پکن روز جمعه ۵ آگوست (۱۴ مرداد) تصمیم خود برای اتخاذ هشت اقدام متقابل در واکنش به دیدار پلوسی از تایوان را اعلام کرد.
بر اساس فهرست اقدامات متقابلی که توسط وزارت امور خارجه چین منتشر شده، چین تصمیم به لغو سه گفتگوی همکاری یا نشستهای میان مقامات دفاعی یا نظامی دو کشور گرفته است.
علاوه بر این، پکن همکاری قضایی دوجانبه در حوزههایی مثل مهاجران غیرقانونی، جرائم فرامرزی و مواد مخدر و همچنین رایزنی دوجانبه در زمینه تغییرات اقلیمی را نیز به حالت تعلیق در آورده است.
چین همچنین روز جمعه تصمیم خود برای اعمال تحریم علیه پلوسی و اعضای خانواده او طبق قوانین مرتبط چین در واکنش به اقدامات تحریک آمیز رئیس مجلس نمایندگان آمریکا، اعلام کرد.
پلوسی بدون توجه به نگرانی جدی چین و مخالفت شدید آن بر سفر به تایوان اصرار کرد که طبق بیانیه یکی از سخنگویان وزارت خارجه چین «مداخله فاحش در امور داخلی چین، تضعیف شدید حاکمیت و تمامیت ارضی چین، ضربه جدی به اصل چین واحد و تهدید جدی صلح و ثبات در تنگه تایوان»، محسوب میشود.
«آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا و «جان کربی» هماهنگ کننده شورای امنیت ملی ایالات متحده در امور ارتباطات راهبردی روز پنجشنبه ۴ آگوست (۱۳ مرداد) چین را به تغییر وضعیت کنونی تایوان متهم کردند.
«هوا چون یینگ» سخنگوی وزارت امور خارجه چین در کنفرانس خبری روز جمعه گفت عامل وضعیت کنونی به طور کامل پلوسی و سیاستمداران آمریکایی هستند.
به گفته وی ایالات متحده آغازگر این بحران است و پیش از سفر پلوسی به هشدارهای چین و دیگر اعضای جامعه بینالملل بی توجهی کرده است.
«سو هائو» استاد روابط بینالملل در «دانشگاه امور خارجی چین» در این رابطه گفت: دلیل اینکه واشنگتن پکن را به تغییر وضعیت موجود متهم میکند، ریاکاری و اقدامات خیانتآمیز آن در زمینه تعهداتش به مساله تایوان و بهبود روابط چین-ایالات متحده است.
وی افزود: در رایزنی اخیر رئیس جمهور آمریکا و وزیر خارجه این کشور با شرکای چینی، آنها باز هم اعلام کردند که ایالات متحده از «استقلال تایوان» حمایت نمیکند. با این وجود، این سفر پلوسی به تایوان بود که تنشها در تنگه تایوان را بیشتر کرد.
این استاد دانشگاه تاکید کرد: واشنگتن هر کار دلخواهش را به قیمت ثبات منطقهای و حاکمیت و امنیت یک کشور انجام میدهد تا هژمونی خود را تضمین کند.
«سو شیائوهوی» جانشین دپارتمان مطالعات آمریکای «موسسه مطالعات بینالمللی» نیز گفت: حاکمیت و تمامیت ارضی بخشهای تفکیکناپذیر منافع ملی اصلی یک کشور هستند. واشنگتن به خوبی میدانست که دیدار پلوسی از تایوان علیه اصل چین واحد است اما از اصلاح اشتباه خود امتناع ورزید و حتی بدتر از آن سعی کرد همه تقصیر را به گردن چین بیاندازد.
به عقیده ناظران، بعید است واشنگتن از رقابت دست بردارد و در طولانی مدت ریسک تقابل با پکن را به جان بخرد.
گفته میشود برخی سناتورهای آمریکایی در تلاش برای تصویب قانونی هستند که «حضور بینالمللی» تایوان را تقویت و پکن را بیش از پیش خشمگین خواهد کرد.
«جو فِنگ» مدیر اجرایی «دانشکده روابط بینالمللِ دانشگاه نانجینگ»، هشدار داد برخی چهرههای سیاسی در ایالات متحده جرات تحریک و ایجاد تقابل و درگیری در منطقه را فقط بخاطر منافع خودشان دارند.
وی افزود: ممکن است در طولانی مدت موارد بیشتری از تقابل یا درگیری میان چین و ایالات متحده وجود داشته باشد. چین در واکنش باید شجاعت بینش و خرد راهبردی خود را تقویت کند و برای آن احتمالات آمادگی کامل داشته باشد.
جو فِنگ تصریح کرد: سفر پلوسی به تایوان مثال دیگری از ماهیت ریاکانه و منافقانه سیاست واشنگتن در قبال چین است.
«وانگ وِن» مدیر اجرایی «موسسه مطالعات مالیِ چونگیانگ در دانشگاه رنمین چین» میگوید دو کشور چین و آمریکا ممکن است شاهد تنش و تنازعات بیشتر بر سر برخی موضوعات باشند.
وی افزود: در حالی که چین سخت تلاش میکند تا روابطش با آمریکا به دام تقابل نیافتد، اما این ایالات متحده است که با رفتاری غیرمسئولانه و در جهت کسب منافع راهبردی بیشتر، دو کشور را به سوی تله رویارویی سوق میدهد.
311311
نظر شما