زهرا تالانی :اشعه ماورا بنفش و خطرات اشعه UV موضوع بحث خبری سازمان هواشناسی بود. در این جلسه مهرداد قطره سامانی مدیرکل هواشناسی استان اصفهان و رئیس مرکز ازن سنجی در پاسخ به این موضوع که علی گورانی، کارشناس مسئول تشعشات وزارت بهداشت و درمان اعلام کرده است "نظرات رئیس سازمان هواشناسی مبنای علمی ندارد. در کشور ما هم باید به گونه ای اطلاع رسانی شود تا مردم نسبت به خطرات آن آگاهی یابند و آموزش لازم را مانند تمام دنیا ببینند."می گوید که ما تنها مرجع اعلام میزان اشعه UV هستیم و از 14 سال پیش تاکنون هم این شاخصها را لحظه به لحظه اندازه گیری کردیم و اکنون تابش نور خورشید تغییری نکرده که مردم نگران خطرات این اشعه باشند.
وی با بیان اینکه صحت دستگاههای این مرکز هر ساله با دستگاههای کالیبراسیون کشور کانادا چک می شود می افزاید: در این 14 سال که ما آمار اشعه UV را داریم در ایران معمولا 29 روز از سال میزان اشعه فرابنفش کمتر از 2 ، 119 روز ، بین 3 تا 5 ، 75 روز بین 6 تا 7 و 143 روز بین 8 تا 10 است و بالاتر از 11 تا کنون نداشته ایم.
رئیس مرکز ازن سنجی با بیان اینکه برخی از دستگاهها با اطلاع رسانی نادرست در مورد میزان اشعه فرابنفش تشویش اذهان عمومی می کنند، می گوید: در 143 روزی که از نیمه دوم بهار تا پایان تابستان ادامه دارد، میزان اشعه فرابنفش به فاصله حدود 20 دقیقه در حوالی ظهر به عدد 8 یا 9 می رسد که با قرار گرفتن فرد در سایه می توان جلوی آسیب وارده از این اشعه را گرفت.
وی با تاکید بر اینکه از 14 سال پیش تا کنون هیچ روزی میزان اشعه فرابنفش بالاتر از 11 یعنی در مرحله شدید قرار نگرفته است می گوید: زمانی که اشعه فرابنفش بالاتر از 11 باشد 7 دقیقه کافی است تا فرد دچار آفتاب سوختگی شود. زمانی که این اشعه در محدود 8 تا 10 باشد 20 دقیقه ، 6 تا 7 ، 40 دقیقه ، 3 تا 5 ، 65 دقیقه و صفر تا 2 ، 105 دقیقه لازم است تا آثار آفتاب سوختگی در فرد ظاهر شود.
به گفته وی، بخشی از نور خورشید شامل اشعه ماورابنفش است که به دلیل وجود گاز ازن در لایه استراتسفر بخش اعظمی از آن جذب می شود و به سطح زمین نمی رسد.
وی به صدمات پوستی، چشمی، اختلالات ژنتیکی و پیری زودرسی که در اثر قرار گرفتن در معرض اشعه ماورای بنفش ایجاد می شود اشاره می کند و می افزاید: اشعه فرابنفش در سه باند UVC که در طول موج 100 تا 280 نانومتر که 100 درصد آن جذب می شود و به سطح زمین نمی رسد .UVB که در طول موج بین 280 تا 315 نانومتر است که 90 درصد آن توسط جو جذب می شود اما 10 درصد آن به دلیل فعالیتهای بشر و تولید کلروفلور کربن ها و از بین بردن بخشی از لایه ازن به زمین می رسد. و UVA که در طول موج 315 تا 400 نانومتر قرار دارد و تمام آن به سطح زمین می رسد اما چون طول موجش بیشتر است آسیب کمتری برای انسانها به همراه دارد.
به گفته قطره سامانی آنچه که در مورد اشعه فرابنفش مهم است باند UVB است که حوالی ظهر که خورشید عمودتر می تابد و بین ساعت 10 صبح تا 2 بعد از ظهر ممکن است حدود 20 دقیقه بر رنج 8 تا 10 باشد که این رنج خیلی زیاد است و برای سلامتی بشر مضر است.
وی با اشاره به اظهارات برخی مبنی بر وقوع طوفان خورشیدی در سال جاری و به دنبال آن افزایش اشعه فرابنفش تصریح می کند: طوفان خورشیدی هر 11 سال یکبار به وقوع می پیوندد و سال 2011 زمان افول طوفان های خورشیدی و 2012 و 2013 به عنوان سالهای اوج این طوفانها پیش بینی شده است.
به گفته قطره سامانی، برای مشخص کردن میزان آسیب اشعه فرابنفش این اشعه با شاخص هایی طبقه بندی شده و چنانچه این شاخص کمتر از 2 باشد در محدوده بدون خطر ، 3 تا 5 متوسط ، 6 تا 7 زیاد، 8 تا 10 خیلی زیاد و بالاتر از 11 شدید است.
45232
نظر شما