امید سلیمی بنی: چشم در برابر چشم و گوش در برابر گوش، این حکم قدیمی و بازمانده از دورانهای پیش از اسلام است که شرع نیز آن را امضا کرده، ولی یکشنبه گذشته، آمنه، دختری که به خاطر اسیدپاشی مردی کینه توز به صورتش، از زیبایی و چشمهایش محروم شده بود، از قصاص اسیدپاش گذشت تا "رحم در برابر چشم" را معنی کند.
اسیدپاشی، اقدامی است که نه به خاطر خود عمل، بلکه به خاطر خسارتهایی که به افراد و اموال می زند، جرم شناخته می شود. برای همین، گاهی دزدها، برای فرار با اسید به مردم حمله می کنند.
گاهی نیز مسئولان را تهدید می کنند که با اسیدپاشی، حسابهای شان را با آنها تسویه می کنند. از جمله دبیر منشور اخلاقی سازمان لیگ فوتبال که گفته بود می خواستند با اسید، کورم کنند.
اما رابطه اسید و خواستگارهای ناکام، رابطه ای قدیمی است. در جدیدترین آنها، خواستگار ناکامی که از دختر مورد علاقه اش جواب رد شنیده بود، او را با اسید سوزاند و خاطرات این دختر از لحظه اسیدپاشی تیتر روزنامه های تیرماه گذشته شد. اسیدپاشی، در دعواهای خانگی هم کاربرد پیدا کرده و زنی برای طلاق، اسیدپاشی را چاره کار خود دید.
اما ماجرای دور و دراز اسیدپاشی به صورت آمنه بعد از 7 سال، هر روز شکل و چهره تازه ای می یافت. از التماسهای خانواده مجید، خواستگار ناکام این دختر که در نزدیکی پل سیدخندان تهران، اسید را به چهره او ریخته بود تا پا در میانی هنرمندان و ورزشکاران، همه بی فایده بود و حرف آمنه همان بود که روز اول زده بود: فقط قصاص می خواهم!
این بود که دستگاه قضایی هم مطابق قاعده "چشم در برابر چشم" حکم به کوری مجید، با اسید داده بود و دادستان کل کشور هم بارها گفته بود این حکم قطعا اجرا می شود.
دستگاه قضایی به وعده خودش عمل کرد. مجید را برای قصاص به بیمارستان بردند، ولی بار اول، امکان اجرای این حکم فراهم نشد. حقوقدانها هر چه گفتند این کار، مشکلی را از جامعه حل نمی کند و تنها باعث تسلی خاطر قربانی می شود، به گوش کسی نرفت که نرفت.
حتی حقوقدان برجسته ای مانند بهمن کشاورز اعلام کرد از لحاظ شرعی نیز کسی نمی تواند ضمانت کند اسید، به جز کوری برای مجید، آسیبهای دیگری نیز به وی نزند و موضوع "سرایت" در قصاص اطراف (اعضای بدن) را با خبرآنلاین در میان گذاشت.
ولی هر چه بود، آمنه پای اجرای حکم رفت و در آخرین لحظات از قصاص اسیدپاشی مجید گذشت.
صبح یکشنبه گذشته، دادستان تهران به خبرنگاران گفت: "آمنه از قصاص (کور کردن چشم با اسید) صرفنظر کرد اما گفت که دیه اش تمام و کمال باید پرداخت شود."
آمنه، درباره لحظه صرف نظر کردن از قصاص چشمهای خود، حرفهای جالبی برای گفتن داشت. او در صحنه اجرای حکم، به قاضی اجرای احکام گفته بود: دست نگه دارید، من چشمهای مجید را به او بخشیدم تا همگان بدانند در اوج قدرت هم میتوان بخشید."
آمنه بهرامی در مصاحبه ای که با تلویزیون داشت، شادی خودش را از بخشیدن خواستگار سابق و سنگدل خود، چنین توصیف کرد: "همه خوشحال هستیم و احساس میکنم همه چیز برای من رنگ و بوی خاصی گرفته است و خوشحالم که با این گذشت مجید و خانوادهاش را شرمنده کردم. میدانم که مردم نیز از گذشت من خوشحال شدند اما امیدوارم ما انسانها به رشدی برسیم که به خود اجازه ندهیم با اسید زندگی دیگران را تباه کنیم."
با این وجود، این گذشت که معنی دقیقی برای "رحم در برابر چشم" است، اظهارات مختلفی را برانگیخت. کاربران خبرآنلاین درباره این موضوع اظهار نظر کردند و اکثرا گفتند نباید آمنه این کار را می کرد. باید به تمام و کمال از خواستگار سنگدل خود انتقام می گرفت. ولی برخی از چهره های اندیشمند، نظر دیگری داشتند. آنها گفتند این کار باعث خوشحالی شده و و زیباست.
دکتر عباس صالحی در خبرآنلاین نوشت: "هر آدمی می تواند مهار کننده خویشتن باشد و به بهانه عصبانیت و خشم، ابزار خشونت را به کار نگیرد و به انتقام رو نیاورد. اگر یک روز را با آمنه بهرامی همدلی کنیم، در می یابیم که چقدر کنترل انتقام در چونان شرایطی سخت و دشوار است."
ولی با این حال، آمنه با وجودی که چشمهای مجید را به او بخشید، باز هم از دستش به شدت ناراحت است. او در آخرین مصاحبه اش گفته که امیدوارم نگذارند مجید در زندان راحت، بخورد و بخوابد و هفته ای 170 هزار تومان، نفله کند.
/17233
نظر شما