دکتر محمدعلی بصیری ضمن توصیف وضعیت دستگاه دیپلماسی در شوک اظهار داشت: به طور کلی دستگاه سیاست خارجی کشور ما همانند بسیاری از کشورها با یک نوع شوک روبرو شد بنابراین نتوانست خیلی خود را با مسائل منطقه هماهنگ کند و آن را رصد نماید و همین عدم اتخاذ مواضع بهینه موجب شد که ایران نتواند از این اتفاقات به نفع خود بهره بگیرد.
وی افزود: دستگاه دیپلماسی کشور در قبال این تحولات با طرح بیداری اسلامی موضع گیری کرد و مساله را به صورت جدی و موشکافانه مورد ارزیابی قرار نداد. این نگاه کلی و کلان نگاهی غیر تخصصی است که نمی توانست ایران را در برابر این تحولات یاری برساند.
بصیری تصریح کرد: درست است که بسیاری از کشورهایی که درگیر تحولات اخیر، موافق یا مخالف غرب بودند اما همین موضع محافظه کارانه سبب شد که ایران نتواند موضع روشنی را اتخاذ کند به عبارت بهتر نمی دانست که در تحولات لیبی باید کاملا انقلابیون را تایید کند یا قذافی را.
این استاد دانشگاه افزود: دستگاه دیپلماسی ما دچار اشتباه فاحشی شد زیرا برای تمام تحولات خاورمیانه یک حکم کلی را صادر کرد در حالیکه ایران نمی توانست موضعی که در مورد بحرین دارد در مورد لیبی یا مصر هم اتخاذ کند.
وی تاکید کرد: دستگاه دیپلماسی ما دچار انفعال شد همچنانکه نمی دانست در مورد اعتراضات سوریه که علنی شده بود، چه موضعی اتخاذ کند. موضع گیری روشن و دقیق در برابر اتفاقات سوریه با وجود اینکه بسیاری این اعتراضات را غیر واقعی و هدایت شده از خارج می دانستند، گرفته نشد.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه اگر ما این روش را ادامه دهیم دولتی دنباله رو خواهیم شد، گفت: اتخاذ مواضع مبهم موجب شده که ایران نتواند پیشتاز منطقه باشد در این شرایط دولت هایی مانند ترکیه بسیار بهتر توانستند تاثیر گذار باشند، زیرا مواضع این کشورها بسیار واقع گرایانه تر و پخته تر بود.
بصیری تاکید کرد: ایران حتی نتوانست در مورد تحولات لیبی نیز خوب عمل کند؛ ایران تا مدتها با انقلابیون همراه نشد و حتی زمانی که مردم انقلابی طرابلس را محاصره کردند ایران از گفتن تبریک خودداری کرد و آنها را به رسمیت نشناخت.
/27214
نظر شما