به گزارش خبرآنلاین، کیارستمی پیش از این با نگاهی خاص به سراغ شعرهای حافظ و سعدی رفته و تک بیتها یا حتی تک مصراعهایی را از بین اثار این شاعران انتخاب و در کتابی منتشر کرده بود. این سینماگر اینبار هم همان رویکرد را به شعر مولانا و دیوان غزلیات شمس او داشتهاست.
این پروژه او با چاپ کتاب «حافظ به روایت کیارستمی» آغاز شد و با «سعدی از دست خویشتن فریاد» ادامه یافت. سومین کتابی که در این مجموعه منتشر شد، حاصل انتخاب او از بین اشعار نیما بود، این کتاب هم با عنوان «آب» روانه بازار شد.
او حالا چهارمین کتاب از این مجموعه را روانه بازار کرده است. کتابی که «آتش» نام دارد و حاصل نگاه او به دیوان غزلیات شمس تبریزی است.
البته کیارستمی در این راه و در مواجهه با برخی از شاعران کلاسیک ایران شکستهایی را هم تجربه کردهاست. یکی از شاعرانی که شعرهایش به قرائت کیارستمی تن نداده خاقانی شروانی است.
او در حاشیه مراسم رونمایی کتاب «آتش» که عصر پنجشنبه 30 تیر ماه برگزار شد، به خبرآنلاین گفت: «مدتها وقت خود را صرف انتخاب شعرهای خاقانی کردم، اما این پروژه با شکست روبرو شد؛چون درشعر خاقانی این تک بیتهای مستقل آنگونه که انتظار داشتم به چشم نمیخورد.»
به گفته کارگردان «طعم گیلاس»: «بخشی ازشعر کلاسیک ما از جمله شعرهای عطار به دلیل روایی بودن چنین قابلیتی را ندارند و نمیشود تک بیتها یا تک مصرعهای مستقلی را ازبین آنها انتخاب کرد.»
یکی دیگر از شاعرانی که شعرش از نگاه این هنرمند چنین ویژگی دارد، فردوسی است و به عقیده او با این رویکرد نمیشود به سراغ شاهنامه او رفت.
کیارستمی که درمیان شاعران معاصرشعرهای شفیعی کدکنی و در میان شاعران کلاسیک شعرهای سعدی را بیشتر از همه میپسندد، این روزها پروژه دیگری را هم در دست دارد: «مشغول گزینشی موضوعی با عنوان شب در میان شعرهای کلاسیک و معاصر هستم.»
البته این تنها کار در دست انجام کیارستمی در حوزه شعر و ادبیات نیست ، او میگوید یک کار ویژه و منحصر به فرد با شعرهای شفیعی کدکنی هم انجام دادهاست.
البته انتشار این کتابها مثل سایر آثار کیارستمی واکنشهای مختلف و متفاوتی را در بین اهالی ادبیات و دوستداران این سینماگر برانگیخت.
خیلیها به او و نوع نگاهش به اشعار شاعران بزرگ ایرانی تاختند و رویکرد او را غلط دانستند، در مقابل هم عدهای ازاین رویکرد و نگاه مینیمالیستی این سینماگر به شعر شاعران بزرگ ایران تعریف کردند. حالا باید منتظر ماند و دید که سایر کارهای او با شعر شاعران معاصر و کلاسیک ایران چه سرنوشتی پیدا میکنند.
5757
نظر شما