نصری: کسانی که به دنبال تضمین هستند بگویند چه چیزی می‌توانند دریافت کنند

حقوقدان بین المللی در گفتگو با خبرآنلاین در تشریح موانع در گفتگوهای احیای برجام گفت: حقیقت این است که «تضمین» به مفهوم حقوقی آن وجود ندارد. کسانی که دنبال تضمین حقوقی هستند بگویند چه تضمینی می‌توانند دریافت کنند که در نهایت بر اصل «مصلحت ملی» تفوق پیدا کند.

ابوالفضل خدائی: با پایان مذاکرات دوحه و شانه خالی کردن طرف آمریکایی از تعهدات خود برای انجام توافق، دور دیگری از گفتگوها در حال شکل گیری است که زمان و مکان آن به گفته علی باقری مذاکره کننده ارشد کشورمان در نهایی سازی است و طبق آن قرار است این مذاکرات با حضور انریکه مورا هماهنگ کننده اروپایی ادامه یابد. با این وجود هنوز دو مساله همچون خروج سپاه پاسداران از لیست ادعایی آمریکا و همچنین چگونگی بهره مندی ایران از مزایای اقتصادی توافق مطرح است.

رضا نصری حقوقدان بین المللی در گفتگویی با خبرآنلاین، در توضیح تضمین های اقتصادی به ایران و حل مساله سپاه پاسداران از طریق ابتکار عمل و سناریوهای جایگزین در توافق گفت: حقیقت این است که «تضمین» به مفهوم حقوقی آن وجود ندارد. کسانی که دنبال تضمین حقوقی هستند بگویند چه تضمینی می‌توانند دریافت کنند که در نهایت بر اصل «مصلحت ملی» (Raison d'État) تفوق پیدا کند؟ اصل «مصلحت ملی» به همه دولت‌ها - از جمله ایران - اجازه می‌دهد بخاطر مصالح حیاتی و کلان کشور خود را از تمام قیود سیاسی و حقوقی و اخلاقی رها کنند. چطور می‌شود به توافقی رسید که رئیس‌جمهور بعدی آمریکا را از چنین اختیاری - که در تار و پود نظام داخلی کشورها و عرف بین‌المللی تنیده شده - محروم سازد؟ آن هم در حالی که این حق برای ایران و سایر کشورها محفوظ‌ باقی می‌ماند.

نصری: کسانی که به دنبال تضمین هستند بگویند چه چیزی می‌توانند دریافت کنند

بیشتر بخوانید:

مطهرنیا: پذیرش توافق برای دولت رییسی آسان نیست چون...

انتخاب قطر برای مذاکرات جنبه نمادین دارد/ برجام به احتمال زیاد احیا می‌شود

فرجی‌راد: پاسخ طرف آمریکایی به پیشنهادات ایران احتمالا مثبت بوده است

توافق در دوحه بهترین فرصت برای احیای بازار انرژی ایران است

نصری در ادامه تاکید کرد: اگر منظور از تضمین «اقتصادی» ایجاد پیوندهای اقتصادی قوی با شرکت‌های خصوصی غربی است تا دولت‌های آن‌ها در برخورد با برجام دچار محذوریت و احتیاط شوند، ایجاد چنین رابطه‌ای ابتدا نیازمند یک ثبات در روابط سیاسی بین دولت‌هاست و ایجاد چنین ثباتی هم نیازمند مذاکرات جامع‌ و ایجاد سازوکارهای دائمی برای مدیریت تنش‌های آتی است. منتها در ایران صرف بحث از مذاکرات جامع یا ایجاد یک رابطه متوازن با آمریکا (که با آشتی و عادی‌سازی روابط فرق دارد) به یک «تابو» تبدیل شده؛ چرا که سال‌ها عده‌ای در داخل مذاکره را مترادف با «تسلیم» و «خلع سلاح» تعریف کردند و با این صورت‌بندی عملا گزینه‌های موجود برای مبادرت به هر نوع ابتکار عمل و خلاقیت خارج را بسیار محدود ساختند. همزمان در خارج از کشور نیز در تمام این سال‌ها جریان‌های تندرو و لابی‌های اسرائیل در واشنگتن تلاش کردند - با طرح شروط غیرواقع‌بینانه و غیرقابل قبول از جانب ایران - به هر قیمتی شده مانع مذاکرات جامع شوند و همزمان مسیر مذاکرات هسته‌ای فعلی را نیز با درگیر ساختن مجدد شورای امنیت و کارشکنی در کار مذاکره‌کنندگان منحرف سازند. در کنار این‌ها، اپوزیسیون ویرانی‌طلب هم تلاش کرد با ایجاد فشار روانی و گاه توسل به روانشناسی معکوس - مثلا با معادل خواندن هر نوع توافق میان و ایران و غرب به «نوشیدن جام زهر» در رسانه‌های فارسی‌زبان خود - راه را به روی فرآیندهای بلندمدت دیپلماتیک برای ایران بینند. ‌

این کارشناس سیاست خارجی افزود: حقیقت این است که اگر به این سه جریان (دیپلماسی‌ستیز داخلی، لابی متخاصم خارجی و اپوزیسیون ویرانی‌طلب) اجازه دهیم زمین بازی و پارادایم‌های حاکم بر سیاست خارجی ایران را تعیین کنند و عملا تسلیم صورت‌بندی یا Framing آن‌ها در حوزه سیاستگذاری راهبردی شویم‌، پیدا کردن راهکار بلندمدت قابل تصور نخواهد بود. ولی اگر به دنبال حفظ توافق در بلندمدت و ایجاد یک ثبات سیاسی ماندگارتر و به تبع ایجاد ثبات اقتصادی در کشور هستیم باید تلاش کنیم با یک رویکرد توسعه‌محور و با هدف مدیریت تنش با غرب رویکرد فعلی را بازنگری کنیم.

حقیقت این است که نمی‌شود فقط یک مشکل از میان صد مشکل موجود با آمریکا را از طریق احیای برجام حل کرد و بعد انتظار داشت آن ۹۹ مشکل باقی‌مانده هیچ تاثیری بر آن یک مشکل حل شده نداشته باشند!

وی در پایان در خصوص رویکرد روسیه در مذاکرات احیای برجام گفت: روسیه مهم‌ترین همسایه ایران است. نمی‌شود در هیچ فرایندی منافع آن را نادیده گرفت. یک سیاست خارجی متوازن سیاستی که از یک سو از گزند و آسیب «دشمن» بکاهد و از سوی دیگر «مرددها» را حامی و به حمایت «حامیان» اضافه کند!

۳۱۱۳۱۱

کد خبر 1648812

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 34
  • نظرات در صف انتشار: 26
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۸:۴۳ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    مذاکره کنندگان فعلی ایران نه سواد دیپلماتیک دارند و نه تجربه بین المللی. دنبال توافق هم نیستند چون سالها مخالف برجام بودند. مذاکرات نمایشی فعلی هم فقط برای دلخوشی و بستن در دهان مردمه. اینها تا کشور رو نابود نکنند دست بردار نیستند.
    • جلیل IR ۱۳:۱۰ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
      ساعت خواب ؟! بیدار شو . از نظر امثال شما بحث چوب حراج زدن به دستاوردها و تخریب اقتصاد کشور برای یک گلابی خیالی یعنی سواد دیپلماتیک .
  • موسی IR ۰۸:۵۷ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    اقای نصری وقتی تضمینی درکارنباشد مابایدباج بدهیم ؟؟؟ این گفته شمامغرضانه است یاناشیانه ؟؟؟؟هههه
    • IR ۱۳:۵۸ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
      98 15
      ایشان حقوقدان بین المللی ست یعنی به قواعد حقوقی جاری در سیاست بین الملل تسلط دارد. ایشان می گوید که تضمین به مفهوم حقوقی آن وجود ندارد و اصل مصلحت ملی در سیاست بین الملل به همه کشورها از جمله ایران اجازه می دهد که به خاطر مصالح کلان کشور خودشان کلیه قیود سیاسی و حقوقی و اخلاقی را کنار بگذارند . یعنی در حقوق بین الملل اصل مصلحت ملی بر هر قسم تضمینی تفوق پیدا می کند و کشورها می توانند از قراردادهای فیمابین به دلیل مصالح کلان کشورشان خارج شوند و تضمین بی معناست. فهمیدی؟ امیدوارم فهمیده باشی.
  • سید IR ۰۹:۱۴ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    51 54
    اینکه نظر شما را به همه کارشناسان عالی کشور ترجیح دهیم انتظار به جایی نیست .شما روی این تمرکز کنید ایالات متحده چرا از برجام خارج شد و چرا برای برگشت اینقدر کارشکنی میکند ،ایران هر آنچه در برجام که پنج بعلاوه یک امضا کرده اند را می خواهد نه بیشتر
  • US ۰۹:۲۲ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    94 11
    ""حقیقت این است که نمی‌شود فقط یک مشکل از میان صد مشکل موجود با آمریکا را از طریق احیای برجام حل کرد و بعد انتظار داشت آن ۹۹ مشکل باقی‌مانده هیچ تاثیری بر آن یک مشکل حل شده نداشته باشند!"" تاثیر که چه عرض کنم، اون ۹۹ مشکل حل نشده این یک مشکل حل شده را بی ارزش و بی معنی میکنند. تا حل نشدن اون ۹۹ مشکل (که ۹۰ تاش در رابطه با اسرائیله) آمریکا همچنان دشمن باقی میماند پس این برجام فقط میتواند از نگرانیهای آمریکا کند ولی بهره ای برای ایران نخواهد داشت. هر تحریم برداشته شده در برجام با تحریمی دیگر در زمینه حقوق بشر، تروریسم ... جایگزین خواهد شد. چه کسی میتواند تضمین بدهد که تحریم جدیدی حتی در صورت حفظ برجام در آینده توسط مجلس و کنگره آمریکا بر علیه ایران وضع نخواهد شد؟ اشتباه متوجه نشوید مخالف برجام نیستم، مخالف این تصورم که این برجام به تنهایی بدون یک تلاش جدی برای حل عمومی بقیه مشکلات با آمریکا که مستلزم یک تغییر بنیادی در سیاست خارجی ایران است،سودی برای ایران خواهد داشت.
  • محمد علی عبودیت IR ۰۹:۲۲ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    به نظر می رسد معادله برجام در نهایت هیچ سودی برای کشور نخواهد داشت . مهمترین مسئله برای کشور رهایی از سطه دلار در مبادلات بین المللی به خصوص نفت می باشد اگر ایران بتواند نقش این ارز را در مبادلات به حداقل برساند . تحریم ها دیگر به ان صورت موثر نخواهد بود . عقلای کشور در این رابطه ارائه پیشنهاد نمایند
  • ایرانی IR ۰۹:۳۲ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    41 96
    وقتی تضمین نیست بهتره توافقی هم نباشه
  • علی IR ۰۹:۵۱ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    مگر به شیطان میشود اعتماد داشت که دنبال تضمین از او بود مسئولان راه را اشتباه نروند
  • علی روشنی US ۰۹:۵۱ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    این مذاکره کنندگان ما هیچ تضمینی نمیتونن از آمریکا بگیرن چون اونا به صراحت گفتن که تضمین دست سنا است مجلس سنا بکل مخالف برجام است ، اینها تضمین ها رو بهانه کردن تا مردم رو گول بزنن، تا آقای باقری و امثال ایشان مذاکره‌کننده ما هستند هیچ توافقی صورت نخواهد گرفت. و این رو دیگه همه مردم ایران میدونن.یعنی اصلا توافق کار آقای رئیسی نیست و در ضمن ایشان مطلقا به توافق فکر نمیکنند.
  • IR ۰۹:۵۳ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    27 47
    آدم!؟از سوراخ یک بار گزیده می شه از سعد آباد تا الان چندبار شده !؟ خیلی ها به گونه حرف می زنند که اگر اسم را جلوی مطالبشان برداری حتما می‌پندارید که نماینده ۱+۵است از عجایب خلقت متاسفانه همین است کم نیستنددرتاریخ!؟
  • حسین کرد IR ۱۰:۰۲ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    43 48
    آقای حقوقدان سئوالی دارم.... تعهد یکطرفه ای که فقط ایران باید آنرا اجرا کند وطرفهای مقابل انگیزه یا اجباری به ان ندارند. چه سودی دارد؟
  • IR ۱۰:۰۹ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    76 23
    دشمن ماملت همین کسانی هستن که درداخل نمی گذارند جام به نتایج برسد گرنه امریکاکجاوماکجاحال درست است تویاین43 سال باحرف های نسنجیده آمریکا دشمن خودکردیم ولی توراخدافکرمردم لت باشیدملت که رنج ببره هیچ کس آسایش ندارد
  • IR ۱۰:۱۰ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    28 36
    آمریکا دزدی بلده هیچ کدام از حرفهای دولت مردانشون هم صحیح نیست و تضمین ندارند از جوان ترین شون تا پیر و خرف شدشون
  • علی IR ۱۰:۱۱ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    42 22
    بعدازمدتی یه تفسیرخوب خوندیم ممنونم
  • رضا IR ۱۰:۱۵ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    19 43
    خب کله شون را خر گاز گرفته توافق کنند. بگید دو سر باخته.مرگ به برجام.
  • IR ۱۰:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    25 59
    توافق برجام امکان پذیر نیست چون جاهل باید این قرار داد را امضا کنه که الان نیست دوران جاهلان هم تمام شد امریکا دروغگو وپیمانشکن است با دروغگو نمیتوان پیمان بست
  • ناشناس GB ۱۰:۳۴ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    55 17
    تا مشکل بین ایران و اسراییل یکبار برای همیشه حل نشود و دپطرف به یک تعهد جامع مبنی بر عدم تهدید و دخالت و درگیری با هم نرسند و خیال غرب و اسراییل. ازبابت اسراییل راحت نشود هیچوقت صلح و ثبات و آرامش درمنطقه و فضای سیاسی و اقتصادی ایران برقرار نخواهد شد.چون هسته اصلی تمام تنش‌های دنیا با ایران که باعث انزوا ،فشار ،تهدید ،تحریم و ناامنی ایران دراین ۴۳سال شده سیاست تخاصمی ایران واسراییل است.چیزی که جز زیان ،ویرانی و بحرانهای سیاسی و اقتصادی و امنیتی برای ایران و منطقه نداشته
    • علیرضا IR ۱۳:۲۸ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
      15 36
      جنگ با اسرائیل همه اینها رو پایان میده
  • IR ۱۱:۰۹ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    32 14
    بسیارمنطقی وکارشناسانه صحبت کردنداین حقوقدان آیاتیم مذاکره کننده باحقوقدانان هم مشاوره دارند؟؟؟؟بهتراست داشته باشند.
  • علی IR ۱۱:۱۰ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    13 8
    با سلام تضمین نه اقتصادی است که از بیرون تزریق شود و نه سیاسی و نه هیچ چیز دیگر بلکه یکی از تضمین های کلیدی در جلوگیری از بد عهدی هر کدام از طرفین مقابل ایران در حالت حداقلی نگهداری کردن مواد غنی شده 60 درصدی داخل کشور و فریز کردن آن در یک مکان مشخص و پلمب شده ای که توسط شورای حکام در ایران مانده به همین مقدار تضمین به نظر بنده کافی است تا از بد عهدی بد عهدان جلوگیری کند.
  • مذهبی IR ۱۱:۲۶ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    38 14
    کاش مسولین از خر شیطون پیاده میشدند و بربختی مردم را لمس میکردند و با دنیا تعامل میکردند . اللهم عجل لولیک
  • سعید IR ۱۱:۳۰ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    32 17
    پس اگه برای برجام تضمین نمیتونه وجود داشته باشه بهتره اصلا برجام وجود نداشته باشه ، چرا باید دوبار از یک سوراخ مار نیش بزنه مارو، بقول یارو دفعه اول قسمت هست دفعه دوم حماقت
  • اشنا IR ۱۲:۲۸ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    20 28
    مردحسابی یک وام جزیی ازبانک می خواهی بایدضامن داشته باشی یاملکی راگروبگذاری بنابراین طرف اگرزیرش زدلااقل یکی ازایالات امریکا رابه ایران واگذارکندبرای جبران خسارتدیاسهام شرکتهای بزرگ یاتعدادی هواپیمای مسافربری باقطعات وغیره
  • IR ۱۲:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    19 9
    اصل «مصلحت ملی» به همه دولت‌ها - از جمله ایران - اجازه می‌دهد بخاطر مصالح حیاتی و کلان کشور خود را از تمام قیود سیاسی و حقوقی و اخلاقی رها کنند. ولی اینجا مصلحت ملی ارزشی نداره مصلحت نظام مهمه
  • IR ۱۲:۳۵ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    27 12
    اقا نه دولت نظارت استصوابی برای کشور داری برنامه ای دارد .ونه تیم مذاکره کننده.فعلا ملت سر کار هستند تا هر زمان عالیجناب پوتین دستور مصالحه را صادر کند
  • ناصر IR ۱۲:۴۵ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    8 5
    مسئله الان کشور شده، آزادی و برجام و رابطه با آمریکا ، همان شعارهایی که آقای روحانی میداد، آقای رئیسی هم ادامه دهنده راه روحانی شده
  • بازنشسته فرهنگی IR ۱۳:۰۵ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    5 0
    اقای نصری صبح به خیر .
  • IR ۱۳:۰۹ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    28 5
    کدام مرددها ما در ایران طبقه‌ای داریم که خود را مالک و صاحب انقلاب میدانند و منافعشان را وابسته به تحریم و شعار بحران می‌بینند هیچ منطق و منافع ملی و صلاح آینده ملت پشیزی برایشان ارزش ندارد هر مخالفی را غربگدا صدا میزنند و با وقاحت علنأ میگویند هرکه نمی‌خواد جمع کنه بره اینها به لطف تباهی ملت و کشور صاحب قدرت و ثروت های افسانه‌ای هستند و کسی هم یارای مقابله با آنها نیست
  • ایرانی IR ۱۳:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    23 8
    مشکل ما برجام نیست... برجام احیا بشه باز مشکل ایران حل نمیشه.. برجام یک مثله ای هست که تمام مشکلات کشور رو به گردن اون بنداریم.. اولا به جای این که با این شش کشور اروپایی التماس کنیم.. با آمریکا مستقیم مذاکره کنیم بخدا در هفته ی اول همه چیز تموم میشه.. بخاطر برجام به روسیه چین و غیره باج میدیم.. ولی درحالی که با امریکا روابط داشته باشیم.. و سرمایه گذاری متقابل داشته باشیم اقتصاد کشور دوساله برمیگرده به دوره خاتمی.. همه هم میدونیم که ما مشکل خاصی با آمریکا و انگلیس نداریم.. با اون همه فرزند مسعولان که در آمریکا زندگی میکنن
  • ایماپ IR ۱۳:۲۸ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    11 1
    باسلام به ظاهربایدبازدارندگی را باید با استقلال اقتصادی پیدا کرد اگر این طور نباشه حتی اگر بمب اتم هم داشته باشیم آخرش میشیم عین کره شمالی با این همه مشکل.
  • محمدیان IR ۱۳:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    9 9
    بگردم یک بام و دو هوای شمارو. مگه آقای ظریف نمیگفت امضای وزیرخارجه و رئیس جمهور آمریکا تضمین است. شما دنیا را نمیشناسید. امضای آن ها بار حقوقی دارد. حالا شماها اصل برجام رو دارید میگید یه تعهد اخلاقی دو طرفه است. وای آدم میمانه شماها دقیقا کدام طرفید
  • IR ۱۳:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    13 1
    اگر موافق نامه را بپذیرند ولی رییس جمهور بعدی مانند از توافقنامه خارج شود چه نیازی به مذاکره است؟
  • علی IR ۱۳:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۴/۱۹
    26 23
    غول های صنعت جهان و شرکت چند ملیتی که بیشتر آمریکایی هستند در صورت توافق در صنایع ایران وارد شوند تا هم مشکلات بیکاری و پیری صنعت ایران حل بشود و هم خود اینها مثل تضمین برای ماندن آمریکا در برجام هست دفعه قبل هم که بهم خورد این بود که آمریکاییها هیچ سهمی از کیک نگرفتن و ما فریب روس ها رو خوردیم

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین