آذرجزایری:
درآمد نفتی ایران در 8 ماهه ابتدایی سال میلادی جاری از مرز 60 میلیارد دلار عبور کرد.
براین اساس پیش بینی می شود طی چهارماه آینده در صورت ادامه روند فعلی درآمد کشور از مرز 95 میلیارد دلار فراتر رود که طی سال های گذشته بی سابقه بوده است.
دراین بین براساس بررسی های صورت گرفته کمترین قیمت نفت خام ایران در ماه های ابتدایی میلادی (دی و بهمن سال گذشته ) بوده است که رقمی حدود 93 تا 94 دلار را به ثبت رسانده است.بالاترین رقم نفت خام طی ماه های گذشته نیز اختصاص دارد به ماه های تیر ومرداد امسال!
در این بین آنچه که مورد تاکید قرار می گیرد احتمال افزایش قیمت نفت خام ایران به اروپا به دلیل اختلافات اروپایی ها با روسیه و اختلافاتی بر سر صادرات نفت خام این کشور به اروپا و آمریکاست.
بنابراین در شرایطی که در حال حاضر بیش از 68 درصد نفت خام ایران به اروپا صادر می شود پیش بینی می شود تقاضای این قاره برای نفت خام ایران افزایش یابد که در اینصورت قیمت نفت خام ایران افزایش چشمگیری خواهد داشت.
دراینصورت در خوشبینانه ترین حالت پیش بینی می شود درامد نفتی ایران در پایان سال میلادی جاری به حدود 100 میلیارد دلار برسد.
در این بین قراراست از محل فروش هر بشکه نفت خام ایران 81.5 دلار آن به خزانه واریز شود و مابقی آن وارد صندوق توسعه ملی شود.دراینصورت امسال صندوق توسعه ملی پرپول تر از همیشه خواهد بود که این خود نگرانی ایجاد کرده است.چراکه در حال حاضر بسیاری از کارشناسان معتقدند درامد ذخیره شده در این صندوق در جای مناسب سرمایه گذاری نمی شود و به نوعی منابع مالی در جاهایی سرمایه گذاری می شود که ارزش افزوده مناسبی ایجاد نمی کند.
در این بین بهارستانی ها همچنان بر شفاف نبودن مبادلات مالی شرکت ملی نفت تاکید دارد و این خود یکی دیگر از مشکلاتی است که علی رغم تاکید بهارستانی ها و تشکیل جلسات مستمر بدون نتیجه مانده و هنوز ابهامات به قوت خود باقی است.البته قراربود با ارائه اساسنامه نفت به مجلس این مشکل نیز برطرف شود.اما در شرایطی که قرارشد مجلس وارد عمل شود و اساسنامه نفت را بنویسد و به تصویب برساند تا شاید شفاف سازی در مبادلات مالی شرکت ملی نفت صورت بگیرد اما با مطرح شدن بحث ادغام وزارتخانه ها بالاخص وزارت نفت و نیرو این موضوع به فراموشی سپرده شد.
اگرچه بهارستانی ها از ادامه روند پیگیری اساسنامه و تصویب آن در صحن خبر می دهند اما هنوز مشخص نیست این لایحه در دستور کار مجلس قرار خواهد گرفت.به هرحال آنچه در شرایط فعلی مشخص است افزایش چشمگیر درآمد نفتی ایران در سال میلادی جاری است که هنوز برنامه مشخصی برای هزینه کرد آن در کشور وجود ندارد و این نگرانی تشدید شده که همین بی برنامگی این درآمد را نیز بر باد بدهد.
درعین حال براساس اخرین آمارهای ارائه شده روزانه دو میلیون و 200 هزار بشکه نفت خام ایران صادرمی شود که یک میلیون و 320 هزار بشکه آن را نفت خام سبک تشکیل می دهد و مابقی آن شامل نفت سنگین می شود.
براساس این گزارش، در حال حاضر 25.45 درصد نفت ایران به مقصد اروپا و68.90 درصد به مقصد آسیا صادر می شود.
/221/39
نظر شما