برادران قاسم‌خانی و سروش صحت حذف شدند؛ مانند «ساختمان پزشکان» را چه کسی بسازد؟

مهدی صباغ‌زاده باور دارد صداو سیما ظرفیت‌های تولید آثار خود را کنار گذاشته و با کپی کاری در آثار تلویزیونی توان رقابت با شبکه نمایش‌خانگی را از دست داده است.

مهسا بهادری:سوال تکراری است. سوالی که مدت‌هاست مطرح می‌شود؛ اما کماکان کسی به آن پاسخ نداده است. شاید هم پاسخی برای آن وجود ندارد. پرسش چیست؟

آیا تلویزیون توانایی رقابت با شبکه نمایش خانگی را دارد؟ در نظر اول و با یک کلمه بخواهیم پاسخ این سوال را بگوییم، خیر، تلویزیون توان رقابت ندارد و حتی به گرد پای شبکه نمایش‌خانگی هم نمی‌رسد؛ اما کمی دقیق‌تر به ماجرا بپردازیم. چرا توان رقابت ندارد؟ دلایل خیلی پیچیده و دور از ذهن نیست.

ظرفیت‌های تولید از بین رفت

در ابتدای بررسی این دلایل نگاهی به سال‌های ابتدایی پس از انقلاب بیندازیم، آن زمان نه امکانات حال حاضر وجود داشت، نه سطح دسترسی به آثار این چنین بین‌المللی بود، پس طبیعتا هم توقع مخاطبان چندان بالا نبود، هم مقیاسی برای سنجش کیفیت وجود نداشت و اگر اثر دارای کیفیت بود مخاطب را به خودش جذب می‌کرد. برخی از این آثار همچنان هم اگر پخش شوند، پر مخاطب هستند، آثاری مثل «سلطان شبان»، «هزار دستان» و ... .

موضوعی که مهدی صباغ‌زاده ضمن اشاره به آن می‌گوید: «مسئله این است که هنوز هم مخاطبان به دیدن سریال‌های دهه شصت علاقه دارند، اما سریال‌های خودمان را کسی تماشا نمی‌کند، دلیل این ماجرا کاملا مشخص و واضح است. خلاقیت در سریال‌های ما از بین رفته و همه آثاری که تولید می‌شود، کپی دست چندمی از دیگر آثار است. گویا یک نفر در حال نوشتن همه فیلمنامه‌ها است.»

این آثار با کیفیت در بازه‌ای از زمان تولید شدند، اما به مرور زمان تلویزیون ظرفیت‌های تولید خود را به طرق مختلف از دست داد. از اعمال محدودیت‌های روز افزون تا ممنوع‌الفعالیت کردن هنرمندان با تجربه و توانمند، دلایلی بود که باعث شد تا دست تلویزیون در تولید آثار خالی بماند، تمام فشار خود را روی هنرمندان اعمال کرد تا آن‌ها را از رسانه ملی خارج کند و به مرور زمان تمام آن توانایی‌ها به سمت شبکه نمایش خانگی حرکت کرد.

برادران قاسم‌خانی و سروش صحت حذف شدند؛ مانند «ساختمان پزشکان» را چه کسی بسازد؟

حالا شبکه نمایش‌خانگی ظرفیت‌هایی که توسط تلویزیون کنار گذاشته‌اند را به دست گرفته است و با استفاده از همان نیروها آثار نسبتا درخور و قابل توجهی را تولید می‌کند. صباغ‌زاده درباره این شرایطی که در تلویزیون به به وجود آمده به نبود نیروی متخصص اشاره می‌کند و می‌گوید: «متاسفانه در بخش مدیریت آثار تولیدی تلویزیون، مدیران مناسبی قرار ندارند و ضعف این ماجرا به مشکلات ساختاری باز می‌گردد. تلویزیون شرایط ذهنی‌اش را روی مخاطبان بسته و همه چیز را تکراری کرده است و تغییر و تحولی در کلیت سیستم ایجاد نمی‌کند. حالا این ضعف ساختاری را چگونه می‌توان جبران کرد؟ با استفاده از فکر و اندیشه فیلمنامه‌نویس‌ها، کارگردان‌ها، تهیه‌کنندها و تمام افراد دارای صاحب‌نظری که کنار گذشته شده‌اند.»

جایگزینی که وجود نداشت

در بازه‌ای از زمان که به دهه هشتاد باز می‌گردد، به طور مثال، برادران قاسم‌خانی می‌نوشتند و سروش صحت سریالی مانند «ساختمان پزشکان» را می‌ساخت، الان هر سه هنرمند حذف شدند و تلویزیون هیچ جایگزینی نتوانسته به جای آن‌ها بیاورد، در عوض برادران قاسم‌خانی سریال«روزی روزگاری در مریخ» را برای شبکه نمایش خانگی ساختند و در عوض تمام مخاطبان تلویزیون به سمت شبکه نمایش خانگی رفتند.

حالا اگر تلویزیون جایگزین مناسب هم ندارد، باز اگر سریال خوبی تولید می‌کرد امکان این ماجرا وجود داشت که بتواند مخاطب را به خود جلب کند اما وقتی تمام فیلمنامه‌ها و داستان‌هایی که از تلویزیون پخش می‌شود، مشابه یکدیگر است، همان کور سوی امید برای نگه داشتن مخاطب هم از بین می‌رود و بیننده ترجیح می‌دهد رنگ و لعاب ترکیه و داستان‌های آن را تماشا کند.

صباغ زاده درباره عدم توانایی تلویزیون درباره اینکه در سال‌های ابتدایی انقلاب، تلویزیون از ظرفیت تولید خود به خوبی استفاده کرد اما در این سال‌ها نتوانسته به درستی این‌کار را انجام دهد می‌گوید: «متاسفانه در تلویزیون شرایط باندبازی وجود دارد و صداوسیما اقدام نمی‌کند تا از تمام ظرفیت‌های نیروهای خود استفاده کند. این شرایط در صداوسیما وجود دارد که از عوامل و سازندگان، هنرمندان و نویسندگان قدرتمند خود دعوت به همکاری نمی‌کند و بعضا با اعمال محدودیت‌ها باعث می‌شوند آن تعداد اندکی که در صداوسیما باقی مانده‌اند هم از عرصه خارج شوند. اگر شرایط را فراهم کنند قطعا به جای اینکه مخاطبان پای تلویزیون‌های ترکیه‌ای و هندی و عربی بنشینند از ظرفیت‌های فرهنگی خودشان لذت می‌برند. شما شرایط فعلی را با گذشته مقایسه کنید، در آن زمان که شبکه‌های دیگری نبودند و سریال‌ها هم به قدری با کیفیت و درخور بودند که هنوز هم بیشتر از سریال‌های امروزی مخاطب دارند.»

او در این‌باره ادامه داد: «از نظر من تلویزیون توان رقابت با شبکه نمایش خانگی را دارد؛ اما بستگی به این دارد که چه کسی را مسئول رسیدگی به امور گذاشته باشد و چه کسانی بر شرایط نظارت کنند. تلویزیون یک جریان فراگیر ۸۵ میلیون نفری است که باید بتواند همه مخاطبان را جذب کند. تلویزیون اگر بخواهد مثل الان فکر کند یا مانند همان چهل سال پیش فکر کند، معلوم است که توان رقابت با شبکه نمایش خانگی را ندارد اما اگر اقدام کند و تمام شرایط را به روز کند، قطعا پیشرو خواهد بود.»

۵۷۲۴۵

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1694463

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 12 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 15
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۲۱:۴۸ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    36 10
    تمام مخاطبان تلویزیون به سمت شبکه نمایش خانگی رفتند؟!!! پس الان تلویزیون برا کی برنامه پخش میکنه؟
    • IR ۱۴:۱۶ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۳
      0 0
      برا من
  • IR ۲۳:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    23 16
    جهنم
    • IR ۱۲:۱۴ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۳
      14 0
      جهندم
  • IR ۲۳:۴۰ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۲
    26 65
    انگار آدم قحطیه ،به درک که برادران قاسم‌خانی رفتند
  • IR ۰۰:۱۳ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۳
    33 5
    یه جوری گفتید به گرد پای نمایش خانگی نمی رسد انگار همینجوری شاهکاره که داره توی شبکه خانگی می زنه بیرون.اسگل کردید خودتونو؟
    • مهدی IR ۰۹:۱۳ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۳
      23 4
      دقیقا از سریالهای بی مزه آنتن وآفتاب پرست!
  • محمد IR ۰۰:۳۹ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۳
    13 53
    کسانی که به کشورشون خیانت کنند اگر اسپیلبرگ هم باشند بدرد مردم و این کشور نمی خورند و بهتره برن جای دیگه هنر نمایی کنند یا استراحت کنند و یاد بگیرند اول خوب فکر کنند بعد به زبان بیارند واقعاً این ساختمان پزشکان چی بود ؟
  • IR ۰۱:۱۶ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۳
    43 14
    دیگه تمام شد .صدا و سیما،آدم حسابی ها رو از دست داد .با یه نگاه به مجری هاش میشه اینو فهمید
  • IR ۰۶:۰۴ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۳
    9 46
    همینهایی که الان نام بردی جزو همون کسانی هستن که با برنامه سازی سخیف نه تنها سینما خانگی رو به لجن کشیدن، بلکه میخواستن برنامه های تلوزیون رو هم به لجن بکشن. خدا رو شکر که برادران قاسم خانی از برنامه سازی تلویزیون کنار گذاشته شدن.
  • ز.ع IR ۰۷:۳۴ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۳
    11 20
    آثار سخیفی که درشبکه نمایش خانگی تولید و پخش میشه جای هیچ دفاعی نداره و حیف از وقتی که برای دیدنشون بذاری و جای تاسفه که خانواده ها با فرزندانشون این محتواهای سخیف رو میبینن
  • مونا IR ۰۹:۵۳ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۳
    29 7
    به بدن مهران رجبی و بشیرحسینی بسازند.
  • هادی آقا IR ۱۰:۰۴ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۳
    9 10
    چون مدیران پول دولت و بیت المال براشون بی اهمیته ، برای این که پیمان خانی ها و صحت و مدیری و عطاران و .... به این پختگی برسند از پول مردم هزینه شده ( منکر استعدادشون نمیشم ) وقتی دولت مردا پول مردم براشون بی اهمیت باشه اینجوری سرمایه های انسانی رو می سوزونن و استفاده نمی کنن .
  • IR ۱۲:۰۵ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۳
    4 24
    از شاهکارهایی که در این 7 سال از قاسم خانی دیده ام: "خوب، بد، جلف"، "خوب، بد، جلف 2: ارتش سری" و کمی هم "روزی روزگاری مریخ". از برادران قاسم خانی تقاضا می کنم عینک آفتابی بزنند تا آمریکایی ها ندزدندشان. صدا و سیما که سهل است.
  • هادی IR ۱۶:۱۲ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۵
    0 0
    اول که کسی باید نظر بده که سواد رسانه داشته باشه نه دوستی که میگه بدرک ! برای کسی که میگه بدرک سروش صحت و مهران رجبی یکیست . طیف بزرگ مخاطب رسانه ملی برایشان شاید در وحله اول رجبی و صحت فرقی باهم نداشته باشند اما بعد از یک هفته اتوماتیک تلویزیون خونش روشن نمیشه یا مسیر تفریح و سرگرمی غیر رسانه ملی میشه .. اینا هم شعور میخواد که دوستان فعلا .....