درحالیکه حملات رژیم اشغالگر قدس بر شهر غزه شدت میگیرد، نبرد مجازی سنگینی نیز در دنیای اینترنت بهراه افتاده است. طرفداران حماس و اسراییل، نبرد اطلاعاتی آتشینی را بهراه انداختهاند که بسیاری از پایگاههای اینترنتی مشهور را از یوتیوب گرفته تا شبکههای اجتماعی مانند فیسبوک، به کارزار کشیده است.
از قرار معلوم، رهبران سیاسی اسراییل تصمیم گرفتهاند برای رساندن پیام خود از اینترنت استفاده کنند. آنها همچنین امکاناتی را فراهم کردهاند تا ارتش این کشور، آی.دی.اف، نخستین نیروی نظامی ملی در جهان باشد که شبکه اختصاصی خود را در یوتیوب بهراه بیندازد.
در 4 روزی که از آغاز بهکار این شبکه اختصاصی گذشته، بیشاز 4 هزار نفر مشترک شدهاند. در این شبکه پیوسته فیلمهای انتخابی بهروز از بمباران تاسیسات حماس توسط هواپیماهای بدونسرنشین پخش میشود.
همچنین کنسولگری اسراییل در نیویورک، میزبان اولین کنفرانس خبری جهان در توییتر شده است.
در پایگاه شبکه اجتماعی فیسبوک نیز نبردی واقعی بین حرفهایهای شبهرسمی و مخالفان اسراییل در گرفته است. یکی از نیروهای سابق داوطلب آی.دی.اف با حمایت دولتی، گروهی را راهاندازی کرده که تاکنون بیشاز 23هزار نفر در آن عضو شدهاند.
ارتش مجازی حماس
اما حماس هم بیکار ننشسته است. نیروهای شبکهای حماس فعالیتهای آنلاین خود را بر پخش تصاویر تکاندهنده از شهروندان و قربانیان حملات اسراییل متمرکز کردهاند. این تصاویر که بدست فعالان رسانههای محلی تهیه شده است، همچنین در پایگاههای اسلامی متعددی در اینترنت منتشر شده و در کنار آن، عبارت مرگ بر اسراییل نیز نوشته شده است.
هکرهای فلسطینی نیز در این میان نقش نیروهای پارتیزانی را برعهده گرفتهاند. آنها پایگاههای اینترنتی اسراییلی را در سراسر جهان هدف قرار دادهاند و تنها در هفته گذشته، حدود 300 پایگاه اینترنتی را آفلاین کرده یا صفحه اول آنرا تغییر دادهاند.
جنگ نابرابر در فضای مجازی
با این حال بهنظر میرسد حماس نتوانسته با سازماندهی لشگر مجازی اسراییل مقابله کند. سرگرد آویتل لیبویچ، سخنگوی ارتش اسراییل در تشریح تمرکز اسراییل بر نبرد اطلاعات میگوید: «دنیای وبلاگ و رسانههای جدید، دیگر مناطقی هستند که قصد داریم نبرد را به آنجا نیز بکشانیم.»
حملات برقآسای اینترنتی ارتش اسراییل حاکی از آن است که مقامات اسراییلی تلاش دارند با تمرکز بر اینترنت، روند نبرد غزه را آنطور که میخواهند، برای جهانیان تعریف کنند. حداقل میتوان 2 دلیل برای این راهبرد مقامات اسراییلی ذکر کرد.
نخست اینکه در جنگ 33 روزه لبنان که 2 سال پیش بهوقوع پیوست، اسراییل نتوانست سیاستهای خود را با فریبکاری پنهان نگاه دارد و همین، در کنار مقاومت نیروهای حزبا... لبنان؛ به فشارهای ناگهانی برای توقف عملیات نظامی و شکست در جنگ منجر شد.
و اما دلیل دوم، این است که بهنظر میرسد مقامات اسراییلی مشتاقند علاوه بر شیوههای سنتی اطلاعرسانی مانند گفتگوهای دوطرفه تلویزیونی و شبکههای بینالمللی، از اینترنت بهعنوان روشی جایگزین نیز سود ببرند؛ زیرا بسیاری از شبکههای تلویزیونی آنلاین بهدلیل همدردی نکردن، بهشدت مورد انتقاد قرار گرفتهاند.
روزنامه انگلیسیزبان اورشلیمپست نیز با ادعای پیروزی رژیم صهیونیستی در نبرد اینترنتی غزه، گفته است حضور همزمان اسراییل در دنیای اینترنت و رسانههای بینالمللی، از فشارهای جهانی بر این کشور کاسته است.
دن گیلرمن، سفیر سابق اسراییل در سازمانملل نیز به این روزنامه گفته است: «کشورهای بسیاری، اسراییل را بهخوبی درک میکنند، از او حمایت میکنند و حتی او را تایید میکنند. حتی در سازمانملل نیز افراد زیادی را ندیدم که برای محکومکردن ما خوشحال باشند، مگر آنکه اتفاقی قابلتوجه روی دهد؛ مانند اشتباهی فاحش در هدفگیری و بمباران که به کشتهشدن تعداد زیادی از شهروندان منجر شود. تا وقتی چنین اتفاقی روی ندهد، ما فرصت خواهیم داشت هر کاری لازم باشد، انجام دهیم.»
تایمز، دسامبر 2008 - ترجمه: ذوالفقار دانشی
نظر شما