۰ نفر
۲ شهریور ۱۳۹۰ - ۰۴:۴۵

چه کسی می داند که جانشین های قذافی مردانی بهتر و عادل تر از او باشند ؟

مارگارت ونت
دل هیچ کس برای معمر قذافی تنگ نمی شود. از 40 سال پیش تاکنون چه در ماجرای لاکربی و چه محاصره بنغازی وی جایتکاری علیه بشریت بوده است. اکنون نیز می توان وی را به هر نامی صدا کرد جز فردی که دیگران به سلامتی اش بنوشند. شاید حتی وی را در میدان اصلی طرابلس اعدام هم کنند. البته اگر پای فعالان حقوق بشر غربی به میان آید وی باید وسایل خود را جمع و جور کند و به دیوان عالی لاهه تحویل داده شود. در آنجا هم در بازه ای زمانی یک دهه یا کمتر به اتهام جنایت علیه بشریت محاکمه خواهد شد.


اگر بازی را اعضای شورای انتقالی لیبی ادامه دهند که اکنون از سوی نیمی از جهان به عنوان دولت مشروع مورد پذیرش هستند شاید عفو عمومی اعلام شود. در این فضا با کمک واشنگتن و کشورهای غربی و البته اصرار سناتورهایی مانند جان مک کین و لیندسی گراهام می توان به گذار از روزهای سخت و رسیدن به پروسه سیاسی جامع امیدوار بود. به تشکیل کشوری که در آن رسانه های آزاد و مستقل مطرح باشند ، سیستم قضایی عادلانه و حکومت قانون حرف نخست را بزند. نیروهای امنیتی حرفه ای روی کار باشند و به مطالبه های مردمی پاسخ دهند. لیبی که در آن دموکراسی به معنای تمام کلمه برقرار باشد.


یک احتمال دیگر هم وجود دارد و آن این است که انقلابیونی که یکی از نویسندگان گلوب اند میل از آنها با عنوان مشتی جوانان بی انظباط و درس نیاموخته یاد می کند به خونخواهی و انتقام گیری در طرابلس روی آورند. فریب خورده اید اگر گمان کنید که رهبران آنها منتظر زمان بهتر برای این حرکت ایستاده اند. ماه گذشته بود که یکی از اعضای شورای ملی انتقالی یکی از رهبران نظامی این شورا را کشت و البته که هیچ کس نمی داند قاتل که بود و به چه جرمی کشته شد. چه ماجرایی در انتظار لیبی است اگر شبه نظامیان به جان هم بیفتند؟ ناتو به حمایت از کدام طرف مشغول خواهد شد آن هم در شرایطی که این نهاد بود که همین انقلابیون را مجهز کرد؟آیا سازمان ملل نیروهای حافظ صلح خود را به لیبی می فرستد؟ آیا کشوری مانند کانادا سربازان زمینی را جایگزین خلبان های جنگنده های خود می کند؟


اگر به این فکر می کنید که هیچ کدام از دولتمردان غربی به این پرسش های بالا فکر نکرده اند، دقیقا درست حدس زده اید. ظاهرا همگی می خواهند به گونه ای با این مشکلات روبه رو شوند و سپس در مسیر حل و فصل آن برآیند. برای کانادایی ها تنها یک مساله منطقی وجود دارد و آن هم این است که ناتو ما را فرا می خواند و ما اجابت می کنیم. رسانه های غربی هم تصرف طرابلس را پیروزی مردان خوب می دانند. اما چه کسی می داند شاید پیروزی برای شورشیان و غوغاسالارها باشد.


سردبیر امریکن اینترست در این خصوص می نویسد: احتمال اینکه طرابلس به حمامی از خون تبدیل شود بسیار بالاست. ناتو در حال حاضر از منظر نیروهای زمینی در موقعیتی نیست که بتواند از عهده این ماموریت برآید. مشکلی که لیبی امروز دارد بیش از همه چیز فقر فرهنگی است. در اروپا جنگ ها نیز قاعده خاص خود را دارند و در بسیاری از موارد به دشمن این فرصت داده می شود که داوطلبانه صحنه نبرد را ترک کند. رهبران در کشورهایی که ساختار طایفه ای و قبیله ای دارند با مرام و مسلک متفاوت تری روبه رو هستند. یک قانون وجود دارد و آن هم این است قبیله یا طرف مغلوب باید از همه نظر سیاسی ، اجتماعی و حتی اقتصادی به اندازه ای خوار و خفیف شود که توان انتقام گیری را نداشته باشد. در لیبی هم باوجود تجربه عراق و افغانستان غربی ها به همان قوانین قبیله ای تن داده اند. در لیبی هم گمان می کنیم که می توانیم با یک دست به انقلابیون کمک کنیم و آنها با همین اندازه کمک آنگونه برخورد کنند که ما می خواهیم.


آیا از تمام این جنگ ها هیچ نیاموخته ایم؟ ظاهرا خیر. الگوی افغانستان در حال پیاده شدن است. عملیاتی که قرار بود در ابتدای امر تنها برای حمایت از جان شهروندان در بنغازی باشد به تلاش برای ساقط کردن قذافی از قدرت تعبیر شد . اکنون هم سخن از ماموریت غربی ها و امریکایی ها برای ساخت لیبی است. همه فکر می کنند که ما مسیری را آغاز کرده ایم که به راحتی می توانیم از جاده خارج شویم . اما این تمام ماجرا نیست. همانگونه که در افغانستان نبود.
منبع: گلوب اند میل 23 آگوست / ترجمه : سارا معصومی
5151

کد خبر 169351

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 7 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 14
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • آراد IR ۰۶:۱۵ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۲
    0 0
    به سلامتی اش بنوشند.؟؟؟؟؟؟!!!!!مگه... آزاد شده كه بنوشند؟
  • بدون نام IR ۰۶:۳۳ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۲
    0 0
    چرا؟
  • بدون نام IR ۰۶:۳۴ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۲
    0 0
    اضباط درست است نه انظباط(پاراگراف 3)
  • بچه مشد IR ۰۶:۳۶ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۲
    0 0
    "در اروپا جنگ ها نیز قاعده خاص خود را دارند و در بسیاری از موارد به دشمن این فرصت داده می شود که داوطلبانه صحنه نبرد را ترک کند." هنوز كشتار وحشيانه مسلمانان و نسل كشيهاي صربها در قلب اروپاي مدرن از يادمان نرفته،تراژدي غم باري كه هر از چند گاهي با پديدار شدن گورهاي دسته جمعي دوباره روسياهي چهره دموكراسي غرب را به ما نشان ميدهد تا يادمان نرود از پس اين چهره با محبت سرشتي وحشي و ددمنش پنهان شده.
  • بدون نام IR ۰۶:۴۹ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۲
    0 0
    هر چه بشود از وضعیت فعلی بهتر است .
  • شریفی IR ۰۶:۴۹ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۲
    0 0
    هر چه بشود از وضعیت فعلی بهتر است .
  • بدون نام IR ۰۷:۰۶ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۲
    0 0
    انشاالله به سمت حکومتی مردمسالار پیش برود. جریانات درون لیبی بسیار پیچیده است.
  • بدون نام IR ۰۷:۳۲ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۲
    0 0
    برای خود قذافی شادی ندارد. او کسی است که 42 سال به مردمش و مردم دیگر کشورها ظلم کرد.
  • سالار IR ۱۰:۳۴ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۲
    0 0
    به احتمال فراوان وضع بدتر میشه و تازه میشن مثل افغانستان.
  • علي IR ۰۶:۳۵ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۳
    0 0
    پس با اين منطق بهتره تمام جنايتكارها و ديكتاتورها سرجاشون بمونند تا مبادا وضع بدتر بشه!ملتها مثل جنين ميمانند و روزي بايد متولد شوند.هميشه كه نميتوان در رحم گرم و نرم و امن مادر ماند!ملتها بايد خود را تغيير دهند تا سرنوشتشان تغيير كند.اين قانون خداوندي است.
  • ... IR ۱۴:۴۹ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۳
    0 0
    شاه ظالم خودمون هم جمله اي شبيه اين گفته بود كه درست از آب دراومد.
  • حم. شادكام IR ۰۵:۱۴ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۴
    0 0
    وقتی خداوند اعلام مي فرمايد كه آدم را به جانشيني خود در زمين مقرر مي سازد فرشتگان گفتند در خالي كه ما ترا تسبيح مي كنيم چرا يك مفسد سفاك را برگزيده اي ؟ گفت او قابليت يادگرفتن اسماء را دارد. انقلابيون ليبی هم حق دارند بر طاغوت بشورند و سمت با مسماي خود را برگزيند. فساد و سفاكي قذافي مسلم است. پس بايد توكل كرد.
  • حرف حق IR ۱۸:۴۶ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۴
    0 0
    آزادی لذذذذذذذذذذذذتی دارد بس نگفتنی و بهایش را باید پرداخت . هرجا قیمتی دارد در تونس یک خودسوزی در مصر چند ماه اعتصاب دسته جمعی در لیبی 20000 کشته در سوریه هنوز قیمتش معلوم نیست .
  • بدون نام IR ۱۹:۲۹ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۴
    0 0
    اقای حرف حق. واقعا آنچه در لیبی اتفاق افتاده آزادی نیست. یک هرج و مرج است. در مصر و تونس هم همینطور است. فکر میکنید مثلا در تونس چه شد؟ در مصر الان مثلا چه تغییری ایجاد شد؟ من مدافع این دیکتاتورها نیستم اما رفتن آنها لزوما به معنی بهتر شدن اوضاع مردم نیست. ممکن است رفتن آنها تنها فریبی برای سرکیسه کردن مردم به روشی جدید باشد