احتمال کاهش دستمزد امسال کارگران/ آیا افزایش دستمزد باعث اخراج کارگران می‌شود؟

ایلنا نوشت: اصلانی می‌گوید: در حالیکه قبل از عید قیمت آرد کیلویی ۴هزار و ۸۰۰تومان بوده الان در بازار بدون فاکتور به ۱۱هزار و هشتصد تومان رسیده است. چرا هیچ یک از نمایندگانِ کارفرمایی در مورد این افزایش قیمتِ مواد اولیه حرف نمی‌زنند اما تا حرف افزایش دستمزد می‌رسد صدای اعتراضشان بلند می‌شود؟

«افزایش دستمزد به ضرر کارگران است» این گزاره را رسانه‌های دست راستی به قدری تکرار کرده‌اند که گاهی خود کارگران هم باورشان می‌شود که اگر دستمزدشان افزایش پیدا کند به ضرر آن‌هاست! کسانی که مخالفت‌شان را با افزایش دستمزدِ کارگران به «علم اقتصاد» ربط می‌دهند، معتقدند که افزایش دستمزد نه تنها باعث افزایش قیمت‌ها می‌شود بلکه با افزایش هزینه‌ی کارگاه، کارفرمایان دست به تعدیل نیرو می‌زنند و تعداد بسیاری از کارگرانِ خود را اخراج می‌کنند و در نهایت این به ضرر کارگران است.

نگرانی از اخراجِ کارگران بابت افزایشِ دستمزد، بیشتر از آنکه نگرانیِ نمایندگانِ کارگران باشد، نگرانیِ کارفرمایان بابتِ کمتر رفتنِ سود به جیبشان و بهانه‌ای برای مقاومت در برابر افزایش دستمزد است.

دستمزدِ کارگران طی سال‌ها به همین بهانه، بدون توجه به نرخ سبد معیشت و تورم تعیین شده و این وضعیت رفته رفته معیشت مزدبگیران را نشانه گرفته است. به طوریکه با استناد به پژوهشی که مرکز پژوهش‌های مجلس در مورد جمعیت فقیر ایران انجام داده، امروز به جایی رسیده‌ایم که ۸۹درصد فقرای ایران کارگران و بازنشستگان هستند.

با این اوصاف اصلا دور از ذهن نبود که افزایش ۵۷درصدیِ دستمزد با وجود اینکه همچنان فاصله‌ی بسیاری با نرخ واقعیِ سبد معیشت دارد، مورد اعتراض نمایندگان کارفرمایی قرار بگیرد. آن‌ها بلافاصله بعد از تعیین دستمزد ۱۴۰۱ هشدار دادند که این افزایش دستمزد در نهایت به ضرر کارگران تمام خواهد شد و اخراجِ کارگران امری محتوم است.

اما آیا نشانه‌هایی از اخراجِ کارگران بعد از افزایش دستمزد داشته‌ایم؟ آیا می‌توان ارتباط مستقیمی بین افزایش دستمزد و اخراج کارگران یافت؟ علی اصلانی (عضو هیئت مدیره کانون‌های شوراهای اسلامی کار سراسر کشور) در پاسخ به این سوالات می‌گوید: هنوز نمی‌توان در مورد افزایش میزان اخراج کارگران در سال جدید به طور قاطع صحبت کرد. خیلی از کارخانه‌ها فعالیت خود را از ۱۵ فرودین ماه شروع کرده‌اند و تا لیست بیمه فرودین ماه به سازمان تامین اجتماعی منتقل نشود و اردیبهشت ماه را نگذرانیم، نمی‌توانیم در این مورد صحبت کنیم. اما چیزی که ما می‌دانیم این است که خیلی از کارخانه‌ها به دنبال نیروی کار هستند و اتفاقا کمبود نیرو هم دارند.

اصلانی معتقد است: مناقشه بر سر حداقل دستمزدِ کارگران بیشتر سیاسی است تا کارفرمایان بتوانند یکسری مزایا از دولت بگیرند بنابراین نمی‌توان بهانه‌هایی مثل تاثیر افزایش دستمزد بر اخراج کارگران را قبول کرد.

وی افزود: اگرچه ما قبول داریم که هزینه‌ی بنگاه‌ها افزایش پیدا کرده است اما تاثیری که افزایش دستمزد نسبت به سایر موارد بر افزایش هزینه‌های تولید گذاشته، ناچیز است. به طور مثال هزینه‌ی حامل‌های انرژی از دی ماه تا فرودین ماه افزایش قابل توجهی داشته اما کدامیک از کارفرمایان به این افزایش قیمت‌ها اعتراض داشته‌اند؟ چرا فقط نسبت به افزایش حداقل دستمزد واکنش نشان می‌دهند؟

اصلانی همچنین به افزایش قیمتِ تولیدات و خدمات اشاره می‌کند و می‌گوید: کارخانه‌های بزرگ با افزایش دستمزد کارگران مشکلی ندارند. اتفاقا افزایش دستمزد به نفع آن‌هاست چراکه قدرت خرید حقوق‌بگیران افزایش پیدا می‌کند و تقاضا برای خرید بالا می‌رود و این باعث رونق تولید محصولات و خدمات آن‌ها می‌شود. به علاوه قیمت خدمات و تولیدات هر سال افزایش پیدا می‌کند و دستمزدِ کارگران از همین افزایش قیمتِ محصولات پرداخت می‌شود. نمی‌توان انتظار داشت که هر سال قیمت‌ها افزایش پیدا کند اما دستمزد کارگران افزایش نداشته باشد.

قرار نیست همه‌ی سودِ افزایش قیمت تولیدات و خدمات به جیبِ کارفرمایان برود؛ اصلانی با این جمله ادامه می‌دهد: در مورد بنگاه‌ها و کارگاه‌های کوچک هم باید بگویم که اگرچه بابت افزایش دستمزد، فشار بیشتری بر این کارفرمایان وارد می‌شود اما در اینجا هم اول باید به افزایش قمیت محصولات اشاره کنیم و دوم اینکه برخی از این بنگاه‎‌ها همین الان هم دستمزدِ واقعی به کارگران نمی‌دهند. پس افزایش دستمزد تاثیر چندانی بر اخراج کارگران ندارد.

به گفته‌ی اصلانی؛ در حالیکه قبل از عید قیمت آرد کیلویی ۴هزار و ۸۰۰تومان بوده الان در بازار بدون فاکتور به ۱۱هزار و هشتصد تومان رسیده و همچنین قیمت شکر بعد از عید به ۱۹هزاروهشتصد تومان افزایش یافته است.

او می‌گوید: چرا هیچیک از نمایندگانِ کارفرمایی در مورد این افزایش قیمتِ مواد اولیه حرف نمی‌زنند اما تا حرف افزایش دستمزد می‌رسد صدای اعتراضشان بلند می‌شود؟ عده‌ای کارشان این شده که در شبکه‌های مجازی دائم تکرار کنند که افزایش دستمزد به ضرر تولید است اما واقعیت این است که مشکلات کارفرمایان و تولید را باید در جایی دیگر جُست.

۲۲۳۲۲۵

کد خبر 1623562

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 13
  • نظرات در صف انتشار: 6
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • فرهاد IR ۱۰:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۱/۳۱
    17 83
    افزایش دستمزد و حقوق = با افزایش نقدینگی در جامعه = افزایش تورم = کاهش ارزش پول ملی = فقیر تر شدن مردم به خصوص حقوق بگیران
  • ۱۰:۵۵ - ۱۴۰۱/۰۱/۳۱
    7 6
    یه گزارشی از هم از تبدیل وضعیت ها تهیه کنید سابقه کار صفر شده . اگر به صورت کارگری ادامه پیدا میکرد امسال بالای 9 میلیون با دو فرزند دریافتی داشتم اما الان شده 6 میلیون فکر می کردیم با تبدیل وضعیت یه نفسی راحتی میکشیم ولی ....
  • قاسم خدایی ۱۱:۵۴ - ۱۴۰۱/۰۱/۳۱
    29 9
    دستمزد فروردین داده نشده و کارکنان نیز اعمال نشده پس این تورم ارتباطی به حقوق و دستمزد ندارد آدرس غلط می دهند
  • IR ۱۲:۱۹ - ۱۴۰۱/۰۱/۳۱
    44 5
    سال 95 پراید خریدم 20 میلیون - الان شده 200 میلیون - آیا از سال 95 حقوقها سالی متوسط 25 در صد بیشتر اضافه شده ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ شش سالش میشه نهایت 150 درصد نه 1000 درصد
  • ناشناس IR ۱۲:۲۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۳۱
    45 6
    کسانی در مورد حقوق کارگران تصمیم می گیریند که حقوقشان چند ده برابر حقوق کارگران هست!!!همیشه گفتند سواره از پیاده بی خبره......نه راه اعتراضی مانده نه توانی برای ادامه این زندگی
  • بهروز IR ۱۲:۲۶ - ۱۴۰۱/۰۱/۳۱
    49 4
    دلیل ان اداره کردن کشور توسط سرمایه داران است
  • IR ۱۲:۵۴ - ۱۴۰۱/۰۱/۳۱
    57 4
    یکی به اون کارفرمای بی انصاف و بیخدا بگوید وقتی که 200درصد افزایش قیمت می دهی کسی با تو کار ندارد انشالله ولی بزای چندرگاز افزایش حقوق ماتم گرفتی
    • IR ۱۹:۵۹ - ۱۴۰۱/۰۱/۳۱
      6 91
      خب وقتی چندرغازومینویسی چندرگازمعلومه حقوقت بالانمیره
  • داود IR ۱۳:۵۶ - ۱۴۰۱/۰۱/۳۱
    33 4
    سال۸۶ با حقوق کارگری حدودا ۲ تا سکه می شد خرید الان باید حقوق کارگری ۲۶ میلیون تومان باشه که بتوان دوتا سکه خرید
  • ناشناس IR ۱۴:۳۰ - ۱۴۰۱/۰۱/۳۱
    0 1
    عجب
  • ایرانی IR ۱۵:۴۸ - ۱۴۰۱/۰۱/۳۱
    55 1
    اینا که حقوقهای نجومی میگیرن وهر روز هم زیادتر میشن واسه اونا شورای عالی کار نمیتونه کاری بکنه چون خودشون توی همون حقوق گیرهای نجومی هستن
  • IR ۱۹:۰۸ - ۱۴۰۱/۰۱/۳۱
    101 1
    شما قیمت دلار 3000 تومان کنید حقوق برگردونید به 4 سال قبل زندگی اون کارگر ان کسایی که کمترین درامد دارند زندگیشون خیلی بهتر از الان میشه اینکار نمی کنید چون درست کردن تورم یعنی پر شدن جیب شما و بدبخت تر شدن ما مردم
  • حسین IR ۱۹:۴۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۳۱
    7 43
    همه کارگاه ها و کارخونه ها و تولیدی ها شبیه هم نیستن . خطر ورشکستگی و تعدیل نیرو کارگاه ها و تولیدی های کوچک

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین