کتاب «ایران، انقلاب اسلامی و ژئوپلیتیک شیعه» به قلم سید عباس احمدی، استادیار دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران به همت انتشارات مؤسسه اندیشهسازان نور به قلم سیدعباس احمدی، استادیار دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران منتشر شد. این کتاب که حاصل سه سال کار و تلاش مداوم مولف است، در شش فصل و 300 صفحه به رشته تحریر در آمده است.
فصل اول کتاب «ایران، انقلاب اسلامی و ژئوپلیتیک شیعه» به مباحث عمومی ژئوپلیتیک و ژئوکالچر اختصاص یافته است. در این فصل علاوه بر مطرح شدن بحث فرهنگ، اهمیت ژئوپلیتیکی آن و جهانی شدن فرهنگ، ژئوپلیتیک مذهب نیز به بحث در آمده است.
موضوع فصل دوم به چیستی تشیع، گروههای آن و چگونگی پراکندگی شیعیان در سطح جهان پرداخته است. در بحث جغرافیای شیعه، علاوه بر شیعیان ایران، سه لایه مشخص دیگر یعنی شیعیان پیرامون ایران، سایر شیعیان آسیا و گروههای پراکنده شیعه در سایر نقاط جهان مورد توجه قرار گرفتهاند.
سیدعباس احمدی فصل سوم را به تأثیرپذیری شیعیان جهان از انقلاب ایران اختصاص داده است. در بخشهای مهمی از این فصل، نقش تشیع در پیروزی انقلاب اسلامی و نیز تاثیری که عالمان شیعه در این زمینه داشتهاند، مطرح شده است.
در ادامه این فصل به تأثیرپذیری شیعیان از انقلاب ایران به صورت یک فرایند تکاملی در سه مرحله هویت یابی و خودآگاهی، شکل گیری یا تقویت احزاب و تشکلهای سیاسی شیعی و نفوذ شیعیان در ساختار های سیاسی کشورهای مختلف پرداخته شده است.
فصل چهارم به عنوان یکی از مهمترین بخش های این کتاب، اشاره دارد به اینکه ایران پس از انقلاب اسلامی چه اقدامات و فعالیت هایی در ماورای مرزهای خود داشته است. روشن است که در این مقطع زمانی، مذهب شیعه در ایران ماهیت سیاسی پیدا کرد و باعث شد تا جمهوری اسلامی با صبغهای دینی و مذهبی به عنوان یک بازیگر مهم در صحنه بین المللی نمایان شود.
موضوع فصل پنجم واکنش رقیبان منطقه ای و جهانی به اقدامات بین المللی ایران است. این واکنش ها در شکل سیاست های تقابلی، هم برای جلوگیری از اثرگذاری ایران و هم مقابله با انبساط فضایی قدرت تشیع اعمال شده است.
در آخرین فصل کتاب ژئوپلیتیک نوین تشیع در سرآغاز قرن بیست و یکم به بحث در آمده است و همزمان از مباحث کتاب نتیجه گیری شده است.
کتاب «ایران، انقلاب اسلامی و ژئوپلیتیک شیعه» در بر دارنده مباحث و تحلیلهای متعددی است. همچنین این کتاب مدلها و مثالهای فراوانی در حوزه جغرافیای سیاسی و ژئوپلیتیک تشیع ارائه داده است و با توجه به اهمیت و جذابیت موضوع، میتواند منبع خوبی برای علاقهمندان، به خصوص اساتید و دانشجویان رشتههای علوم جغرافیایی، علوم سیاسی، روابط بین الملل و ... به شمار آید.
291/60
نظر شما