شود، حکومت نیز با مشاهده حالت منفعلانۀ مردم همان سیاست های حکومت قبلی را ادامه خواهد داد. از همین روست که جوانان مصری به این نتیجه رسیده اند که باید بر خواسته های خود پافشاری کنند و تا آخرین لحظه مطالبات دمکراتیک خود را به کرسی بنشانند.
شاید غرب نیز به این دلیل که حرکتهای مردمی در مصر و تونس به نتیجۀ مطلوبی رسیده و هم اکنون انقلاب در حال ثمردادن است، چندان خشنود نباشند. آرامش و امنیتی که بعد از سقوط رژیم مبارک و بن علی بر دو کشور حکمفرما شده و پیامدهای منفی اندکی هم داشته، چندان برای غرب مطللوب نیست و چه بسا در انحراف مسیر کنونی نیز تلاش کنند.اما در هر حال آنچه مسلم است، آنست که خواست و مطالبات مردم را نمی توان نادیده گرفت و پایداری مردم در این مدت ثابت کرده است که آنها مصمم از انقلاب خود حفاظت خواهند کرد.
جعفر قنادباشی(کارشناس شمال آفریقا)- مردم مصر احساس می کنند که فریب خورده اند و مطالباتشان نادیده گرفته شده است. شرایط کنونی همان روندی نیست که انقلابیون بدان رضایت داده باشند. با سقوط مبارک مردم امید داشتند با تغییر قانون اساسی، اصلاحات شکل سریعتری به خود گیرد. در حالیکه با گذشت چندین ماه از سقوط مبارک هیچ حرکت مثبتی در جهت بهبود وضعیت مصر صورت نگرفته است.
روند محاکمه مبارک امیدبخش نیست، دستگیری عوامل امنیتی نیز محقق نشده و حتی در برخی از موارد حکم تبرئه نیز صادر شده است.دورنمای مثبتی برای مطالبات سیاسی مردم مبنی بر برگزاری سریعتر انتخابات دیده نمی شود و مطالبات اقتصادی مردم نیز پاسخی دریافت نکرده است.شورای نظامی که هم اکنون به جای پارلمان، رییس جمهور و سایر نهادهای کشوری تصمیم می گیرد،همان ترکیب منتخب حسنی مبارک است و هنوز دورنمای مثبتی برای تغییر این سیستم دیده نمی شود.
مردم احساس می کنند به خواسته های آنها بهایی داده نشده و شاید در آینده دوباره اعتراضات را از سر گیرند.
جاوید قربان اوغلی(سفیر اسبق ایران در الجزایر و آفریقای جنوبی)-واقعیت آنست که حرکت انقلابی مردم مصر در نیمه راه متوقف شده و مطالبات مردم فقط با سرنگونی مبارک و اعلام محاکمۀ فرمایشی وی از ایجاد رفرم بازماند.
اصلاحات ریشه داری که مردم منتظر آن بودند اتفاق نیفتاد و از این رو در میان اقشار مختلف سرخوردگی و یأس ایجاد کرد.اعتراضات اخیر مردم طی روزهای اخیر در میدان التحریر قاهره نیز در همین چارچوب است. اینکه آیا اعتراضات مردمی برای صیانت از انقلاب نتیجه ای برای تغییر وضع موجود داشته باشد یا نه بستگی به فراگیر شدن اعتراضات و میزان حضور مردم دارد.
در حال حاضر آنچنان که به نظر می رسد اعتراضات از ابعاد وسیعی برخوردار نیست.این میزان از حضور مردمی بیانگر آنست که همیشه خواست مردمی لزوما منطبق و یکدست نیست.سقوط مبارک و به زیر کشیدن وی از قدرت خواستی عمومی و مردمی بود، همه مصری ها با یکدیگر در یک مسئله متفق القول بودند که مبارک باید برود و هیچ جایگاهی برای فرعون در مصر دیگر وجود ندارد. مردم به واقع سقوط مبارک را یکصدا فریاد می زدند.
اما هم اکنون در مصر گروههای مختلف هر کدام دیدگاهای متفاوتی دارند و این مسئله می تواند برای مردم و انقلاب آنها هزینه ساز باشد.هنر مبارزاتی جوانان طلایه دار این جنبش اینست که بتوانند شعاری را مطرح کنند که اکثریت مردم را حول یک محور جمع کند.شعار کلی نمی تواند خودبخود فراگیر و به مطالبه ملی تبدیل شود. هنر جوانان اینست که بتوانند مطالبات مردمی را حول محور شعارهای ملی گرد آوردند. چنانچه نتوانند این هدف را عملی کنند، شورای نظامی نیز براساس برنامه خود عمل خواهد کرد.
51263
نظر شما