قیمت برنج از مرز ۱۰۰ هزار تومان عبور کرد/ چرا برنج گران ماند؟

همشهری نوشت: قیمت انواع برنج پرمصرف و مرغوب ایرانی در بسیاری از خرده‌فروشی‌های سطح شهر تهران از 100هزار تومان گذشت.

مشاهدات میدانی خبرنگاران ما نشان می‌دهد قیمت ارقام پرمحصول برنج هم به 70تا 80هزار تومان رسیده است. پیش‌تر، در آستانه تعطیلات نوروز قیمت چند نوع از مرغوب‌ترین انواع برنج تولید داخل، ازجمله برنج کشت دوم قیمت‌های بالای 100هزار تومان را به ازای هر کیلو ثبت کرده بود اما این روند عمومی نبود.
برخی سیاست‌های دولت شامل افزایش عرضه ذخایر برنج در بازار و تعیین نرخ مصوب برای ارقام ایرانی و وارداتی در اسفندماه، اگرچه توانست بازار را شب عید تا حدی بدون نوسان نگه دارد اما در میان‌مدت اثر کاهشی بر قیمت‌ها نگذاشت به‌طوری‌که با گذشت 4هفته از سال جدید شاهد ظهور برنج‌های بالای 100هزار تومان، در خرده‌فروشی‌های پایتخت هستیم. برنج دمسیاه، صدری هاشمی و طارم در بیشتر خواربارفروشی‌ها بین 100تا 109هزار تومان قیمت خورده است و انواع پرمحصولی مثل فجر، ندا و شیرودی نیز که قیمت عمده‌فروشی آنها 60هزار تومان است در خرده‌فروشی‌ها کیلویی 70تا 80هزار تومان به فروش می‌رسند.

چرا تعیین نرخ مصوب جواب نداد
گرانی افسارگسیخته برنج باعث شد دولت برای کنترل بازار شب عید، برای انواع ایرانی و وارداتی این کالای اساسی نرخ مصوب تعیین کند. براین اساس سازمان حمایت، قیمت فروش هر کیلوگرم برنج طارم ایرانی درجه یک را ۶۵هزار تومان، طارم درجه دو را ۶۰هزار تومان، شیرودی را ۴۲هزار تومان، هندی وارداتی را ۳۰هزار تومان و برنج پاکستانی وارداتی را ۳۱هزار تومان تعیین کرد. همزمان شرکت بازرگانی دولتی نیز بخشی از ذخایر استراتژیک را، که شامل برنج‌های خارجی است، وارد بازار کرد. شرکت بازرگانی دولتی هر کیلوگرم برنج هندی را ۲۴هزار تومان، پاکستانی را ۲۵هزار تومان و تایلندی را 12.500تومان عرضه کرد.
این اقدام دولت همزمان با انتقاد کارشناسانی مواجه شد که معتقد بودند سیاست قیمت‌گذاری دستوری گرهی از کار بازار باز نمی‌کند. فعالان حوزه بازار بر این اعتقاد بودند که دولت شاید بتواند برای ذخایر خود قیمت مشخص تعیین کند، اما نرخ‌گذاری برای برنج تولیدی کشاورزان در شرایطی که تمام هزینه‌های تولید را بدون یارانه متحمل می‌شوند، منطقی نیست. از سوی دیگر نرخ‌گذاری دولتی برای دیگر محصولات هم هیچ‌گاه حاصلی جز چندنرخی شدن و افت کیفیت محصول، به‌دلیل حذف رقابت، در پی نداشته است. اجرای این سیاست که ضمانت اجرایی نیز نداشت در همان روزها و هفته‌های ابتدایی شکست‌خورده به‌نظر می‌رسید و در نهایت نیز به کاهش عرضه و دپوی برنج‌های گران خریداری شده از قبل در عمده‌فروشی‌ها و خرده‌فروشی‌ها منجر شد. اگرچه این کاهش عرضه به‌دلیل افت شدید تقاضا ناشی از کاهش قدرت خرید بخش زیادی از مصرف‌کنندگان چندان دیده نشد اما حالا با گذشت یک‌ماه و نیم از اعمال سیاست قیمت‌گذاری مصوب در بازار برنج به‌نظر می‌رسد روند رو به رشد قیمت‌ها در بازار دوباره آغاز شده است.

افزایش قیمت برنج با خشکسالی و کاهش واردات
خشکسالی و کاهش تولید برنج در سال گذشته نخستین متهم افزایش قیمت معرفی شد. اگرچه تولیدکنندگان، ازجمله جمیل علیزاده شایق، دبیر اتحادیه تولیدکنندگان برنج بارها اعلام کرده بودند سطح زیرکشت برنج در استان‌های شمالی ازجمله سطح 230هزار هکتاری زیرکشت برنج در مازندران کاهشی نداشته و تولید از 2میلیون و 250هزار تن کمتر نخواهد بود اما در ادامه و در تیرماه وزیر جدید جهادکشاورزی از کاهش 40درصدی حجم تولید برنج سخن گفت و تنش در بازار از همین جا آغاز شد. میزان تولید سالانه برنج در کشور براساس اظهارات تولیدکنندگان 2میلیون و 250تن است که با احتساب کاهش 40درصدی، میزان برداشت سال گذشته یک میلیون و 350هزار تن برآورد می‌شود؛ چیزی در حدود نصف نیاز بازار مصرف. این در حالی بود که روند واردات برنج نیز برای دومین سال متوالی با مشکلات اساسی مواجه بود و قیمت برنج خارجی در بازار به بیش از 30هزار تومان رسید.
انجمن واردکنندگان برنج از وزارت جهادکشاورزی خواست در شرایط اوج‌گیری قیمت برنج داخلی، مصوبه ممنوعیت فصلی واردات در زمان برداشت، استثنائا برای سال 1400لغو شود تا تداوم واردات بتواند از افزایش بیشتر قیمت جلوگیری کند اما با این درخواست موافقت نشد تا در فاصله ممنوعیت واردات در ماه‌های مرداد تا آبان، قیمت هر کیلو برنج ایرانی با 20هزار تومان رشد از متوسط 48هزار تومان به 68هزار تومان برسد. اگرچه روند واردات در ماه‌های بعد تسهیل شد و میزان واردات افزایش یافت اما کارشناسان بازار معتقد بودند در شرایط کاهش تولید برنج داخلی بخشنامه ممنوعیت واردات دیگر جایگاه اجرایی نداشته و در شرایطی که جو روانی ناشی از افت تولید، به رشد قیمت‌ها دامن می‌زد، خلأ چندماهه واردات عامل سودجویی و گرانفروشی بیشتر شد.
گزارش مرکز آمار از متوسط قیمت اقلام خوراکی در اسفندماه حاکی است با همه اقدامات انجام شده برای کنترل قیمت‌ها، در اسفندماه نرخ برنج ایرانی 10.7درصد در مقایسه با بهمن‌ماه رشد داشته است. در مقابل گزارش نهایی تجارت خارجی ایران در سال ۱۴۰۰ هم نشان می‌دهد واردات طی سال گذشته 600هزار تن نسبت به سال 99رشد داشته است. طبق آمار رسمی در این سال ۱.۵میلیون تن برنج به ارزش ۱.۳میلیارد دلار وارد شده که نسبت به سال قبل از آن، ۴۸درصد از لحاظ وزنی و ۴۲درصد از لحاظ ارزش رشد داشته است.

۲۲۳۲۲۵

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1621607

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 10 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 39
  • نظرات در صف انتشار: 2
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۰:۰۸ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
    106 5
    آرزو به دل موندیم با41 سال سن یک روز از خواب بیدار شیم ببینیم یک خبر خوب تو این کشور پیش اومده،،،هر روز حسرت روز قبلمون رو میخوریم!!!بخدا صبر این ملت هم حدی داره...
    • DE ۱۴:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
      37 4
      رئیسی مچکریم
    • IR ۲۳:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
      16 0
      اون خبر خوبی که تو و امثال تو چشم انتظارش هستید نه الان چهل سال دیگه هم نمی‌بینی. پس راحت بگیر بخواب که ما بیداریم. 😉
  • ناشناس IR ۱۰:۱۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
    85 9
    روحانی کجایی؟
  • IR ۱۰:۲۷ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
    75 5
    بی صاحب بودن مملکت
  • IR ۱۰:۳۵ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
    33 13
    با سلام، بعنوان محقق کشاورزی که بعد از بازنشستگی برنج فروشی در حد محدود انجام میدهم باید بگویم اونی که پایه برنج طارم را 65 هزار تومان گذاشت نباید کمتر از 100 هزار تومان قیمت برنج را در نظر گرفت با توجه به اینکه کشاورزان فعلی آن آدمهای کم اطلاع و ...... 50 سال قبل نیستند. شما نگاه کنید در روستاهای شمال منازلی وجود دارد که اکثریت مردم شهری توانایی ساخت آنرا ندارند این نشان میدهد که روستائیان خودشان یک پا تاجر شده اند.
    • IR ۱۲:۱۵ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
      20 1
      اینها هم نون بسته بودن تجارت خارجی رو بخاطر تحریمها میخورن.
  • مریم IR ۱۰:۴۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
    52 4
    تا کی این فشار اقتصادی را تحمل کنیم، هر کی میاد سر کاراز قبلی شرایطم ن بدتر میشه برنج که سادهترین چیزه تو خوراکی هاباید بشه
  • ناشناس IR ۱۰:۴۷ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
    58 2
    ای کاش اینقدر ادعا نداشتین، این مملکته که لحظه به لحظه همه چیز داره گرون میشه، خنده داره
  • گرفتار IR ۱۱:۰۲ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
    48 5
    حتما تقصیر روحانیه
    • امیدوار IR ۲۳:۳۹ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
      1 6
      پ ن پ تقصیر عمه مکرمه منه
  • بنده خدا IR ۱۱:۰۲ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
    34 1
    "اما در ادامه و در تیرماه وزیر جدید جهادکشاورزی از کاهش 40درصدی حجم تولید برنج سخن گفت و تنش در بازار از همین جا آغاز شد." نمیشه این مسئولین به ظاهر محترم اظهار فضل نکنن . بخدا اگر این مسئولین خونه بشینن و حقوق و مزایاشون رو دریافت کنند به خدای احد و واحد ضررشون به این مردم نمیرسه و همه چیز به خوبی پیش میره.
    • IR ۱۱:۴۵ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
      26 3
      اگه بشینن خونه از کجا خرج بچه های طفلکی شون که اون سر دنیا تو دیار غربت زندگی میکنن رو بده
  • فرامرز FI ۱۲:۱۴ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
    38 4
    الان حتی کشورهای قحطی زده آفریقا هم مثل ما نیستن که هر چند روز شاهد افزایش قیمت باشند
    • IR ۲۳:۵۲ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
      2 1
      خوب خودت داری اعتراف میکنی که داری دروغ میگی! اول یکم فکر کن بعد به ایران اسلامی بتاز. از یه طرف میگی کشور های قحطی زده آفریقایی؛ از یه طرف میگی وضعشون از ما بهتره!!! آخه اگه قحطی زده هستن چجوری وضعشون از یه کشور دیگه ای بهتر باشه! کمتر دروغ بگو تا ضایع نشی
  • TR ۱۲:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
    11 5
    این گرونی داره اذیت می‌کنخ
    • IR ۲۳:۴۸ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
      2 1
      کجا تو ترکیه؟!
  • IR ۱۲:۵۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
    28 2
    ما تعضیرات حکومتی نداریم؟؟؟ قوه قضاییه نداریم؟؟؟؟ فقط هر چی رسانه ای میشه پیگیری میکنن!!!! الان صدا سیما گزارش پخش کنه سریع دست به کار میشن!!!! دستور های الکی...اینا شو بازی کردن بلند شید اینهمه منابع نفتی افزایش داشتید اینهمه کلی افزایش صادرات به کشور های همسایه داشتیم اینهمه منابع آزاد شده پول داشتیم نمی‌میرید چهار روز برنج رو با قیمت پنجاه تومان بریزید تو بازار بفروشید خود دلالها ارزون کنن
    • IR ۲۳:۰۵ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
      1 2
      اقتصاد علمه با دستورات هزار سال پیش و دار زدن و تعزیرات نمیشه اقتصاد رو چرخاند
  • IR ۱۵:۰۸ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
    28 4
    این بدبختی معلوم نیست تا کی از سر کولمون می خواهد بلا برود خدایا پیر شدیم کی قرار ما زندگی کنیم از دست اینها یا نجاتمون بده یا زندگیمون را پایان بده
    • IR ۲۳:۵۶ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
      2 1
      اینکه شما بدبختی ربطی به همه مردم که نداره. اگه کشور خراب بود که من کشاورززاده نمیتونستم الان اینقدر خوشبخت باشم. پس لطفا عامل بدبختی رو اول در وجود خودت دنبال کن.
  • علی IR ۱۵:۱۱ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
    1 1
    عجب
  • علي IR ۱۵:۲۴ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
    21 3
    به سلامتي اقاي رييسي .رضايي. قاليباف و سعيد محمد ممنون
  • IR ۱۶:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
    2 0
    کشور رها شده
  • IR ۱۶:۴۰ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
    11 2
    فدای مظلومیت تون
  • TR ۱۷:۰۵ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
    1 0
    همه این مصیبت ها مثل تورم و گرانی و مشکلات مردم بخاطر رای چهل درصدی و حتی کمتر به نمایندگان مجلس و ریاست جمهوری هستش ،حالا باید تاوان بدیم .
  • نامی IR ۱۷:۱۸ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
    16 1
    برنج پاکستانی دانه بلند که قابل استفاده است کیلوئی 30 هزار تومان است و برنج ایرانی کیلوئی 70 تا 90 هزار تومان در ضمن تمام فروشگاه های زنجیره ائی هم از زمین تا سقف کیسه های برنج را چیده اند در سراسر کشور و کسی هم این برنج ها را نمیخرد ولی روز به روز قیمت برنج ایرانی بالا میرود! این با کدام فرمول اقتصادی عرضه و تقاضا جور در میاید.هیچ ادم عاقلی حاضر نمیشود برنج ایرانی را که 40 هزار تومان بلکه کمتر میارزد را با این قیمت بخرد مگر اینکه اسکناس قیچی کرده باشد!
    • مازیار IR ۱۸:۳۹ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
      0 7
      شما اصلا میدونی کاشت برنج چقدر سختی دردسر هزینه .... داره که میگی 40هزار تومن هم ارزش نداره!!!!شما باید سیب بخوری جای برنج همین الان یه قطره اب تو زمین های کشاورزی گیلان نیست دارن از چاه اب میکشن
  • IR ۱۷:۴۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
    4 0
    تنها توجیه این گرانی کالا ها به خصوص برنج اینست که قیمت کالا را به دلار حساب کرده اند مثلا قیمت برنج ایرانی را 3 دلار تعیین میکنند برای اینکه ضرر نکنند. هر بار که دلار در بازار صعودی میشود قیمت کالاها را هم با خودش بالا میبرد. این فروشندگان کالاهای اساسی و ضروری هیچ کاری به تومان ندارند. دولت بایستی نرخ دلار را پائین بیاورد که ظاهرا چنین قصدی ندارد.
  • مازیار IR ۱۸:۳۴ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
    0 0
    باید برگشت به تنظیمات کارخانه
  • ایرانی IR ۲۰:۴۷ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
    0 0
    مافیا بسیار قدرتمند کشور دولت ضعیف نبودن نظارت منتظر گرانی های بیشتر تا حذف فقرا ومستمندان ادامه باشید
  • ناشناس IR ۲۱:۰۹ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
    2 0
    این هم نتیجه دستورات آقای رئیسی
  • IR ۲۱:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
    1 0
    بایدبگیم فقط خدا.وبقیه راهمه مردم هرکسیکه یک گوشی هوشمندداره می فهمه .دعا بجان وزرا
  • فرزاد TR ۲۲:۱۲ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
    1 0
    انشاالله برنج بشه دویست هزارتومان مهم نیست ماایرانیهامهمانوازدست دلبازلوتی هستیم
  • IR ۲۳:۵۲ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۵
    1 0
    وقتی اینهمه افغانی میاد چه توقع دارین اونا که رو هوا زندگی نمیکنن اونم مجبورن از این همین منابع استفاده کنن واسه همین اینقد گرونی میشه چند ماه دیگه که موقع اسباب کشی بشه مشخص میشه اینا چقد خونه هارو گرون کردن
  • IR ۰۰:۴۰ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۶
    2 0
    همانطور که استانهایی که رییس‌جمهور رفته مشکلاتشان حل شده مردم ایران هم منتظر باشند رییس‌جمهور به استانشان سفر کند و مشکلاتشان حل بشود
  • IR ۰۰:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۶
    1 0
    مملکت داری میکنم آی مملکت داری میکنم .
  • IR ۰۰:۴۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۶
    1 0
    یعنی هر بلایی سر اقتصاد این مملکت بیاد هیچ کس کک ش هم نمیگزه
  • وحید IR ۰۱:۲۸ - ۱۴۰۱/۰۱/۲۶
    1 0
    واقعا این چراها جواب داره اگر بخواهید جوابش را بیابید باید برگردید به عقب، نه به آینده چون آینده هیچ ربطی به زمان حال ندارد