زهرا خدایی: علاوه بر فعالیت در این شورا یادداشتهای زنکو در پارهای از اوقات در برخی از روزنامههای آمریکایی از جمله لسآنجلس تایمز،واشنگتن پست و کریستین ساینس مانیتور نیز به چشم میخورد. طی ماههای اخیر نوشتههای زنکو در خصوص تحولات و وقایع ایران در خود توجه بود.
او به تازگی در یادداشتی در روزنامه گلف نیوز چاپ امارات متحده عربی تحت تحت عنوان"اسراییل غیرقابل پیشبینی است" به بررسی چالشهای فراروی ایران در تعامل با غرب و احتمال حمله اسراییل به ایران پرداخته است.
یادداشت زنکو اینگونه آغاز میشود: ایران هنوز تا پایان سپتامبر مهلت دارد تا به فراخوان جامعه جهانی برای توقف فعالیتهای هستهای خود پاسخ دهد. به عبارتی طبق پیشنهادات ارائه شده، ایران باید در ازای توقف تحریمات اقتصادی و دیپلماتیک شورای امنیت،غنیسازی اورانیوم را متوقف کند.اما در صورت شکست دیپلماسی،این احتمال وجود دارد که اسراییل دست به اقدام نظامی علیه تأسیسات هستهای این کشور بزند.همانگونه که ژنرال مایک مولن نیز در خصوص احتمال چنین اقدامی هشدار داده بود.علیرغم آنکه آمریکا همواره طی سالهای طولانی سعی در اعمال نفوذ در تصمیمات مهم و استراتژیک اسراییل را داشته است، اما تاریخ نشان داده که این کشور همیشه منتظر اجازه آمریکا نخواهد بود.بنابراین نباید به تلاشهای اوباما برای منصرف کردن اسراییل از دست زدن گزینه نظامی چندان امیدوار بود.
این تحلیلگر آمریکایی در ادامه ناآرامیهای اخیر ایران و پرونده هستهای این کشور را از دیگر چالشهایی میداند که ایران را تا حدی ضعیف کرده است.به رغم آنکه گزارش آژانس فاقد هرگونه حساسیتی درخصوص فعالیتهای هستهای ایران بود ، با این حال زنکو در بخشی از یادداشت خود، آن را به نوعی هشداردهنده تلقی میکند.
در بخش دیگری از یادداشت آمده:طبق اعلام نظر یکی ازمقامات آمریکایی اگر اسراییل قصد حمله به ایران را داشته باشد، این حمله قطعا بدون چراغ سبز کاخ سفید خواهد بود.
ادعاهای زنکو در حالی مطرح میگردد که برخی از مقامات و چهرههای سیاسی آمریکا طی ماههای اخیر ، علیرغم تأکید ظاهری بر گفتگو با ایران،پیشتر به حمله نظامی اشاره کرده بودند که در همین راستا میتوان به اظهارات جان بولتون،جو بایدن و دیک چنی اشاره کرد.
کارشناس شورای روابط خارجی آمریکا در ادامه با نگاهی تاریخی به حملات صورت گرفته از سوی اسراییل به تقویت احتمال حمله اسراییل علیه ایران پرداخته و مینویسد:در ژوئن 1967 اسراییل بدون اطلاع آمریکا، جنگ شش روزه را به راه انداخت.هر چند که پیشتر رییسجمهور وقت آمریکا نسبت به چنین اقدامی به دولتمردان اسراییلی هشدار داده بود.
اسراییل همچنین در ژوئن 1981 نیروگاه اتمی ازیراک در عراق را بدون اطلاع واشنگتن بمباران کرد، دونالد ریگان رییسجمهور وقت آمریکا بلافاصله پس از این اقدام، اسراییل را محکوم کرد.
زنکو در ادامه می نویسد: بنابراین اگر تهران قصد عدم همکاری با جامعه بینالملل و نادیده گرفتن مهلت در نظر گرفته شده را داشته باشد،حمله نظامی اسراییل از جمله احتمالاتی است که باید در آینده منتظر آن باشیم.
اظهارات این کارشناس آمریکایی در حالی صورت میگیرد که علیرغم صداهای موافق برای حمله به ایران ،بسیاری از کارشناسان و مشاوران آمریکا نسبت به حمله نظامی علیه ایران هشدار دادهاند.تشدید بیثباتی در منطقه،گسترش تبعات منفی بحران اقتصادی،تأثیر بر بازار نفت،اعمال نفوذ ایران در تحتالشعاع قرار دادن منافع غرب در منطقه از جمله پیامدهایی است که بسیاری از سیاستمداران نسبت بدان هشدار دادهاند.
نظر شما