بشر بهطور طبیعی با استفاده از منابع خدادادی توانسته تا بسیاری از معضلات و مشکلاتش را حل کند و از این رو در بسیاری از مواقع دست به اعماق طبیعت میبرد و از منابع خدادادی بهره میگیرد. معادن و منابع طبیعی هم همواره پیرامون انسانها وجود داشته که آنها بتوانند از این طریق امرار معاش کنند از طرفی اگر از این سو ضرری به آنها وارد شود باز هم انسان میتواند با استفاده از هوش و استعدادش بهره گیرد.
در این میان به نظر میرسد که بیان کردن اظهاراتی از رئیس سازمان محیطزیست مبنی بر شیوع بیماری اماس به خاطر وجود معدن مس در کرمان و آلودگیهای ناشی از آن، آن هم در جلسه تودیع عجیب و غریب به نظر میرسد و سؤالات بسیاری هم در این رابطه برای نمایندگان در کمیسیون صنایع مطرح شد. چرا که پیش از این یعنی در سال 1387 همین اظهارات از سوی واعظ جوادی در کمیسیون مطرح شد و کمیسیون هم با ارائه اختیارات کامل به ایشان تقاضا کرد که این موضوع را خودشان پیگیری کنند اما از آنجا که در گام اول سازمان ملی و حفاظت محیطزیست در این بحران میبایست نقش اساسی ایفا میکرد از ادامه پیگیریها و بررسی سر باز زد و هیچگونه مطلبی درباره اینکه معدن مس باعث شیوع بیماریام اس در کشور شود ارائه نداد. به هر حال این سازمان بهترین گزینهای بود که میتوانست در این رابطه تحقیقات جامعی انجام دهد. اما اینکه موضوع شیوع این بیماری از معدن مس است یا خیر مسئلهای است که در هیچ کدام از مراکز علمی دنیا و مقالات علمی در مورد صنایع و معادن به چشم نخورده است.
اما موضوعی که سال گذشته از سوی خانم جوادی در کمیسیون مطرح شد در مورد معدن مس کرمان نبوده است این موضوع درباره معدن مس شهر بابک بود که آلودگی آن در محیطزیست مطرح بود، نه شیوع بیماری از این معدن. با این حال نمایندگان مردم در این کمیسیون بر آن شدند تا خیلی زود این مشکل حل شود اما از خانم جوادی خبری نشد و به نظر میرسد که ایشان به عنوان رئیس سازمان محیطزیست در این خصوص بیتوجهی نشان دادند. در کنار همه این موضوعات مطرح شده درخصوص معدن مس کرمان باید اظهار کنم که تمامی معادن ایران از امکانات پیشرفتهای برخوردار هستند که در فواصل زمانی مختلف از این معادن بازدید میشود و سیستم آنها را با سیستم معادن دنیا چک میکنیم.
از طرفی باید این مسئله را هم درنظر داشته باشیم که به هر حال تنها ایران نیست که از معدن مس برخوردار است از این دست استخراجها را در تمامی نقاط دنیا شاهد هستیم بدون آنکه مراکز تحقیقی در دنیا بخواهند در این رابطه مسئلهای را مطرح نمایند و از شیوع بیماری به خاطر وجود چنین معدنی دم بزنند. ما این مسئله را نه در نشریات علمی خواندهایم و نه در مواضع بینالمللی شنیدهایم.
حال به نظر میرسد که خانم جوادی این مسئله را تازه کشف کردهاند و زمانی آن را بیان میکنند که دیگر نیاز نباشد کسی از ایشان مدارک و مستندات بخواهد. اگر چنین مسئلهای واقعیت داشت قطعاً در دنیا مطرح میشد و زودتر از مراسم تودیع رئیس سازمان محیطزیست دولت نهم از آن با خبر میشدیم. نکتهای دیگر که در این میان حائز اهمیت است تنها مسئلهای است که در مورد پیگیریهای نمایندگان مجلس باید مطرح کنم.
نمایندگان مجلس به عنوان نمایندگان مردم در این رابطه اقدامات لازم را انجام دادند. بنا را هم بر این نمیگذاریم که اظهارات خانم واعظ جوادی بیپایهواساس بوده است. ایشان به عنوان رئیس یک سازمان اظهاراتی را در جلسهای رسمی بیان کردهاند که قابل پیگیری و تفحص است. کمیسیون صنایع نیز درصدد است کمیتهای با عنوان تحقیق و تفحص تشکیل دهد تا به سرعت مسئله را پیگیری کنند و نتیجه آن هم به زودی اعلام خواهد شد. در راستای این پیگیریها درحال حاضر سازمان محیطزیست، وزارت صنایع و وزارت بهداشت هم حتماً در جلسهای به مشورت با نمایندگان مجلس در کمیسیون صنایع دعوت خواهند شد تا موضوع ریشهیابی و حل و فصل شود.
نایب رئیس اول کمیسیون صنایع و معادن مجلس
رضا رحمانی
کد خبر 17122
نظر شما