در این مراسم عباس سلیمی نمین در ابتدا با اشاره به اینکه مسئولیت نقد این دو کتاب را پذیرفته است از صراحتش در نقد عذرخواهی کرد و گفت: ما در ارتباط عملکرد انگلیس در تاریخ کلیاتی میدانیم اما آنچه که میتواند موجب شناخت ما از راهکارهای انگلیس شود کمتر اثری منتشر شده است و کمتر کسی به آن توجه میکند.
بخشهایی از اظهارات سلیمی نمین که فارس منتشر کرده بدین شرح است:
- ما این مطلب را میدانیم انگلیسیها برای چپاول منابع ملتها به منطقه آمدند و کشورها را با کم و زیاد چپاول کردهاند اما این چپاول یک مکانیزم دارد که یک کشور چگونه میتواند از نقطهای دورست بیاید و سالها در منطقه بماند، حکومتی را بیاورد و ببرد و روشنفکران و ساختار آن کشور را در خدمت خود بگیرد.
- ما صرفا اتفاقات آشکار را بیان میکنیم که نمیتواند خدمت جدی به افکار عمومی باشد از زمانی که انگلیسیها جای پایی در ایران برای خود باز کردند و توانستند حکومت قاجار را ببرند و فردی را روی کار بیاورند که وابسته به آنها باشد سازوکارهایی را به وجود آوردند که اینها برای عموم قابل تشخیص نیست.
- ما هنوز درباره قتل امیرکبیر که با تحریک انگلیس انجام شد، تحقیق جامعی نکردیم یا مکانیزم کودتا 1299 برای ما روشن نیست که چطور دولتی را کنار زدند که در آن شرایط مردم میتوانستند مطالعات خود را پیگیری کند و قراردادهای غیرمنطقی را با حرکات سیاسی لغو کنند. در آخرین سالهای حکومت قاجار ملت میتوانست تا حدودی در ساختار سیاسی نقش داشته باشند اما چه مکانیزمی توانست ملت ایران را برای سالها از ساختار سیاسی کشور حذف کند؟
- برای دشمنان سخت بود که ببینند این ملت ذیل دستاوردهای انقلاب به جامعهای تبدیل شود که به صورت آزاد رأی بدهند که ملت تحمل جریان مخالف را بکنند و اعتراضی نشود اگر این جریان ادامه پیدا میکرد ایران به عنوان یک الگو میدرخشید و به همین دلیل فتنه 88 را پیریزی کردند.
- در این دو کتاب بیشتر به جنبه آشکار قضیه وارد شدهاند این که سفارت انگلیس در آشوبها مشارکت کرد را نمیتوانیم دلیل دخالت انگلیس بدانیم چه آنکه سفارت ما هم در بیداری اسلامی کشورهای منطقه فعال است. تفاوت ما با انگلیسیها در این است که ما در عرصه دیپلماسی از سفارتمان میخواهیم در رخدادهای کشورها فعال باشند و نقش آگاهیبخش داشته باشند اما انگلیسیها وقتی فعال میشوند کار دیگری دارند و آن کار مهم است که بعد از اطلاع و اشراف از اتفاقات، کارهای غیرانسانی برای نقض استقلال ملتها انجام میدهند. این بخش دوم مهم است.
- اگر ما توانستیم برای مخاطب روشن کنیم که نقش آنها در قتل ندا آقاسلطان چه بوده کارمان را به درستی انجام دادهایم و گرنه در اقنای نسل جوان چندان موفق نبودهایم.
- در بخش اطلاعات آشکار این کتاب برای محققان مفید است هم در مطالب آرشیوی بی بی سی و هم در کنکاش روزنامههای غربی کار بسیار ارزندهای است اما من آن را کافی نمیدانم چون حتی در تحلیل محتوا هم دچار مشکل بوده است.
- درباره اظهارات سفیر انگلیس اینکه او اظهارات مداخلهگرایانه داشته باشد دور از ذهن نیست اما باید در کتاب توجه میشد که چرا صادق زیبا کلام از اظهارات سفیر انگلیس حمایت میکند. این مهم است که بدانیم که چه مکانیزمی یک استاد دانشگاه را فعال میکند تا از سفیر انگلیس دفاع کند در حالی که این سفیر ابزار زیادی برای سخن گفتن و دفاع دارد.
- سلیمینمین انتقاد دیگر خود را نداشتن گردآورنده کتاب عنوان کرد و گفت: به دو دلیل ممکن است یک کتاب گردآورنده نداشته باشد یکی اینکه از منابع خاص اطلاعاتی استفاده کرده باشد یا اینکه پژوهشگری نخواسته نامش در کتاب بیاید در هر دو حالت ما با این قضیه مشکل داریم.اگر مراکز اطلاعاتی نظام جمهوری اسلامی این کار را انجام داشته باشد این محتوا مطابق انتظار ما نیست و ما انتظار غنای بیشتری متناسب با توان نظام داریم و اگر هم پژوهشگری باشد که بخواهد اسمش در کتاب نیاید این هم ضعف کتاب است که در تقابل نمیخواهد نامش را بر کتاب بگذارد. مطلب باید با صداقت بیان شود.
به گزارش فارس، در این مراسم روحالله حسینیان در سخنانی به توضیح درباره این کتاب پرداخت که بخشهایی از آن را در ادامه میخوانید:
- در جریان فتنه 88 چه فرزندان گمنامی که مظلومانه به شهادت رسیدند و ما حتی همت مجلس ختم گرفتن برای آنها را هم نداشتیم بنابراین قلمی که در این راستا قرار بگیرد و این ایثارها و شجاعتها را به نسل آینده معرفی کند از خون شهدا برتر است.
- مرکز اسناد انقلاب اسلامی تا حدودی توانسته رسالت خود را درباره فتنه 88 انجام دهد این فتنه، فتنه بزرگی برای ریشهکن کردن انقلاب بود دستهای داخلی و خارجی پیمان بسته بودند انقلاب را از ریشه برکند اما با فضل خدا و درایت رهبر انقلاب و هوشیاری مردم ناکام ماند. الان وظیفه ما این است که آن ایثارها را به نسل آینده منتقل کنیم.
- این دو کتاب هر دو روی یک سکه هستند و خدمت بزرگی است برای واکاوی فتنه و آگاهی کسانی است که گمراه شدهاند تا به خود بیایند و بپرسند که با چه کسانی روی یک پرچم قرار گرفتهاند بسیار مهم است که فتنه 88 نه به عنوان یک واقعه تاریخی بلکه به عنوان یک جریان باطل برای همیشه افشا شود. این دو کتاب توانسته تا حدودی نقش انگلیس را در آن ماجرا نشان دهد.
- این فتنه در سفارت طراحی میشد و توسط افراد سفارت انگلیس در خیابان اجرا میشد و سران انگلیس نقش آشکاری در حمایت از مخالفان داشتهاند. بهائیان نیز که اصل اول فرقهشان را دخالتنکردن در سیاست اعلام میکنند سرپرستشان مستقیما از اسرائیل فتوای دخالت بر آشوب میداد تا در روز عاشورا علیه نظام جمهوری اسلامی همه توان خود را به کارگیرند.
- این کتاب مجموعهای از اعترافات بهائیان دستگیر شده در فتنه88 است که گوشهای از دخالت و فتنه انگلیس را آشنا میکند.
انشاءالله اگر مراکز دیگر اطلاعاتی کتابها و اسناد خودشان را درباره فتنه 88 در اختیار مرکز اسناد قرار دهند ما به رسالت زینبیه خود در افشاگری جریان حق علیه باطل عمل خواهیم کرد.
6060
نظر شما