ورود افراد غیرمسلمان به مسجد، اماکن مقدس و حرم امامان مطابق با نظر اکثر فقها جایز نیست. ورود غیرمسلمان به حرم امام رضا (ع) نیز از این دست است. در این موارد تولیت آستان قدس رضوی از انجام این عمل جلوگیری کند مگر اینکه این فرد به طور ناشناس وارد حرم شود. این یک حکم اولیه است و ضرورت ایجاب نمیکند که حکم ثانویهای در این مورد صادر شود. احکام ثانویه بر احکام اولیه نظارت دارند و در شرایط غیرعادی آنها را تغییر داده یا به کلی آنها را بر میدارند. مثلاً وجوب روزهداری در ماه رمضان، از احکام اولیه است که مربوط به شرایط عادی است؛ لیکن اگر روزهداری موجب ضرر گردد و سلامتی انسان را دچار مشکل سازد، در این جا حکم ثانوی، یعنی «قاعده رفع ضرر» وارد عمل میشود و وجوب روزه را از کسانی که روزهداری، برای آنها ضرر دارد، برمیدارد و همینگونه است اگر روزهداری بر فرد دیگری ضرر وارد سازد، مانند زن باردار یا زنی که بچه شیرخوار دارد و روزه گرفتن به فرزند او ضرر میرساند.
اما ضرورت ایجاب نمیکند که در خصوص حرمت ورود غیرمسلمانها حکم ثانویهای صادر شود. چرا که مصلحت فوقالعادهای دیده نمیشود. بنابراین هیچ مصلحت حکومتیای نمیتواند باعث نادیده گرفتن حکم اسلامی شود.
حضور هوگو چاوز رئیسجمهور ونزوئلا در حرم امام رضا نیز مشمول همین حکم میشود. مگر اینکه تنها در مکانهایی حاضر شود که حضور غیرمسلمانها در آن اماکن حرمت ندارد، یا آقای چاوز در خفا مسلمان باشد، ما که نمیدانیم.
شاید چاوز احساس معنویت ویژهای میکند یا بهره روحی فوقالعادهای میبرد. به هر حال غیرمسلمانها هم از وجود ائمه بهرهمند میشود، دراین موضوع شکی نیست. یا میخواهد با معماری اسلامی آشنا شود. اما توجیه دعوت رئیسجمهور از چاوز روشن نیست. شاید رئیسجمهور میخواهد معنویت اسلام را به او بچشاند و به این وسیله این رئیسجمهور کمونیست را به دین اسلام مشرف کند، نمیدانم.
نماینده قم در مجلس شورای اسلامی
علی بنایی
کد خبر 16554
نظر شما